как правилно да измиеш ръцете си, чисти ръце

Как да измиеш правилно ръцете си

ПРЕПОРЪКИ И СЪВЕТИ ЗА ЧИСТИ И МЕКИ РЪЦЕ

Кога и колко често трябва да мием ръцете си? Виж нашите препоръки и разбери защо правилното миене на ръце е толкова важно.

ИНСТРУКЦИИ СТЪПКА ПО СТЪПКА: КАК ДА ИЗМИЕШ ПРАВИЛНО РЪЦЕТЕ СИ И ДА ИЗБЕГНЕШ ИНФЕКЦИИТЕ

Дали миенето на ръцете е най-лесното нещо на света? Това е често срещано погрешно разбиране, тъй като бактериите могат да бъдат премахнати само тогава, когато измиеш ръцете си изключително добре.
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

1. Намокри ръцете

Първо намокри ръцете си под течаща вода. Идеалната температура трябва да не е прекалено ниска, но и не прекалено висока, тъй като твърде горещата вода уврежда кожата и я изсушава. Идеална за целта е хладката вода. 
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

2. Сапунисай добре

Постави твърд или течен сапун между мокрите си длани и разтъркай до образуването на пяна. Съвет относно течните сапуни: достатъчно е само едно изпомпване. Използването на твърде много сапун не вреди, но и не прави ръцете ти по-чисти. Решаваща за това е техниката на миене.
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

3. Разнеси пяната правилно

Сапунисай добре ръцете си с кръгови движения и с лек натиск: между пръстите, на върха на пръстите, върху ноктите и дланите. Отдели за това поне 20 до 30 секунди, за да отстраниш добре микробите и бактериите.
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

4. Обърни специално внимание на зоната между пръстите

Бъди особено внимателна, когато измиваш областта между пръстите си. За да направиш това, вплети пръстите на двете си ръце едни в други и ги движи напред-назад. Не забравяй палците и ноктите си.
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

5. Изплакни добре

Изплакни обилно пяната от ръцете си с леко топла или хладка вода. Мит е, че миенето на ръцете без сапун е безполезно. Просто липсата на пяна го прави по-малко ефективно. Ако имаш възможност да миеш ръцете си само без сапун, дръж ги под течаща топла вода за минимум 30 секунди.
wash-your-hand
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

7. Нанеси крем за ръце

В идеалния случай трябва да нанасяш крем за ръце след всяко измиване, тъй като важните липиди от кожата се отстраняват при измиване. Хидратиращите кремове за ръце помагат да се поддържат процесите на регенерация в кожата и я подхранват в дълбочина.
wash-your-hands
Измий ръцете си правилно: Чисти ръце в 7 стъпки

6. Подсуши старателно

След това подсуши ръцете си добре с мека кърпа. Не търкай, а попивай, за да не раздразниш излишно кожата. Също така, не забравяй да сменяш кърпата редовно (например при едночленно семейство поне веднъж седмично).
wash-your-hands

ПРАВИЛНО ИЗМИВАНЕ И ГРИЖА ЗА РЪЦЕ: СЪВЕТИ ЗА САПУНИ И КРЕМОВЕ

За да не се изсушава кожата след измиване, изборът на подходящия сапун и подходящата грижа с крем за ръце са от съществено значение.

Как да избереш правилния сапун и крем за ръце?

Когато купуваш сапуни, увери се, че те имат възможно най-меката формула. Тези продукти атакуват по-слабо естествената защита на кожата. Най-добре е да избереш сапун, който съдържа натурални масла, за да противодействаш на изсушаването на ръцете. Ако имаш особено чувствителна кожа, трябва да потърсиш pH-неутрална формула, която е нежна към кожата.

Течен или твърд сапун предпочиташ?

Няма значение за кожата ти дали използваш течен или твърд сапун. Но имай предвид, че в обществени помещения, където много хора мият ръцете си, е препоръчително да се употребява течния сапун, тъй като повече бактерии са склонни да се натрупват върху твърдите сапунени повърхности.

