woman smiling

Какво е мелазма?

Прочети в нашето ръководство всичко, което трябва да знаеш за мелазмата и как да лекуваш мелазма по лицето

Мелазма

Мелазма, наричана още хлоазма мелазма, е състояние, което причинява тъмни, обезцветени петна, които обикновено са черни или зелени (името идва от melas, гръцката дума за черно, или cholas, от думата зеленикав), плоски или лунички - като петна по кожата.
 
 Това е често срещано състояние, особено по време на бременност. Въпреки че и жените, и мъжете могат да развият мелазма, тя е много по-честа при жените и обикновено започва на възраст между 20 и 40 години.
 Мелазмата е безвредна - не е болезнена, сърбяща или неудобна и няма да се развие в рак на кожата - но може да накара хората да се чувстват неудобно. Може да се лекува или поне да се намали и понякога може да се изчисти от само себе си.
 
 Чудиш се какво е мелазма? Прочети, за да научиш повече за причините за мелазма, мелазма по лицето и как да премахнете мелазмата.

Какво е мелазма?

Мелазма е състояние на кожата, което причинява петна от обезцветяване - обикновено кафяви или синьо-сиви петна или петна, подобни на лунички. Най-характерно е да се открие мелазма по лицето, въпреки че може да се развие и върху други части на кожата, които често са изложени на слънце, като шията и предмишниците.

 
 Мелазмата остава малко загадка за дерматолозите, но се смята, че се причинява от клетки, произвеждащи пигмент в кожата (меланоцити), произвеждащи твърде много пигмент (меланин). Именно това свръхпроизводство на клетките определя цвета на кожата ти.
 
 Мелазмата може да изглежда като възрастови или слънчеви петна, но петната от мелазма обикновено са по-големи.

young woman in the sun


Какво представлява мелазмата по лицето?

Мелазмата по лицето е симетрична, със съвпадащи белези от двете страни на лицето.
 
 Мелазма по лицето обикновено се появява на:
 - бузите
 - горната устна
 - челото
 - носа
 
 Мелазмата по лицето се предизвиква от излагане на UV светлина, от слънцето или от използването на шезлонги, докато продуктите за грижа за кожата, които дразнят кожата ти, могат да влошат мелазмата по лицето.
 
 Добрата рутинна грижа за кожата може да помогне за намаляване на появата на мелазма по лицето. Дневен крем NIVEA Cellular Luminous 630 SPF 50, действа върху съществуващата пигментация, за да изсветли тъмните петна и да намали размера им, като същевременно балансира производството на нов меланин, за да предотврати появата на още петна.
 
 Прилагането на SPF е най-добрата ти защита срещу мелазма на лицето. Слънцезащитният крем предпазва твоята деликатна кожа на лицето от увреждане на кожата, предизвикано от UVA и UVB, като мелазма, както и от преждевременно стареене на кожата.


Причини за мелазма

 • Мелазмата обикновено става по-забележима през лятото и се подобрява през зимните месеци.
 • Въпреки че експертите не са напълно сигурни какво причинява мелазма, известно е, че хората с по-тъмна кожа са по-склонни да развият мелазма, отколкото тези със светла кожа.
 • Известно е също, че чувствителността към естроген и прогестерон я предизвиква.
 • Това означава, че ако приемаш противозачатъчни хапчета, ако си бременна или провеждаш хормонална терапия, шансовете ти за развитие на мелазма са по-високи. 

uv_woman_red_hair

 Други фактори включват:

 

- Фамилна анамнеза: около 33% до 50% от хората с мелазма са съобщили, че някой друг в семейството я има. Повечето еднояйчни близнаци имат мелазма.
 - Смята се, че стресът и заболяването на щитовидната жлеза също са причини за мелазма.
 - Излагане на слънце: ултравиолетовите лъчи засягат клетките, които контролират пигмента (меланоцити).
 - Рядко други медицински проблеми, които засягат хормоните (като проблеми с щитовидната жлеза), могат да причинят мелазма, както и някои други лекарства, като антиепилептици
 - LED екрани: мелазмата може да бъде причинена от LED светлини от екрани на телевизори, лаптопи, телефони и таблети.


