жена, нанасяща крем за лице

Как да се избавим от бръчките

Защо се появяват бръчките и как да ги третираме? Открий какви са причините за различните видове фини линии и бръчки, както и как да се справиш с тях с помощта на NIVEA

усмихната руса жена

Бръчки: Защо се появяват и как да ги третираме?

Без значение колко стриктно се грижиш за кожата си, с течение на времето в тялото ни се случват определени неща. Бръчките са може би едно от най-очевидните. Лицевите бръчки, бръчките пачи крак, линиите на смеха - всички те са израз на нашия живот и се появяват на лицето ни с течение на времето. Ако искаш да научиш как да предотвратиш или да третираш вече появилите се бръчки, тази статия ти предлага всичко, което трябва да знаеш за тях, както и съвети как да се справиш с тях.


Какво точно представляват бръчките?

 

Бръчките са гънки, линии или релефи, които се появяват в кожата с напредването на възрастта. Те приличат малко на линиите по дланите на ръцете ни. Може би не ни се иска да чуем това, но бръчките са напълно естествена част от процеса на стареене.

Има ли различни видове бръчки?

Да. Докато при някои от нас се наблюдават фини линии или по-изразени гънки около деликатните области на очите, при други се появяват вертикални линии между веждите. 

Най-често бръчките се срещат по лицето, шията и ръцете, но могат да се появят навсякъде по тялото ни.


Има ли различни видове бръчки?

7-те основни вида бръчки

 7-те основни вида бръчки:

1. Линии на челото

Известни още като бръчки по челото, това са хоризонтални вдлъбнатини, които преминават през горната част на нашата Т-зона. Те са най-забележими, когато правим определени мимики на лицето, като например повдигане на веждите. 

 

2. Намръщени линии

Наричани понякога тревожни бръчки, те се образуват между веждите и имат форма, която наподобява числото 11. Повтарящите се изражения на лицето, като например мръщенето, могат да доведат до засилването им с течение на времето.

 

3. Зайчета

Това са фини хоризонтални линии и малки гънки, които се появяват на носа и от двете му страни, когато го набръчкаме, например когато се смеем или усмихваме. Те са пример за мимически бръчки, които са сред първите, които се появяват вследствие на повтарящи се движения. 

 

4. Пачи крак

С този термин се наричат фините линии, които излизат от външните ъгли на очите. Те наподобяват краката на пате, откъдето идва и името им, но са известни и като "линии на усмивката", тъй като често се образуват, когато се усмихваме. Кожата около очите е изключително тънка, така че този вид бръчки могат да се образуват доста рано.

 

5. Бръчки на смеха

Както подсказва името, тези линии се появяват по частите на лицето, които се нагъват, когато се смеем. Известни като назолабиални гънки, тези гънки се простират от двете страни на носа до ъглите на устата. Те могат да станат по-изразени и постоянни с възрастта, особено ако пушим или не предпазваме кожата си от слънцето.

 

6. Бръчки на устните

Тези малки вертикални бръчки изглеждат различно при всеки, но обикновено се образуват както на устните, така и на кожата над горната устна. При устните те често се простират от едната страна на устата до другата. 

 

7. Марионетни бръчки

С увисването на кожата надолу могат да се появят бръчки и гънки, като линиите на марионетката.  Наричани още меломентални гънки, това са дълги вертикални линии, които започват от ъглите на устата и продължават надолу към брадичката и линията на челюстта. Те могат да доведат до това устата ни да изглежда обърната надолу като кукла марионетка, откъдето идва и името.

 

Какви са причините за появата на бръчки?

Ако си се питала защо се появяват бръчки и как се образуват, прочети нататък.  
 

Бръчките, гънките и линиите започват да се образуват, когато кожата става по-тънка, по-суха и губи еластичността си с течение на времето. С напредването на възрастта нивата на колаген и еластин в организма ни намаляват. Това са естествените протеини, които се намират в кожата и отговарят за нейната плътност и еластичност. 
 
Изражението на лицето ни също е фактор. Усмивката, смехът, мръщенето, примигването и други повтарящи се мимики на лицето предизвикват малки мускулни съкращения, които могат да доведат до появата на фини линии и бръчки, когато сме по-млади. Тези линии могат да се задълбочат с напредването на възрастта и понякога да се превърнат в постоянна черта на лицето ни. Това се дължи до голяма степен на факта, че когато сме по-млади, кожата ни се възстановява, но тъй като по-възрастната кожа е по-малко еластична, тя губи младежкия си вид.

жена, усмихната на слънцето


Динамични и статични бръчки

Появяващите се гънки се разделят на две категории:
 

- Динамични бръчки - това са бръчките, причинени от изразяване на емоции или повтарящи се движения на лицето. Така например бръчките по устните, които могат да се появят, ако често използваме сламка.

- Статични бръчки - те се дължат на загуба на еластичност и обикновено се задълбочават с възрастта. Примери за това са линиите в ъгъла на устата и шията.

 

С течение на времето динамичните бръчки могат да се превърнат в статични бръчки. Пример за това е, че когато бузите ни загубят пухкавост, фините линии на усмивката могат да се превърнат в по-изразени гънки.


