млада жена, стояща на слънце

КАКВО Е МЕЛАНИН? КАКВО ПРАВИ ЗА КОЖАТА?

Разбери повече за меланина и неговото значение за защитата на кожата, както и за съветите на NIVEA за грижа за кожата.

КАКВО Е МЕЛАНИН? КАКВО ПРАВИ МЕЛАНИНЪТ?

Меланинът е сложно вещество, получено от аминокиселината тирозин. То се съдържа в различни количества в кожата на хората и животните и придава цвета на очите, косата и кожата.

Цветът на кожата ни варира в зависимост от фактори като кръвообращение, диета и меланин, произвеждан от клетки, наречени меланоцити. Въпреки че броят на меланоцитите е сходен при различните хора, различното производство на Меланин придава различни нюанси на кожата. 

Меланинът предпазва кожата от слънцето, а увеличеното му производство води до придобиване на тен, като по този начин помага за предпазване на тялото от слънчево изгаряне.

ВИДОВЕ МЕЛАНИН

Меланоцитите създават два видими вида меланин, които се различават по цветовия си тон и местоположението си по тялото:

 1. Еумеланин:
  Той се среща в черни и кафяви разновидности и допринася за тъмните тонове на кожата, очите и косата. Еумеланинът определя цвета на косата, като русата коса е резултат от липсата на черен еумеланин и малко количество кафяв еумеланин.

 2. Феомеланин:
  Отговорен за пигментите в розови области като устните и зърната, ФеоМеланинът преобладава при лицата с червена коса, когато се комбинира поравно с eуМеланин.

РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ НА МЕЛАНИНА В КОЖАТА

Цветът на кожата ти се дължи на производството на меланин в меланозомите - органели, разположени в меланоцитите. Тези клетки се намират в долната част на епидермиса на кожата, наречена базален слой. Те имат дълги разклонения, които разпределят меланозомите, съдържащи меланин, равномерно в горните слоеве на кожата. Цветът на кожата ти зависи от количеството кафяво-черен (еумеланин) или жълто-червен (феомеланин), както и от броя на меланозомите в меланоцитите.
Производство на меланин

КЪДЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА?

Меланинът се произвежда от меланоцитите, които се намират в базалния слой на епидермиса (горния слой на кожата) и космените фоликули. Те присъстват и в различни части на тялото ти, като например:

 • Мастна тъкан (мазнини)
 • Ирисите на очите
 • Специфични области на мозъка
 • Определени области на надбъбречната жлеза, която се намира в горната част на всеки бъбрек
 • Вътрешното ти ухо
За какво служи меланинът?

КАК МЕЛАНИНЪТ ЗАЩИТАВА КОЖАТА?

жена, използваща Nivea Sun Triple Protection крем
 1. Защита срещу UV радиация

  Меланинът, най-вече еумеланинът, участва в защитата на клетките във външния слой на кожата, известен като епидермис, от вредното UV лъчение, включително UVC, UVB, UVA и синя светлина. Тази защита се постига чрез поглъщане на UV светлината, което помага да се предотврати увреждането на чувствителната ДНК на кожните ти клетки. Трябва да се отбележи обаче, че тази защита не е пълна и че слънцезащитата е необходима дори за хора с тъмна кожа.

 2. Естествената бариера на кожата
   
  Меланинът работи и като защитник срещу вредни частици, наречени реактивни кислородни видове (ROS). Той действа като антиоксидант, като неутрализира ROS, които се образуват при увреждане на кожата от ултравиолетовите лъчи. Без защитни елементи като антиоксидантите тези ROS могат да предизвикат стрес и да увредят клетките ни.

  Важно е да се отбележи, че тези защитни ефекти са свързани главно с еумеланина. Феомеланинът, който се произвежда при хората със светла кожа, има много по-слаб защитен ефект и дори може да генерира вещества, които могат да реагират с ДНК и да предизвикат мутации. Затова не забравяй да използваш слънцезащитен крем, дори ако вече имаш тен.
Преглед на фактите

МЕЛАНИН

Видове меланин: 
Меланинът, който се получава от аминокиселината тирозин, се среща в два основни вида - еумеланин (тъмнокафяв) и феомеланин (червен или жълт оттенък).

Защитен механизъм на кожата:
Меланинът действа като естествена защита, като абсорбира UV светлината и помага да се предотврати увреждането на ДНК на кожата, като предпазва от UVC, UVB, UVA и синя светлина.

Последици от недостига на меланин:
Недостигът на меланин е свързан с кожни заболявания (витилиго, албинизъм, мелазма), повишен риск от загуба на зрението, увреждане от слънцето и проблеми със слуха във вътрешното ухо.

