продукти за старчески петна

Как да се отървеш от старческите петна

Научи всичко за старческите петна, от това какво представляват, какво ги причинява и как да се отървеш от тях.

Как да се отървеш от старческите петна

Кафяви петна по ръцете? Малки, тъмни оцветявания по лицето? Спокойно: така наречените старчески петна са напълно естествена и безвредна реакция на кожата. Все пак мнозина искат да премахнат старческите си петна. И така, какво представляват старческите петна? Ще ти покажем какво помага и ще ти дадем съвети как да се отървеш от старческите петна.

Какво представляват старческите петна?

Независимо дали по лицето или по ръцете, старческите петна обикновено се появяват след 40-годишна възраст и са естествен признак на стареене. В крайна сметка кожата ни е издържала много през годините. Старческите петна могат да засегнат хора от всякакъв тип кожа, но по-често се наблюдават при възрастни със светла кожа.

Старческите петна са светлокафяви до черни промени в цвета на кожата. Тъй като с годините се увеличават по брой и интензитет, те се наричат „старчески петна“. По принцип обаче това са пигментни петна, които се появяват в хода на стареенето на кожата и през годините на излагане на слънце.

Има много петна по кожата, така че как да разбереш кои са старчески петна? Можеш да разпознаеш старческите петна по факта, че кожата потъмнява, но не се подува (както при петната, предизвикани от заболявания на черния дроб, например). Луничките също не се издуват и затова лесно се бъркат със старческите петна. Въпреки това можеш да разпознаеш старческите петна, защото те обикновено са по-обширни от луничките. Освен това, тъй като луничките са генетично обусловени пигментни петна в епидермиса, те обикновено са там от детството.

Прочети, за да разбереш какво причинява старчески петна и как да се отървеш от тях.

Какво причинява старческите петна?

Старческите петна се причиняват предимно от дългосрочно излагане на слънце. Освен това хормоналните фактори и генетичната предразположеност също могат да бъдат причина за старчески петна. За да се разбере как възниква потъмняването на кожата, се прави разлика между lentigines seniles (старчески петна) и lentigines solaris (слънчеви петна).

 

Това са разликите:

Lentigines seniles: С течение на времето жълтеникавият пигмент липофусцин (наричан още възрастов пигмент) се отлага върху епидермиса. Там потъмнява на места. Този процес е част от естественото стареене на кожата – но UV лъчите и окислителния стрес могат да го ускорят.

Lentigines solaris: Когато е изложена на слънчева светлина, кожата произвежда пигмента меланин, за да се защити. Годините излагане на слънце могат в крайна сметка да доведат до свръхактивно производство на меланин, така че пигментът да се натрупва и да се прояви като петно.


Опасни ли са старческите петна?

 Старческите петна обикновено не са опасни. Те са естествен признак на стареене на кожата. Съществува обаче риск да се сбъркат с меланома. Ако не си сигурна за промяната в цвета на кожата си, може да бъде прегледана от дерматолог.

Старческите петна се появяват главно по лицето и ръцете

 Тъй като развитието на старчески петна е толкова тясно свързано с излагането на слънце, което е било „събирано“ с течение на времето, старческите петна се появяват предимно върху изложените на слънце участъци от кожата. Съответно старческите петна се образуват предимно по лицето и ръцете. Но могат да бъдат засегнати и други области: петната често се появяват в горната част на предмишниците или в областта на деколтето.


Какво представляват старческите петна по лицето?

усмихната млада жена

Старческите петна по лицето са обичайни, тъй като това е зона, често изложена на слънце, основен действащ фактор за старчески петна.

 
Слънчевите петна се появяват, когато меланинът (който е отговорен за пигмента на кожата) се произвежда във високи концентрации – известно като хиперпигментация, поради което старческите петна се появяват по-често върху тези открити участъци от кожата.


Старческите петна по лицето или ръцете варират по размер и често нарастват с течение на времето.  

Обикновено още с появата си са по-големи от луничките, с които понякога се бъркат, но старческите петна по лицето няма да избледнеят, без да бъдат подпомогнати от лечение.

 

Как да се отървеш от старчески петна по лицето

Най-добрият начин за лечение на старчески петна по лицето е да се сведе до минимум излагането на кожата на UV светлина, което означава да нанасяш SPF ежедневно, дори в хладни и облачни дни.

Ако се притесняваш от старческите си петна по лицето, важно е те да се прегледат от специалист и  да се отхвърлят всякакви съмнения.

