жена, нанасяща серум върху лицето си

Какво прави ретинолът за лице?

Всичко, което трябва да знаеш за това какво прави ретинолът и как да използваш ретинол в грижата за кожата на лицето си

Какво е ретинол за лице и какво прави?

Герой против стареене, ретинолът е производно на витамин А, който се слави със способността си да изпъва, изглажда и подмладява кожата. 

Тази активна съставка за грижа за кожата се е превърнала в най-добрия продукт против стареене за мнозина, но ако си начинаещ в използването на ретинол, да знаеш как да го използваш и да разбереш с какво да го комбинираш и с какво не, може да бъде обезсърчително.

Ретинолът е най-добре да се въведе бавно и постепенно в твоята рутина, но дори и така, той не е подходящ за всички кожи.

Тук ще разгледаме как действа ретинолът за лице, как да го използваме - и неговите ефекти върху кожата и други алтернативи.

Какво е ретинол?

Ретиноидите са производни на витамин А, като най-често срещаният от тях е ретинолът. Използват се в различни концентрации и имат много действия, а по-силните формули обикновено се отпускат само по лекарско предписание. Ретинолът, който се продава без рецепта, намиращ се в множество продукти от серуми до нощни кремове, е този, към който повечето хора ще посегнат, за да подобрят неравномерния цвят на кожата, пигментацията и текстурата. 

Как действа ретинолът?

До 30-те си години тялото ти произвежда свежи кожни клетки на всеки 28 дни. Но когато достигнеш средата на 30-те си години, регенерацията на клетките на кожата става по-бавна и продължава да се забавя с течение на времето, докато клетките се сменят само на всеки 50, 60 или 70 дни. Тъй като старите клетки се задържат по-дълго, кожата може да изглежда суха, без блясък и дехидратирана.

Ретинолът за лице стимулира клетъчния обмен в кожата, увеличавайки честотата, с която свежите кожни клетки се регенерират, оставяйки я мека, подобна на бебешка кожа.

Ретиноид срещу ретинол

Ретиноидите са химични съединения и производни на витамин А. Това е широк термин, който обхваща ретинол без рецепта (като тези, използвани в продуктите за грижа за кожата), както и ретиноеви киселини, отпускани по рецепта, като Третиноин и Тазаротен.

Ретиноидите са по-силни и по-концентрирани от ретинола и в резултат на това преобразуват кожните клетки с по-бърза скорост. Ретиноидите се използват най-често в медицината за регулиране на растежа на епителните клетки.


Как да използваш ретинол за лице

Ако от скоро използваш ретинол за лице, трябва да подхождаш към него бавно и постепенно. Използването му твърде често или в твърде висока концентрация може да раздразни кожата, оставяйки я зачервена, възпалена и в някои случаи олющена. Това радразнение на кожата е известно като "retinol uglies" или "retinol purge" и е често срещано при много хора, но при чувствителната кожа реакцията може да е по-интензивна.
усмихната брюнетка жена
Не е необичайно начинаещите с ретинол да изпитват прекомерна сухота и известно дразнене при първа употреба на ретинол и, ако не е болезнено, експертите препоръчват да преминете през този етап на прочистване. Най-добрият подход е да се прилага веднъж или два пъти седмично и да се увеличава честотата с нарастване на толерантността. Използването на хидратиращи серуми и успокояващи овлажнители като част от рутината ти за грижа за кожата ще ти помогне да успокоиш раздразнената кожа.

Въвеждането на ретинол в твоята рутина изисква търпение. Не очаквай резултати за една нощ; може да отнеме два до три месеца постоянна употреба, за да забележиш по-ярка и по-стегната кожа.

Как да започнеш да използваш ретинол за лице:

Продуктовата гама Nivea Expert Lift Cellular
Започни с използването на продукт с ретинол за лице от два до три пъти седмично, преди да се приготвиш за лягане
- Използвай количество не повече от размер на грахово зърно
- Нанеси овлажнител върху кожата си, след като нанесеш продукта с ретинол за лице за през нощта
- Използвай хидратиращ серум, преди да нанесеш продукт, съдържащ ретинол
- Нанасяй само вечер и използвай слънцезащитен крем през деня, тъй като ретиноидите могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето
- Избягвай да използваш киселинни продукти преди или след продукт с ретинол, тъй като това може да раздразни кожата
- Ако кожата ти е особено чувствителна към ретинол, някои експерти препоръчват да нанесеш лек овлажнител преди твоя ретинол за лице, за да омекотиш кожата
- Не въвеждай продукти с ретинол в ежедневието си, ако имаш голямо събитие, като сватба или празник, за да дадеш време на кожата си да се приспособи към него

Ретинолът се предлага в няколко концентрации и не е нужно да избираш най-силния, за да се възползваш от ползите против стареене - проучванията показват, че ретинолът с ниска сила продължава да дава толкова добър резултат, колкото и по-силните концентрации, така че не е необходимо непрекъснато да преминаваш на ретинол с по-силна концентрация.

Като хидратираща алтернатива на ретинола със същите предимства против стареене, формулата на серията NIVEA Bakuchiol повишава колагена и укрепва кожата. Редовната употреба може да преобрази кожата, като изглади появата на бръчки и изсветли тена.

Нашата серия NIVEA Pure Bakuchiol предлага дневна алтернатива на ретинола, който действа като изпълва, изглажда и хидратира и кожата – като включва и SPF30. Bakuchiol стимулира клетъчната активност на клетките на кожата и помага за освежаване на вялата кожа.

Какви са ползите от грижата за кожата с ретинол за лице?

Чрез изтласкване на свежи кожни клетки на повърхността и стартиране на процеса на обновяване на кожата ти, ретинолът за лице може да намали фините линии, тъмните петна и акнето. Тези свежи кожни клетки ще направят кожата ти по-ярка, по-стегната и по-чиста.

Предимствата на ретинола за лице включват:

- Намаляване на признаците на стареене чрез намаляване на появата на фини линии и бръчки
- Лечение на акне
- Изравнява тена на кожата и намалява тъмните петна и появата на белези, включително белези от акне

 

С какви продукти не трябва да комбинирам ретинол?

Ретинолът е мощна активна съставка и наслояването му с други съставки може в най-добрия случай да намали ползите и от двете или, в по-лошия случай, да причини дразнене и болезненост.

Провери съставките на продуктите, които използваш редовно, и избягвай да наслояваш всички, които съдържат следните съставки по-долу, с ретинол:
- Витамин С
- Бензоил пероксид (BPO)
- Алфа хидрокси киселина (AHA)
- Бета хидрокси киселина (BHA) - известна още като салицилова киселина

жена, проверяваща кожата си

Ретинол и акне

Ретинолът може да бъде от полза за предразположената към акне кожа и е полезна съставка в борбата с появата не акне, тъй като регулира мазната кожа и предотвратява запушването на порите. Редовната употреба може да доведе до по-малко черни точки, кисти и петна и може да успокои възпалената кожа.

Но ако кожата ти е чувствителна и вече лекуваш акне със специализирани продукти, подхождай към ретинола с повишено внимание. Ако използваш продукти, съдържащи активни съставки като бензоил пероксиди или салицилова киселина, редувай ги с твоя продукт с ретинол - не ги използвай в една и съща нощ, тъй като може да раздразниш допълнително кожата.

Интересни съвети за теб