žena drží Nivea Q10 krém na tvár proti vráskam

Как да се отървеш от бръчките

Защо се появяват бръчките и как да ги третираш? Открий какви са причините за различните видове фини линии и бръчки, както и как да се справиш с тях с NIVEA

Бръчки: Защо се появяват и как да ги третираме?

Без значение колко стриктно се грижиш за кожата си, с течение на времето в тялото ни се случват определени неща. Бръчките са може би едно от най-очевидните. Лицевите бръчки, пачия крак, линиите на смеха - всички те са израз на нашия живот и се появяват на лицето ни с течение на времето.
жена drží Nivea Q10 крем на tvár против vráskam

Какво точно представляват бръчките?

Бръчките са гънки, прегъвания или релефи, които се появяват в кожата с напредването на възрастта. Те приличат малко на линиите по дланите на ръцете ни. Може би не е това, което искаме да чуем, но бръчките са напълно естествена част от процеса на стареене.

Съществуват ли различни видове бръчки?

Да. Докато при някои от нас се наблюдават фини линии или по-изразени гънки около деликатните области на очите, при други се появяват вертикални линии между веждите. 

Най-често бръчките се срещат по лицето, шията и ръцете, но могат да се появят навсякъде по тялото ни. 

7-те основни вида бръчки

Ето 7-те най-често срещани вида бръчки по лицето:
 1. Бръчки по челото 

  Известни още като напречни бръчки на челото, това са хоризонтални вдлъбнатини, които преминават през горната част на нашата Т-зона. Те са най-забележими, когато правим определени мимики, като например повдигане на веждите.

 2. Бръчки на гнева

  Бръчките на гнева обикновено се образуват между веждите и създават форма, която имитира числото 11. Повтарящите се изражения на лицето, като например мръщенето, могат да станат причина те да станат по-изразени с течение на времето.

 3. Зайчета / Линии около носа

  Това са фини хоризонтални линии и малки гънки, които се появяват на носа и от двете му страни, когато го набръчкаме, например когато се смеем или усмихваме. Те са пример за мимически бръчки, които са сред първите, които се появяват вследствие на повтарящи се движения.

 4. Пачи крак

  С този термин се наричат фините линии, които излизат от външните ъгли на очите. Те наподобяват пачи крака откъдето идва и името им, но са известни и като "линии на усмивката", тъй като често се образуват, когато се усмихваме. Кожата около очите е изключително тънка, така че този вид бръчки могат да се образуват доста рано.

 5. Линии на смеха 

  Както подсказва името, тези бръчки се появяват по частите на лицето, които се нагъват, когато се смеем. Известни като назолабиални гънки, тези гънки се простират от двете страни на носа до ъглите на устата. Те могат да станат по-изразени и постоянни с възрастта, особено ако пушим или не предпазваме кожата си от слънцето.

 6. Линии на устните 

  Тези малки вертикални бръчки изглеждат различно при всеки, но обикновено се образуват както на устните, така и на кожата над горната устна. При устните те често се простират от едната страна на устата до другата.

 7. Марионетни линии

  Тъй като кожата ни губи своята стегнатост, могат да се появят брадички и гънки като линиите на марионетката.  Наричани още меломентални гънки, това са дълги вертикални линии, които започват от ъглите на устата и продължават надолу към брадичката и линията на челюстта. Те могат да накарат устата ни да изглежда обърната надолу като кукла-марионетка, откъдето идва и името.

 

 

 

Какво причинява бръчките?


женско око

Бръчките, гънките и линиите започват да се появяват, когато кожата става по-тънка, по-суха и губи еластичността си с течение на времето. С напредването на възрастта нивата на колаген и еластин в организма ни намаляват. Това са двата естествено намиращи се в кожата протеини, отговорни за нейната твърдост и еластичност. 
 
Изражението на лицето ни също е фактор. Усмивката, смехът, мръщенето, примигването и други повтарящи се мимики на лицето предизвикват малки мускулни съкращения, които могат да доведат до появата на фини линии и бръчки, когато сме по-млади. Тези линии могат да се задълбочат с напредването на възрастта и понякога да се превърнат в постоянна черта на лицето ни. Това се дължи до голяма степен на факта, че когато сме по-млади, кожата ни се възстановява, но тъй като по-възрастната кожа е по-малко гъвкава, тя губи младежкия си блясък.

Какво причинява бръчките?

Динамични и статични бръчки

Появилите се бръчки и гънки се разделят на две категории:

 • Динамични бръчки - това са бръчките, причинени от изразяване на емоции или повтарящи се движения на лицето. Така например бръчките по устните, които могат да се появят, ако често използваме сламка.
 • Статични бръчки - те се дължат на загуба на еластичност и обикновено се задълбочават с възрастта. Примери за това са линиите в ъгъла на устата и шията.

