две жени избягват акнето на гърба

Как да предотвратим и лекуваме пъпки по гърба

Подобно на пъпките по останалата част от тялото, тези по гърба могат да бъдат болезнени и притеснителни. Нашето ръководство обхваща начините за тяхното предотвратяване и лечение.

Какво представляват пъпките по гърба?

Акне по гърба е термин, който се използва за областите на акне по гърба. На външен вид то може да прилича на пъпките, които може да откриеш по други части на тялото, например по лицето, и обикновено се образува на групи. Въпреки че са напълно естествени, те могат да причинят притеснение и дискомфорт, но има широк набор от домашни средства за защита, както и дерматологични лечения, които могат да помогнат.

Тъй като кожата на гърба е по-дебела, отколкото на други части на тялото, тя е особено предразположена към появата на акне. Но какъв тип пъпки могат да се образуват по гърба?


Какви пъпки могат да се образуват на гърба?

Пъпките по гърба могат да се различават на външен вид, но обикновено попадат в една от тези четири категории:

 

 

1. Черни точки: фоликул, запушен със себум, чиято външна част се окислява с въздуха наоколо, за да образува черна тапа

2. Бели глави: подобни на черните глави, но без тапата да е изложена на въздействието на въздуха, така че тя остава бяла на външен вид

3. Кисти: тези изпълнени с гной подутини са резултат от натрупване на бактерии в космения фоликул и се образуват доста под повърхността на кожата.

4. Червени подутини: те могат да бъдат чувствителни на допир и са резултат от възпален космен фоликул.


Какво причинява пъпки по гърба?

Подобно на други части на тялото, пъпките по гърба се образуват, когато порите се запушат с мръсотия, пот и мъртви кожни клетки. Освен това, ако кожата ти е предразположена към появата на несъвършенства, порите ти вероятно са склонни към свръхпроизводство на себум, което може да доведе до натрупване и запушване и на кожата на гърба. Други основни фактори също могат да допринесат за появата на пъпки по гърба:

1. Триене от дрехите: тесните дрехи или тежките раници могат да раздразнят кожата и да доведат до появата на пъпки.

 

2. Хормони: свръхпроизводството на себум може да бъде причинено от хормонални промени, поради което акнето е често срещано през пубертета, а също и по време на менструация.

 

3. Лоша хигиена: неизмиването на чаршафите и дрехите може да доведе до натрупване на бактерии, които могат да попаднат в порите и да предизвикат възпаление, което води до появата на пъпки.

 

4. Хранене: някои могат да забележат пъпки по гърба, ако диетата им включва излишък от млечни продукти или въглехидрати. Консумацията на прекомерни количества въглехидрати може да повиши нивата на кръвната захар и инсулина, което от своя страна може да допринесе за появата на пъпки. 

 
жена избягване на акне по гърба
жена с лунички по гърба

5. Семейна история: по-вероятно е да имаш акне, ако и двамата ти родители са имали такова. Например единият родител може да има наследствено заболяване, което причинява хормонален дисбаланс, който може да допринесе за появата на акне.

 

6. Продукти за грижа за кожата: някои продукти за грижа за кожата могат активно да изсушават кожата, което може да засили свръхпроизводството на себум и да влоши състоянието на пъпките.

 

7. Стрес и безпокойство: производството на протеини от типа на цитокините може да бъде предизвикано от стрес и безпокойство. Тези протеини могат да възпалят мастните жлези, които от своя страна произвеждат излишно количество себум и в крайна сметка допринасят за появата на пъпки.

 

8. Комедогенни продукти за измиване: продуктите, съдържащи комедогенни съставки, могат да запушат порите. Примери за такива продукти са ароматизираните продукти за измиване на тялото, натриевият лаурил сулфат (пенообразуващ агент, който се съдържа в някои сапуни) и някои масла, например кокосово масло.


Как можеш да предотвратиш появата на пъпки по гърба?

