какво са антиоксидантите, как действат антиоксидантите, грижа с антиоксиданти

КАКВО СА АНТИОКСИДАНТИТЕ И КАК ДЕЙСТВАТ?

Малките бойци с радикалните частици се считат за важни помощници за клетките ни. Антиоксидантите могат да предпазят тялото ни от болести и влияят добре на кожата и организма. Но какво точно представляват антиоксидантите и къде се намират те?

АНТИОКСИДАНТИ: ЕСТЕСТВЕНИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА ТЯЛОТО

Антиоксидантите защитават организма ни. Но какво се крие зад техния антиоксидантен ефект и какво влияние имат върху кожата ни? Открий как да си ги набавиш и в кои продукти за грижа за кожата се срещат.

дефиниция: какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са химични съединения, които спират процесите на окисляване в тялото. Или казано по-просто: антиоксидантите са малките бойци в тялото, които всекидневно се борят с окислителните молекули – оксидантите.

 

Антиоксидантите: ловци на вредните радикали

Антиоксидантите противодействат на т.нар. свободни радикали. Те са нестабилни молекули, на които липсва електрон. За да функционират, антиоксидантите отнемат липсващите им частици от здравите клетки в тялото, които заради това остават увредени. Този процес се нарича оксидация. Чрез "доброволно" освобождаване на липсващия електрон, радикалните бойци донякъде обезвреждат агресивните молекули. Ако концентрацията на свободни радикали в тялото е особено висока, се говори за оксидативен стрес. Тогава възниква увреждане на клетките и тъканите, с което тялото не може лесно да се справи. Ако това състояние продължи по-дълго, това може да наруши естествената способност на кожата да се регенерира, от това клетките се стимулират да ускорят процеса на стареене и се образуват бръчки.

антиоксиданти в тялото, грижа с антиоксиданти

Какви антиоксиданти съществуват?

Някои антиоксиданти се образуват по естествен път в тялото. Има и друг вид, които могат да се абсорбират от минерали, микроелементи, витамини и растителни вещества и помагат за укрепването на имунната система.

аНТИОКСИДАНТИ ЗА КОЖАТА

Антиоксидантите помагат на кожата да остане здрава и гладка. Те могат да попречат на преждевременното стареене на кожата до известна степен. Витамин С по-специално е ефективен антиоксидант. Затова витамините и други ловци на радикали се използват в грижата за кожата.

мощен ЕФЕКТ: ГРИЖА ЗА КОЖАТА С АНТИОКСИДАНТИ

  • В млада възраст кожата обикновено е добре защитена от антиоксиданти. Това е така, защото тялото ни произвежда сама защитните си вещества, например под формата на Q10.
  • С напредване на възрастта обаче тялото произвежда все по-малко от него и потенциалният оксидативен стрес нараства. 
  • Свободните радикали срещат все по-малко антиоксиданти. Това кара колагенът да се разгражда и способността на кожата да се регенерира намалява.
  • Кремовете или серумите с антиоксиданти са добър вариант за предотвратяване на оксидативните увреждания. Формулите против стареене с Q10 или витамин С например могат да предотвратят преждевременното стареене на кожата.
грижа за кожата с антиоксиданти

кРЕМОВЕ С АНТИОКСИДАНТИ ЗА ВСЯКА ВЪЗРАСТ

Струва си да започнеш да ползваш кремове с активни антиоксиданти около средата на двадесетте ти години. Тези продукти въоръжават кожата за всекидневната борба с вредните емисии газ и финия прах и предотвратяват образуването на бръчки.
кремове с антиоксиданти, продукти с антиоксиданти

АНТИОКСИДАНТИ И ХРАНА: съвети за ХРАНене ЗА КРАСИВА КОЖА

Антиоксидантите се съдържат главно в растителните храни като зеленчуците, плодовете или бобовите растения. Растителните масла също са богати на антиоксиданти. Особено червените, зелените и жълтите храни съдържат антиоксидантни агенти.

кои храни са най-богати на антиоксиданти?

Антиоксидантите се съдържат в особено големи количества в тези храни:

Морковите, сладките картофи, зелето и доматите са с високо съдържание на бета-каротин.

  • Овесените ядки, лещата и сиренето са с високо съдържание на цинк.
  • Чушките, ягодите и касисът са особено богати на витамин С.
  • В кокосовото масло, слънчогледовото олио и ядките има много витамин Е.
  • Скумрията, сардините, черният дроб и соята осигуряват на тялото коензим Q10.

Със спазването на здравословна диета ще задоволиш нуждите на тялото си от антиоксиданти. Съвет: Повечето антиоксиданти се съдържат непосредствено в или директно под кората на плодовете и зеленчуците. Ето защо е най-добре да ги консумираш небелени, но разбира се, ги измий старателно преди хапване.

Знаеш ли, че зелените смутита също са много богати на антиоксиданти?

Комбинацията от плодове и зелени зеленчуци е рецепта, богата на хранителни вещества. Например за смути от кейл ще ти трябва 1 шепа кейл, 1 шепа зелена салата и половин манго. Сложи всичко в блендер и добави 200 мл вода. Блендирай добре и изпий веднага готовото смути. 

 
руса жена отхапва шоколад, шоколад при акне, шоколадът е антиоксидант

ДОБРИ НОВИНИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА СЛАДКОТО: ШОКОЛАДЪТ Е РАЗРЕШЕН!

Натуралният шоколад в умерени количества е абсолютно разрешен. В сравнение с белия или млечния шоколад, той съдържа по-големи количества полифеноли и флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект.