Поръчай любимите си NIVEA продукти директно до твоя дом, с помощта на нашите онлайн партньори!

Речник на съставките

1,2-HEXANEDIOL (1,2-ХЕКСАНДИОЛ)

1,2-хександиол обикновено действа като овлажнител, подхранващо вещество, разтворител и средство за поддържане на нивото на влага в кожата. Разтваря липофилните активни съставки. Тази съставка намира приложение във формулите на продукти за грижа за кожата и косата, парфюми, тоалетни принадлежности, продукти за грим и други.

ACRYLAMIDE/AMMONIUM ACRYLATE COPOLYMER (АКРИЛАМИД / АМОНИЕВ АКРИЛАТЕН КОПОЛИМЕР)

Акриламид / амониев акрилатен кополимер представлява синтетичен полимер, който обикновено се използва за сгъстяване и стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони, особено в присъствието на UV-филтър, минерали или соли. Акриламид / амониев акрилатен кополимер може да се използва и за намаляване на емулсиите или за леки формули без емулгатори.

ACRYLAMIDE/AMMONIUM METHACRYLATE COPOLYMER (АКРИЛАМИД / АМОНИЕВ МЕТАКРИЛАТЕН КОПОЛИМЕР)

Акрилат / амониев метакрилатен кополимер представлява синтетичен полимер, който обикновено се използва за водоустойчив филмообразуващ агент в козметичните продукти. Създавайки тънък гъвкав филм, той предотвратява отмиването на продукта чрез вода.

ACRYLATES COPOLYMER (АКРИЛАТЕН КОПОЛИМЕР)

Акрилатният кополимер представлява синтетични полимери, които обикновено се използват за сгъстяване на формули на водна основа (т.е. душ-гелове), особено ако гранулите или други твърди частици трябва да бъдат фиксирани и стабилизирани. Акрилатният кополимер осигурява ясен гелообразен вид в почистващите продукти дори при наличие на големи количества повърхностно активни вещества (ПАВ). Въпреки това, специалните качества на акрилатните кополимери действат също като филм. Тези свойства са от съществено значение за стилизиращи продукти като спрея за коса, за да се гарантира ефектът на задържане без нежелани остатъци.

ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER (АКРИЛАТИ / C10-30 АЛКИЛЕН АКРИЛАТЕН КРОСПОЛИМЕР)

Акрилат / C10-30 алкилен акрилатен кросполимер представлява синтетичен полимер, който обикновено се използва за сгъстяване на формули на водна основа, като душ геловете, или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони, особено в присъствието на UV-филтър, минерали или соли. Акрилат / C10-30 алкилен акрилатен кросполимер изгражда бистри гелове във водата с различно поведение. Акрилат / C10-30 алкилен акрилатен кросполимер може да се използва и за намаляване на емулсиите или за направата на леки формули без емулгатори.

ACRYLATES/HYDROXYESTERS ACRYLATES COPOLYMER (АКРИЛАТИ / ХИДРОКСИЕСТЕРНИ АКРИЛАТНИ КОПОЛИМЕРИ)

Акрилати / хидроксиестерни акрилатни кополимери помагат на прическата да остане фиксирана, като инхибират способността на косата да абсорбира влагата и я предпазват от електростатично зареждане. Образуват тънко покритие върху кожата, косата или ноктите. Кополимерът е полимер, получен чрез комбиниране на сравнително малки химически съединения, наречени мономери, в една много голяма молекула, която има различни свойства.

ACRYLATES/OCTYLACRYLAMIDE COPOLYMER (АКРИЛАТИ / ОКТИЛАКРИЛАМИДЕН КОПОЛИМЕР)

Акрилат / октилакриламиден кополимер помага на прическата да остане фиксирана, като инхибира способността на косата да абсорбира влагата и я предпазва от електростатично зареждане. Образува тънко покритие върху кожата, косата или ноктите. Кополимерът е полимер, получен чрез комбиниране на сравнително малки химически съединения, наречени мономери, в една много голяма молекула, която има различни свойства.