Ако старческите петна те притесняват, има налични процедури, които могат да лекуват старчески петна по лицето - включително лазер или криотерапия. Важно е да потърсиш помощ от специалист, преди да започнеш курс на инвазивно (и често скъпо) лечение.

 
Преди да тръгнеш по пътя на инвазивното и скъпо лечение, опитай да се придържаш към редовен режим на кожата. Спазването на рутина, която включва изполването на съставки насочени към старческите петна по лицето, може значително да помогне за намаляването им и изравняването на тена на кожата ти.
 
Сутрин: Cellular LUMINOUS630 против тъмни петна е нашето революционно лечение за тъмни петна, което, ако се използва редовно, работи с кожата ти, за да намали появата на старчески петна по лицето в рамките на четири седмици. Първо, нанеси нашия серум върху чиста кожа, преди дневен флуид със SPF, който предпазва съществуващите петна от потъмняване и предотвратява повторното им появяване.
 
Вечер: След нанасяне на Cellular LUMINOUS630 Serum върху чиста кожа, масажирай с регенериращ и ревитализиращ нощен крем.


Какво представляват старческите петна по ръцете

age-spots-hand-cream_Luminous630_NX21_F07_SUPERNOVA_Digital_Static_9379

 

Ръцете ти са също толкова уязвими към слънцето и други елементи, колкото лицето ти - и ние често не сме толкова мили към тях. Ръцете ни често се пренебрегват, когато нанасяме слънцезащитен крем, което ги прави особено изложени на старчески петна.

 

Старческите петна по ръцете обикновено се появяват на горната част на ръцете и, подобно на старческите петна по лицето, могат да растат и да се слеят заедно.

 

Старческите петна по ръцете могат да изглеждат плоски и кафеникави на цвят. Понякога старческите петна по ръцете могат да се появят като повдигнати израстъци, известни като себорейна кератоза.


Как да премахнеш старческите петна по ръцете

 

 

 

 

За да сведеш до минимум старческите петна по ръцете, нанасяй слънцезащитен крем върху обратната страна на ръцете си толкова често, колкото и на лицето си.

 
Създай си навика да нанасяш крем за ръце, който е насочен към старчески петна по ръцете. Използвай подхранващ лосион, който видимо намалява появата на бръчки и помага за предотвратяване на старчески петна, причинени от UV лъчи, и изравнява тена на кожата. Използвай го редовно, особено преди лягане, за да извлечеш пълната му полза.

NIVEA 3IN1 Q10 ANTI-AGE CARE HAND CREAM

Какво представляват старческите петна по краката

жена, лежаща на легло
Докато старческите петна по лицето и старческите петна по ръцете са често срещани, старческите петна могат да се появят и по други части на тялото, включително краката. Старческите петна по краката са най-честата причина за това потъмняване и, подобно на старческите петна по лицето, тези пигментации се развиват от излагане на слънце, хормонални промени, бременност или някои видове лекарства.

Докато старческите петна по краката, както при старческите петна по лицето или ръцете, не представляват медицински проблем, понякога тези кафяви петна могат да бъдат ранен симптом на основно състояние като хронична венозна недостатъчност. Ако се притесняваш от внезапна поява на кафяви петна, потърси лекарска помощ.

Как да предотвратим старческите петна

Откри първите старчески петна? Ако пожелаеш, те могат да бъдат третирани с правилната грижа. Ето как да се отървеш от старческите петна с няколко съвета и трика.

Съвети как да предотвратиш старческите петна и как да се отървеш от тях:

За да премахнеш старческите петна, имаш следните варианти за тяхното отстраняване:

Q10 ENERGY HEALTHY GLOW ДНЕВЕН КРЕМ

Използвай крем за старчески петна:

Кремът за старчески петна може да помогне за намаляване на видимостта на старческите петна и да предотврати образуването на нови петна. Рецептите с клетъчно-защитни активни съставки като витамин С или витамин Е са идеални - и също така ще ти помогнат да се предпазиш от старчески петна по лицето.

Съвет: За да постигнеш видим ефект, трябва да използваш крем за старчески петна ежедневно, за по-дълъг период от време.

Използвай серум срещу старчески петна:

Серумите са формулирани по-интензивно от дневните и нощните кремове. Ето защо те са идеални в отговор на индивидуалните нужди на кожата и са чудесно допълнение към рутината ти за грижа за кожата, особено ако искаш да се отървеш от старчески петна. Специалните серуми срещу старчески петна могат да помогнат за изсветляване на тъмните оцветявания и по този начин за прецизиране на тена ти по целенасочен начин.

Съвет: Внимателно нанеси серума с потупване върху кожата.