Възможно е да не успееш напълно да предотвратиш появата на акне по гърба, но има редица мерки, които можеш да предприемеш, за да го намалиш. Ето нашите девет съвета за превенция:

1. Хигиена:

поддържай кожата си възможно най-чиста, като се къпеш редовно и използваш нежен почистващ продукт. Ако е възможно, избирай почистващо  средство, което не е комодогенно,а е предназначено специално за кожа, склонна към образуване на несъвършенства, и не забравяй да се къпеш след тренировка, за да избегнеш задържането на пот в порите.

2. Носи свободно облекло:

по-тесните дрехи и синтетичните материи могат да задържат потта и бактериите, което може да допринесе за появата на пъпки. По възможност избирай свободни, дишащи дрехи, изработени от естествени материали като памук.

3. Често пери дрехите си:

мръсните дрехи могат да задържат пот и мръсотия, които допринасят за появата на пъпки. Редовно пери дрехите си, за да избегнеш натрупването им, и сменяй потната екипировка веднага след тренировка.

4. Хидратирай се:

дехидратираната или сухата кожа често е причина за прекомерно производство на себум - можеш да намалиш това, като пиеш много вода, за да поддържаш кожата си хидратирана.

5. Управлявай стреса:

стресът е честа причина за появата на пъпки. Медитацията и физическите упражнения са чудесни начини за релаксиране на ума, ако имаш време за тях, а сънят по 7-8 часа на ден също може да помогне за намаляване на стреса.

6. Избягвай да докосваш гърба си:

мръсотията и бактериите могат да се пренесат върху кожата ти, което може да доведе до замърсяване или влошаване на акнето по гърба.

7. Ексфолиране:

нежното ексфолиране на мъртвите клетки на кожата на гърба може да помогне, но не забравяй да избягваш грубите скрабове, които могат да раздразнят кожата и да влошат появата на пъпки.

8. Избягвай носенето на тежки раници:

въпреки че това може да не е възможно или удачно, олекотяването на раницата или избирането на чанта за рамо ще намали натиска върху гърба.

9. Храни се здравословно и балансирано:

храненето с богата на хранителни вещества диета, пълна с плодове и зеленчуци, може да ти помогне да поддържаш кожата си здрава и чиста. Избягвай прекомерните количества нездравословна храна и сладки храни. Ако забележиш, че симптомите ти се развиват или влошават след консумация на прекомерно количество млечни продукти или преработени зърнени храни, помисли за водене на дневник и елиминиране на тези групи храни.


Как да се отървеш от пъпките по гърба?

1. Поддържай кожата си чиста: освен че предотвратява образуването на пъпки по гърба, поддържането на кожата ти чиста също е средство за защита. Не забравяй обаче да избягваш прекалено силното търкане.

 

2. Редовно пери спалното бельо и кърпите: това ще ти помогне да избегнеш натрупването на бактерии.

 

3. Не разчесвай и не човъркай пъпките си: това не само ще влоши външния вид на пъпките, но и може да зарази пъпката с бактерии, а също така да причини белези с течение на времето.

 

4. Изберете лек, матиращ слънцезащитен крем: по-плътните слънцезащитни кремове за тяло могат допълнително да запушат порите, така че използването на по-лек слънцезащитен крем върху засегнатите зони ще помогне да се сведе до минимум този риск.

 

NIVEA SUN Слънцезащитен UV крем за лице с контрол върху омазняването SPF50, въпреки че е предназначен за кожата на лицето, е идеалният избор в този случай, тъй като леката му формула предлага ефективна и незабавна UV защита, като същевременно абсорбира излишната мазнина от повърхността на кожата.

 
жена, седнала на слънце
две жени, наслаждаващи се на слънцето

5. Използвай средство за лечение на петна: ако лекуваш малък брой пъпки, може да използваш средство за лечение на петна, което съдържа бензоил пероксид или салицилова киселина, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и поддържане на порите чисти.

