Жена седи със скръстени ръце

Как да се отървеш от пъпки по брадичката

Открий основните причини и средства за лечение на пъпки по брадичката.

ПЪПКИ ПО БРАДИЧКАТА

Пъпките по определени части на лицето, включително брадичката, около устата и по линията на челюстта, могат да имат различни причини. Разгледай нашето ръководство за основните причини за повторно появяващи се пъпки по брадичката.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЪПКИТЕ ПО БРАДИЧКАТА?

Пъпките по брадичката са пъпки, които се появяват предимно по брадичката и често около устата и челюстта. Те са резултат от колебания в хормоните, особено при жените.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПЪПКИ ПО БРАДИЧКАТА ПРИ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ?

Има няколко възможни причини за появата на пъпки по брадичката, които важат както за мъжете, така и за жените - те включват стрес, липса на сън и небалансирана диета.

Брадичката е част от лицето, която се докосва често, това способства за разпространението на мастни вещества, себум и мръсотия, които увеличават растежа на бактериите на акнето.

Съществуват и по-специфични причини за появата на пъпки по брадичката:
Момиче с къдрава коса

Хормоналният дисбаланс при жените е честа причина за повтарящи се пъпки в тази зона. Те са резултат от излишъка на андрогенния хормон, който свръхстимулира мастните жлези.

ЖЕНИ:

Жените, които все още имат акне в средата и края на 20-те си години, обикновено имат пъпки по брадичката, около устата и челюстта - това се нарича ""зона U"".

Хормоналният дисбаланс при жените е честа причина за повтарящи се пъпки в тази зона. Те са резултат от излишъка на андрогенния хормон, който свръхстимулира мастните жлези.

Друга причина, свързана с хормоните, е менструалният период. По време на различните части на цикъла тялото произвежда повече от обичайното количество определени хормони. Към края му се произвежда повече тестостерон, който също повишава активността на мастните жлези.

Себумът помага за поддържането на кожата покрита, овлажнена и защитена, но излишните мазнини върху кожата могат да запушат порите и да предизвикат появата на пъпки по брадичката. Те обикновено се появяват под формата на големи, червени болезнени подутини или бели пъпки, наречени комедони, които остават под кожата.

МЪЖЕ:

Мъжете също са склонни към хормонални колебания, които могат да повлияят на кожата им, но най-честата причина за появата на пъпки по брадичката при мъжете са врасналите косми. Това се случва, когато върхът на косъма врасне обратно в кожата, причинявайки зачервяване и възпаление. Врастналият косъм може да предизвика раздразнение, което да прилича на пъпка.


ДАЛИ ПЪПКИТЕ ПО БРАДИЧКАТА И АКНЕТО ПО БРАДИЧКАТА СА ЕДНИ И СЪЩИ КОЖНИ ПРОБЛЕМИ?

Когато говорим за пъпки, обикновено става дума за случайни пъпки, които се лекуват бързо и обикновено не се появяват отново.

Акнето, от друга страна, е по-напреднала и болезнена форма на пъпки, които се появяват често и изискват известно време и помощ за лечение. То има няколко нива на изразеност и има различни видове и причини за появата си.

Акнето по брадичката се провокира от сходни фактори като пъпките по брадичката (хормонални колебания), но може да изисква по-сложно лечение, когато е упорито.

 Усмихната руса жена

Съществуват много различни начини за лечение на пъпки по брадичката, които могат да бъдат намалени със съвсем малко усилия.

Първото нещо, което съветват дерматолозите, е да не пипаш пъпките си - колкото по-малко ги докосваш, толкова по-бързо ще се излекуват. Пипането на пъпките ще доведе до възпаление и евентуално до белези.

Увери се, че почистваш кожата си всеки ден - използвай измиващ продукт за лице, за да отстраниш грима, мръсотията, замърсяването, потта и бактериите от повърхността на кожата. 

Добра идея е да използваш химически ексфолиант, като започнеш от един до два пъти седмично и преминеш към ежедневна употреба, за да увеличиш клетъчната обмяна и да стимулираш производството на колаген. 

След почистването и ексфолирането използвай тоник за лице, за да дадеш на кожата си допълнителен тласък на хидратация, и след това използвай овлажняващ крем - това ще помогне за защитната бариера на кожата и ще балансира производството на мазнини.

Избягвай агресивните съставки в продуктите за грижа за кожата, които могат да я лишат от влага - ако кожата е пресушена, мастните жлези произвеждат свръхмазнини, за да компенсират загубата на влага, което води до запушване на порите и поява на пъпки.

Търси продукти за грижа за лицето със съставки като салицилова и гликолова киселина, които разграждат мазнините в порите и помагат за намаляване на акнето.

При мъжете, когато пъпките по брадичката са резултат от врастнал косъм, най-добрият начин да ги намалите е като използвате кремове и лосиони за бръснене, които предотвратяват сърбежа и дразненето на кожата.

Ексфолирането на лицето също е добър начин за предотвратяване на врасналите косъмчета, както и небръсненето твърде близо до кожата, тъй като малките косъмчета могат да спрат проникването на бактерии.

В случай че тези методи не действат на кожата ти и пъпките по брадичката продължават да се появяват отново или смяташ, че имаш по-тежка форма на акне, потърси професионален медицински съвет за по-сериозно лечение.


КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОВТОРНАТА ПОЯВА НА ПЪПКИ ПО БРАДИЧКАТА?

С помощта на лесни стъпки можеш да предотвратиш повторната поява на пъпки по брадичката:

- Измивай лицето си два пъти дневно, особено след изпотяване.
- Дръж ръцете си далеч от брадичката и челюстта.
- Използвай некомедогенни продукти за грижа за кожата (продукти, които съдържат съставки, които не запушват или блокират порите на кожата).
- Намали до минимум стреса и се наспивай добре - това ще помогне за преодоляване на хормоналния дисбаланс.
- Винаги се старай да се храниш здравословно и да намалиш до минимум приема на захар.
- Поддържай чаршафите и калъфките за възглавници чисти.
- Поддържай косата си чиста и за предпочитане далеч от линията на челюстта.
- За мъжете - използвайте щадящи техники за обезкосмяване, когато се бръснете, за да избегнете враснали косми.

Жена, която държи сапун Nivea

НАМАЛИ ПЪПКИТЕ ПО БРАДИЧКАТА СИ С NIVEA DERMA SKIN CLEAR:

NIVEA Derma Skin Clear идва да ти помогне в грижата за кожата с продукти, които изчистват излишния себум, хидратират кожата, без да запушват порите, и предотвратяват появата на нови пъпки. Гамата комбинира три мощни съставки - ниацинамид, салицилова киселина и гликолова киселина, които помагат за премахването и обновяването на старите и увредени кожни клетки, изчистват порите и възстановяват баланса на кожата, като резултатите са видими само след 7 дни.

Интересни съвети за теб