група млади жени

Премахване на стрии: Какво е стрии, причини, видове и превенция

Какво представляват стриите и какво ги причинява? Научи повече за тях и за грижите, които можеш да полагаш, за да намалиш появата им.

КАКВО Е СТРИИ?

Стриите се появяват при бързо разтягане или свиване на кожата и са напълно нормални и безвредни. Това бързо разширяване или свиване на кожата води до нарушаване на колагеновите и еластиновите влакна, които поддържат целостта на кожата. Стриите започват да се образуват, когато кожата започне да се възстановява след тези внезапни промени. 
Те могат да се появят на места като стомаха, гърдите, ханша, долната част на тялото и бедрата. Подобно на всеки друг белег, стриите са постоянни, но има начини да намалиш появата им чрез различни процедури, кремове и лосиони.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СТРИИ

Основната причина за появата на стриите е бързото разширяване или свиване на кожата. Появата им може да бъде по-често срещана в периоди на бърз растеж на тялото, когато кожата не може да се справи с темпото. Ето най-често срещаните фактори, които могат да причинят или да допринесат за образуването на стрии:
жена, използваща Nivea Luminous Body Oil Serum
 1. Ниски нива или структурни проблеми на колагена
  Колагенът спомага за поддържане на еластичността на кожата и подпомага заздравяването ѝ. Липсата му или аномалия в структурата му може да доведе до образуването на забележими стрии по време на разтягане на кожата.
 2. Бърз растеж по време на пубертета 
  Стриите могат да се появят през пубертета, тъй като това е период на бърз растеж на тялото и кожата може да не е в крак с него. Това е нормален процес и тези белези могат да избледнеят с възрастта.
 3. По време на бременност 
  Промените в тялото и хормоните предизвикват разтягане на кожата, което отслабва нейните влакна. Въпреки че тези белези могат да избледнеят със загубата на килограми след раждането, те все пак могат да останат забележими.
 4. Бърз мускулен растеж
  Запалените по фитнеса, спортистите или бодибилдърите могат да забележат стрии, ако прекалено бързо натрупат мускулна маса, тъй като кожата може да не успее да се справи с растежа на мускулите.
 5. Генетика
  Въпреки че няма конкретен ген, който да причинява стрии, комбинация от гени контролира колагена, еластичността на кожата и други аспекти на здравето на кожата, които могат да доведат до образуване на стрии в случай на аномалия.
 6. Бързи промени в теглото
  Бързите промени в теглото оказват натиск върху кожните влакна, което от своя страна води до появата на стрии.
 7. Спорт и начин на живот
  Интензивните движения при спорт понякога могат да допринесат за появата на стрии. Това се дължи на стреса, който се оказва върху кожата по време на активността, като бързо разтяга и свива кожните влакна.

 

2 ОСНОВНИ ВИДА СТРИИ

Стриите могат да бъдат класифицирани в зависимост от етапа на образуване и цвета им.

1. Незрели стрии

Тези стрии се наричат незрели, защото се появяват в началото на процеса на образуване на стрии. Обикновено те са розови, червени или лилави на цвят (Striae Rubrae) при хората със светла кожа, но могат да придобият по-тъмен или дори черен вид (Striae Nigra) при хората с тъмна кожа. 

Червеният или тъмният им цвят е резултат от възпаление, причинено от увреждане на еластичните влакна при разширяване на кожата. Този етап на поява на стриите обикновено е най-подходящият момент за лечението им, тъй като те са в началото на процеса на образуване на белези.

Цветът на черните или тъмните стрии (Striae Nigra) е свързан с наличието на по-висока концентрация на меланин. Въпреки че цветът им може да избледнее с течение на времето, използването на целенасочени козметични процедури също може да намали появата им.

2. Зрели стрии

Белите или по-светли от кожата стрии (Striae Albae) са просто по-стари, избледнели версии на червените или тъмните стрии и се срещат много често. 