С течение на времето динамичните бръчки могат да се превърнат в статични бръчки. Пример за това е, че когато бузите ни загубят пухкавост, фините линии на усмивката могат да се превърнат в по-изразени гънки. 

 

Как да предотвратим появата на бръчки

За съжаление не можем да спрем процеса на стареене или да променим някои фактори като генетиката, която неизбежно има роля за появата на бръчки. Все пак има някои промени в начина на живот, които можем да предприемем, за да предотвратим появата на бръчки и да запазим младежкия вид на кожата за по-дълго време.
usmikhnata zhena

Промяна в грижата за кожата

Нашата серия от кремове и продукти против стареене на NIVEA е специално разработена, за да предотврати и минимизира появата на бръчки и да подхрани кожата. Серията включва възстановяващи серуми, предназначени за изграждане на собствената защита на кожата срещу бръчки, иновативни овлажняващи продукти с формула, подсилваща колагена, и стягащи околоочни кремове, насочени към тази деликатна зона.
 
Очите ни са особено податливи на признаци на стареене - прочети нашето ръководство за 5-те най-добри съвета за предотвратяване на бръчките около очите.

За мъжете има серия, специално съобразена с вашите уникални нужди от грижа за кожата.
 

1. Защита на кожата от слънцето

Слънчевата радиация уврежда колагена на кожата, като я кара да губи еластичността си и я изсушава, като се има предвид, че зрялата кожа е естествено по-суха. Твърде голямото излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата ни. Това е известно като фотостареене и се различава от естественото стареене, като причинява дълбоки бръчки заедно с по-твърда кожа, лунички и обезцветяване на кожата.
Да знаеш как да предпазваш кожата си от увреждане от слънцето е лесна стъпка, която може да предприемеш, за да предотвратиш това, включително да придобиеш добри навици за използване на слънцезащитни продукти. Един от лесните навици включва добавянето на овлажняващ крем със SPF в сутрешната ти грижа за кожата, така че да излизаш от къщи със защитен слой.

жена, стояща на слънце
жена, занимаваща се с йога

2. Откажи се от пушенето

Тютюнопушенето е друг виновник за бързото стареене. Здравата кожа постоянно се възстановява. Пушенето обаче силно намалява производството на колаген, а по-малко колаген означава повече бръчки. Засилените линии на лицето около устата са явни признаци на тютюнопушене. 

 

3. Диета и упражнения

Нездравословните навици се отразяват на структурата на кожата и могат да ускорят процеса на стареене. Здравословното балансирано хранене, изпълнено с витамин А и С и протеини (птици, риба, яйца и нетлъсто месо), е добро начало. Добави и редовни ежедневни упражнения, за да стимулираш кръвообращението и да намалиш нивата на стрес. Прекалено многото захар и алкохол могат да увредят колагена и еластина, така че си ги позволявай с мярка.

 

4. Поддържай своята хидратация

Поддържането на кожата хидратирана е винаги важно. Не забравяй да пиеш достатъчно вода и дори да опиташ билкови чайове, които съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят кожата ни по други начини. Избягвай твърде много кофеин, тъй като той може да забави скоростта, с която телата ни произвеждат колаген.

 

5. Спи добре

Кожата ни винаги ни благодари за това, че спим препоръчителните 8 часа на нощ - или колкото е възможно повече. Но знаеш ли, че позите ни за сън също имат отношение към бръчките? Кожата ни може да се набръчка, ако спим в една и съща позиция всяка нощ. Спането по гръб или инвестирането в копринени калъфки за възглавници, които предизвикват по-малко триене с лицето, може да помогне за това.

Рутинна грижа за кожата против стареене за намаляване на появата на бръчки

Въпреки че няма лек, който да ни избави от бръчките завинаги, спазването на рутинна грижа за кожата против стареене ще помогне да намалим появата на бръчки и фини линии и да придадем на кожата си по-младежки вид с течение на времето. Както при всяка добра рутинна грижа за кожата, почистването и ексфолирането са най-доброто начало:
 

жена, нанасяща Nivea Cellular серум

Серум

За да се справиш ефективно с бръчките, нанеси три капки серум против стареене с размер на грахово зърно. Серумите обикновено са по-леки от кремовете и могат да проникнат по-дълбоко в кожата, като помагат на по-високите концентрации на активни съставки да намалят появата на бръчки.
 

