усмихната млада жена

Какво е гликиране на кожата? Влиянието на захарта върху кожата

Чудила ли си се някога за въздействието на захарта върху кожата и как можеш да приложиш антигликационна грижа за кожата? Научи повече за процеса на гликиране на кожата и грижите, които можеш да предприемеш, за да намалиш последиците от него.

Как да разберем гликирането на кожата

КАКВО Е ГЛИКИРАНЕ НА КОЖАТА?

Гликирането е естествен процес в организма, при който захарите, особено глюкозата, се свързват с протеините в кожата, като колаген и еластин. Това свързване води до образуване на крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs), които са молекули, образувани при реакция на захари с протеини или липиди (мазнини) в отсъствието на ензими. Гликирането е съществена причина за увреждане на кожата с напредването на възрастта, което води до появата на бръчки и загуба на еластичност.

В контекста на здравето на кожата AGEs играят важна роля в процеса на стареене. С течение на времето те могат да се натрупват в кожата, което води до взаимосвързване и нарушаване на целостта на протеини като колаген и еластин.

Казано по-просто, гликирането засяга еластичността и гъвкавостта на кожата, което води до напреднали признаци на стареене. Разбирането на този процес е важно за предприемането на превантивни мерки и поддържането на по-младежки вид на кожата.

6 ПРИЧИНИ ЗА ГЛИКИРАНЕ НА КОЖАТА

жена, нанасяща крем за лице Nivea

Причините за гликирането на кожата включват фактори като диета, генетика, начин на живот, високи нива на кръвна захар, оксидативен стрес и възраст. Ето и основните причини за напредването на гликирането на кожата:

 1. Хранителен режим
  Хранителните режими с високо съдържание на захар могат да увеличат скоростта, с която се образуват AGEs, ускорявайки гликирането на кожата.
 2. Генетика
  Генетиката играе роля за податливостта на човека към гликиране, като влияе на начина, по който кожата реагира на повишените нива на захар.
 3. Решения, свързани с начина на живот 
  Тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол и излагането на замърсители на околната среда могат да увеличат гликирането.
 4. Високи нива на кръвната захар  
  Повишената кръвна захар директно катализира гликирането, което води до образуване на AGEs, които нарушават структурата на кожата.
 5. Стареене
  Естественият процес на стареене намалява способността на организма за регенерация на колаген, което прави кожата по-податлива на въздействието на захарта.
 6. UVA лъчи
  Излагането на ултравиолетови лъчи увеличава натрупването на AGEs и тяхното въздействие върху организма.
Въздействие на захарта върху кожата

ВРЕДНА ЛИ Е ЗАХАРТА ЗА КОЖАТА ТИ?

Захарта може да окаже пряко въздействие върху здравето на кожата, като се свързва с гликирани протеини и ги преобразува, което води до увеличаване на признаците на стареене, като например: бръчки, увисване и загуба на еластичност. Молекулите на захарта могат да се свържат с колагена и еластина, като ги накарат да се втвърдят и да затруднят поддържането на кожата здрава и еластична, което води до гликиране на кожата.

Прекомерното количество захар, особено рафинираната, увеличава инсулина и образуването на възпаления, което влошава въздействието върху кожата. Разумният прием на захар не е само за здравето, но и за запазване на младежкия вид и еластичността на кожата.

Намаляването на приема на захар е мощно средство за положително въздействие върху външния вид на кожата, тъй като може да повлияе и на процеси като гликирането. Представи си го като индивидуална грижа за кожата, която контролираш чрез избора си на храна. Когато намалиш захарта, ти по същество даваш на кожата си възможност да си отдъхне от процеса на гликиране. По-малко захар означава по-малко възможности за нарушаване на колагена и еластина от захарните молекули. Това е фин, но ефективен начин да подпомогнеш естествената устойчивост на кожата си и да поддържаш сияен тен. 

