Поръчай любимите си NIVEA продукти директно до твоя дом, с помощта на нашите онлайн партньори!

wash-your-hands

КАК ДА ИЗМИЕШ ПРАВИЛНО РЪЦЕТЕ СИ

ПРЕПОРЪКИ И СЪВЕТИ ЗА ЧИСТИ И МЕКИ РЪЦЕ

Кога и колко често трябва да мием ръцете си? Виж нашите препоръки и разбери защо правилното миене на ръце е толкова важно.

ИНСТРУКЦИИ СТЪПКА ПО СТЪПКА: КАК ДА ИЗМИЕШ ПРАВИЛНО РЪЦЕТЕ СИ И ДА ИЗБЕГНЕШ ИНФЕКЦИИТЕ

Дали миенето на ръцете е най-лесното нещо на света? Това е често срещано погрешно разбиране, тъй като бактериите могат да бъдат премахнати само тогава, когато измиеш ръцете си изключително добре.

ПРАВИЛНО ИЗМИВАНЕ И ГРИЖА ЗА РЪЦЕ: СЪВЕТИ ЗА САПУНИ И КРЕМОВЕ

За да не се изсушава кожата след измиване, изборът на подходящия сапун и подходящата грижа с крем за ръце са от съществено значение.

Как да избереш правилния сапун и крем за ръце?

Когато купуваш сапуни, увери се, че те имат възможно най-меката формула. Тези продукти атакуват по-слабо естествената защита на кожата. Най-добре е да избереш сапун, който съдържа натурални масла, за да противодействаш на изсушаването на ръцете. Ако имаш особено чувствителна кожа, трябва да потърсиш pH-неутрална формула, която е нежна към кожата.

Течен или твърд сапун предпочиташ?

Няма значение за кожата ти дали използваш течен или твърд сапун. Но имай предвид, че в обществени помещения, където много хора мият ръцете си, е препоръчително да се употребява течния сапун, тъй като повече бактерии са склонни да се натрупват върху твърдите сапунени повърхности.

Кой крем за ръце е подходящ за теб?
В зависимост от това колко използваш и цапаш ръцете си (например, свързано с работата ти) и колко са сухи, има различни видове кремове:

 • Дълбоко подхранващ крем за напукани ръце – има хидратиращ ефект и ускорява възстановяването на кожата.
 • Крем за ръце за нормална кожа - идеален за поддържане на добро състояние на ръцете и ноктите.
 • За хора, които работят на компютър или с документация, бързо-абсорбиращият се крем е особено практичен, тъй като не оставя мазни следи.
 • Крем за ръце срещу стареене на кожата, обогатен с коензим Q10, може да помогне за предотвратяване на следите от времето върху кожата на ръцете.

Защо е толкова важно да използваш крем за ръце, след като ги измиеш?

wash-your-hands

Всеки път, когато измиваш ръцете си, премахваш замърсяванията, но и защитните липиди върху кожата. Ето затова е важно да използваш меки сапуни и да нанасяш подхранващи кремове за ръце след всяко измиване. По този начин ще поддържаш ръцете си подхранени, гладки и защитени.

ЗАЩО ПРАВИЛНОТО ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО

Всички знаем, че миенето на ръцете е задължително. Но защо всъщност? И колко често трябва да се мият ръцете?

Правилната хигиена на ръцете ни защитава

Използваме ръцете си през целия ден – в контакт с хора и с предмети. Независимо дали се държим в метрото, използваме  мобилно устройство или почистваме носа си с носна кърпа, бактериите и микробите остават по ръцете ни, когато докосваме различни повърхности.

Измивайки редовно и правилно ръцете си, предотвратяваме разпространението на потенциалните бактерии. Това е важно за здравето ни, защото почти 80% от всички заболявания се предават чрез ръцете - особено стомашно-чревните инфекции, конюнктивитът и грипът.

В същото време бактериите и замърсяванията могат да попаднат чрез ръцете върху кожата на лицето и да причинят пъпки.

И все пак: Прекалено честото измиването на ръцете стресира кожата и я изсушава. Затова трябва да нанасяш подхранващ крем за ръце след всяко измиване.

Трябва да измиеш ръцете си, ако…

 • ... си била в тоалетната.
 • ... издухаш носа си или кихнеш.
 • ... си имала контакт с болни хора.
 • ... ги галила животни.
 • … си се докосвала до храна за животни.
 • ... си изхвърлила боклука.
 • ... искаш да се гримираш.
 • ... следва контакт с храна (готвене, ядене).
 • ... си готвила, особено след приготвяне на сурово месо или сурова риба.
 • ... веднага, щом се върнеш вкъщи.

Да измием ръцете си заедно!

wash-your-hands

Накарай децата да измиват редовно и правилно ръцете си от възможно най-ранна възраст - това бързо ще се превърне в детска игра. Бонус: когато сте заедно, миенето на ръцете може да бъде много по-забавно!

Трябва ли да дезинфекцирам ръцете си, когато съм настинала?

wash-your-hands

Независимо дали имаме настинка или грип, когато сме болни, ние предаваме бактерии и чрез ръцете си. Но трябва ли да дезинфекцираме ръцете си? Не! По-добре е да ги измием старателно и да не се ръкуваме, докато не оздравеем.

Кога трябва да дезинфектираме ръцете си?

Ако ежедневно миеш ръцете си редовно и старателно, значи вече правиш достатъчно за хигиената на ръцете си. Броят на микробите е значително по-малък, а с него и рискът от инфекция.

И така, кога и защо изобщо да дезинфекцираме ръцете си?

В медицински помещения като болници дезинфекцията на ръцете е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на бактериите. Това се отнася по-специално за медицинския персонал и докторите.

Но спазвайки подходяща хигиена можеш да защитиш също и пациентите, които обикновено имат по-слаба имунна система и поради това са податливи на инфекциозни заболявания.

Ако се грижиш за роднина у дома, обсъди с личния си лекар дали има нужда от дезинфекция на ръцете.

ПРОЧЕТИ още

Съвети за красива кожа и ползотворно време вкъщи
Our Recommendations for you