ACRYLATES/STEARETH-20 METHACRYLATE CROSSPOLYMER (АКРИЛАТИ / СТЕАРЕТ-20 МЕТАКРИЛЕТЕН КРОСПОЛИМЕР)

Акрилат / Стеарет-20 метакрилатен кросполимер е синтетичен полимер за формули на водна основа. Благодарение на своята хидрофобна (маслена) модификация, акрилатът / стеарет-20 метакрилатен кросполимер е високоефективен удебеляващ и стабилизиращ полимер, който натрупва гелообразна структура във водата дори при наличието на големи количества повърхностно активни вещества (ПАВ).

ACRYLIC ACID/VP CROSSPOLYMER (АКРИЛНА КИСЕЛИНА / ВП КРОСПОЛИМЕР)

Акрилната киселина / ВП кросполимер представлява синтетични полимери, които обикновено се използват за сгъстяване на формули на водна основа или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони. Акрилната киселина / ВП кросполимер предотвратява мазното усещане на продукта върху кожата. Този полимер се използва и за фиксиране на пигментите в грима или продуктите за слънцезащита.

ALCOHOL (АЛКОХОЛ)

Алкохолът се използва за разреждане на други съставки. Алкохолът подобрява усещането за свежест в много продукти като кремове за лице, продукти за бръснене и продукти за защита от слънцето.

ALCOHOL DENAT (ДЕНАТУРИРАН АЛКОХОЛ)

Етанолът, наричан още етилов алкохол, който използваме в нашите формули, е съставка на растителна основа.

От десетилетия тя е често срещана съставка, използвана в много козметични и разкрасителни продукти. Действа като разтворител в лосионите и кремовете, като гарантира, че формулите остават стабилни и не се разпадат. Съкращението "Денат." означава денатуриран алкохол. Този етанол съдържа денатурант, за да направи вкуса му неприятен. Ето защо: Алкохолът се съдържа също и в алкохолните напитки вино или бира например; в много страни алкохолните напитки са обложени с висок данък. За да се избегне плащането на данъци за алкохолните напитки, които не са предназначени за консумация (т.е. за употреба в козметиката и продуктите за лична грижа), алкохолът трябва да бъде денатуриран.

ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER / ALOE VERA (АЛОЕ ВЕРА)

Естественото или лечебното алое (алое вера), известно още като Aloe Barbados или burn aloe, е растителен вид от рода на Aloe genus. Растението алое вера се използва в медицината от хиляди години за защита, заздравяване и успокояване на кожата. Съдържанието на влага в листата на алое вера е средно 95%, което се заключва от външна восъчна обвивка. Проучванията показват, че гелът на растението алое вера може да осигури на кожата влага и същевременно да я предпази от изсушаване. Листата от алое вера отделят бистър гел. Когато откъснеш листо от растението, можеш да нанесеш гела от него директно върху суха, изгорена от слънцето или наранена кожа. 

ALPHA-ISOMETHYL IONONE - FLORAL VIOLET WOODY (АЛФА-ИЗОМЕТРИЛ ЙОНОН)

Емблематична ароматна съставка с флорална прахообразна нотка на виолетка и ирис и полъх на червени горски плодове. Придава богат и грижовен аспект на цветния букет. Обонятелен превод на мекото докосване на цветовете.

ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE (АЛУМИНИЕВО НИШЕСТЕ ОКТЕНИЛСУКЦИНАТ)

Алуминиевото нишесте октенилсукцинат е хидрофобно модифицирано нишесте с висок афинитет към масло или себум.

ALUMINIUM STEARATES (АЛУМИНИЕВИ СТЕАРАТИ)

Алуминиевите стеарати представляват алуминиевата сол на мастната киселина. Използват се в много козметични формули, тъй като повишават стабилността на емулсиите и текстурата на формулите като кремове или лосиони. Алуминиевите стеарати служат за свързване на водата в консистенция. Образуват олеогел в състави на маслена основа.

AMINOETHYLAMINOPROPYL DIMETHICONE (АМИНОЕТИЛАМИНОПРОПИЛ ДИМЕТИКОН)

Този състав се нарича силикон. Той е синтетичен и се предлага под формата на масла и гелове с текстура с различна гъстота. Силиконите са съставки, синтезирани от силиций, минерално съединение, което се среща в изобилие в природата като силициев диоксид, основна съставка на пясъка. Основното свойство на силиконовите масла в козметичните продукти е изглаждането: те придават на продуктите като кремове или гримове копринена, лесно нанасяща се, луксозна текстура, както и блясък и мекота в шампоаните и други продукти за грижа за косата.