Как да предотвратим появата на бръчки

За съжаление не можем да спрем процеса на стареене или да променим някои фактори като генетиката, която неизбежно има роля за появата на бръчки. Въпреки това има някои промени в начина на живот, които можем да предприемем, за да предотвратим появата на бръчки и да запазим младежкия вид на кожата за по-дълго време.

1. Промяна на грижата за кожата

Нашата серия от кремове и продукти против стареене на NIVEA е специално разработена, за да предотврати и минимизира появата на бръчки и да подхрани кожата. Серията включва възстановяващи серуми, предназначени да изградят собствената защита на кожата ни срещу бръчки, иновативни овлажняващи продукти с формули, които подсилват колагена, и стягащи околоочни кремове, насочени към тази деликатна зона. 

 

2. Защита на кожата от слънцето

Слънчевата радиация уврежда колагена на кожата, като я кара да губи еластичността си и я изсушава, като се има предвид, че зрялата кожа е естествено по-суха. Твърде голямото излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата ни. Това е известно като фотостареене и се различава от естественото стареене, като причинява дълбоки бръчки, загрубяла кожа, лунички и промяна на цвета на кожата.

Да знаеш как да защитиш кожата си от увреждане от слънцето е лесна стъпка, която можеш да предприемеш, за да предотвратиш това, включително да придобиеш навици за използване на слънцезащитни продукти.

3. Откажи се от пушенето

Тютюнопушенето е друг виновник за бързото стареене. Здравата кожа постоянно се възстановява. Пушенето обаче силно намалява производството на колаген, а по-малко колаген означава повече бръчки. Увеличаването на бръчките около устата са явни признаци за тютюнопушене.

 

4. Хранителен режим и упражнения

Нездравословните навици се отразяват на структурата на кожата и могат да ускорят процеса на стареене. Здравословното балансирано хранене с витамин А и С и протеини (птици, риба, яйца и нетлъсто месо) е добро начало. Добави и редовни ежедневни упражнения, за да стимулираш кръвообращението и да намалиш нивата на стрес. Прекалено многото захар и алкохол могат да увредят колагена и еластина, така че си ги позволявай умерено.

 

5. Хидратирай се

Поддържането на кожата хидратирана е винаги важно. Не забравяй да пиеш достатъчно вода, а защо не и да опиташ билкови чайове, които имат антиоксиданти, които могат да подобрят кожата ни по други начини. Избягвай твърде многото кофеин, тъй като той може да забави скоростта, с която телата ни произвеждат колаген.

 

6. Спокоен сън

Кожата ни винаги ни благодари за това, че спим препоръчителните 8 часа на нощ - или колкото е възможно повече. Но знаеш ли, че позите ни за сън също имат отношение към бръчките? Кожата ни може да се набръчка, ако спим в една и съща позиция всяка нощ. Спането по гръб или инвестирането в копринени калъфки за възглавници, които предизвикват по-малко триене с лицето, може да помогне за това.


Как да се избавим от бръчките

Въпреки че няма лек, който да ни избави от бръчките завинаги, спазването на рутинна грижа за кожата против стареене ще помогне за намаляване на бръчките и фините линии и ще придаде на кожата ни по-младежко излъчване с течение на времето. Ето някои съвети за грижа против бръчки, които да опиташ:

 

Съвет 1: Почиствай кожата на лицето правилно
Търкането на кожата може да предизвика раздразнение и да ускори стареенето ѝ, а прекаленото почистване може да я изсуши. Измивай лицето си два пъти дневно с нежен почистващ продукт. Нашите мицеларни води NIVEA са чудесен избор за нежно почистване на кожата, като същевременно са подходящи за премахване на грима и замърсяванията. Не забравяй винаги да премахваш грима преди лягане. 

Съвет 2: Хидратирай кожата редовно
Стареещата кожа е по-малко способна да се предпазва от външни увреждания, така че изборът на наистина целенасочен хидратиращ продукт е още по-важен. Един от най-добрите ни кремове против бръчки е нашият NIVEA Подхранващ дневен крем против бръчки Q10 Power Firming SPF15. Той е специално разработен за намаляване на 3 вида бръчки: бръчки по челото, пачи крак и бръчки около бузите и устата за по-гладка и подхранена кожа. Има и допълнителен бонус - със своя слънцезащитен фактор той предпазва от UVA/UVB лъчите, които причиняват преждевременно стареене на кожата.

Съвет 3: Използвай качествени продукти
Инвестирането в качествени продукти и спазването на правилен режим за грижа за кожата ще ни помогне да я предпазим от замърсявания, но понякога може да е трудно да се справим с това. С огромния набор от продукти за грижа за кожата в NIVEA и лесните за следване съвети за грижа за кожата, намирането на перфектната процедура за грижа за кожата ти ще бъде лесно.

Признак за пълноценен живот

Бръчките, разбира се, всъщност не се нуждаят от третиране. Те са безболезнен, естествен и красив признак на зрялата кожа. Можеш да избереш да ги третираш, ако не харесваш начина, по който изглежда или се чувства кожата ти. Също така можеш да приемеш линиите на смеха и бръчките под очите такива, каквито са - отражение на пълноценно изживян живот. 

Интересни съвети за теб