жена, прилагаща серум Nivea

Салицилова киселина

Салициловата киселина е активна съставка, която е чудесна за почистване на кожа, склонна към образуване на несъвършенства.

Какво представлява салициловата киселина?

Салициловата киселина е активна съставка в грижата за кожата, която ексфолира кожата, контролира излишното производство на себум (мазнини) и поддържа порите чисти. Тя е чудесна за кожа, предразположена към появата на несъвършенства, и при ежедневна употреба може да подобри и освежи кожата само за 7 дни.

Обикновено се среща в почистващи продукти и продукти за третиране на петна, но може да се намери и в продукти за грим, подходящи за акне, и в шампоани против пърхот.

Салициловата киселина се предлага в различни концентрации, като всяка концентрация е предназначена за конкретна цел. Салициловата киселина с по-висока концентрация се използва като пилинг средство, което може да намали появата на акне, мелазма и тъмни петна, докато по-ниските концентрации могат да се използват ежедневно в почистващи продукти и тонери. 

Ако сте кликнали върху тази статия, има голяма вероятност да сте се чудили: какво е салицилова киселина и какво прави салициловата киселина? Това ръководство обхваща широк спектър от теми, свързани със салициловата киселина, включително: как да използвате салициловата киселина, дали салициловата киселина е BHA, дали салициловата киселина влошава състоянието на акнето, преди то да се подобри, и много други.

Прочетете нататък, за да откриете ползите от тази прекрасна активна съставка и да разберете дали салициловата киселина може да ви помогне да подобрите начина си на грижа за кожата.

жена със серум маска Nivea

Салициловата киселина BHA ли е?

Един от най-често срещаните въпроси, които може би сте срещали: Салициловата киселина ВНА ли е? Салициловата киселина наистина е вид бета хидрокси киселина (BHA), която е органично съединение, често използвано в козметиката. Въпреки че името ѝ може да подсказва, че салициловата киселина е изцяло изкуствена, тя се среща естествено в растения като върбите поради естествената си способност да насърчава ексфолирането, което помага за предпазване на растението от бактериална инфекция. 

В продуктите за грижа за кожата обикновено се използва синтетична салицилова киселина, но тази форма е одобрена от козметичната индустрия и от Държавната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и се препоръчва заради свойствата ѝ за борба с петната. 

Сега вече знаете как да отговорите, ако някой ви попита: Салициловата киселина BHA ли е? Може би се чудите: добра ли е салициловата киселина при акне? Прочетете, за да разберете повече.

За какво е полезна салициловата киселина?

Благодарение на естествените си ексфолиращи свойства салициловата киселина е чудесна за лечение на симптоми на по-леко акне, като черни точки, бели точки и пъпки. Салициловата киселина прониква дълбоко в кожата, където разгражда мъртвите кожни клетки, които иначе биха запушили порите. Но за какво друго е полезна салициловата киселина? Ето 5 основни предимства на салициловата киселина:
За какво е полезна салициловата киселина?

1: Предпазва от бактериите на акнето

Полезна ли е салициловата киселина при акне? Категорично. Бактериите на акнето виреят в среда без кислород, поради което запушените пори са идеалното място за гнездене. Салициловата киселина изчиства излишната мазнина и мъртвите кожни клетки от запушените пори, като прави средата по-малко подходяща за развитието на бактерии. Това само по себе си няма да премахне бактериите напълно, но със сигурност ще окаже влияние, ако сте склонни към поява на несъвършенства по кожата. Ако някой попита "Салициловата киселина полезна ли е за акне?" - не забравяйте да споделите с него този полезен факт. 

Възможно е да изпитате леко увеличение на несъвършенствата при първата употреба на салицилова киселина и да се запитате: дали салициловата киселина влошава акнето, преди да се подобри? Продължавайте да четете, тъй като ще разгледаме този въпрос, както и още много други неща, по-нататък в това ръководство.

За какво е полезна салициловата киселина?

2: Ексфолира

Често продавана като средство за пилинг, салициловата киселина нежно отпушва кожните клетки в най-външния слой на кожата, за да я пречисти и да премахне мъртвите клетки, без да предизвиква дразнене.