*За идентифициране на силиконите в нашите продукти, разгледай списъка със съставките на опаковката. Те могат да бъдат намерени под имена като "диметикон", "циклометикон", "диметиконол" и "амодиметикон".

AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER (АМОНИЕВ АКРИЛОИЛДИМЕТИЛТАУРАТ / ВП КОПОЛИМЕР)

Амониев акрилоилдиметилтаурат / ВП кополимер представлява синтетичен полимер, които обикновено се използва за сгъстяване на формулите на водна основа или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони, особено в леки формули без емулгатори. Амониев акрилоилдиметилтаурат / ВП кополимер изгражда бистри гелове във вода с различно поведение.

AMODIMETHICONE (АМОДИМЕТИКОН)

Силиконите* са синтетични съставки, които се предлагат под формата на масла и гелове с текстура с различна гъстота.
Силиконите са съставки, синтезирани от силиций - минерално съединение, което се среща в изобилие в природата като силициев диоксид, основна съставка на пясъка.
Основното свойство на силиконовите масла в козметичните продукти е изглаждането: те придават на продукти като кремове или грим копринена, лесна за нанасяне и луксозна текстура, както и блясък и мекота в шампоаните и други продукти за грижа за косата.

*За идентифициране на силиконите в нашите продукти, виж списъка със съставки върху опаковките. Те могат да бъдат намерени под имена като "диметикон", "циклометикон", "диметиконол" и "амодиметикон".

ingredients

AQUA / WATER (ВОДА)

Водата е прозрачна, без вкус, без мирис и е почти безцветно вещество, което е основата на реките, езерата и океаните на Земята и представлява течността в повечето живи организми. Тя е жизненоважна за всички известни форми на живот, въпреки че не осигурява калории или органични хранителни вещества. Водата се използва в почти всички кремове, лосиони и почистващи продукти.
 

ARACHIDIC ACID (АРАХИДНА КИСЕЛИНА)

Арахидната киселина е дълговерижна наситена мастна киселина, която е открита във фъстъченото масло и анаеробните гъби. Формулите, съдържащи арахидна киселина, са използвани като повърхностно активни вещества при производството на сапуни и козметични продукти.

ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL / ARGAN OIL (АРГАНОВО МАСЛО)

Аргановото масло (наричано още Argania Spinosa Kernel Oil) е студено пресовано масло, извлечено от ядките на аргановото дърво. Аргановото масло съдържа важни омега мастни киселини като олеинова и линолова киселина, както и феноли, α-токоферол и витамин Е.

ARGININE (АРГИНИН)

Аргининът се намира също и в елдата. В козметиката може да се използва като неутрализиращо средство. Тук аргининът може да помогне за неутрализиране на различни киселини и по този начин да повиши ефективността на състава. В неутрални състави често се използва като хидрохлорна солна киселина ("аргинин хидрохлорид"). Аргининът допринася за хидратацията на кожата.

ARGININE HCL (АРГИНИН HCL)

Аргининът се намира също и в елдата.
В козметиката може да се използва като неутрализиращо средство.
Тук аргининът може да помогне за неутрализиране на различни киселини и по този начин да повиши ефективността на състава на формулата. В неутралните формули често се използва като хидрохлорна солна киселина ("аргинин хидрохлорид").
Аргининът допринася за хидратацията на кожата.

ASCORBIC ACID (АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА / ВИТАМИН С)

Витамин С е известен още като аскорбинова киселина. В човешкото тяло той участва в много процеси и следователно е жизненоважен. Плодовете и зеленчуците са най-важните iизточници на Витамин С, особено горските плодове, цитрусите, магданозът, чушките, кивито, шипката, броколито и кресон.

AVENA SATIVA KERNEL FLOUR (ОВЕС)

Овесът (Avena) е растение с височина до един метър, разпространено в цял свят (с изключение на тропиците). Основните съставки, които се намират в плодовете му, са: въглехидрати, протеини, мазнини и флавоноиди.

