Усмихната жена

Какво представляват АНА и ВНА?

Всичко, което трябва да знаеш за ползите и употребата на AHA и BHA за твоята кожа

AHA СПРЯМО BHA

AHA и BHA са киселини, които ексфолират кожата, за да подобрят външния ѝ вид. Те обаче действат по различен начин - AHA разтваря спойката, която държи мъртвите кожни клетки заедно, докато BHA прониква в порите, за да отстрани мръсотията и мазнините. Открий разликите, ползите и най-добрите начини за използване на тези киселини за твоята кожа.
Жена, гледаща от лявата си страна

Какво представлява AHA?

AHA е съкращение от алфа-хидрокси киселина - това са водоразтворими киселини, получени от захарна тръстика или други захарни плодове, които се използват за ексфолиране на кожата. Известни са също като плодови киселини. Примери за AHA са гликолова, млечна и лимонена киселина. 

АНА се използват предимно за:

- Неравномерен тен на кожата и разширени пори
- признаци на стареене, като фини линии и повърхностни бръчки
- Леки хиперпигментации като старчески петна, мелазма и белези
- АНА са подходящи за суха и зряла кожа поради регенериращите си свойства, тъй като нежно излющват горния слой на кожата. Въпреки това АНА са полезни и за други типове кожа.

Както всяка друга киселина, AHA може да повиши чувствителността на кожата, особено към ултравиолетовите лъчи, затова винаги се препоръчва използването на слънцезащитни продукти за лице в комбинация с киселини, за да се предотврати увреждане от слънцето.

Какво представлява BHA?

BHA означава бета-хидрокси киселина - това са мастноразтворими киселини, които насърчават растежа на нови клетки на кожата, като ексфолират горния ѝ слой. BHA може да се използва и върху скалпа - тя прониква дълбоко в космените фоликули, за да разтвори излишната мазнина и себума - мазен секрет, който се намира в запушените пори. Най-популярната BHA е салициловата киселина.

BHA се използват предимно за:

- успокояване на чувствителна кожа
- Изравняване на тена на кожата
- Отпушване на порите
- Намаляване на зачервяването, свързано с розацея
- Намаляване на възпаленията, свързани с акне

Предвид противовъзпалителния им характер, BHA са най-подходящи за хора с комбинирана до мазна или склонна към акне кожа, но те не се използват за всеки един тип кожа.

Жена, която държи два серума Nivea

AHA спрямо BHA

Прилики

Както AHA, така и BHA са ексфолианти на кожата, които имат следните предимства:

- Премахват мъртвите кожни клетки
- Намаляват възпалението, което е основен признак на акне, розацея и други кожни проблеми
- Намаляват появата на големи пори 
- Предотвратяват и намаляват признаците на стареене, като например повърхностните бръчки
- Изравняване на тена на кожата
- Подобряване на цялостната текстура на кожата
- Отпушване на порите, за да се предотврати появата на акне

AHA спрямо BHA

Разлики

AHA, като например гликоловата киселина, спомага за излющване на повърхността на кожата, стимулирайки клетъчния метаболизъм, така че на тяхно място да се образуват нови, по-равномерно пигментирани кожни клетки. Тези свойства ги правят подходящи за суха и зряла кожа.

Тъй като са мастноразтворими киселини, BHA действат на повърхността на кожата и за разлика от AHA могат да проникнат дълбоко в порите, за да отстранят излишния себум и мъртвите клетки. Една от най-известните киселини от семейството на бета-хидрокси киселините е салициловата киселина, която е подходяща за мазна и склонна към акне кожа.

AHA И BHA В ПРОДУКТИТЕ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА

AHA и BHA са включени в състава на продуктите за грижа за кожата, което дава възможност на всеки да ги използва в уюта на собствения си дом, предлагайки впечатляващи резултати в отстраняването на мъртвите клетки, намаляване на признаците на стареене на кожата и подобряване на цялостната ѝ структура.

Те могат да се предлагат под формата на серуми, тонери, разтвори за измиване на лицето, скрабове, пилинг разтвори и кремове. Когато решаваш дали да използваш AHA или BHA, помисли за проблема с кожата, който искаш да облекчиш, тъй като тези два вида съставки имат малко по-различно въздействие върху кожата ти.