За какво е полезна салициловата киселина?

3: Успокоява възпалението

Салициловата киселина съдържа химикал, наречен салицин, който има противовъзпалителни свойства. Когато се нанася върху кожата, тя може да намали зачервяването и болезнеността, които често се появяват при акне, а също и при слънчево изгаряне. Разбира се, когато става въпрос за слънчево изгаряне, най-добре е да го предотвратите напълно, като използвате ефективен продукт със слънцезащитен фактор всеки ден.

За какво е полезна салициловата киселина?

4: Намалява омазняването

Салициловата киселина може да потисне мастните жлези, които произвеждат себум (мазнина). Тя постига това, като пробива мастната бариера на кожата и изчиства излишната мазнина, която в противен случай би запушила порите и потенциално би предизвикала акне.

За какво е полезна салициловата киселина?

5: Предотвратява образуването на акне

Освен че прониква дълбоко в порите, салициловата киселина може да поддържа порите чисти, когато се използва като част от ежедневната грижа за кожата. Поддържайки порите чисти, салициловата киселина предотвратява повторната поява на бели и черни точки, тъй като премахва излишната мазнина или мъртвите кожни клетки.

Мога ли да използвам салицилова киселина всеки ден?

Добре е да използвате салицилова киселина като част от ежедневната грижа за кожата. Това ще ви помогне да поддържате кожата си чиста и освежена, като същевременно ограничава излишното производство на мазнини. Въпреки това, когато започнете да използвате нов ексфолиант или пилинг съставка, бихме препоръчали да го използвате постепенно, като ограничите употребата му до два пъти седмично през първите няколко седмици.

усмихната жена, която държи серум Nivea
Как действа салициловата киселина?

Причинява ли салициловата киселина раздразнение?

Понятието "раздразнение" в грижата за кожата означава повишена скорост на обмен на кожните клетки. Този процес може да настъпи, когато активна съставка като ретинол или салицилова киселина влезе в контакт с кожата, разкривайки нов слой кожни клетки под нея. При това заедно с кожните клетки на повърхността излизат и всички други причинители на пъпки, включително излишната мазнина и мъртвите кожни клетки, които иначе биха запушили порите. 

В резултат на това може да се появи нова вълна от пъпки. Въпреки това, за разлика от лошата реакция към нов продукт, която може да предизвика появата на пъпки в области на кожата, където те обикновено не се появяват, прочистващите пъпки се образуват на типичните места и обикновено изчезват по-бързо от обичайното.

Въпреки че е възможно да не се появят зачервявания, напълно разбираемо е да се разтревожите, ако това се случи. Може дори да се запитате: Салициловата киселина влошава ли акнето, преди то да се подобри? Прочетете, за да научите повече по тази тема.

Как действа салициловата киселина?

Мога ли да използвам салицилова киселина и ниацинамид заедно?

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с грижата за кожата, е свързан с комбинираната употреба на различни продукти. Питали ли сте се някога дали можете да използвате салицилова киселина и ниацинамид заедно? Е, спокойно можем да кажем ""да"" - добре е да използвате салицилова киселина и ниацинамид едновременно. 

Всъщност двете съставки се допълват взаимно и могат да бъдат особено ефективни за мазната кожа. Салициловата киселина се справя със задачата да проникне дълбоко в кожата, за да изчисти излишната мазнина и мъртвите кожни клетки, докато ниацинамидът осигурява вълна от подхранваща хидратация. Заедно тези две съставки могат да оставят усещане за пречистена, по-ясна и хидратирана кожа, което ги прави идеален избор за ежедневна грижа за кожата.

жена, която държи крем за лице Nivea
Как действа салициловата киселина?

Салициловата киселина влошава ли акнето, преди да се подобри?

Въпреки че салициловата киселина действа добре срещу акнето и бактериите, които го причиняват, процесът на изчистване може първоначално да влоши симптомите на акнето. Този потенциално обезпокоителен процес не трябва да продължава повече от 6 седмици и си заслужава да изчакате, тъй като кожата ви се очаква да изглежда по-чиста и по-светла от преди. 