Белите или светлите стрии може да са по-трудни за намаляване от червените или тъмните, тъй като процесът на образуване на белези вече е напреднал. Въпреки че те могат да бъдат постоянни, възможно е да избледнеят с течение на времето и чрез правилна и последователна грижа за кожата.

Съществуват и други класификации на стриите, които не са подробно описани в тази статия.

КОЙ СЕ СДОБИВА СЪС СТРИИ

млада жена използва Nivea Luminous Anti Stretch Marks

Въпреки че често се свързват с бременността, стриите могат да засегнат всеки в периоди на бърз растеж или промени в теглото. Това включва:

 • Тийнейджъри: По време на пубертета поради бързия растеж и развитие.

 • Мъже: По време на пубертета, увеличаване на теглото или интензивно нарастване на мускулите при бодибилдинг.

 • Жени: По време на пубертета, наддаване на тегло, бодибилдинг и най-често при бременност (засяга 50-90% от жените).

 

СТРИИ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Стриите са много често срещани по време на бременност и обикновено се образуват по корема, гърдите, бедрата и ханша. Това се дължи на две основни причини:

 • Бързо разтягане: Кожата се разтяга значително, за да се приспособи към растящия корем, гърдите и други области на увеличаване на теглото.

 • Хормоните като естроген и релаксин могат да отслабят колагеновите и еластиновите влакна в кожата, което ги прави по-податливи на разкъсване и води до появата на стрии.

Въпреки че няма как напълно да се предотврати появата на стрии, има редица начини, които могат да помогнат по време на бременността и след това.


КАК ДА ПРЕДОТВРАТИШ ПОЯВАТА НА СТРИИ?

Трудно е да се предотврати напълно появата на стрии. Въпреки че повечето методи за превенция не са научно доказани, те могат да ви помогнат да поддържате кожата си в добро състояние.
 1. Пиене на достатъчно вода
  Хората с липса на достатъчно хидратация са по-податливи на появата на стрии, отколкото тези с балансиран прием на вода. Достатъчната консумация на вода може да помогне за поддържане на еластичността на кожата, намалявайки вероятността от поява на стрии.
 2. Хранете се здравословно
  Захранвай тялото си със здравословна храна, за да поддържаш гъвкавостта на кожата. Това е особено важно за постигане на постепенно, здравословно наддаване на тегло по време на бременност. Не забравяй да консумираш храни, богати на цинк и витамини D, A, C и E - всички те играят важна роля за здравето на кожата.
 3. Хидратирай се редовно
  Въпреки че ефикасността на овлажняващите продукти като кремове, лосиони и масла за намаляване на риска от стрии е спорна, те могат да помогнат за поддържане на кожата ти еластична и хидратирана. 

  Търси хидратиращи съставки, които по принцип са безопасни за употреба по време на бременност, като масло от карите, витамин Е и хиалуронова киселина. По време на бременност се препоръчва да се избягва ретинол. Ако имаш някакви притеснения, винаги проверявай опаковката преди употреба или попитай за съвет своя лекар или фармацевт.
 4. Избягване на прекомерни и бързи колебания в теглото
  Въпреки че това не е възможно при всякакви обстоятелства, като например пубертет или бременност, може да имаш по-голям контрол върху това, при бързи промени в теглото в резултат на избора на начин на живот. Ако искаш да наддадеш или да намалиш теглото си, трябва да го правиш постепенно.
шише вода

СТРИИ И СПОРТ

Интензивните движения при спортове като вдигане на тежести и гимнастика понякога могат да причинят стрии. При тези дейности кожата се натоварва, като се разтягат и свиват бързо кожните влакна.

Дейностите с голямо въздействие като бягане и скачане също могат да допринесат за появата на стрии. Макар и по-рядко, отколкото при дейности като вдигане на тежести, интензивните мускулни контракции и повтарящите се движения все пак могат да натоварят кожата, което може да доведе до появата на стрии при някои хора.