Използвай химически пилинг:

Пилингът с плодова киселина кара горния слой на кожата да се отлепи и след това да се образува отново. Повърхностните пигментации могат да избледнеят след няколко процедури. Въпреки това, ако искаш да премахнеш по-дълбоките старчески петна, химическият пилинг трябва да бъде по-концентриран. Така или иначе прилагането му трябва винаги да се извършва от дерматолог, за да се избегне риск от нараняване на кожата.
 
Важно: След киселинен пилинг кожата е раздразнена и по-чувствителна към светлина от преди.

Микродермабразио:

При това лечение горните слоеве на кожата се контролират и отстраняват механично. Това се прави с помощта на фини кристали, които се разпръскват върху кожата с висока скорост и след това се изсмукват отново. Резултатът: Дълбоките потъмнявания се отстраняват и кожата се регенерира.

Важно: Микродермабразиото се извършва от козметици и дерматолози. Най-добре е първо да разбереш точно дали дадено лечение е подходящо за твоя тип кожа.

възрастови-петна-чисто-лице

Лазерно лечение.

Възрастните петна могат да бъдат отстранени с лазер. Методът, при който светлинната енергия унищожава излишните пигменти, се счита за особено ефективен. Въпреки това, подуването и паренето след лечението не са необичайни. Освен това в продължение на няколко седмици никакво UV лъчение не трябва да достига до засегнатата област на кожата.

Опитай домашни средства:

 Лимоните се считат за естествен домашен лек за старчески петна. Твърди се, че етеричните масла, намиращи се в корите, както и витамин С, намиращ се в плода, спомагат за инхибиране на производството на меланин и разграждат тъмните пигменти в кожата. Ако искаш да опиташ ефекта, просто се намажи с малко лимоново масло или сок върху засегнатите зони и го остави да подейства. Други домашни средства за лечение на старчески петна включват ябълков оцет или картофен сок. Когато се нанасят върху кожата, тези средства могат да имат и изсветляващ ефект.
 
Важно: Тези домашни средства не заменят ежедневната рутина за красота.

Коректор:

Ако искаш да прикриеш старческите петна, можеш да намалиш или прикриеш външния им вид с коректор, фон дьо тен или оцветен дневен крем.
 
Съвет: Колкото по-тъмни са старческите петна, толкова по-непрозрачен трябва да бъде гримът. Освен това продуктите с компоненти за грижа и интегриран слънцезащитен фактор предотвратяват развитието на нови старчески петна.

Не забравяй: защита от слънцето

Най-надеждното средство за това как да се отървеш от старческите петна и да ги предотвратиш на първо място, е слънцезащитният крем. Тъй като при достатъчно висока UV защита, тъмната кожа се появява по-рядко.

Как да предотвратиш старческите петна: предпазвай се от слънцето

Старческите петна по лицето и на други места са признак за зряла кожа. Различни фактори обаче могат да доведат до много бързо и тежко стареене на кожата. За да предотвратиш това, има преди всичко един начин да оставиш кожата си да старее здраво и бавно, в духа на бавното стареене: защита от слънцето. Ето няколко съвета не само как да се отървеш от старческите петна, но и да забавиш появата им.

 

Нанасяне на лосион: Тези, които защитават кожата си от слънчевите лъчи редовно и с правилния слънцезащитен фактор, ще избегнат появата на старчески петна - или поне ще ги отложат. Слънцезащитните кремове са задължителни, особено в слънчевите месеци. Това се отнася по-специално за части от кожата, които не са защитени от облекло: като лице, деколте, предмишници и ръце.

Съвет: Избягвай да се излагаш на слънце по обяд през лятото, когато слънцето грее най-интензивно. Избирай места със сянка. Слънчевите шапки и чадъри също се препоръчват като допълнителна защита срещу UV радиация.

Избягвай солариума:Изкуственото UV лъчение в солариума също насърчава образуването на старчески петна и стареенето на кожата като цяло. Между другото: дори еднократно посещение увеличава риска от рак на кожата.

Доверете се на антиоксидантите: UV радиацията създава свободни радикали. Те от своя страна водят до оксидативен стрес, който състарява кожата и причинява старчески петна. Контрапрограмата: антиоксиданти. В кремовете за кожа те помагат за неутрализирането на свободните радикали под формата на витамин С или Q10.
Съвет: Можеш също да подкрепиш регенеративните свойства на кожата си със здравословна диета. По-специално, храните, богати на антиоксиданти, осигуряват здрава и блестяща кожа. Затова яж много плодове, зеленчуци и бобови растения.

Интересни съвети за теб