Ако все пак продължи по-дълго от 6 седмици или смятате, че вместо изчистване на кожата може да се наблюдава лоша реакция, спрете да използвате продукта и незабавно се консултирайте с дерматолог.


Рутинна грижа за кожата със салицилова киселина

Начинът на употреба на салицила зависи до голяма степен от вида на продукта - по-високите концентрации е добре да се използват пестеливо. Докато други, като тези от серията NIVEA Derma Skin Clear, са предназначени за ежедневна употреба. По-долу е нашето ръководство стъпка по стъпка за това как да използвате салицилова киселина. 
 
Начинът на употреба на салицила зависи до голяма степен от вида на продукта - по-високите концентрации е добре да се използват пестеливо. Докато други, като тези от серията NIVEA Derma Skin Clear, са предназначени за ежедневна употреба. По-долу е нашето ръководство стъпка по стъпка за това как да използвате салицилова киселина. 

1.) Почистване 

Започнете с измиване на лицето с нежен, но ефективен почистващ продукт със салицилова киселина, като например NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel. Това ще премахне грима и замърсяванията, като същевременно ще почисти порите в дълбочина, за да предотврати повторната поява на петна. Нежно масажирайте върху влажно лице, като внимавате да избегнете чувствителната зона около очите, след което изплакнете.

2.) Тонизиране

След почистването нежно нанесете тоник със салицилова киселина. NIVEA Derma Skin Toner е фантастичен избор, тъй като ще възстанови pH нивото на кожата и ще премахне излишното омазняване, грима или замърсяванията, без да запушва допълнително порите. Той също така ще подготви кожата ви за овлажняване.

3.) Скраб

За да постигнете още по-чист тен, сменете почистващия продукт със скраб със салицилова киселина в 2-3 от дневните си и нощни процедури. Скрабът NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish може да отпуши порите и да усъвършенства кожата, без да я изсушава, така че е идеален за мазна кожа. Както и при почистващия продукт, просто масажирайте скраба върху мокро лице и нежно изплакнете. 

4.) Ексфолиране

Завършете ежедневната рутинна процедура през нощта с химически ексфолиант, като например NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator. Тази антибактериална почистваща формула комбинира салицилова киселина, ниацинамид и гликолова киселина, за да подпомогне естествения процес на обновяване на кожата, като същевременно осигурява видимо по-чиста кожа само за 7 дни.

Завършване на рутинната ви грижа за кожата със салицилова киселина

Серията NIVEA Derma Skin Clear може да се използва както за сутрешна, така и за вечерна грижа, и както при всички рутинни процедури, най-добре е да се завърши с подхранващ овлажняващ крем. Освежаващият дневен крем NIVEA Naturally Good е чудесен избор, тъй като интензивно овлажнява и освежава кожата за по-здрав вид.

Може да забележите съвсем леко парене при първата употреба на салицилова киселина, но това е напълно нормално и очаквано. Въпреки това, когато използвате нов продукт за първи път, препоръчваме да потърсите мнението на специалист и да тествате само малък участък от кожата, преди да нанесете по-големи количества. И разбира се, винаги избягвайте да използвате салицилова киселина върху раздразнена кожа.

усмихната жена

Серия NIVEA Derma Skin Clear

Кожата с несъвършенства, макар и напълно естествена, може да бъде трудна за контролиране и да окаже влияние върху самочувствието. NIVEA се грижи за вашата кожа. Затова, ако има неща, които искате да подобрите, NIVEA може да ви помогне.

Иновативната серия NIVEA Derma Skin Clear е разработена с мисъл за по-чиста и усъвършенствана кожа. Използвайки почистващата комбинация от салицилова киселина и ниацинамид, тя отпушва порите и намалява появата на бели и черни точки при редовна употреба. Ако кожата ви е предразположена към образуване на петна и раздразнения, тази висококачествена серия може да е решението, което търсите.

Както винаги, консултирайте се с дерматолог, преди да изпробвате нов продукт за грижа за кожата, и винаги следвайте инструкциите на етикета.

Интересни съвети за теб