Жена с маска за лице Nivea

Коя от тях да използваш за акне?

Тъй като е мастноразтворима киселина, BHA прониква в кожата ти на по-дълбоко ниво, което намалява прекомерното производство на себум, водещо до акне.
BHA има и антибактериални и противовъзпалителни свойства, което я прави чудесно средство за облекчаване на болката, която може да се появи от подкожна или упорита пъпка, като същевременно намалява зачервяването и подуването.


Коя от тях да използваш за бръчки?

Благодарение на свойствата си да регенерират клетките на кожата, AHA спомагат за стимулиране на производството на колаген, което ги прави идеални за минимизиране на фините линии и намаляване на видимите увреждания от слънцето. АНА са много ефективни и за нежно ексфолиране на кожата, тъй като излющват повърхността на кожата, разкривайки по-равномерен тен и текстура.


Киселини и слънцезащита

Която и киселина да използваш, не забравяй, че тя може да повиши чувствителността на кожата ти, особено към слънчевата светлина. Ето защо се препоръчва постепенно да преминеш към ежедневна употреба и винаги да използваш слънцезащитен крем, за да избегнеш дразнене на кожата.


МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КОМБИНИРАТ AHA И BHA?

 Жена, нанасяща серум Nivea

Сами по себе си AHA и BHA имат многобройни ползи за кожата; когато обаче тези киселини се комбинират внимателно, кожата ти може да извлече още повече ползи.
Безопасният начин за комбиниране на AHA и BHA киселини е чрез използване на един продукт, който съдържа и двете киселини - формулата трябва да съдържа балансирано процентно съдържание с нисък риск от прекомерно ексфолиране или дразнене.

 

Ако използваш домашен химичен пилинг, който представлява два отделни продукта, един с AHA и друг с BHA, опитай се да не наслояваш AHA и BHA една върху друга, тъй като и двете са ексфолианти, така че едновременното използване на двете може да предизвика раздразнение.

 

Вместо това може да редуваш дните, в които ги използваш, или да опиташ да използваш единия в сутрешната рутинна грижа за кожата, а другия - вечер.

 

Безопасният начин за комбиниране на AHA и BHA киселини е чрез използване на един продукт, който съдържа и двете киселини - формулата трябва да съдържа балансирано процентно съдържание с нисък риск от прекомерно ексфолиране или дразнене.


КАК ДА ИЗПОЛЗВАМ AHA И BHA?

Начинът на нанасяне на AHA и BHA киселините зависи от продукта, който ще използваш.

Продуктите с киселини, като например серумите, трябва да се нанасят преди овлажняващия крем - остави го да престои 15 минути, за да направи магията си, и след това продължи с останалата част от рутинната си грижа за кожата. Не забравяй да започнеш бавно, когато използваш някой от двата вида киселини, тъй като твърде много от тях могат да предизвикат раздразнение на кожата. Започни с два пъти седмично, провери как реагира кожата ти, след което въведи ежедневна употреба. 

 

Ако използваш серум след AHA и BHA, първо нанеси предпочитаната киселина, след което изчакай няколко минути, преди да нанесеш серума. Това ще позволи на киселините да проникнат в кожата и да започнат работа по ексфолирането ѝ и ще даде възможност за по-дълбоко проникване на избрания серум.
AHA и BHA могат да направят кожата ти по-чувствителна към слънцето, така че е важно да предпазваш кожата си от UV радиация, като използваш слънцезащитни продукти, дори ако използваш ексфолианта само вечер! 

 

Много продукти комбинират AHA и BHA в съставките си, така че можеш да извлечеш ползите от двете киселини в един продукт.

Жена, нанасяща серум Nivea върху ръката си

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОДУКТИТЕ НА NIVEA С AHA И BHA

Открий NIVEA Derma Skin Clear, базирана на иновативна формула, която съчетава гликолова киселина, салицилова киселина и ниацинамид, за да получи продукти, които са ефективни, но същевременно нежни. 
Премахни и обнови старите и увредени кожни клетки, изчисти порите и възстанови баланса на кожата си, с видими резултати само за 7 дни.

Интересни съвети за теб