Какво-е--колаген

КАКВО Е КОЛАГЕНЪТ?

КАК ПРОТЕИНЪТ ПОДДЪРЖА КОЖАТА СТЕГНАТА
Колагеновите влакна поддържат кожата гладка и еластична. Разбери как можеш да стимулираш собственото производство на колаген в кожата и по този начин ефективно да стегнеш контурите на лицето си.

КОЛАГЕНЪТ: ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА СТЕГНАТИЯ ВИД НА КОЖАТА

Колагеновите влакна са отговорни за поддържането на бузите ни приятно закръглени и за изпънатите контури по лицето. Но какво точно представлява колагенът и какво влияние оказва върху признаците на стареене?

КАКВО Е КОЛАГЕНЪТ И КАКВА ФУНКЦИЯ ИМА ЗА КОЖАТА?

Колагенът е най-често срещаният протеин, открит в човешкото тяло. Нашето тяло създава колагенови влакна от протеина. Те служат за стабилизиране на костите, хрущялите, зъбите, но и на кожните клетки. В средния слой на кожата влакната се свързват, образувайки колагенова структура, която поддържа епидермиса опънат. Колкото повече нишки от нашата кожа я поддържат, толкова по-стегната и еластична е тя.

Еластичността на кожата се създава само чрез взаимодействието с разтегливи еластични влакна. Те допълват стабилния колаген в съединителната тъкан. Мрежата от влакна, изработена от колаген и еластин, е вградена в гелообразен слой хиалуронова киселина, свързваща влагата и други компоненти, които придават на кожата допълнителна плътност.

Като част от естествения процес на стареене, съдържанието на колаген в кожата намалява с около един процент годишно от зряла възраст. Тогава кожата може да се сравни с възглавница, която постепенно губи част от пълнежа си - в даден момент покритието вече не може да се поддържа достатъчно гладко. За лицето, заедно с други процеси, това допринася за факта, че бавно губим контура в областта на челюстта си. В напреднала възраст това може да се забележи и по бузите.
Колко бързо кожата всъщност губи своята еластичност зависи от индивидуалния генетичен състав. Но личните навици на живот и правилната грижа също играят важна роля. Здравословният начин на живот може да поддържа кожата ти за по-дълго млада и свежа на вид.

КАК ДА ПОДДЪРЖАШ КОЖАТА СИ МЛАДА НА ВИД

Закръглените бузи и стегнатите контури на лицето придават по-младежки вид, а фините линии, причинени от смях, изглеждат симпатични.


ПРАВИЛНАТА ГРИЖА ЗА ГЛАДКА КОЖА

ПОДДЪРЖАНЕ НА СТЕГНАТ ВИД: ПРАВИЛНАТА ГРИЖА ТОНИЗИРА ЛИЦЕТО

Генетичното намаляване на колагена с възрастта не може да бъде напълно избегнато. Можеш обаче да забавиш загубата на плътност с целенасочена грижа против стареене.

ЗАГУБА НА ПЛЪТНОСТ

Всичко е под контрол: С правилната грижа можеш да стимулираш естественото производство на колаген в кожата. Това ще поддържа бузите и брадичката ти плътни, стегнати и закръглени за дълго.

КАК ДА ПОДДЪРЖАШ КОЖАТА СИ ПЛЪТНА

За да остане кожата ти плътна и стегната за по-дълго време, тя се нуждае от стабилна колагенова структура. Но как можем да подпомогнем за това и да запазим младежкия ѝ вид възможно най-дълго?

Ефективната програма против стареене включва кремове с различни формули с активни съставки - най-добре за употреба сутрин и вечер. Специалните активни съставки стимулират кожните клетки да произвеждат нов колаген*. Подобна грижа става необходима след навършване на 40 години, когато повечето жени забелязват загубата на еластичност в кожата си.

Идеалната грижа за стягане трябва също да съдържа хиалуронова киселина. Серумът с антиоксиданти може оптимално да допълни ефекта. Той премахва незначителните дефекти, намалява разграждането на колагена и предотвратява появата на бръчки. В същото време, подходящата грижа може да премахне тъмните кръгове, да намали подпухналостта и да осигури сияен вид на кожата.

Слънчевата светлина е важна за производството на витамин D, но за съжаление тя е и основната причина за преждевременното разграждане на колагена. Причината е, че UV лъчението създава свободни радикали и чрез тях се активират специални протеази, които увреждат или разграждат колагеновите влакна. Ако използваш дневен крем със слънцезащитен фактор за грижа за лицето, можеш да предотвратиш повишеното разграждане на колагена и по този начин да допринесеш за поддържането на здрава съединителна тъкан.

*тестван ин витро

 

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА ГРИЖА ЗА МЛАДА НА ВИД КОЖА

С правилната грижа можеш да противодействаш на преждевременното разграждане на колагена и да предотвратиш появата на бръчки. Разбери какво още е важно, за да запазиш младежкия си вид, в следните статии.