РЕТИНОЛ: КАКВО Е И КАК ДЕЙСТВА

Ретинолът се смята за чудотворно оръжие срещу бръчките. Тук ще научиш какво се крие зад него, как действа върху кожата и какво трябва да имаш предвид, когато използваш кремове и серуми с тази съставка.

РЕТИНОЛ: МОЩНА СИЛА ПРОТИВ БРЪЧКИ

Ако търсиш продукт за грижа, който възстановява кожата ти и я поддържа здрава, със сигурност си чула и за ретинол. И има основателна причина за това - Ретинолът има регенериращ ефект и може да подпомогне естественото обновяване на кожата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕТИНОЛЪТ?

Ретинолът е витамин А, който е особено ефективен за кожата. Той активира регенериращите свойства в клетките на епидермиса и поради това е известен преди всичко като активна съставка против стареене. Ако искаш да пробваш грижа за кожата с ретинол, има както серуми, така и кремове, които съдържат тази активна съставка.

Съвет: Ако не си сигурна дали ретинолът е подходящ за твоята кожа, се посъветвай с твоя дерматолог.

КАК ДЕЙСТВА РЕТИНОЛЪТ ВЪРХУ КОЖАТА?

Ретинолът действа предимно срещу бръчките - изглажда кожата ти и я прави по-стегната. Също така усъвършенства вида ѝ – прикрива фини линии, пъпки и черни точки. Ето какво стои зад този резултат:

  • Стяга кожата: Важен компонент на кожата е колагенът - ендогенен протеин, който поддържа кожата стегната. С възрастта съдържанието на колаген в кожата намалява и това води до появата на бръчки. Ретинолът стимулира собствения синтез на колаген в организма и по този начин може да допринесе за по-стегнат вид на кожата.
  • Обновява клетките: Най-горният и видим кожен слой се състои от постоянно обновяващи се рогови клетки. Те се регенерират много бързо, когато сме млади, но скоростта на този процес намалява с възрастта. Активната съставка ретинол стимулира естествената регенерация на кожата и ѝ придава свеж вид. Освен това по този начин могат да се намалят пигментните петна или следите от пъпки.
  • Защитава кожата: Кожните дефекти и бръчките са следствие и от свободните радикали. Това са реактивни молекули, които атакуват здравите кожни клетки. Ретинолът е мощен антиоксидант, който почиства и по-специално балансира свободните радикали. Това предпазва структурата на кожата ти - появяват се по-малко петна и бръчки.

Важно: Ретинолът може да бъде много полезен за кожата ти, но ефектът му зависи силно от концентрацията и дозировката.

Общото правило е: по-малкото е повече! Имай предвид, че малките количества ще освежат кожата ти, но високите могат да предизвикат раздразнения.КОЛКО РЕТИНОЛ ДА ИЗПОЛЗВАМ?

Ако използваш малки количества ретинол, той обикновено се понася добре от кожата ти. Запомни обаче, че могат да се появят кожни раздразнения като зачервяване, възпаление или суха кожа - особено в областта около очите. За да предотвратиш това, трябва да свикнеш кожата си с активната съставка поетапно и ако е необходимо да избягваш зоната около очите. Най-добре е първо да нанасяш ретинол през ден. Ако кожата ти реагира добре, можеш да продължиш да използваш всеки ден.

РЕТИНОЛ: ОТКРИЙ ТВОЯТА ДОЗИРОВКА СТЪПКА ПО СТЪПКА

Всяка кожа е различна. Препоръчваме да изпробваш колко ретинол може да толерира кожата ти в ежедневната си грижа.


ГРИЖА ЗА КОЖАТА С РЕТИНОЛ

Можеш да нанесеш ретинол върху кожата си смесен с крем или серум. По-долу можеш да разбереш какви са разликите между отделните продукти за грижа за кожата и за какво да внимаваш, когато избираш.

РЕТИНОЛ ПОД ФОРМАТА НА СЕРУМ

Серумът е продукт за интензивна грижа за лице. Ретинолът в него е специално концентриран и се абсорбира бързо поради леко топящата се текстура. Ако искаш да подготвиш кожата си идеално за ударна доза витамини, започни с цялостно почистване на лицето. Използвай мек почистващ гел за отстраняване на излишния себум и мъртвите клетки от кожата и след това завърши почистването с подходящ тоник или мицеларна вода. След това можеш да масажираш леко серума с ретинол върху кожата.

Важно: серумът сам по себе си не е чудотворно средство. За здрава на вид кожа трябва да използваш цялостна грижа, която съчетава различни активни съставки и снабдява кожата ти с витамини и хидратация - за свеж и сияен тен.

РЕТИНОЛ ПОД ФОРМАТА НА КРЕМ

Кремовете за лице обикновено съчетават различни активни съставки и освен ретинол съдържат и основни липиди, овлажняващи съставки и други важни витамини. В допълнение към ретинола, витамин С, витамин Е и хиалуроновата киселина също са ефективни за стегната и здрава кожа. Ето това прави кремовете практични за цялостна грижа. За ефикасна употреба първо почисти лицето си старателно с мек почистващ продукт и с мицеларна вода - по този начин хранителните вещества от последващата грижа с крем или серум могат да се усвоят по-добре. А сега нанеси нежно крема с масажиращи движения, за да активираш и кръвообращението.

Съвет: Серумът и кремът за лице също могат да се комбинират. Техниката е следната: първо нанеси серума, а след това крема за лице.

ФОРМИ НА РЕТИНОЛА

Ако разгледаш съставките на различни продукти с ретинол, ще забележиш, че той среща в различни форми.

  • Производните на ретинол са предшественици на витамина и се понасят лесно от кожата. След нанасяне върху кожата, те първо трябва да се превърнат във витамин А, след това в ретинол и накрая в киселина на витамин А, за да могат да развият положителния си ефект върху кожата.
  • Ретинолът е чист витамин А. Той се превръща в киселина на витамин А в кожата и след това може да бъде усвоен. В сравнение с производните на ретинола, чистият витамин А е по-ефикасен. Въпреки това, и раздразнението на кожата може да се появи по-често при употреба на тази форма.
  • Третиноинът е киселина на витамин А. Той вече присъства в организма в малки количества и може да се използва директно. Продуктите с чиста киселина на витамин А изискват рецепта, тъй като имат много интензивен ефект и предизвикват раздразнение на кожата бързо. Ето затова те се предлагат само от дерматолог.

ПРОИЗВОДНИТЕ НА РЕТИНОЛА СА ДОБРЕ СЪВМЕСТИМИ

Продуктите за грижа за кожата с производни на ретинол обикновено се понасят добре и следователно са подходящи за всеки тип кожа. Чистият витамин А, както и киселината на витамин А, могат да причинят непоносимост при определени обстоятелства.НЕ ЗАБРАВЯЙ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА!

Ако нанесеш ретинол върху кожата си, той ще я направи по-чувствителна към слънчевата светлина. Затова обикновено се среща в съставите на серуми и кремове за през нощта. Ако използваш ретинол през деня, увери се, че нанасяш и слънцезащитен крем върху лицето си - най-добре е да избереш слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор минимум SPF50.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