BAMBUSA VULGARIS SHOOT EXTRACT

Съставката Bambusa Vulgaris Shoot Extract е съставка от растителен произход. Използва се главно в продукти за грижа за кожата, за да я поддържа в добро състояние.

BEHENYL ALCOHOL (БЕХЕНИЛ АЛКОХОЛ)

Бехенил алкохолът често се получава от растителни мазнини или масла. Поради тази причина, Бехенил алкохолът се нарича мастен алкохол. Бехенил алкохолът може да се получи и чрез хидролиза на восъците. Бехенил алкохолът се използва в много козметични формули, тъй като увеличава стабилността на емулсиите и текстурата на формулите в кремове или лосиони. Образува твърда бяла маса, която служи за свързване с водата и придава консистенция.

BENZETHONIUM CHLORIDE (БЕНЗЕТОНИЙ ХЛОРИД)

Тази съставка принадлежи към групата на консервантите, разрешени за употреба в козметични продукти, и е част от одобрения списък (Приложение №5 към Регламента за козметиката в ЕС).

Консервантите, като този тук, са предназначени за защита на козметичните продукти. Тези съставки играят съществена роля за запазването на козметиката в безопасност срещу разваляне и замърсяване от микроорганизми по време на съхранение и продължителна употреба. Това е важно за безопасността на потребителите.
Безопасността на продуктите е приоритет номер едно за козметичната индустрия и затова предлагаме продукти, които са с формули за предотвратяване на замърсяването, причинено от микроорганизми.

Бактериите, дрождите и плесените винаги присъстват върху кожата ни, във въздуха около нас и дори във водата, която пием. Те могат да проникнат в продуктите по време на нормална употреба.

Замърсяването на продуктите, особено тези, които се използват около очите и върху кожата, може да причини значителни проблеми, ако нивото на замърсяване е високо. Консервантите могат да предотвратят тези проблеми, като спират микроорганизмите да се размножават в продукта.

Най-използваните консерванти в нашите продукти са феноксетанол и парабените.

BENZOPHENONE-3 (БЕНЗОФЕНОН-3)

Тази съставка принадлежи към групата на UV-филтрите (UV означава ултравиолетов), като е разрешена за употреба в козметичните продукти в ЕС и е включена в одобрения списък на UV-филтрите (Приложение №6 към Регламента за козметиката). UV-филтрите са основни съставки, които предпазват кожата от увреждане, причинено от слънцето, и предотвратяват рисковете от рак на кожата, както и слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата или появата на петна. Като цяло има два вида UV-филтри: органичните филтри абсорбират UVA и UVB лъчите и превръщат енергията в топлина. Минералните филтри, от друга страна, се състоят от миниатюрни частици, които са като вид щит върху кожата и отразяват главно UVB лъчите и по-малко UVA лъчите. Всеки UV-филтър осигурява специфичен тип защита срещу UV лъчение, поради което слънцезащитните продукти и ежедневните продукти за грижа за кожата със слънцезащитен фактор SPF обикновено се състоят от комбинация от различни филтри, за да се осигури защита от широк спектър.

BENZOPHENONE-4 (БЕНЗОФЕНОН-4)

Тази съставка принадлежи към групата на UV-филтрите (UV означава ултравиолетово), като е разрешена за употреба в козметични продукти в ЕС и е включена в положителния списък на UV филтрите (приложение VI към Регламента за козметиката). UV филтрите са основни съставки, които предпазват кожата от увреждане на слънцето и предотвратяват рисковете от рак на кожата, както и слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата или появата на петна. Като цяло има два вида UV филтри: Органичните филтри абсорбират UVA и UVB лъчите и превръщат енергията в топлина. Минералните филтри, от друга страна, се състоят от миниатюрни частици, които от вид щит върху кожата и отразяват главно UVB лъчение и по-малко UVA лъчение. Всеки UV-филтър осигурява специфичен тип защита срещу UV лъчение, поради което слънцезащитните продукти и ежедневните продукти за грижа за кожата със  SPF обикновено се състоят от комбинация от различни филтри, за да се осигури защита от широк спектър.