Балансиране на нивата на меланин:
Методите за подпомагане на балансирането на нивата на меланина включват използване на адаптирани кремове за слънце, справяне с хиперпигментацията с продукти за грижа за кожата, поддържане на балансирана диета, богата на антиоксиданти, витамини А, С и Е, и избягване на опасни процедури като солариум.

ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕДОСТИГ НА МЕЛАНИН

Липсата на меланин се свързва с различни кожни заболявания и здравословни проблеми, включително:
 1. Витилиго:
  Това заболяване води до загуба на цвета на кожата, в резултат на което се появяват бели петна. То възниква, когато имунната система унищожава меланоцитите. Въпреки че витилигото може да засегне всеки, то обикновено е по-забележимо при хора с по-тъмна кожа.

 2. Албинизъм:
  Рядко срещано състояние, характеризиращо се с много малко меланин, което води до бледа кожа, бяла коса и сини очи. Хората с албинизъм също така са изправени пред повишен риск от загуба на зрението и увреждане от слънцето.

 3. Загуба на пигмент след увреждане на кожата:
  В случаи на кожни инфекции, изгаряния или мехури тялото може да се затрудни да замени меланина в увредената област.

 4. Загуба на слуха:
  Недостигът на меланин в частта на вътрешното ухо е свързан със загуба на слуха. Хората с недостатъчно количество меланин са изложени на по-висок риск от проблеми със слуха.
Балансиране на нивата на меланин

КАК ДА НАМАЛИМ ИЗЛИШНИЯ МЕЛАНИН

Някои хора генерират излишък от меланин - състояние, наречено хиперпигментация. Това е доброкачествено явление и хората с повишено производство на меланин обикновено развиват тъмни петна по кожата в сравнение с тези около тях.

Съществуват различни възможности за лечение на хиперпигментацията. Например ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок може да намали въздействието на ултравиолетовата светлина върху кожата и да помогне за предотвратяване на появата на петна.

Ако имаш високи нива на излишен меланин или ако се съмняваш в естеството на твоите петна ( неравномерни петна, изпъкнали петна, които променят цвета си), се препоръчва да се консултираш със своя медицински специалист, който ще може да провери дали не става въпрос за по-опасно състояние и може да препоръча специализирани локални процедури или конкретно лечение.

БАЛАНСИРАНЕ НА НИВАТА НА МЕЛАНИН

5 стъпки за грижа за кожата за балансиране на излишния меланин в горните слоеве на кожата:

За да се справиш с проблемите, свързани с излишъка на меланин, като хиперпигментация или неравномерен тен на кожата, е важно да адаптираш рутинната си грижа за кожата по подходящ начин.

блондинка, използваща NIVEA Cellular Luminous630 серум за лице против тъмни петна

1. Почистване

Започни да почистваш кожата си с нежен почистващ продукт, адаптиран към твоя тип кожа, за да отстраниш ефективно замърсяванията, мазнините и остатъците от тях.
Това подготвя средата за целенасочено ексфолиране, което е от решаващо значение за справяне с тъмните петна и неравномерния тен на кожата. Включването на ексфолиант помага за изхвърлянето на мъртвите кожни клетки и стимулира клетъчната обмяна, като може да помогне за постепенното намаляване на тъмните петна.

 

2. Серум

Продължи с хидратиращ серум, като например NIVEA Активен серум Cellular Luminous630 срещу пигментни петна, обогатен с хиалуронова киселина и патентована съставка Luminous, която действа чрез балансиране на съществуващата пигментация, за да намали петната и да предотврати появата им.

 

3. Овлажняване

Не забравяй да нанесеш овлажняващ крем, като например NIVEA Дневен флуид Cellular Luminous630 SPF50+ , който действа и на двете клетъчни нива, за да избледнее и да предотврати появата на тъмни петна, като същевременно предпазва кожата от фотостареене, предизвикано от слънцето, и осигурява матиран завършек.

За вечерната рутина нанеси NIVEA Възстановяващ нощен крем срещу пигментни петна Luminous630, чиято формула с хиалуронова киселина и патентована съставка Luminous630® укрепва кожата през нощта, като същевременно намалява видимостта на тъмните петна и хиперпигментацията, с видим резултат след 4 седмици*.

Предупреждение: използвай продуктите, съдържащи LUMINOUS630®, не повече от 4 пъти дневно.