 

6. Локално лечение: в зависимост от броя на пъпките може да избереш продукт за локално лечение, който се продава без рецепта. Обикновено те включват споменатите по-горе съставки в допълнение към AHAs, които могат да бъдат ефективни при лечението на симптомите на акне на гърба.

 

7. Перорално лечение: пероралното лечение може да бъде по-ефективно от гледна точка на разходите, ако е засегната голяма площ от кожата. Когато обмисляш този вариант, най-добре е предварително да се консултираш с дерматолог, за да може той да препоръча и предпише най-подходящото за теб лечение.

 

8. Консултирай се с дерматолог: ако пъпките ти продължават и се притесняваш от белези, посъветвай се с дерматолог. Той ще може да прецени дали имаш скрито заболяване и може да предложи съвет за по-нататъшно лечение.


Мъжете ли са по-склонни към появата на пъпки по гърба?

Въпреки че и мъжете, и жените могат да се сблъскат с акне по гърба, мъжете са по-предразположени към появата му от жените. Един от основните фактори е, че мъжете имат по-високи нива на тестостерон - хормон, който - наред с други неща - може да доведе до повишено производство на себум, който запушва порите.

Могат ли пъпките по гърба да са симптом за нещо друго?

Пъпките по гърба обикновено не са симптом на друго основно здравословно състояние - в някои случаи обаче те могат да бъдат признак на хормонален дисбаланс или друго заболяване. Например пъпки по гърба могат да се появят при жени, диагностицирани със синдром на поликистозните яйчници (PCOS) - хормонално разстройство, което може да причини акне.

Лекарствата също могат да доведат до появата на пъпки по гърба. Сред тях са някои лекарства, използвани за лечение на депресия, които могат да предизвикат акне като страничен ефект. Ако започнеш да забелязваш пъпки след началото на приема на ново лекарство, най-добре е да ги наблюдаваш и да се консултираш с медицински специалист, ако продължават да се появяват.


Винаги ли пъпките по гърба са акне?

Пъпките по гърба не са непременно симптом на акне. Те могат да се появят в резултат на други, често срещани кожни заболявания, като например:

 

1. Топлинен обрив: това се случва, когато потта се задържи в потните канали, което води до образуването на малки пъпки или червени подутини. Това обаче обикновено изчезва, след като кожата се охлади.

 

2. Алергични реакции: хранителни непоносимости, като например споменатите по-горе, могат да причинят появата на пъпки. Други диетични фактори могат да включват излишък на захар, преработени меса, храни с висок гликемичен индекс и бързи храни.

 

3. Фоликулит: това е възпаление на космените фоликули, което може да доведе до струпване на малки червени подутини, които се образуват около космения фоликул.

 усмихната жена със сива коса

По какво се различават пъпките по гърба от тези по лицето?

Въпреки че пъпките по гърба могат да имат сходни външни белези, между тях има пет основни разлики:

 

1. Размер: порите на кожата на гърба са по-големи от тези на лицето, което означава, че по-лесно се запушват с излишен себум, мъртви кожни клетки и бактерии.

 

2. Сериозност: пъпките по гърба могат да бъдат по-болезнени от пъпките в други области, тъй като кожата на гърба е много по-дебела, което означава, че пъпките могат да се образуват по-дълбоко под повърхността.

 

3. Лечение: кожата на гърба може да е по-малко чувствителна към локални средства за лечение на акне поради своята дебелина. Пример за това е бензоил пероксидът, който може да помогне за контролиране на бактериите, които допринасят за някои форми на пъпки. Освен това използването на локални лечения може да е скъпо поради голямата повърхност на гърба, така че изборът на орално лечение може да е по-рентабилен.

 

Въпреки че не е предназначена за лечение на акне по гърба, NIVEA предлага гама, специално разработена за лечение на симптоми на акне по лицето. Серията NIVEA Derma Skin Clear използва мощните активни съставки салицилова киселина, ниацинамид и гликолова киселина за дълбоко почистване на порите, което може да помогне да се избегнат пъпките по лицето.

Интересни съвети за теб