Кой крем за ръце е подходящ за теб?
В зависимост от това колко използваш и цапаш ръцете си (например, свързано с работата ти) и колко са сухи, има различни видове кремове:

 • Дълбоко подхранващ крем за напукани ръце – има хидратиращ ефект и ускорява възстановяването на кожата.
 • Крем за ръце за нормална кожа - идеален за поддържане на добро състояние на ръцете и ноктите.
 • За хора, които работят на компютър или с документация, бързо-абсорбиращият се крем е особено практичен, тъй като не оставя мазни следи.
 • Крем за ръце срещу стареене на кожата, обогатен с коензим Q10, може да помогне за предотвратяване на следите от времето върху кожата на ръцете.
wash-your-hands

Защо е толкова важно да използваш крем за ръце, след като ги измиеш?

Всеки път, когато измиваш ръцете си, премахваш замърсяванията, но и защитните липиди върху кожата. Ето затова е важно да използваш меки сапуни и да нанасяш подхранващи кремове за ръце след всяко измиване. По този начин ще поддържаш ръцете си подхранени, гладки и защитени.

ЗАЩО ПРАВИЛНОТО ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО

Всички знаем, че миенето на ръцете е задължително. Но защо всъщност? И колко често трябва да се мият ръцете?

Правилната хигиена на ръцете ни защитава

Използваме ръцете си през целия ден – в контакт с хора и с предмети. Независимо дали се държим в метрото, използваме  мобилно устройство или почистваме носа си с носна кърпа, бактериите и микробите остават по ръцете ни, когато докосваме различни повърхности.

Измивайки редовно и правилно ръцете си, предотвратяваме разпространението на потенциалните бактерии. Това е важно за здравето ни, защото почти 80% от всички заболявания се предават чрез ръцете - особено стомашно-чревните инфекции, конюнктивитът и грипът.

В същото време бактериите и замърсяванията могат да попаднат чрез ръцете върху кожата на лицето и да причинят пъпки.

И все пак: Прекалено честото измиването на ръцете стресира кожата и я изсушава. Затова трябва да нанасяш подхранващ крем за ръце след всяко измиване.

Трябва да измиеш ръцете си, ако…

 • ... си била в тоалетната.
 • ... издухаш носа си или кихнеш.
 • ... си имала контакт с болни хора.
 • ... ги галила животни.
 • … си се докосвала до храна за животни.
 • ... си изхвърлила боклука.
 • ... искаш да се гримираш.
 • ... следва контакт с храна (готвене, ядене).
 • ... си готвила, особено след приготвяне на сурово месо или сурова риба.
 • ... веднага, щом се върнеш вкъщи.
wash-your-hands

Да измием ръцете си заедно!

Накарай децата да измиват редовно и правилно ръцете си от възможно най-ранна възраст - това бързо ще се превърне в детска игра. Бонус: когато сте заедно, миенето на ръцете може да бъде много по-забавно!
wash-your-hands

Трябва ли да дезинфекцирам ръцете си, когато съм настинала?

Независимо дали имаме настинка или грип, когато сме болни, ние предаваме бактерии и чрез ръцете си. Но трябва ли да дезинфекцираме ръцете си? Не! По-добре е да ги измием старателно и да не се ръкуваме, докато не оздравеем.

Кога трябва да дезинфектираме ръцете си?

Ако ежедневно миеш ръцете си редовно и старателно, значи вече правиш достатъчно за хигиената на ръцете си. Броят на микробите е значително по-малък, а с него и рискът от инфекция.

И така, кога и защо изобщо да дезинфекцираме ръцете си?

В медицински помещения като болници дезинфекцията на ръцете е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на бактериите. Това се отнася по-специално за медицинския персонал и докторите.

Но спазвайки подходяща хигиена можеш да защитиш също и пациентите, които обикновено имат по-слаба имунна система и поради това са податливи на инфекциозни заболявания.

Ако се грижиш за роднина у дома, обсъди с личния си лекар дали има нужда от дезинфекция на ръцете.


ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