*Тест с употреба на продукта, 80 жени, 5 седмици

4. Крем за очи

Нанасянето на околоочен крем може да помогне за намаляване на тъмните кръгове, подпухналостта и фините линии около очите. Той осигурява хидратация на деликатната кожа, подобрява текстурата на кожата и помага за поддържане на младежки и сияен вид.

Nivea Активен околоочен крем-серум срещу тъмни кръгове Luminous630 е разработен с патентованата съставка Luminous630, която помага за балансиране на вида на пигментните неравномерности и видимо намалява тъмните кръгове около очите.

5. Ежедневна защита от слънцето

Може би трябва да отбележиш, че е важно често да нанасяш SPF защита през деня, за да запазиш здравето и блясъка на кожата.
NIVEA SUN Слънцезащитен UV крем за лице с контрол върху омазняването SPF50 незабавно защитава кожата ти от излагане на слънце и други увреждания на кожата на лицето, причинени от ултравиолетовите лъчи, с незабавен и дълготраен матиращ ефект.

Понякога стриите могат да имат и излишък на меланин.  Ако си забелязала стрии по тялото си, серията NIVEA Luminous има серум за тяло NIVEA Anti Stretch Marks, който изравнява тена на кожата, като първите видими резултати се появяват след 2 седмици.

Ако предпочиташ по-кремообразна текстура, можеш да използваш като заместител NIVEA Anti Marks & Spots крем за тяло, който осигурява 48-часова хидратация и намалява видимостта на стриите за 4 седмици***.

Достатъчно е едно нанасяне на ден върху целевата зона. Използвай само един продукт, съдържащ Luminous630®, върху тялото си на ден.
 
*Потребителски тест, 89 участници
**Тест с използване на апаратура, 33 участници
***Тест на потребителя, 87 участници

 

Също така е важно да избереш подходящия слънцезащитен продукт за своята кожа. Серията NIVEA Sun Protect and Bronze гарантира, че разполагаш със слънцезащитен продукт, който осигурява ефективна защита срещу UV лъчите, без да има мазен ефект. Продуктите са разработени с активиращи тена масла и промеланинови екстракти за красив и равномерен тен. 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА УВЕЛИЧИМ ИЛИ НАМАЛИМ КОЛИЧЕСТВОТО МЕЛАНИН, ЗА ДА ИМАМЕ ЗДРАВ ТЕН?

Не съществува безопасен метод за повишаване на нивата на меланин в кожата с цел придобиване на тен. Специфични хранителни вещества обаче могат да помогнат за защита на кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи.
млада жена използва крем за ръце Nivea Luminous Anti Spot

1. Антиоксиданти

Антиоксидантите изглеждат обещаващо средство за защита на кожата от свободните радикали, които могат да се образуват след излагане на ултравиолетови лъчи. Някои микроелементи, както и флавоноидите или полифенолите, открити в растенията, които хората ядат, действат като мощни антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за защита на кожата от външни влияния. Микроелементите могат също така да стимулират производството на меланин. Някои от тях биха могли да повишат количеството на меланин, докато други биха могли да помогнат за намаляването му.

За да си набавиш повече антиоксиданти, опитай да консумираш храни като тъмнозелени листни зеленчуци, тъмни плодове, черен шоколад и цветни зеленчуци. Приемането на витаминни и минерални добавки също може да бъде полезно.

2. Витамин А

Витамин А е от решаващо значение за поддържането на кожата ти здрава и може да играе роля в производството на меланин. Витамин А си набавяш от храната, особено от зеленчуците с бета-каротин, като моркови, сладки картофи, спанак и грах.

3. Витамин Е

Витамин Е е от жизненоважно значение за поддържане на кожата в добро здраве и действа като антиоксидант, който може да помогне за предпазване на кожата от увреждане от слънцето и ускорено стареене. Този ефект може също така да помогне за защита на клетките, произвеждащи меланин, и да спомогне за поддържане на нивата на меланин в кожата.

От друга страна, в случаите на хиперпигментация някои изследвания показват, че витамин Е, приложен върху кожата, може да намали производството на меланин.

За да увеличиш приема на витамин Е, можеш да приемаш хранителни добавки или да включиш в диетата си повече храни, богати на витамин Е, като зеленчуци, зърнени храни, семена и ядки.

4. Витамин С

Подобно на витамините А и Е, витамин С действа като антиоксидант. Той е от съществено значение за поддържане на здрави лигавици и може да има известно влияние върху производството на меланин и защитата на кожата. 

Включването в диетата ти на храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, горски плодове и зеленолистни зеленчуци, има благоприятен ефект върху кожата. Приложен върху кожата, той също така може да помогне за изсветляване на тъмните петна, като забавя активността на ензим, наречен тирозиназа. Хората често го използват в грижата за кожата за намаляване на тъмните петна и дори за лечение на тъмни петна по венците.