Мелазма по време на бременност

Хормоналните промени, особено излишъкът от естроген и прогестерон, по време на бременност могат да предизвикат мелазма, откъдето идва и прякорът й „маска на бременността“. Тъмни петна или участъци могат да се появят по челото, бузите, брадичката или около устата ти и могат да станат по-тъмни, колкото по-напреднала е бременността. Може също да забележиш, че тези петна стават по-тъмни на слънчева светлина.

усмихната жена

Тъмните петна, които се развиват по време на бременност, обикновено избледняват в рамките на няколко месеца след раждането, когато нивата на хормоните се върнат към нормалното и тялото спре да произвежда толкова много кожен пигмент или меланин

 

Състоянието е изключително често при бременни жени, около 50% от бременните са засегнати. 

Мелазмата по време на бременност е безвредна, но можеш да намалиш нейния външен вид, като използваш ежедневно SPF, като слънцезащитен крем за лице Nivea против пигментация SPF50 и може би промениш рутината си за грижа за кожата, като включиш продукти, които намаляват появата на мелазма по лицето, например като нашата серия NIVEA Cellular Luminous630.


Епидермална мелазма

 

 

Мелазмата е разделена на три вида: 

 • Епидермална мелазма
 •  Дермална мелазма
 •  Смесена мелазма

Епидермалната мелазма означава, че пигментът (меланин) е в по-повърхностните слоеве на кожата, наречени епидермис. При дермална мелазма има повишен кожен пигмент в по-дълбокия слой на кожата (дермата). Смесената мелазма е комбинация от епидермална и дермална мелазма и е най-често срещаната.  

 

Епидермалната мелазма се определя от:

 • граница, добре очертани пигменти
 •  тъмнокафяви петна
 •  като цяло реагира по-добре на лечението
 • очевидна е при черна светлина

spf_cream_girl_portrait


лечение на мелазма / средства за защита

 

Няма лек за мелазма, но има терапии за мелазма, които могат да помогнат за намаляване на нейния външен вид.  
 
Напълно възможно е мелазмата да изчезне без лечение, особено ако мелазмата е предизвикана от бременност или хормонални лекарства. 
 
Мелазмата може да се повлияе бавно от терапията и дори ако се третира, мелазмата често се връща при спиране на терапията, особено ако засегнатата област е изложена на слънце. Повечето случаи на мелазма ще изчезнат с времето, особено при добра защита от слънчева светлина и други източници на светлина - и има начини да помогнеш за премахването на мелазмата или да я сведеш до минимум за дългосрочен план.

woman_smile

жена с мелазма

Как да сведем до минимум мелазмата:

Намали излагането на слънце и носи слънцезащитен крем ежедневно. Кожата, засегната от мелазма, потъмнява повече от околната кожа, когато е изложена на светлина, така че избягването на слънце, особено в пиковите часове, и защитата от слънцето са важни. За да предотвратиш мелазмата, не забравяй да ползваш ежедневен крем за лице със SPF, за да предпазиш кожата си от увреждащите UV лъчи. Опитай нашия енергизиращ дневен крем NIVEA SPF15 за борба с появата на мелазма по лицето.

млади жени по бикини

Как да сведем до минимум мелазмата:

Носи защитно облекло, когато си на слънце, включително широкопола шапка или шапка с козирка, за да покриеш лицето си

product_carousel_slide_4

Как да сведем до минимум мелазмата:

Терапия против тъмни петна, като нашата серия Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot - която е насочена към основната причина за трите основни типа тъмни петна - излагане на слънце, стареене и хормонални промени, като например по време на бременност или менопауза. Може да видиш видими резултати след четири седмици. Налични в нашия серум за лице против тъмни петна от NIVEA, дневен овлажнител против тъмни петна SPF50 и крем за очи против тъмни петна.

Are you interested what the newest patented LUMINOUS630® is all about? Do you want to find out even more about the range and what wonder weapons it contains? We have got you covered! 


Как се диагностицира?

Дерматолог или общопрактикуващ лекар обикновено може да предложи клинична диагноза въз основа на преглед с лампа на Wood и дерматоскоп. Понякога може да се направи кожна биопсия.
 
 Мелазмата не е рак и не би довела до рак. Но е важно всички промени по кожата ти да бъдат проверени от общопрактикуващ лекар, ако си загрижена.