Маска за лице (по желание)

Понякога може да поискаш да приложиш маска за лице като част от допълнителен сеанс за разкрасяване. Смяната на серума с маска за лице в някои случаи може да помогне за постигането на подобен ефект. Ако използваш листна маска, не забравяй да втриеш излишния серум, след като махнеш маската.
 
Nivea Cellular Luminous630 серум

Околоочен крем

Тъй като кожата около очите не съдържа толкова колаген, колкото останалата част от лицето, тя е по-податлива на изсушаване и образуване на бръчки. За да намалиш ефективно появата на бръчки около очите, е важно да използваш специална грижа, която е разработена конкретно за тази деликатна зона. За най-добри резултати нанасяй два пъти дневно - сутрин и вечер.
 

Хидратиране

Стареещата кожа е по-малко способна да се предпазва от външни увреждания, така че изборът на наистина подходящ хидратиращ продукт е още по-важен. Освен това хидратацията има допълнителното предимство да фиксира всички серуми или процедури, приложени преди това.
NIVEA предлага широка гама дневни и нощни кремове, някои от които са разработени с активни съставки като Q10 и хиалуронова киселина, за да се справят ефективно с бръчките.
 


Съставки...

Серията Q10 на NIVEA

Инвестирането в качествени продукти и спазването на добър режим за грижа за кожата ще ти помогне да я поддържаш хидратирана и стегната. С огромния набор от продукти за грижа за кожата в NIVEA и лесните за следване съвети за грижа за кожата, намирането на перфектната процедура за грижа за твоята кожа ще бъде лесно. Гамата NIVEA Q10 е чудесно място, откъдето да започнеш пътуването си против бръчки.
 
Съставки...

Защо Q10 е полезен при бръчки?

Кожата ни съдържа почти 80% колаген, а почти една трета от протеините в тялото ни се произвеждат от колаген. Коензим Q10 може да помогне за стимулиране на производството на колаген, което естествено се забавя с възрастта. Този тласък на колагена може да помогне за увеличаване на клетъчната регенерация и запазване на еластичността на кожата.

NIVEA q10 продукти
Съставки...

Други съставки, които са полезни при бръчки

 1. Ретинол

  Подобно на Q10 в това отношение, ретинолът може да помогне за стимулиране на производството на колаген и за ексфолиране на кожата за по-стегнат и плътен тен.

 2. Бакучиол

  Подобен на ретинол, но малко по-мек, бакучиолът е чудесна естествена алтернатива за тези, които водят вегански начин на живот или имат чувствителна кожа.

 3. Масло от жожоба

  Маслото от жожоба е едновременно овлажняващо и антиоксидантно, така че може да поддържа кожата хидратирана и съответно да намалява появата на бръчки, подобно на други антиоксиданти.

 4. Хиалуронова киселина

  Хиалуроновата киселина действа чрез овлажняване в дълбочина на кожата и може значително да подобри външния вид на по-дълбоките бръчки, като същевременно подобрява твърдостта и еластичността.

  Може да намериш хиалуронова киселина в серията NIVEA Cellular Expert Filler.

Признак за пълноценен живот

Бръчките, разбира се, всъщност не се нуждаят от лечение. Те са безболезнен, естествен и красив признак на зрялата кожа. Може да избереш да ги третираш, ако не харесваш начина, по който изглежда или се чувства кожата ти. Също така може да приемеш линиите на смеха и бръчките под очите такива, каквито са - отражение на пълноценния живот.

Извод

жена, която държи две бутилки серум за лице Nivea
Бръчките са естествена част от процеса на стареене - с напредването на възрастта кожата ни става по-тънка, по-суха и губи своята еластичност. Намаляването на нивата на колаген и еластин в кожата допринася за образуването на бръчки с течение на времето.

Съществуват различни видове бръчки: бръчките могат да се появят под различна форма в различни области на лицето. Често срещаните видове включват бръчки на челото, бръчки на веждите, пачи крак, линии на смеха, линии на устните и линии на марионетката.

Въпреки че не можем да спрем процеса на стареене или да променим генетиката, промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на бръчките и за поддържане на по-младежки вид на кожата. Съветите включват използване на продукти за грижа за кожата против стареене, защита на кожата от увреждане от слънцето, отказване от тютюнопушенето, балансирано хранене, хидратация и достатъчно сън.

Въпреки че няма трайно лечение за бръчките, спазването на рутинна грижа за кожата против стареене може да помогне за намаляване на появата им и да придаде на кожата по-младежко излъчване. Особено полезни съставки са: Q10, хиалуронова киселина и ретинол, ако трябва да споменем само някои от тях. Важно е обаче да се помни, че бръчките са естествен и красив признак на пълноценен живот и не се нуждаят непременно от лечение, ако човек избере да ги приеме.