BENZYL ALCOHOL (БЕНЗИЛ АЛКОХОЛ)

Бензил алкохолът не е парфюм сам по себе си, но се използва в някои продукти като разтворител за различните парфюмни компоненти. Той е съставка в голяма част от парфюмните стоки, предлагани на пазара. Някои продукти могат да бъдат без парфюми, но да съдържат бензил алкохол.

BHT

BHT е антиоксидант, използван в хранителните и козметичните продукти. Много съставки като естествени масла или мазнини биха гранясали, ако реагират с кислорода в околната среда. BHT може да защити тези съставки от окисляване и им помага да издържат по-дълго.

BIS-(ISOSTEAROYL/OLEOYL ISOPROPYL) DIMONIUM METHOSULFATE (BIS- (ИЗОСТЕАРОИЛ / ОЛЕИОИЛ ИЗОПРОПИЛ) ДИМОНИЕВ МЕТОСУЛФАТ)

Bis- (Изостеароил / Олеоил изопропил) Димониев метосулфат е кондициониращо средство с добър ефект за улесняване на разресването на косата, подобряване на гладкостта и блясъка ѝ.

BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE (BIS-ЕТИЛХЕКСИЛОКСИФЕНОЛ МЕТОКСИФЕНИЛ ТРИАЗИН)

Тази съставка принадлежи към групата на UV-филтрите (UV означава ултравиолетово), като е разрешена за употреба в козметични продукти в ЕС и е включена в положителния списък на UV филтрите (приложение VI към Регламента за козметиката). UV филтрите са основни съставки, които предпазват кожата от увреждане на слънцето и предотвратяват рисковете от рак на кожата, както и слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата или появата на петна. Като цяло има два вида UV филтри: Органичните филтри абсорбират UVA и UVB лъчите и превръщат енергията в топлина. Минералните филтри, от друга страна, се състоят от миниатюрни частици, които от вид щит върху кожата и отразяват главно UVB лъчение и по-малко UVA лъчение. Всеки UV-филтър осигурява специфичен тип защита срещу UV лъчение, поради което слънцезащитните продукти и ежедневните продукти за грижа за кожата със SPF обикновено се състоят от комбинация от различни филтри, за да се осигури защита от широк спектър.

BUTYL ACRYLATE/ETHYLTRIMONIUM CHLORIDE METHACRYLATE/STYRENE COPOLYMER (БУТИЛ АКРИЛАТ / ЕТИЛТРИМОНИЕВ ХЛОРИДЕН МЕТХАРИЛАТ / СТИРОЛ)

Бутил акрилат / етилтримониев хлорид метакрилат / стирол е кондициониращо средство с добър ефект за улесняване на разресването на косата, подобряване на гладкостта и блясъка ѝ.

BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE (БУТИЛ МЕТОКСИДИБЕНЗОИЛМЕТАН)

Тази съставка принадлежи към групата на UV-филтрите (UV означава ултравиолетово), като е разрешена за употреба в козметични продукти в ЕС и е включена в положителния списък на UV филтрите (приложение VI към Регламента за козметиката). UV филтрите са основни съставки, които предпазват кожата от увреждане на слънцето и предотвратяват рисковете от рак на кожата, както и слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата или появата на петна. Като цяло има два вида UV филтри: Органичните филтри абсорбират UVA и UVB лъчите и превръщат енергията в топлина. Минералните филтри, от друга страна, се състоят от миниатюрни частици, които от вид щит върху кожата и отразяват главно UVB лъчение и по-малко UVA лъчение. Всеки UV-филтър осигурява специфичен тип защита срещу UV лъчение, поради което слънцезащитните продукти и ежедневните продукти за грижа за кожата със SPF обикновено се състоят от комбинация от различни филтри, за да се осигури защита от широк спектър.

BUTYLENE GLYCOL (БУТИЛЕН ГЛИКОЛ)

Бутилен гликолът е диол, вид алкохол, който съдържа две хидроксилни групи. Като една от най-широко използваните съставки за грижа за кожата в козметиката и продуктите за лична хигиена, той поддържа кожата ни хидратирана. Бутилен гликолът се използва като средство за намаляване на разтворителя и вискозитета, което прави продукта по-лесен за нанасяне и не оставя усещане за мазни следи. Бутилен гликолът може да бъде придобит от естествен произход, получен от растителен или синтетичен начин на извличане от петрол.

BUTYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE (БУТИЛЕН ГЛИКОЛ ДИКАПРИЛАТ / ДИКАПРАТ)

Бутилен гликол дикаприлат / дикапрат е естерът на бутилен гликола и каприловата / каприновата киселина. Основната му част се основава на възобновяем, растителен източник (кокосово масло). Малка част от молекулата се набавя чрез нефтохимични суровини. Оставя леко, сухо, немазно усещане върху кожата и често се използва за продукти за защита от слънцето, тъй като е добър разтворител за UV-филтрите.

BUTYROSPERMUM PARKI BUTTER / SHEABUTTER (МАСЛО ОТ ШИЙ)

Butyrospermum Parkii Butter (масло от ший) е кремообразният екстракт от орехчето на дървото ший, което расте в Африка. Използва се в Африка от много години за подобряване на здравината и блясъка на кожата и косата. Маслото от ший е супер съставка за кожата. Съдържа високи естествени нива на витамин А и Е, които могат да имат много лечебни свойства. Подобно на обикновеното масло, маслото от ший се топи при достигане на телесната температура, оставяйки кожата с гладко и меко усещане. То съдържа комплекс от различни липиди, незаменими мастни киселини и хранителни вещества, необходими за производството на колаген и може да поддържа бариерната защитна функция на кожата.

CETEARYL ALCOHOL (ЦЕТЕАРИЛОВ АЛКОХОЛ)

Цетеариловият алкохол е смес от цетилов алкохол (хексадеканол) и стеарилов алкохол (октадеканол).

Тези два компонента често се получават от растителни мазнини или масла. Поради тази причина двата алкохола се наричат мастни алкохоли. Въпреки това, цетеариловият алкохол (хексадеканол) и стеариловият алкохол (октадеканол) могат да бъдат получени също и чрез хидролиза на восък. Цетилстеариловият алкохол се използва в много козметични съединения, тъй като подобрява стабилността на емулсиите и текстурата на съединенията. Цетеариловият алкохол образува твърда бяла маса, която служи за свързване с водата и придава консистенция на компонента.

CITRONELLOL - FLORAL ROSE CITRUS (ЦИТРОНЕЛОЛ)

Тази съставка присъства в здравеца, розата и в по-голямата част от цветята. Тя е част от рецептата за създаване на дамски парфюми с аромат на естествена роза, а също така е и елемент от мъжките парфюми с аромат на папрат. Тази суровина носи розова свежест и естествено деликатно цветно ухание.

COCO-CAPRYLATE/CAPRATE (КОКОСОВ КАПРИЛАТ/КАПРАТ)

Кокосовият каприлат/капрат е продукт от натурален кокосов мастен алкохол от ядката или месото на зрели кокосови орехи и определена смес от фракционирани мастни киселини от растителен произход. Това е бързо разнасящ се емолиент и омазняващо средство. Благодарение на изключително лекото усещане върху кожата и бързото си нанасяне, Кокосовият каприлат/капрат осигурява елегантно усещане върху кожата. Той не може да се окислява и няма мирис. С този балансиран емолиентен профил съставката е отличен избор за всички видове продукти за грижа за кожата, грижа за бебето, масажни продукти и много други.

DICAPRYLYL ETHER (ДИКАПРИЛИЛ ЕТЕР)

Дикаприлиловият етер може да бъде извлечен по естествен начин (от палмово масло или масло от палмови ядки) или от нефтохимични суровини. Съставката може да бъде намерена в овлажняващите продукти/ лосиони, слънцезащитен крем, анти-ейдж кремове, крем за очи, дезодоранти.

ETHYLHEXYLGLYCERIN (ЕТИКХЕКСИГЛИЦЕРИН)

Като успокояващ и мек овлажнител, тази съставка подобрява усещането на козметичните формули върху кожата. В допълнение, тя може да повиши ефикасността на традиционните консерванти и да се използва като антимикробен стабилизатор в комбинация с други козметични съставки. Етилхексиглицеринът е вещество, одобрено в световен мащаб като универсална и многофункционална добавка и е с много ефективен дезодориращ ефект. Етилхексиглицеринът надеждно инхибира растежа и разпространението на бактериите, причиняващи мирис, без да влияе върху кожната тъкан.

