жена избягва тъмните кръгове под очите

Как да се отървеш от тъмните кръгове под очите

Открий експертните съвети на NIVEA за това как да се отървеш от тъмните кръгове под очите и някои от причините и леченията за тях.

Как да се отървеш от тъмните кръгове под очите

Всички страдаме с тях от време на време от тъмни кръгове под очите. Това, което причинява тъмни кръгове под очите, варира - от безсънни нощи до генетични причини. В тази статия можеш да прочетеш какво причинява тъмни кръгове под очите, но разбира се и как можеш да премахнеш тъмните кръгове под очите си.

Какво представляват тъмните кръгове под очите?

Тъмните кръгове под очите всъщност са видимият ефект на кръвоносните съдове, които потъмняват, когато тялото ти не получава достатъчно кислород или влага. Не е изненадващо, че очите са първите, които са засегнати: кожата под очите е много тънка, тъй като не съдържа мастна тъкан. Вместо това там ще откриеш много кръвоносни съдове и лимфни възли. Ако тялото не получава достатъчно кислород или течност, кръвта тече по-бавно и е с по-тъмен цвят. Тези кръвоносни съдове се виждат през фината, почти прозрачна кожа под очите. В зависимост от типа на кожата ти, сенките под очите ти ще бъдат кафеникави или синкави. В някои семейства тъмните кръгове са генетично обусловени - което означава, че много тънката кожа около очите е наследствена.
 
Прочети всичко, което трябва да знаеш за това как да се отървеш от тъмните кръгове под очите и лечението на тъмните кръгове под очите.

Какво причинява тъмни кръгове под очите?

Какво причинява тъмни кръгове под очите?

Това, което причинява тъмни кръгове под очите, варира от човек на човек. Те често се появяват, когато си спала твърде малко, но има много други причини за тъмните кръгове около очите.

Тъмните кръгове под очите са особено чести при тези групи хора:

- Тези с по-тъмен тон на кожата са по-податливи на хиперпигментация
- Възрастните хора имат по-тънка кожа, която става по-податлива на тъмни кръгове под очите
- Хора с някои медицински състояния, като проблеми с щитовидната жлеза

Докато някои хора може да са по-податливи на това от други, има много причини за тъмни кръгове под очите и повечето от нас ще страдат от тъмни кръгове под очите в даден момент.

Нека да разгледаме какво причинява тъмните кръгове под очите:
woman ready to go out
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

1. Начин на живот

Нашият начин на живот често е една от най-големите причини за тъмни кръгове под очите. Сънят през нощта, пиенето на твърде много вино или пушенето е причина за твърде малко кислород в кръвта - което може да доведе до тъмни кръгове под очите.
healthy diet to combat dark circles under eyes
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

2. Диета

Твоята диета също може да бъде една от причините за тъмните кръгове под очите. Ако се храниш нездравословно, често ще имаш недостиг на витамини и минерали – първият признак за липса на витамин С и цинк могат да бъдат тъмните кръгове под очите. Анемията с дефицит на желязо, състояние, при което в кръвта липсват червени кръвни клетки, също може да причини тъмни кръгове под очите.

Промяна в диетата ти може да намали появата на тъмни кръгове под очите. Храни, богати на витамин К (боровинки, карфиол, нар и домати), могат да помогнат за премахване на тъмните кръгове под очите. Храни, богати на витамин Е, като бадеми, фъстъци и слънчогледови семки, също ще помогнат за намаляване на тъмните кръгове под очите, докато яденето на богати на желязо храни като червено месо, бобови растения, спанак и ракообразни също може да предотврати анемия.
woman avoiding dark circles under eyes
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

3. Медицинска причина

Тъмните кръгове под очите често са безвредни, но могат да имат и медицинска причина, която винаги трябва да обсъдиш с твоя лекар.