5 ПРИЗНАКА НА ГЛИКИРАНА КОЖА:

По-долу са изброени няколко признака, че захарта може да оказва влияние върху кожата ти:
 млада жена, нанасяща околоочен крем Nivea Q10
 1. Бръчки и фини линии 
  Гликираната кожа може да старее преждевременно, което води до появата на фини линии и бръчки
 2. Загуба на еластичност 
  Колагенът и еластинът помагат за еластичността на кожата, а захарта влошава тази им способност.
 3. Неравномерен тен
  Влизайки в реакция с протеините, захарта има потенциала да активира възпаление, което от своя страна може да доведе до зачервяване и неравномерен тен.
 4. Матова кожа
  Гликацията може да повлияе на способността на кожата да се регенерира и възстановява. В резултат на това кожата може да изглежда вяла, а естественият ѝ блясък да намалее. 
 5. Суха кожа
  Гликираните протеини са по-малко способни да задържат влагата, което води до дехидратиращ ефект върху кожата, оставяйки я да се чувства стегната и изсушена

Ранната намеса дава възможност за по-ефикасни мерки срещу последиците от гликирането, като се запазва естествената жизненост на кожата.

Как да се справим с гликирането на кожата

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ГЛИКИРАНЕТО НА КОЖАТА И УВРЕЖДАНЕТО Ѝ ОТ ЗАХАРТА

Регулирането на приема на захар е най-лесната стъпка за предотвратяване на ускореното гликиране на кожата. Предприемането на превантивни мерки е проактивен подход за поддържане на младежки и здрав вид на кожата. Ето няколко начина за предотвратяване на гликирането на кожата или на ефекта му върху преждевременното стареене на кожата:
 млада жена, прилагаща крем против бръчки Nivea Q10
 1. Балансирано хранене: 
  Заложи на диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали. Включи цветни плодове и зеленчуци, които са пълни с хранителни вещества, подпомагащи оксидативния стрес.
 2. Редовни физически упражнения: 
  Упражненията насърчават здравословното кръвообращение, като доставят основни хранителни вещества до клетките на кожата. То също така помага за справяне със стреса - фактор, свързан с ускореното стареене.
 3. Защита от слънцето: 
  Защити кожата си от вредните ултравиолетови лъчи, като нанасяш слънцезащитен крем ежедневно. Защитата от слънцето е основна стъпка за предотвратяване на преждевременното стареене.
 4. Внимателен прием на захар: 
  Въпреки че е трудно да се премахне напълно захарта, внимателното й приемане може да доведе до значителна промяна. Когато е възможно, предпочитай цели храни пред преработени храни, богати на рафинирани захари.
 5. Регулиране на кръвната захар:
  Съществуват различни хранителни подходи за регулиране на нивата на кръвната захар. Най-разпространеният метод, който е и най-признат от учените, се основава на консумирането на храни с нисък гликемичен индекс, които съдържат по-малко захар или предимно бавни захари и са богати на фибри. 

По-новият подход включва прилагането на стратегии, като например консумирането на храни в определен ред (като се започне със зеленчуци и протеини и се завърши с храни с нишесте), за да се сведат до минимум колебанията в нивата на кръвната захар. Според тази теория, основана на личния опит на хората, би било възможно да се забави усвояването на нишестето и захарите, като се консумират едновременно с белтъчини, фибри и здравословни мазнини.

ПРЕГЛЕД НА ФАКТИТЕ

Гликиране на кожата

Какво е гликиране: Гликирането е естествен процес, при който захарите влизат в реакция с протеините на кожата, което води до образуването на крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs).

Въздействие върху кожата:
AGEs допринасят за видимите признаци на стареене, като причиняват бръчки, фини линии и загуба на еластичност на кожата.

Превантивни мерки:
Намаляването на прекомерния прием на захар и прилагането на антигликационни практики за грижа за кожата може да помогне за намаляване на последиците от тях.

Антиоксиданти в грижата за кожата против стареене: 
Антиоксидантите, които се съдържат в някои храни и продукти за грижа за кожата, могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес, свързан с гликирането, и да осигурят допълнителен защитен слой срещу преждевременното стареене.

