жена, гледаща в огледалото

Какво е подкожна пъпка

Разберете какво е подкожна пъпка и как да се отървете от подкожната пъпка с NIVEA

КАКВО Е ПОДКОЖНА ПЪПКА?

Много хора никога не са чували термина ""подкожни пъпки"", така че... какво представлява подкожната пъпка?

Подкожната пъпка е известна още като кистозно акне, което се образува под повърхността на кожата и може да е трудно да се забележи. Тъй като подкожните пъпки се развиват под кожата, от медицинска гледна точка те се наричат пъпки с подкожно подуване. Може да ги забележиш като малки подутини, те могат да бъдат болезнени, възпалени и червеникави на цвят. Прочети нататък, за да разбереш какви са причините за подкожните пъпки и как да се отървеш от тях.


Подкожни пъпки по брадичката и челото

Подкожните пъпки най-често се образуват по лицето, по-специално в областта на брадичката и челото; те могат да се образуват и в горната част на гърба или гърдите. За да откриеш най-добре подкожните пъпки, може да прокараш пръст по повърхността на кожата си и често ще усетиш подутина; това обаче не винаги е така. Трябва да избягваш да се опитваш да пукаш подкожни пъпки; това не е начинът да се отървеш от тях. Това важи особено за тези по брадичката и челото, тъй като това често може да доведе до белези или инфекции, избутване на съдържанието на пъпката по-дълбоко в кожата и водещо до възпаление. Може да забележиш, че те се образуват по-често на брадичката и челото поради грима и докосването, които са някои от водещите фактори за причиняване на подкожни пъпки.


КАКВО ПРИЧИНЯВА ПОДКОЖНИ ПЪПКИ

Подкожните пъпки приличат на обикновените пъпки, тъй като се появяват, когато порите на кожата се запушат от себум (мазнина, произвеждана от тялото), мръсотия, бактерии, мъртва кожа и косми. Съществуват множество причини, поради които тялото ви може да изпитва затруднения с регулирането на тези фактори; те включват:
 

Хормонални промени

Когато тийнейджърите навлязат в пубертета, те са склонни към поява на акне, тъй като нивата на хормоните се променят. Това може да се наблюдава и при жените по време на менструалния цикъл или бременността.

 

Пот

Дейностите, които те карат да се потиш, могат да влошат акнето и подкожните пъпки, особено ако носиш тесни дрехи или шапка/каска.

 

Лоша хигиена

Ако не взимаш душ или не миеш кожата си редовно, ще видиш, че по кожата ти се натрупват мазнини и мръсотия, което ще стимулира появата на акне и подкожни пъпки. 

 

- Лекарства

Подкожните пъпки и акнето като цяло могат да бъдат причинени от лекарства, които съдържат кортикостероиди, тестостерон или литий.

 

Семейна история y

Акнето може да се дължи на семейна история, тъй като се наблюдава, че се предава в семейството; ако родителите ти са страдали от него, има голяма вероятност и ти да страдаш. Същото се отнася и за подкожните пъпки.

 

Продукти за грижа за кожата

Носенето на плътен грим или тежки овлажняващи продукти може да запуши порите и да стимулира образуването на пъпки и подкожни пъпки. 


КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОЯВАТА НА ПОДКОЖНИ ПЪПКИ:

Ако постоянно имаш подкожни пъпки, ето нашите препоръки как да предотвратиш образуването на нови подкожни пъпки: 
 
усмихната жена

Почиствай кожата си редовно

Важно е да почистваш кожата си редовно и да поддържаш добра хигиена, ако искаш да предотвратиш появата на по-нататъшни подкожни пъпки. препоръчваме ти да измиваш лицето си с почистващ продукт сутрин, преди лягане и след като се изпотиш, като например измиващия гел за лице NIVEA Derma Skin

- Използване на подходящи продукти за грижа за кожата/грим

Препоръчваме ти да стоиш далеч от всякакви мазни продукти, мазната кожа е критичен фактор, който води до появата на акне и подкожни пъпки, препоръчваме ти да смениш крема си за лице с крем без мазнини, като например NIVEA Oil-Free Moisturiser. Ако носиш грим, трябва да се опиташ да го сведеш до минимум, голямото количество грим може да доведе до замърсяване на кожата и запушване на порите. 

- Остави ги

Едно от най-лошите неща, които може да направиш, е да се опиташ да пукнеш или да продължиш да докосваш подкожната пъпка, което само ще я раздразни още повече и може да доведе до инфекция или белези. След като почистиш и нанесеш продуктите, се увери, че си оставила мястото на мира. 


Упорити подкожни пъпки

Ако все още имаш упорити подкожни пъпки в продължение на месеци, след като си опитала тези съвети за това какво е подкожна пъпка, какво причинява подкожни пъпки и как се лекуват подкожни пъпки. Тогава препоръчваме да потърсиш личен специалист, който да ти помогне да намериш индивидуално персонализирано лечение на подкожни пъпки. Трябва да потърсиш здравен специалист, ако подкожната пъпка е силно възпалена или ако наблюдаваш признаци на инфекция, като изпотяване или повишена температура.

усмихната руса жена

РАЗГЛЕДАЙ СЕРИЯТА DERMA SKIN CLEAR НА NIVEA

Открий серията Derma Skin Clear на NIVEA, която се състои от четири продукта, насочени към кожа, склонна към акне, като намаляват видимостта на акнето и предотвратяват повторната му поява. Подходяща за всички типове кожа, с подходяща за вегани формула, Derma Skin Clear е нежна, но ефективна за изчистване на несъвършенствата за по-чиста и здрава кожа.

Интересни съвети за теб