GERANIOL - FLORAL ROSE GERANIUM (ГЕРАНИОЛ)

Емблематичната съставка се намира в много различни растения като роза или здравец, лавандула или портокалови цветове, цитронела и др. Когато се разхождаш из розова градина, си заобиколен/-а от това ухание. Използван като аромат, гераниолът оставя много естествено и свежо цветно усещане.

GLYCERIN (ГЛИЦЕРИН)

Глицеролът е добре известен овлажнител в козметиката и продуктите за лична хигиена. Той представлява безцветна течност без мирис, която се използва широко като съставка с козметична цел за задържане и поддържане на влагата. Глицеролът има три хидрофилни (водолюбиви) хидроксилни (кислород-водород) групи, които са отговорни за неговата разтворимост във вода и хигроскопичната му природа (което означава, че извлича водата от въздуха).

GLYCERYL CAPRYLATE (ГЛИЦЕРИЛ КАПРИЛАТ)

Глицерил каприлатът е овлажняващ агент на растителна основа със силно действие срещу бактерии и дрожди. Той е отличен бустер за органични киселини и редица различни консерванти. Благодарение на своята амфифилна структура намалява повърхностното напрежение. Това може да доведе до по-малки капчици и по-стабилни емулсии. При по-високи концентрации може да намали вискозитета на емулсиите.

GLYCERYL STEARATE (ГЛИЦЕРИЛ СТЕАРАТ)

Глицерил стеаратът е подобрител на консистенцията и коемулгатор за емулсиите oli-in-water (масло-във-вода), които са на растителна основа. Използва се като стабилизатор в кремове и лосиони от типа масло-във-вода, тъй като има  свойства, повишаващи вискозитета и стабилизиращи емулсията. В козметиката и продуктите за лична хигиена Глицерил стеаратът е широко използван и може да се намери в лосиони, кремове, пудри, продукти за почистване на кожата, основи за грим и фон дьо тени, спирали, сенки за очи, очна линия, балсами за коса и за след измиване, както и в слънцезащитни продукти.

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL / SUNFLOWER SEED OIL (МАСЛО ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ)

Хелиантовото масло от семена Annuus е на натурална основа. Растението е открито първо в Америка. Обикновеният слънчоглед е голям годишен форб от рода Хелантус, отглеждан като култура заради неговото ядливо масло и ядливи плодове. Освен това, слънчогледовото масло съдържа витамин Е. В козметичните формули то действа като омекотяващо вещество, за да придаде гладко, приятно усещане на кожата.

LEVULINIC ACID (ЛЕВУЛИНОВА КИСЕЛИНА)

Левулиновата киселина, както и съответният натриев левулинат (натриевата сол на левулиновата киселина), се използват както в продукти за лична хигиена, така и в сертифицираната козметика. Левулиновата киселина може да бъде получена чрез захароза на естествен източник. Използва се като средство за подхранване на кожата в козметиката, за да поддържа кожата здрава.

LIMONENE - CITRUS FRESH HERBAL (ЛИМОНЕН)

Тази съставка присъства често в етеричните масла,  в големи пропорции (от портокал, лимон, лайм и др.) или в по-ниски (от копър, мащерка, кимион и др.). Лимонен буквално може да се намери навсякъде, включително и в напитките (портокалов сок, кока-кола и др.). Той има искрящ цитрусов аспект, който придава свежо, сочно и чисто усещане.

LINALOOL - FLORAL FRESH LAVENDAR (ЛИНАЛОЛ)

Тази суровина присъства в много естествени етерични масла, в различни пропорции, от големи (в маслото от лавандула, босилек, бергамот и др.) до ниски пропорции (в маслото от роза, здравец, портокалово цвете, различни зеленчуци или сирена, мента и др.). Когато посетиш Прованс и неговите лавандулови полета, ще видиш много линалол. Тази съставка със своя универсален флорален свеж характер обикновено се използва и е ключова за създаването на цветни нотки.