Как да се справим с гликирането на кожата

NIVEA ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРОТИВ ГЛИКИРАНЕ:

Към момента гликирането за съжаление е необратимо явление, но е възможно да се предотврати образуването на гликирани протеини и да се намали тяхното въздействие. Да се отървем от всички признаци на гликирана кожа може да бъде много трудно, в крайна сметка те са същите като признаците на стареене, които са естествен процес, който не може да бъде избегнат. Следната рутинна процедура може да ти помогне да сведеш до минимум ефектите от увреждането на кожата от захарта:
Стъпки за грижа за кожата против гликиране:

1. Почистване:

Винаги започвай рутинните си процедури както сутрин, така и вечер с цялостно почистване, за да отстраниш замърсяванията и да подготвиш кожата да абсорбира подхранващите съставки на продуктите за грижа. Сутрин може да избереш по-освежаващ почистващ продукт, за да събудиш кожата си, докато вечер е по-подходящо да използваш продукт, подходящ за премахване на грима и замърсяванията, натрупани през деня.

 
Стъпки за грижа за кожата против гликиране:

2. Ексфолиране:

За да премахнеш мъртвите кожни клетки, прилагай ексфолиране 2-3 пъти седмично. Ексфолирането спомага за поддържане на равномерна текстура на кожата и стимулира обмена на нови кожни клетки. 

млада жена използва продукти Nivea Q10
Стъпки за грижа за кожата против гликиране:

3. Антигликационен серум:

Серумите са концентрирани разтвори, които доставят мощни съставки дълбоко в кожата. Новият серум NIVEA Q10 с двойно действие с революционните GLYCOSTOP® и Q10 е предназначен да инхибира процеса на гликиране от вътрешността на кожата*.

*тестван ин витро 

 

Стъпки за грижа за кожата против гликиране:

4. Овлажняващ крем:

Дневните кремове спомагат за хидратацията на кожата, като я поддържат еластична през целия ден. Опитай Стягащ дневен крем против бръчки Q10 POWER SPF15, обогатен с коензим Q10 с двойно действие, креатин и SPF 15, за да намалиш бръчките и да ги предотвратиш. Комбинацията на тази дневна грижа със серума с двойно действие NIVEA Q10 засилва ефективността му върху 4 параметъра на кожата**! Този двустранен подход гарантира, че кожата ти може да се възползва от всички предимства на целенасочената терапия на NIVEA за борба с бръчките и гликирането.

Вечер смени серума с NIVEA Нощен крем против бръчки Q10 Power Firming, за да подхраниш интензивно кожата си, докато спиш. Внимателно създадената формула с Q10 и креатин подпомага естествения процес на регенерация и възстановяване на кожата по време на сън, като ефективно въздейства върху признаците на стареене.


**Научно доказано е, че комбинираното използване на NIVEA Q10 серум с двойно действие и NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Power Firming дневен крем SPF15 повишава ефективността на 4 параметъра на кожата (регенерация, еластичност, хидратация и концентрация на Q10 в кожата) в сравнение с използването само на дневния крем.

Стъпки за грижа за кожата против гликиране:

5. Слънцезащитен продукт:

Предпазвай кожата си от UV радиация, като нанасяш широкоспектърен слънцезащитен продукт с поне SPF 30. NIVEA Слънцезащитен крем за лице срещу пигментация SPF50 осигурява незабавна висока защита срещу UVA/UVB лъчите, докато формулата с Q10 хидратира и помага за предотвратяване на появата на предизвикани от слънцето фини линии и бръчки.

NIVEA Q10 ПРОТИВ ГЛИКИРАНЕ НА КОЖАТА

Новият  NIVEA Q10 серум с двойно действие помага за защита на кожата от ефектите на гликирането* и предотвратява появата на бръчки в епидермиса. Този лек и бързо абсорбиращ се серум включва революционната съставка GLYCOSTOP®, която е първата защита срещу въздействието на захарта върху колагена на кожата и произтичащите от това бръчки.

