UV ЛЪЧЕНИЕ И ЕФЕКТА МУ ВЪРХУ КОЖАТА И ТЯЛОТО

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, КОГАТО СЕ ПОКАЖЕ СЛЪНЦЕТО

Когато слънцето грее, то свети с всички цветове и дължини на светлинните вълни. Всеки тип лъчение има различни ефекти. UV лъчението обаче е най-важно за кожата ти

Полезни факти относно UV лъчението

Ефектите на UV лъчението са невидими и не се забелязват

UV лъчението от слънчевата светлина винаги е около нас. То е резултат както от пряка, така и от непряка светлина. UV интензитетът варира в зависимост от сезона и е по-силен през лятото, отколкото през зимата. Рисковете, свързани с интензивността на лъчението, също се променят. Процентът на причиняващи изгаряне UVB лъчи е по-висок през летните месеци. В допълнение, интензивността на UVB лъчите се променя с течение на деня. Тя може да е 150 пъти по-голяма по обяд, отколкото е в 6 сутринта. UVA лъчите са обект на по-малко вариации. Следователно е важно да се защитаваш от тях по всяко време. Открий как правилно да защитаваш кожата си от слънцето тук.
 
UVA лъчите не причиняват болезнени симптоми

КОГАТО UV ЛЪЧИТЕ ДОСТИГНАТ КОЖАТА ТИ

UVA лъчите не причиняват болезнени симптоми по кожата, но проникват много дълбоко в клетките на дермиса. Създават свободни радикали и могат дългосрочно да увредят клетките.
UVB лъчите правят бронзов загар

ВНИМАВАЙ И НЕ ПРЕКАЛЯВАЙ

UVB лъчите проникват само в епидермиса. Те са отговорни за бронзовия загар на тена ти, но и за изгарянията и рака на кожата.

Интензивност на UV лъчението

КОГА СЛЪНЦЕТО Е НАЙ-ЯРКО?

UV лъчението ни достига с различна интензивност, както пряко, така и непряко, например чрез отражение в пясъка на плажа. Интензивността зависи от много фактори, включително периода на годината и времето от деня, светлоотразителната повърхност, разстоянието от екватора и надморската височина. Интензивността UV се променя в зависимост от времето, мястото и заобикалящата ни среда.
Интензивност на UV лъчението

Не само през лятото има голямо UV лъчение

Интензивността на UVB лъчението, което причинява изгаряне, е най-голяма по време на летните месеци, по обяд, близо до екватора, на по-голяма надморска височина, както в или близо до вода, сняг или други силно отразяващи повърхности.

Понякога по-силно, понякога по-слабо

  • Дневни вариации: Интензивността на UVB лъчите е свързана с позицията на слънцето и се променя с течение на времето. Тя може да е 150 пъти по-силна на обяд в сравнение с 6 сутринта. Като цяло, трябва да избягваш прекаленото излагане на слънце, а между 11 сутринта и 3 следобед изобщо да не се показваш на слънце. 
  • Сезонни вариации: Интензивността на UV лъчите се променя в зависимост от сезона и е по-силна през лятото, отколкото през зимата. Рисковете, свързани с тази интензивност, също се променят. Процентът на причиняващите изгаряне UVB лъчи е по-голям през летните месеци, отколкото през зимата. През цялата година UVA лъчите са обект на по-малко промени от UVB лъчите. Рисковете, свързани с UVA лъчите, могат със сигурност да бъдат по-постоянно изчислени, затова е важно да имаш адекватна UVA защита, дори и за кратки периоди на слънце.
  • Географски вариации: Както общата UV интензивност, така и процентът на UVB лъчите се увеличава с доближаване към екватора – за разлика от UVA лъчите, при които процентът е приблизително еднакво висок по целия свят. 
  • Облаци: Облаците могат както да усилват, така и да намаляват количеството UV светлина, което достига до нас. Но тъй като те само слабо засягат интензивността на UV лъчението, достатъчната защита е необходима и в облачни летни дни.
  • Надморска височина: В Централна Европа интензивността на UVB лъчите се увеличава с 15–20% на всеки 1000 метра надморска височина. На 3000 метра надморска височина е около 50%. Това означава, че трябва да използваш по-висок слънцезащитен фактори при разходки и ски в планината. Слънцезащитен крем за лице NIVEA SUN Alpin SPF50 се вписва идеално и целогодишно в подобни моменти.  
  • Сянка: Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не ни предпазва напълно. Значително количество светлина може да се отрази от повърхности и предмети, което означава, че дори места, които изглеждат на сянка, се достигат от светлината. Препоръчваме ти да защитаваш непокритите части от тялото с продукти NIVEA SUN, дори когато си на сянка. 
  • Водата, пясъкът, снегът и дори тревата отразяват UV лъчите и увеличават тяхната интензивност върху кожата ни. Тревата увеличава интензивността на UV лъчението с 6%, водата – с 10%, пясъкът с между 15 и 25%, а снегът – с над 30%. Открий повече информация за ефекта на слънцето тук.
 

РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СВЕТЛИНА

400–800nm, UV лъчение и ефекта му върху тялото

800-400 NM

Дължина на вълната от 400–800nm представлява светлина, която е видима за хората и която виждаме във всички цветове на дъгата.
IR лъчение, 3000–800 NM

3000–800 NM

Инфрачервеното лъчение (IR лъчение) излъчва топлина. Макар че не можем да видим цвета му, го усещаме като топлината от слънцето.
400–320 NM, UVA лъчи

400–320 NM

UVA лъчите се филтрират до известна степен от озоновия слой. Някои лъчи обаче достигат повърхността на земята и могат да проникнат дори в по-дълбоките слоеве на кожата.
UVB лъчи 320–290 NM

320–290 NM

Някои UVB лъчи се поглъщат от озоновия слой, но повечето достигат повърхността на земята. Макар че UVB проникват само в епидермиса, те могат да причинят слънчево изгаряне и увреждане на ДНК. Затова е много важно да се увериш, че имаш достатъчна слънцезащита от UVB лъчите.
UVC лъчи

UVC

UVC лъчите са изключително опасни за всички форми на живот, ако достигнат повърхността на земята. За щастие, те се поглъщат напълно от озоновия слой – дори на местата, където той е увреден. Затова не е необходима UVC защита.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