Ако вдигаш тежести и се притесняваш от появата на стрии, можеш да намалиш вероятността за появата им, като не бързаш с натрупването на мускули. Постепенният напредък се отнася и за това колко силно се натоварваш по време на тренировките, така че постепенно увеличавай интензивността, за да избегнеш претоварване на тялото си.

ПРЕМАХВАНЕ НА СТРИИ

Възможно Ли Е Премахването На Стриите?

За съжаление пълното премахване на стрии е почти невъзможно. Въпреки това има някои практики или лечения, които можеш да приложиш, за да намалиш появата им с течение на времето.
Ето няколко метода за намаляване на появата на стрии:
жена, използваща Nivea Luminous Body Oil
 1. Светлинни или лазерни процедури
  Тези процедури имат за цел да насърчат растежа на колагена и еластина, което може да сведе до минимум появата на засилващи се стрии. Тези методи обикновено са насочени към по-ново образуване на стрии.

 2. Микродермабразио
  Този процес включва обтриване на кожата с миниатюрни кристали, които премахват горния слой и разкриват нови слоеве кожа под стриите. Този метод може да подобри външния вид на по-стари стрии.

 3. Решения в областта на рутинната грижа за кожата
  Кремовете за локално приложение могат да помогнат за избледняване на стриите, когато се използват редовно. Рутинните процедури за грижа за кожата могат също така да помогнат за поддържане на нивата на колаген и еластан в кожата, запазвайки нейната еластичност.

 4. Лосиони за изкуствен тен
  Макар че те няма да помогнат много за намаляване на самите стрии, нанасянето на лосион за изкуствен тен може да помогне за временно намаляване на разликата между цвета на стриите и тена на кожата. Това може да спомогне те да станат по-малко забележими.
Преглед на фактите

СТРИИ

Причина: Стриите се появяват при бързо разтягане или свиване на кожата, което нарушава колагеновите и еластиновите влакна, както и целостта на кожата.

Често срещани области: Обикновено стриите се появяват по стомаха, гърдите, бедрата, седалището, бедрата, ръцете, раменете и гърба.

Фактори, които допринасят за това: Бързото наддаване на тегло, пубертетът, бременността, бодибилдингът, генетиката и някои медицински процедури могат да допринесат за образуването на стрии.

Превенция и лечение: За да намалиш появата на стрии, поддържай добра хидратация, балансирана диета, редовно спортувай и използвай хидратиращи продукти. 

РУТИННА ПРОЦЕДУРА НА NIVEA ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА СТРИИ

Както беше споменато по-горе, няма начин да премахнеш напълно стриите - има обаче начини да помогнеш за избледняване на външния им вид. Една от най-достъпните стъпки е да се съсредоточиш върху специална рутинна грижа за кожата:
млада азиатска жена, използваща Nivea Luminous Body Oil

1. Почистване

Като начало почисти тялото си с нежен и подхранващ душ гел или крем. За предпочитане е да използваш продукт с неутрално pH, за да предпазиш кожата от изсушаване.

Кремът за душ NIVEA Rich Moisture Creme Caring е идеалният избор, тъй като формулата му, обогатена с витамин С и Е и нежни масла, образува богата пяна, която подхранва кожата, като същевременно поддържа нормалния pH баланс.

 

2. Третиране

Използвай продукт за грижа за кожата или серум, който може да помогне за подобряване на еластичността на кожата или да намали появата на стрии с течение на времето. За да спомогнеш за видимо намаляване на появата на стрии, опитай NIVEA Серум Масло против стрии. Серумът осигурява 48-часова хидратация на кожата за първи видими резултати след 2 седмици - и с редовни щипкови масажи може да помогне за предотвратяване на появата на нови стрии.

Ако предпочиташ по-кремообразна консистенция, кремът NIVEA Luminous630 против стрии и тъмни петна е подходящ за всички типове кожа. Формулата му помага да се намалят стриите, слънчевите петна и пигментните петна, като същевременно осигурява 48-часова хидратация*.

