жена, лежаща на слънце

Открий ползите от Витамин D за кожата

Открий ползите от Витамин D за кожата и безопасните начини да си го набавиш от слънцето.

Как действа Витамин D?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, от който се нуждаеш за добро здраве. 
Той има няколко важни функции в организма ти, като например подпомага усвояването на калция и улеснява функционирането на здравата имунна система, като се бори с бактериите и вирусите.
Тялото ти се нуждае от витамин D и за други функции - нервите ти се нуждаят от него, за да пренасят съобщения между мозъка и тялото ти, а мускулите ти се нуждаят от него, за да се движат. Той също така може да регулира и подобрява настроението ти и има много ползи за кожата ти.

жена, стояща на слънце
Полезен ли е Витамин D за кожата?

Какви са ползите от Витамин D?

Ползите от Витамин D включват понижаване на риска от различни заболявания, поддържане на жизненоважни функции на организма и е от съществено значение за здрави зъби и кости.

Освен че е важен хранителен елемент за цялостното ти здраве, Витамин D е полезен и за кожата ти, тъй като има антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалителните симптоми на акнето.

Витамин D помага и за защитата и подмладяването на кожата, като подпомага растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки, както и укрепва имунната система на кожата и помага за неутрализирането на свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене.

Какви са симптомите на недостиг на Витамин D?

Симптомите, които ще те алармират за потенциален недостиг на витамин D, са:

Умора и отпадналост

Костна или мускулна болка или слабост

Стресови фрактури, особено в краката 

Промени в настроението

Ако смяташ, че може да имаш недостиг на витамин D, попитай своя лекар за съвет.


КАК ДА СИ НАБАВИМ ВИТАМИН D?

Необходимото дневно количество витамин D зависи от възрастта ти и от това дали си бременна или кърмиш. Най-добрият начин да разбереш полезната за теб дневна доза е като използваш кръвни тестове, предлагани от повечето лаборатории.

Можете да си набавиш Витамин D от 3 основни източника:
Хранене
Слънчева светлина
Хранителни добавки

Витамин D в храната:

Организмът ни получава само малък процент витамин D от храната, но това не означава, че не е важно да включваме храни с този витамин в диетата си! Рибата, в частност, е богата на витамин D, така че не забравяй да включваш редовно в диетата си сьомга, херинга, скумрия или риба тон. Като алтернатива избери черен дроб от треска или говеждо месо, гъби или яйца.

жена, стояща на слънце със затворени очи

Витамин D от слънцето

Телата ни могат да произвеждат Витамин D по естествен път, когато са изложени на слънце. Има обаче фактори, които могат да намалят приема на витамин D от този източник: замърсяване, облаци, възраст, тъмен цвят на кожата и прекарване на много време на закрито (кожата ти не произвежда Витамин D от слънчевата светлина, която влиза през прозореца).

Колко витамин D може да си набавиш от слънцето?
Това също зависи от различни фактори, като например държавата, текущия сезон, количеството на изложената на слънце кожа и времето от деня.
Посочва се, че за получаване на достатъчно количество витамин D (приблизителни дневни дози Витамин D (1000 IU) е достатъчно да прекарваш около 20-30 минути на слънце три пъти седмично.

Витамин D е най-силен по обяд, докато слънцето е в най-високата си точка и ще ти е необходимо по-малко време за излагане на слънце, за да може организмът ти да произвежда Витамин D. Въпреки че обядът е благоприятно време за производството на Витамин D, UV индексът е най-силен по това време, така че това означава и по-лесно изгаряне, особено за децата.

Голямото количество ултравиолетова радиация е вредно за кожата, тъй като може да причини рак и преждевременно стареене на кожата, така че е важно да се балансира излагането на слънце между оптималното време за получаване на витамин D и безопасното му въздействие върху кожата.

За чувствителната детска кожа NIVEA предлага гама от слънцезащитни продукти за деца, предназначени да осигурят високоефективна незабавна UVA/UVB защита, за да сте сигурни, че вие и вашите деца можете да се наслаждавате на слънцето, без да се притеснявате.

усмихнато момиче

ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН D В ЗИМНОТО СЛЪНЦЕ?

През зимните месеци обикновено не се излагаме достатъчно на слънце и в резултат на това можем да получим недостиг на витамин D, който може да бъде подпомогнат с прием на хранителни добавки. 

Съществуват 2 вида добавки, които може да опиташ:
На таблетки: Таблетките са идеалният вариант, ако искаш да контролираш количеството витамин D, което приемаш. 
На капки: Те се дават предимно на бебета и деца, но възрастните също могат да използват капки. Те много често се комбинират с калций и по този начин служат предимно за подпомагане на правилния растеж на костите. 
Идеално е витамин D да се добавя заедно с витамин К2. Витамин D подпомага усвояването на калция, а витамин К2 след това """"транспортира"""" калция до правилните области на тялото, за да предотврати например калцирането на кръвоносните съдове. 

жена, лежаща на слънце

Може ли да получиш твърде много Витамин D?

Не може да получим твърде много витамин D от слънцето, тъй като тялото ни регулира приема му, но винаги помни да се покриваш или да предпазваш кожата си, ако си на слънце за дълъг период от време, за да намалиш риска от слънчево изгаряне.
Възможно е обаче да имаме излишък на витамин D от приема на хранителни добавки - това може да доведе до повишено ниво на калций в кръвта.
Симптомите на излишък на витамин D са: 1:
- болки в корема
- апатия
- повръщане
- обезводняване
- объркване
- повишена жажда
- гадене
Чрез комбиниране на балансирана диета, престой на слънце за безопасен период от време и използване на препоръчителната доза хранителни добавки ще постигнеш оптимално ниво на витамин D в организма си.


ЗАЩИТИ КОЖАТА СИ С NIVEA SUN


Винаги помни да предпазваш кожата си от слънцето, за да избегнеш слънчево изгаряне и увреждане на кожата. NIVEA предлага точно това, от което се нуждаеш, за да осигуриш на себе си и на цялото си семейство безопасност и комфорт под слънчевите лъчи, независимо от времето на годината. Открий гамата слънцезащитни продукти на NIVEA, създадени, за да поддържат кожата ти защитена, хидратирана и мека.

За най-силна защита на тялото опитай Protect & Moisture Ultra Spf 50+. Той осигурява незабавна защита от UV лъчите и подпомага защитата на кожата отвътре с антиоксидантния Витамин Е, като поддържа кожата хидратирана.

Слънцезащитният флуид UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ предпазва лицето ти от UVA/UVB лъчите и от синята светлина. Ултралекият хидратиращ флуид с хиалурон попива незабавно за невидим завършек върху кожата и осигурява гладка и видимо здрава кожа.

момиче с джинджифилова коса, държащо крем за лице Nivea SPF

Открий слънцезащитните продукти за лице на NIVEA, предназначени да защитават кожата ти от UV лъчите, като същевременно предотвратяват образуването на тъмни петна и подобряват външния вид на съществуващите бръчки и пигментация.

Интересни съвети за теб