жена докосва рамото й

Премахване на стрии

Открий експертните съвети на NIVEA за това как да се избавиш от стриите

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ СТРИИТЕ

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СТРИИ, ПРЕВЕНЦИЯТА И ЛЕЧЕНИЕТО ИМ

Стриите - линии или ивици по кожата - са много често срещани и засягат 90% от населението, както при мъжете, така и при жените.
Освен че понякога са малко сърбящи, стриите са безвредни и напълно естествени. Те са картата на тялото ти за пътуването, което сте изминали заедно, независимо дали става въпрос за носене на бебе, растеж и развитие като тийнейджър или практикуване на спорт. Стриите са във всякакви форми, размери, нюанси и дълбочина. 
Изчезват ли стриите? Подобно на белезите, те могат да бъдат постоянни или да избледнеят с течение на времето. 
Въпреки че няма нищо лошо в това да имаш стрии, ако те те притесняват, има процедури, които могат да ти помогнат да ги минимизираш и да успокоиш засегнатите области.

КАК ИЗГЛЕЖДАТ СТРИИТЕ?

За да научим как да премахнем стриите, трябва да познаваме формите, в които те се появяват. 
Стриите са толкова разнообразни, колкото и хората, върху които се появяват. Те могат да се появят като тесни ивици по кожата или като вдлъбнатини, набраздени от вълнички, или като лилави прорези или сребристи нишки. Те могат да бъдат розови, червени, кафяви, черни, сребристи или лилави и обикновено са по-тъмни в началото, преди да избледнеят. 
Видът им зависи до голяма степен от причината за появата на стриите, от колко време ги имаш, от цвета на кожата ти, от типа кожа и от мястото, където се появяват по тялото ти.

За да научим как да премахнем стриите, трябва да познаваме формите, в които те се появяват. 
Стриите са толкова разнообразни, колкото и хората, върху които се появяват. Те могат да се появят като тесни ивици по кожата или като вдлъбнатини, набраздени от вълнички, или като лилави прорези или сребристи нишки. Те могат да бъдат розови, червени, кафяви, черни, сребристи или лилави и обикновено са по-тъмни в началото, преди да избледнеят. 
Видът им зависи до голяма степен от причината за появата на стриите, от колко време ги имаш, от цвета на кожата ти, от типа кожа и от мястото, където се появяват по тялото ти.

жена с целулит

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВАТ СТРИИТЕ?

Стриите се появяват най-често там, където тялото натрупва мазнини - по корема, гърдите, дупето или бедрата, въпреки че могат да се появят навсякъде по тялото. Стриите по бедрата, долната част на гърба или задната част на ръцете също са често срещани.

1. БРЕМЕННОСТ

Стриите по време на бременност обикновено се появяват по корема, тъй като той нараства, за да побере бебето, което носиш. Хормоналните промени по време на бременността също могат да се отразят на кожата ти и да повишат вероятността от поява на стрии. Стриите по бедрата са често срещани при бременност, а често се появяват и по гърдите. 
Кога обикновено се появяват стриите?
Как изглеждат те и кога се появяват, е различно при всяка жена. Често първият признак на стриите при бременност е усещането за сърбеж там, където кожата е станала по-тънка. Стриите могат постепенно да избледнеят и да станат по-малко видими след раждането на бебето. 
Колко време е необходимо, за да избледнеят стриите? 
Това зависи от типа кожа, но обикновено е между 6 и 12 месеца, но е малко вероятно стриите да изчезнат напълно - красиво напомняне за това колко невероятно е тялото ти и новия живот, който е отгледало.

2. ПУБЕРТЕТ

Периодът на растеж през тийнейджърските години може да доведе до разтягане и разкъсване на кожата, което води до появата на стрии, които вероятно ще останат с теб и след края на юношеството. Момичетата в тийнейджърска възраст могат да ги забележат по гърдите, бедрата, ханша или задните части, докато при момчетата в тийнейджърска възраст е по-вероятно да се появят в долната част на гърба или бедрата.

3. БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ ИЛИ НАПЪЛНЯВАНЕ

Стриите са свързани с внезапното увеличаване или намаляване на теглото, тъй като всички бързи промени в тялото оставят следи - и това е напълно нормално!

4. ГЕНЕТИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА

Редки генетични заболявания като синдрома на Кушинг могат да причинят стрии. Синдромът на Кушинг е състояние, причинено от твърде много хормон, наречен кортизол, в организма. То може да бъде сериозно, ако не се лекува. Ако подозираш, че имаш такова заболяване, непременно се консултирай с твоя лекар.

5. ДРУГИ ФАКТОРИ

Жените са по-податливи на появата на стрии, отколкото мъжете. Смята се, че между 50 и 90 % от жените имат такива. Но мъжете също могат да ги получат, особено в резултат на увеличаване или намаляване на теглото, независимо дали става въпрос за добавяне на мускули или мазнини. 
По-вероятно е да имаш стрии, ако в семейството ти има такива. Така че, ако майка ти е имала стрии по бедрата си, когато е била бременна с теб, има голяма вероятност и ти да имаш такива.


ИЗЧЕЗВАТ ЛИ СТРИИТЕ?

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПРЕМАХВАНЕТО НА СТРИИТЕ?

След като вече знаем какво представляват стриите и какво ги причинява, следващият въпрос е как да предотвратим появата им?
жена, нанасяща лосион за тяло върху ръката си

Нека бъдем ясни, за съжаление не може да се отървем напълно от стриите, но ако желаеш, те могат да бъдат значително намалени.

Балансираното хранене, хидратацията, редовните физически упражнения и системната грижа за тялото ще направят кожата ти хидратирана и еластична, подготвяйки я за евентуални промени, причинени от бързото наддаване или отслабване, дори по време на бременност. 

 

Премахване на стрии:

Съществуват начини за по-ефективно намаляване на стриите чрез процедури, извършвани от дерматолози:

  • светлинни или лазерни процедури
  • микродермабразио, при което се отстранява тънък слой кожа
  • използване на предписан разтвор или крем с ретинол (Не използвай при бременност) 


ПРЕМАХВАНЕ НА СТРИИ:

Подхранващите лосиони за тяло ще хидратират стриите, което може да помогне, особено ако са нови и са възпалени и сърбящи.    
Особено натуралните масла могат да помогнат за намаляване на появата на стрии по бедрата и други области, докато кремовете и геловете осигуряват отлична хидратация и стягащи свойства, като се абсорбират бързо, което ги прави идеални за употреба през деня.


NIVEA Q10 Стягащ лосион за тяло има лека, бързо абсорбираща се формула, която действа стягащо и овлажняващо на засегнатата зона, като помага за изравняване на тена на кожата. 

 

Ако имаш суха кожа, опитай NIVEA Стягащо мляко за тяло с Q10 и витамин c. Той забележимо стяга кожата и подобрява еластичността ѝ за 10 дни, като запазва кожата ти подхранена до 48 часа.                                  

жена в червена рокля

Интересни съвети за теб