Медицинските причини за тъмните кръгове под очите включват:
Анемия (дефицит на желязо) - ниски нива на желязо в организма, което води до лошо снабдяване с наситена с кислород кръв към кожата, включително под очите
Проблеми с щитовидната жлеза - заболяването на щитовидната жлеза може да създаде задържане на течности, особено около очите, и тази подпухналост може да доведе до тъмни кръгове под очите
Псориазис или екзема по лицето – тези състояния възпаляват и дразнят кожата, което може да доведе до зачервяване или потъмняване на кожата. Те също така са склонни да сърбят и триенето на зоната допълнително ще влоши тъмните кръгове под очите

lavender
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

4. Алергии

Страдаш от сенна хрема и търкаш много очите си? Честото триене причинява дразнене на чувствителната кожа и може да влоши тъмните сенки под очите.
woman looking at her phone
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

5. Екрани

Седенето пред компютъра в продължение на дълги часове натоварва очите ти и може да накара кръвоносните съдове около очите да се разширят, понякога причинявайки тъмни кръгове под очите.
 
woman destressing
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

6. Стрес или тревожност

Основни психологически причини? Стресът на работното място, в личния ти живот или общото безпокойство също могат да бъдат причина за тъмните кръгове под очите ти.
woman sleeping
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

7. Умора

За много от нас това е най-честата причина за тъмни кръгове под очите.

Липсата на достатъчно сън може да направи кожата увехнала и бледа, показвайки тъмни тъкани и кръвоносни съдове под кожата. Липсата на сън също може да причини натрупване на течности под очите ти, което прави очите ти да изглеждат подпухнали. Понякога това, което изглежда като тъмни кръгове под очите ти, може да са сенки от подпухналите клепачи. Обратно, прекомерният сън също може да причини тъмни кръгове под очите.

woman treating dark circles under eyes
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

8. Стареене

Тъмните кръгове под очите са по-чести с напредване на възрастта, тъй като кожата става по-тънка и губи мастната си тъкан, а заедно с това и нейния блясък и еластичност. По-тънката кожа около очите позволява на кръвоносните съдове под кожата ти да станат по-видими и зоната да изглежда по-тъмна.


Подпухналите очи също се проявяват с напредването на възрастта и, отново, това, което виждаме като тъмни кръгове под очите, може да са сянка от подпухнали клепачи или вдлъбнатини под очите ти, които се проявяват като нормална част от стареенето.
 
woman laughing
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

9. Дехидратация

Когато на тялото ти му липсва вода, кожата около очите ти може да стане увехнала и очите ти да изглеждат увиснали и хлътнали поради непосредствената близост до костта около очите ти.
 
family playing on sofa
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

10. Генетика

Тъмните кръгове под очите могат да бъдат наследени. Проучвания са установили, че ако някой има тъмни кръгове под очите, те вероятно ще се появят и при други членове на семейството.
family at the beach
Какво причинява тъмни кръгове под очите?

11. Слънцето

Кожата на клепачите ни е най-тънката в тялото и е особено податлива на увреждане от слънцето и хиперпигментация - което може да се прояви като тъмни кръгове под очите. Не забравяй да нанасяш слънцезащитен крем върху деликатната зона около очите, за да избегнеш тъмни кръгове под очите.
 
Сега, когато знаем какво причинява тъмни кръгове под очите - как да се отървем от тях?

Как да се отървеш от тъмните кръгове под очите

Чудиш се как да се отървеш от тъмните кръгове под очите? Не се притеснявай, можеш да предотвратиш тъмните кръгове с няколко прости трика. За начало наспивай се достатъчно и пий много вода. Домашните средства и специалните кремове за очи за тъмни кръгове също могат да помогнат да се отървеш от или да прикриеш тъмните кръгове под очите си. Специализираните продукти, които съдържат съставки, предназначени за борба с тъмните кръгове под очите, също ще помогнат за съживяване на кожата около очите.