 

Препоръчително е обаче да се консултираш със своя лекар, преди да включиш каквато и да е добавка в ежедневната си диета.


КАК ДА ПРИДОБИЕМ ТЕН, БЕЗ ДА УВЕЛИЧАВАМЕ МЕЛАНИНА

Въпреки че не е безопасно да увеличаваш производството на меланин чрез използване на солариум, можеш да придадеш на кожата си по-загорял вид, без да се излагаш на вредните ултравиолетови лъчи, благодарение на продуктите за изкуствен тен. Продуктите за изкуствен тен не увеличават съдържанието на меланин в кожата ти, нито осигуряват защита от UV лъчите, но оставят пигментиран ефект върху кожата ти. 

Този пигмент се нарича меланоидин, който може да се запази няколко дни, а след това да избледнее, тъй като кожата ти произвежда нови клетки.

Ако обаче искаш да прикриеш кафявите петна по лицето, причинени от слънцето, като същевременно получиш по-равномерен тониращ ефект, може да използваш NIVEA Цветен флуид за изравнява на тена Luminous630 който има двойно действие, като по естествен начин прикрива несъвършенствата и същевременно намалява тъмните петна с видими резултати след 4 седмици*.

*Клинична оценка, 48 жени, 12 седмици

ОБОБЩЕНИЕ

Меланинът определя цвета на кожата и служи като естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи. Излишъкът на меланин обаче, често причинен от фактори като излагане на слънце и хормонални колебания, може да доведе до хиперпигментация и тъмни петна. За да предотвратиш потъмняването им и да намалиш риска от увреждане на кожата, се препоръчва използването на слънцезащитни продукти с висок SPF.
Ето защо е много важно да се прави рутинна грижа за кожата чрез почистване, специални серуми и овлажнители със слънцезащита.

Освен това включването на антиоксиданти и витамини А, С и Е в хранителния режим подпомага функциите на кожата и нейната защита. Също така се препоръчва да избягваш вредни процедури като солариум. Вместо това използвай продукти за изкуствен тен, които могат да помогнат за постигане на сияен тен, без да излагаш кожата си на UV лъчи.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

КАК МЕЛАНИНЪТ ДОПРИНАСЯ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ОТТЕНЪЦИ НА КОЖАТА?

Меланоцитите, клетките, отговорни за производството на меланин, се събират в долната част на епидермиса, наречена базален слой. След това меланинът, съдържащ се в меланозомите, се придвижва към повърхността на кожата. Цветът на кожата зависи от вида на меланина (кафяво-черен за еумеланина и жълто-червен за феомеланина), от тяхното количество, както и от разпределението на меланозомите в клетките на повърхността на кожата.

ИМА ЛИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРОДУКТИ НА NIVEA, КОИТО МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СВЪРЗАНИТЕ С МЕЛАНИНА ПРОБЛЕМИ КАТО ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ?

Да, може да използваш серията NIVEA Luminous за избледняване на тъмни петна, свързани с излишък на меланин, или за подобряване на външния вид на стриите. За тази цел могат да се използват серумът за тяло NIVEA против стрии и кремът за тяло NIVEA против стрии и петна, за да се постигне по-равномерен тен на кожата.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ИЛИ ВИТАМИНИ, СПОМЕНАТИ В СТАТИЯТА, КОИТО МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕЛАНИН ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ?

Антиоксиданти, витамин А, витамин Е и витамин С като хранителни вещества, които могат да повлияят положително или отрицателно на производството на меланин. Могат да се набавят чрез балансирана диета или хранителни добавки.

КАКВА Е РОЛЯТА НА МЕЛАНИНА В ЗАЩИТАТА ОТ РЕАКТИВНИ КИСЛОРОДНИ ВИДОВЕ (ROS)?

Меланинът действа като антиоксидант, защитавайки кожните клетки от вредните молекули, известни като реактивни кислородни видове (ROS), генерирани от ултравиолетовата светлина. Тази защита помага за предотвратяване на оксидативния стрес, който може да причини значителни вреди на клетките.

КАК НИВАТА НА МЕЛАНИН МОГАТ ДА БЪДАТ ПОВЛИЯНИ ОТ ФАКТОРИТЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ИЛИ НАЧИНА НА ЖИВОТ?

Някои фактори, свързани с начина на живот, като излагането на слънце и общото здравословно състояние, могат да окажат влияние върху нивата на меланин и външния вид на кожата.

Интересни съвети за теб