UV лъчение и ефекта му върху тялото ви

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, КОГАТО СЕ ПОКАЖЕ СЛЪНЦЕТО.

Когато слънцето грее, то свети с всички цветове и дължини на светлинните вълни. Всеки тип лъчение има различни ефекти. UV лъчението обаче е най-важно за кожата ви.

Полезни факти относно UV лъчението

Ефектите на UV лъчението са невидими и не се забелязват

UV лъчението от слънчевата светлина винаги е около нас. То е резултат както от пряка, така и от непряка светлина. UV интензитетът варира в зависимост от сезона и е по-силен през лятото, отколкото през зимата. Рисковете, свързани с интензивността на лъчението, също се променят. Процентът на причиняващи изгаряне UVB лъчи е по-висок през летните месеци. В допълнение, интензивността на UVB лъчите се променя с течение на деня. Тя може да е 150 пъти по-голяма по обяд, отколкото е в 6 сутринта. UVA са обект на по-малко вариации. Следователно е важно да се защитавате от тях по всяко време. Открийте как правилно да защитавате кожата си от слънцето тук.

Когато UV лъчите достигнат кожата ви

UVA лъчите не причиняват болезнени симптоми по кожата, но проникват много дълбоко в клетките на дермиса. Създават свободни радикали и могат дългосрочно да увредят клетките.

Внимавайте с прекалено много от нещо добро

UVB лъчите проникват само в епидермиса. Те са отговорни за бронзовия ви тен, но и за изгарянията и рака на кожата.

Интензивност на UV лъчението

Кога слънцето свети най-ярко?

UV лъчението ни достига с различна интензивност, както пряко, така и непряко, например чрез отражение в пясъка на плажа. Интензивността зависи от много фактори, включително периода на годината и времето от деня, светлоотразителната повърхност, разстоянието от екватора и надморската височина. Интензивността UV се променя в зависимост от времето, мястото и заобикалящата ни среда.

Не само през лятото има голямо UV лъчение

Интензивността на UVB лъчението, което причинява изгаряне, е най-голяма по време на летните месеци, по обяд, близо до екватора, на по-голяма надморска височина, както в или близо до вода, сняг или други силно отразяващи повърхности.

Понякога по-силно, понякога по-слабо

  • Дневни вариации: Интензивността на UVB лъчите е свързана с позицията на слънцето и се променя с течение на времето. Тя може да е 150 пъти по-силна на обяд в сравнение с 6 сутринта. Като цяло, трябва да избягвате прекаленото излагане на слънце, а между 11 сутринта и 3 следобед изобщо да не се показвате на слънце.
  • Сезонни вариации: Интензивността на UV лъчите се променя в зависимост от сезона и е по-сила през лятото, отколкото през зимата. Рисковете, свързани с тази интензивност, също се променят. Процентът на причиняващите изгаряне UVB лъчи е по-голям през летните месеци, отколкото през зимата. През цялата година UVA лъчите са обект на по-малко промени от UVB лъчите. Рисковете, свързани с UVA лъчите, могат със сигурност да бъдат по-постоянно изчислени, затова е важно да имате адекватна UVA защита, дори и за кратки периоди на слънце.
  • Географски вариации: Както общата UV интензивност, така и процентът на UVB лъчите се увеличават с доближаване към екватора – за разлика от UVA лъчите, при които процентът е приблизително еднакво висок по целия свят.
  • Облаци: Облаците могат както да усилват, така и да намаляват количеството UV светлина, което достига до нас. Но тъй като те само слабо засягат интензивността на UV лъчението, достатъчната защита е необходима и в облачни летни дни.
  • Надморска височина: В Централна Европа интензивността на UVB лъчите се увеличава с 15–20% на всеки 1000 метра надморска височина. На 3000 метра надморска височина е около 50%. Това означава, че трябва да използвате по-висок слънцезащитен фактори при разходки и ски в планината.
  • Сянка: Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не ни предпазва напълно. Значително количество светлина може да се отрази от повърхности и предмети, което означава, че дори места, които изглеждат на сянка, се достигат от светлината. Препоръчваме ви да защитавате непокритите части от тялото с продукти NIVEA Sun, дори когато сте на сянка.
  • Водата, пясъкът, снегът и дори тревата отразяват UV лъчите и увеличават тяхната интензивност върху кожата ни. Тревата увеличава интензивността на UV лъчението с 6%, водата – с 10%, пясъкът с между 15 и 25%, а снегът – с над 30%. Открийте повече информация за ефекта на слънцето тук.

Многото типове светлина

800-400 NM

Дължина на вълната от 400–800nm представлява светлина, която е видима за хората и която виждаме във всички цветове на дъгата.

3000–800 NM

Инфрачервеното лъчение (IR лъчение) излъчва топлина. Макар че не можем да видим цвета му, го усещаме като топлината от слънцето.

400–320 NM

UVA лъчите се филтрират до известна степен от озоновия слой. Някои лъчи обаче достигат повърхността на земята и могат да проникнат дори в по-дълбоките слоеве на кожата.

320–290 NM

Някои UVB лъчи се поглъщат от озоновия слой, но повечето достигат повърхността на земята. Макар че UVB проникват само в епидермиса, те могат да причинят слънчево изгаряне и увреждане на ДНК. Затова е много важно да се уверите, че сте достатъчно защитени от UVB лъчите.

UVC

UVC лъчите са изключително опасни за всички форми на живот, ако достигнат повърхността на земята. За щастие, те се поглъщат напълно от озоновия слой – дори на местата, където той е увреден. Затова не е необходима UVC защита.


Интересни съвети за теб