Как да се отървеш от тъмните кръгове под очите:

 • Спи по-дълго и по-добре - някои експерти смятат, че спането по гръб с леко вдигната глава ще помогне за намаляване на тъмните кръгове под очите
 • Пий много вода - сухата кожа е основна причина за тъмните кръгове под очите
 • Намали кофеина - кафето, по-специално, може да дехидратира и да изпие най-видно кожата около очите ти
 • Упражнявай се - тренировката стимулира притока на кръв, което помага за поддържане на кожата здрава
 • Носи слънчеви очила в слънчеви дни, за да намалиш хиперпигментацията и да предотвратиш появата на тъмни кръгове под очите
 • Откажи цигарите - пушенето на цигари и вдишването на вторичен дим влошава тъмните кръгове
 • Работи за намаляване на нивата на стрес - навиците за здравословен начин на живот могат да помогнат за намаляване на появата на тъмни кръгове - това включва намаляване на приема на алкохол и увеличаване на количеството плодове и зеленчуци, които ядеш.
woman smiling without dark circles under eyes

Лечение на тъмни кръгове под очите - околоочни кремове

woman using eye cream to avoid dark circles under eyes

Лечението на тъмните кръгове под очите включва кремове за очи, които могат да помогнат за намаляване на появата им. Те осигуряват на кожата важни съставки, които имат положителен ефект върху тънката тъкан под очите. Искаш ли по-млада визия? Тогава използвай Енергизиращ околоочен крем NIVEA Q10 ENERGY. Тази формула съдържа същите активни съставки като тези в кожата, помагайки за намаляване на бръчките и тъмните кръгове под или около очите.
 
Серум Cellular Luminous630 срещу тъмни петна третира три основни причини за тъмни кръгове; пигментация, дехидратирана кожа и подпухнала и матова кожа за видимо намаляване на тъмните кръгове под очите.


Как да използваш околоочен крем? Внимателно потупвай околоочните кремове в кожата и не търкай: използвай върха на пръста си и потупвай от вътрешния ъгъл на окото навън.


Лечение на тъмни кръгове под очите - най-добрите домашни средства за тъмни кръгове

 • Черният чай помага за намаляване на отока и освобождава антиоксиданти в кожата. Опитай да постави[ две студени торбички чай върху затворените си очи за 10 минути. Това ще помогне за освежаване на кожата и намаляване на тъмните кръгове под очите!
 • Масаж с бадемово масло за по-добро кръвообращение. Нежно масажирай кожата около очите си с няколко капки масло, като движиш винаги отвътре навън.
 • Краставицата е доказан метод за премахване на тъмните кръгове под очите. Те съдържат много витамини и имат висок овлажняващ ефект. Опитай да поставиш резенчета краставица върху затворените си очи, за да помогнеш в борбата с тъмните кръгове под очите.
 • Първа помощ от хладилника: Специалните маски за очи с гел, които съхраняваш в хладилника, са малко по-скъпо решение - но ефективно. Те спомагат за стесняване на лимфните и кръвоносните съдове около очите, което от своя страна помага за намаляване на появата на тъмни кръгове под очите.

Лечение на тъмни кръгове под очите - тониран дневен крем

Независимо дали твоите тъмни кръгове са генетично обусловени или не си спала достатъчно, чудодейно лекарство за прикриване на тъмните кръгове или торбичките под очите ти е коректор. Коректорът се предлага под формата на стик или като тънък крем. За предпочитане избери нюанс, по-светъл от естествения ти тон на кожата или грима, който използваш. Правилото е: малко количество е достатъчно, за да скриеш тъмните кръгове. Нанеси коректора директно под окото с фина четка или с върха на пръстите си и разнеси равномерно.


Внимателно смеси цвета на коректора с тена на кожата си, за да не виждаш контрастиращите кръгове.


Уплътняващият кожата колаген и хидратиращата хиалуронова киселина са от ключово значение за намаляването на тъмните кръгове под очите. Изтъняващата кожа и матовата, дехидратирана кожа под очите са често срещани спътници на тъмните кръгове под очите.

Интересни съвети за теб