Коензим Q10 има двойна цел: подпомага производството на клетъчна енергия и се бори с оксидативния стрес, свързан с гликирането и стареенето.


* тествани ин витро

Как да се справим с гликирането на кожата

ЛЕСНИ НАВИЦИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛИКИРАНЕТО ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ:

Тъй като възприемаме идеята, че грижата за кожата е пътуване през целия живот, ето няколко лесни и непреходни навика, които хората от всички възрасти могат да включат в ежедневието си, за да намалят последиците от гликирането и да насърчат цялостното здраве на кожата:

 1. Балансирано хранене и хидратация:
  Увери се, че се храниш балансирано, с ниско съдържание на захари и богато на антиоксиданти, и пий достатъчно количество вода всеки ден, за да поддържаш кожата си хидратирана отвътре и да подпомогнеш естествената ѝ устойчивост.

 2. Адекватен сън:
  Качественият сън е подмладяващ еликсир за кожата. Стреми се да спиш по 7-9 часа всяка нощ, за да поддържаш процесите на възстановяване и регенерация на кожата.

 3. Управление на стреса:
  Хроничният стрес може да допринесе за гликирането и преждевременното стареене. Включи в ежедневието си техники за справяне със стреса, като медитация, дълбоко дишане или йога.

Тези лесни навици, включени в ежедневието ти, допринасят за цялостен подход към грижата за кожата.

ОБОБЩЕНИЕ

Гликиране на кожата накратко

Познаването на гликирането на кожата и справянето с него е от решаващо значение за поддържане на младежкия вид на кожата във възможно най-голяма степен. Чрез регулиране на приема на захар, поддържане на хидратация, спазване на балансиран хранителен режим, защита и използване на антигликационна грижа за кожата, като серията Q10 на NIVEA, хората могат да смекчат последиците от гликацията. Лесни навици като достатъчен сън и управление на стреса също подпомагат здравето на кожата. Прилагането на тези практики може да спомогне за постигане на сияен и младежки вид на кожата през годините.

Често задавани въпроси за гликирането на кожата

Какви са видимите ефекти на гликирането върху кожата?

Видимите последици от гликирането върху кожата включват образуване на бръчки, фини линии и загуба на стегнатост. Кожата може да изглежда повяхнала, а цялостният ѝ вид може да бъде засегнат.

Как гликирането допринася за стареенето на кожата?

Химическата реакция между захарта и колагена или еластина в кожата може да ускори процеса на стареене. Крайният резултат от гликирането на захарта е познат като крайни продукти на напредналото гликиране (Advanced Glycation End products - AGEs), когато се появяват бръчки и кожата губи своята плътност и еластичност.

Има ли фактори, свързани с начина на живот, които допринасят за гликирането?

Тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол или захари и излагането на ултравиолетово лъчение са свързани с повишено гликиране. Воденето на здравословен начин на живот, включващ защита от слънцето, балансирано хранене и избягване на тютюнопушенето, може да допринесе за здравето на кожата.

Какви съставки трябва да търся в продуктите против стареене?

Ефективните съставки против стареене включват Q10, бакучиол, хиалуронова киселина, витамин С и пептиди. Тези съставки спомагат за намаляване на бръчките и насърчават еластичността на кожата.

Каква е ролята на захарта за стареенето на кожата?

Прекомерната консумация на захари може да ускори гликирането в организма. Хранителният режим с високо съдържание на рафинирани захари и въглехидрати може да допринесе за преждевременното стареене на кожата.

Може ли да спрем гликирането на кожата?

За съжаление не е възможно да се обърне процесът на гликиране, но той може да бъде забавен чрез здравословен начин на живот и подходяща грижа за кожата. След последните постижения, проведените ин витро тестове на GLYCOSTOP®, основна съставка на нашия серум NIVEA Q10 с двойно действие, показаха намаляване на гликирането с 68%. Комбинирането на употребата на този серум със слънцезащита и диетични мерки за ограничаване на консумацията на захар помага за значително предотвратяване и намаляване на признаците на стареене.

Интересни съвети за теб