P-ANISIC ACID (P-АНИЗОВА КИСЕЛИНА)

p-Анизовата киселина е кристално твърдо вещество в бял цвят, което се намира естествено в анасона. Анасонът е средиземноморско растение от семейство Магданозови, култивирано заради ароматните си семена, които се използват в готварството и билковата медицина. Тази съставка е известна със своите антисептични свойства.

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL
ALMOND OIL (МАСЛО ОТ СЛАДКИ БАДЕМИ)

Бадемовото масло е студено пресовано от зрели бадемови ядки - сладките, обелени плодове на бадемовото дърво - и след това рафинирано. Златистото масло със своя лек, сладникав орехов аромат се използва в медицината и в грижата за кожата в продължение на много векове. Бадемите са не само вкусна, питателна и много здравословна закуска - маслото, пресовано от тях, е добре поносимо от всички типове кожа, особено сухата и чувствителна кожа. Бадемовото масло има високо съдържание на ненаситени мастни киселини (90 %). Освен това, маслото съдържа и 20-30% линолова киселина - вещество, което е естествено за човешката кожа.

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL / JOJOBA SEED OIL (МАСЛО ОТ ЖОЖОБА)

Simmondsia Chinensis Seed Oil е натурален течен восък, получен от семената от жожоба. Плодът на жожоба, подобен на маслините, е известен още като кафено зърно. Правоверижният восъчен естер съдържа двойна връзка, която определя неговия течен характер. Фактът, че маслото не гранясва и е доказано, че е подхранващо за кожата, го прави оптимален кандидат за широк спектър от козметични приложения, напр. кремове за лице, лосиони за тяло, подхранващи масла и балсами за коса. Маслото от семената на Simmondsia Chinensis е лесно за нанасяне, абсорбира се бързо и има приятно усещане върху кожата.

SODIUM CHLORIDE (НАТРИЕВ ХЛОРИД)

Натриевият хлорид е един от най-важните минерали за хората и за животните. Известна още като трапезна сол, тази съставка регулира вискозитета и подуването. Натриевият хлорид изгражда безцветни кристали, които образуват кубична структура на натриев хлорид. Натриевият хлорид е също важен компонент от човешкото хранене. Тялото на възрастен човек съдържа около 150 до 300гр. натриев хлорид.

SODIUM LEVULINATE (НАТРИЕВ ЛЕВУЛИНАТ)

Левулиновата киселина, както и съответният натриев левулинат (натриевата сол на левулиновата киселина), се използват в продукти за лична хигиена, а също и в сертифицирани козметични продукти. Левулиновата киселина може да бъде получена от захароза от естествен източник. В козметиката се използва като средство за подхранване на кожата, за да я поддържа здрава.

SODIUM STEAROYL GLUTAMATE (НАТРИЕВ СТЕАРОИЛ ГЛУТАМАТ)

Тази съставка е хипоалергенен емулгатор, който се произвежда на базата на аминокиселина, има почистващи и подхранващи свойства върху кожата и помага за поддържането на доброто ѝ състояние. Нивото на pH е подобно на това на кожата, следователно е много мека и нежна съставка. Натриевият стеароил глутамат е естествен и екологичен.

TOCOPHEROL / VITAMIN E (ВИТАМИН Е)

Витамин Е се намира естествено в някои храни, добавя се към други и се предлага като хранителна добавка. "Витамин Е" е общото наименование за група мастноразтворими съединения с отличителни антиоксидантни действия.

Естественият витамин Е съществува в осем химични форми (алфа-, бета-, гама- и делта-токоферол и алфа-, бета-, гама- и делта-токотриенол), които имат различни нива на биологично действие. Алфа- (или α-) токоферолът е единствената форма, която е призната, че отговаря на човешките изисквания.

XANTHAN GUM (КСАНТАНОВА ГУМА)

Ксантановата гума е биополимер и се нарича още полизахарид. Това е суровина от естествен произход, произвежда се чрез бактериална ферментация на Ксантомонас кампестрис с глюкоза (царевица) и протеин (соя). Ксантановата гума набъбва във воден разтвор и увеличава вискозитета. Тя изгражда полупрозрачни или прозрачни гелове и емулсии като кремове или лосиони. Използва се за подобряване на стабилността.