Често задавани въпроси

Какво представляват бръчките и защо се появяват?

Бръчките са гънки, прегъвания или релефи, които се появяват по кожата с напредването на възрастта. Те са естествена част от процеса на стареене и се дължат на фактори като намалените нива на колаген и еластин в кожата.

Има ли различни видове бръчки и къде обикновено се появяват те?

Да, има различни видове бръчки. Те обикновено се появяват по лицето, шията и ръцете. Някои от видовете включват бръчки на челото, бръчки на веждите, пачи крака, линии на смеха, линии на устните и линии на марионетката.

Кои са седемте основни вида бръчки по лицето?

Седемте основни вида бръчки на лицето са: бръчки на челото, бръчки на веждите, зайчета, пачи крак, линии на смеха, линии на устните и марионетни линии.

Какво причинява образуването на бръчки по кожата?

Бръчките се образуват, когато кожата става по-тънка, по-суха и губи еластичността си с течение на времето. Намалените нива на колаген и еластин са причина за загубата на твърдост и еластичност на кожата.

Каква е разликата между динамичните и статичните бръчки?

Динамичните бръчки се причиняват от изразяване на емоции или повтарящи се движения на лицето, докато статичните бръчки са резултат от загуба на еластичност и обикновено се задълбочават с възрастта.

Могат ли динамичните бръчки да станат статични с течение на времето?

Да, с течение на времето динамичните бръчки могат да се превърнат в статични бръчки. Тъй като бузите ни губят пухкавост, фините линии на усмивката могат да се превърнат в по-изразени гънки.

Как мога да предотвратя образуването на бръчки?

Въпреки че не можем да спрем процеса на стареене, промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на появата на бръчки. Те включват правилна грижа за кожата, защита от слънцето, отказване от тютюнопушенето, балансирана диета, хидратация и достатъчно сън.

Какви продукти за грижа за кожата могат да помогнат за предотвратяване и минимизиране на появата на бръчки

Кремовете и серумите против стареене, съдържащи съставки като ретинол, хиалуронова киселина, пептиди и антиоксиданти, могат да помогнат за подобряване на структурата на кожата и намаляване на появата на бръчки.

Има ли разлика между дамския и мъжкия крем против бръчки?

Да, има разлики между кремовете против бръчки за мъже и за жени. Въпреки че основната цел и на двата крема е да намалят появата на бръчки, някои техни разновидности отговарят на специфичните нужди на кожата в зависимост от пола.

Мъжките кремове против бръчки могат да имат формули, съобразени с тяхната по-плътна и мазна кожа. Тези кремове често съдържат съставки, които са насочени към често срещани проблеми при мъжете, като например намаляване на дразненето след бръснене и успокояване на кожата. Освен това някои мъжки кремове могат да имат по-нежни аромати или да се предлагат в мъжки опаковки.

Как излагането на слънце допринася за появата на бръчки?

Излагането на слънце уврежда колагена на кожата, като я кара да губи еластичността си и да се изсушава. Това може да доведе до преждевременно стареене, в резултат на което се появяват дълбоки бръчки, лунички и промяна в цвета на кожата.

Влияе ли тютюнопушенето върху образуването на бръчки?

Да, тютюнопушенето намалява производството на колаген, което води до появата на повече бръчки. Увеличаването на бръчките по лицето, особено около устата, е често срещан признак за тютюнопушене.

Могат ли диетата и физическите упражнения да повлияят на появата на бръчки?

Нездравословните навици могат да повлияят на структурата на кожата и да ускорят процеса на стареене. Здравословното хранене с богати на витамини храни и редовните физически упражнения могат да допринесат за по-здравословен вид на кожата.

Колко важна е хидратацията за предотвратяване на бръчките?

Поддържането на кожата хидратирана е от решаващо значение за предотвратяване на бръчките. Пиенето на достатъчно вода и използването на овлажнители с хиалуронова киселина могат да помогнат за поддържане на еластичността на кожата.

Може ли позицията по време на сън да повлияе на образуването на бръчки?

Да, спането в една и съща позиция всяка нощ може да доведе до появата на гънки по кожата. Спането по гръб или използването на копринени калъфки за възглавници може да помогне за намаляване на триенето и предотвратяване на гънките.

Има ли начин да се отървеш бързо от бръчките по лицето?

Въпреки че няма трайно бързо решение за бръчките по лицето, някои клинични процедури могат да осигурят сравнително бързи резултати за намаляване на появата на бръчки. Важно е да се консултирате с дерматолог, преди да обмислите каквото и да е лечение от този вид.

Интересни съвети за теб