Независимо дали си избрала масления серум или крема, достатъчно е еднократно нанасяне на ден върху целевата зона и използването само на един продукт, съдържащ LUMINOUS630®, върху тялото ти на ден.**

* Тест с апаратура, 33 лица, 48 часа след еднократно нанасяне.
** Потребителски тест, 89 участници

3. Овлажняване

В допълнение към цялостната грижа за кожата, използвай продукти като подхранващи лосиони за тяло, за да овлажняваш кожата на тялото и стриите, което е особено полезно, ако те са скорошни, възпалени или сърбящи.

КАК NIVEA LUMINOUS630 СЕ ГРИЖИ ЗА СТРИИТЕ?

Патентованата съставка Luminous630 на NIVEA, разработена в продължение на десетилетие на задълбочени изследвания и тестове на 50 000 молекули, се справя със стриите на клетъчно ниво, като балансира производството на меланин. 

Чрез действието си върху меланина и способността си да насърчава равномерния тен на кожата, Luminous630 не само помага за намаляване на появата на стрии, но и допринася за по-светъл и равномерен тен.

Обобщение

Стриите са естествена последица от бързите промени в кожата, често причинени от фактори като колебания в теглото, растеж или бременност. Тези промени могат да доведат до увреждане на колагеновите и еластиновите влакна, които осигуряват еластичността на кожата.

Въпреки че стриите са постоянни, има начини да ги минимизираш или да намалиш появата им. Те включват умишлено постепенно увеличаване на теглото, пиене на много вода, хранене, богато на основни витамини, и специална грижа за кожата, която помага за подобряване на тонуса и еластичността на кожата или за изравняване на тена.

Често задавани въпроси:

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВАТ СТРИИТЕ?

Стриите могат да се появят по различни части на тялото, включително по седалището, бедрата, ханша, гърдите, корема, раменете, ръцете и гърба.

МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПОЯВЯТ СТРИИ ПРИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА?

Да, макар че стриите обикновено се свързват с периоди на бърз растеж или наддаване на тегло при по-младите хора, те могат да се появят и при по-възрастните поради фактори като колебания в теглото, хормонални промени или определени медицински състояния.

ПРИЗНАК ЛИ СА СТРИИТЕ ЗА СКРИТ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ?

В повечето случаи стриите са безвредни и представляват предимно козметичен проблем. В някои случаи обаче те могат да бъдат свързани с основни здравословни състояния. Ако си обезпокоена от стриите си или забележиш внезапни и необясними промени, препоръчително е да се консултираш с медицински специалист.

МОГАТ ЛИ СТРИИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ?

Не, стриите не изчезват напълно, но в много случаи те могат да избледнеят и да станат по-малко забележими с течение на времето, особено ако са третирани, когато са сравнително нови. Степента на избледняване обаче е различна при различните хора и някои стрии могат да останат видими.

ИМА ЛИ ЕСТЕСТВЕНИ СРЕДСТВА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПОЯВАТА НА СТРИИ?

Въпреки че научните доказателства в подкрепа на ефективността на природните средства за борба със стриите са ограничени, някои съставки като алое вера, кокосово масло или масло от карите често се използват за овлажняване на кожата и подобряване на външния ѝ вид. Важно е да се отбележи, че резултатите могат да варират.

МОГАТ ЛИ СТРИИТЕ ДА ПРИЧИНЯТ СЪРБЕЖ ИЛИ ДИСКОМФОРТ?

Да, някои хора могат да изпитат сърбеж, чувствителност или дискомфорт в областта, засегната от стриите, особено ако те са нови или претърпяват промени. Използването на овлажняващи кремове или лосиони може да помогне за облекчаване на симптомите и да поддържа кожата хидратирана.

ИМА ЛИ ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ, КОИТО МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА СТРИИТЕ?

Поддържане на здравословен хранителен режим, поддържане на хидратация, постепенно напредване в рутинните упражнения и избягване на бързи колебания в теглото. Освен това носенето на поддържащо облекло по време на физически дейности също може да помогне за намаляване на риска от поява на стрии.

Интересни съвети за теб