Какво са свободните радикали

какво са свободните радикали?

ЗА ВРЕДНИТЕ ВЛИЯНИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ

Всеки ден е малко предизвикателство за кожата ни. Излагане на UV-лъчи, прах и стрес – всичко това има значение. Как да се справим с т. нар. свободни радикали? Научи какво се крие зад тях и как можеш да предпазиш кожата си.

как влияят свободните радикали на кожата?

Свободните радикали са вторични продукти от метаболизма ни. Външните фактори обаче подпомагат тяхното развитие. Но трябва да сме внимателни - ако не контролираме въздействието им, това може да е за сметка на здравето ни.

какво са свободните радикали и как се образуват?

Кожата ни е постоянно под въздействието на свободни радикали, които водят до т.нар. оксидативен стрес. Това води до преждевременно стареене на кожата и нежелани замърсявания. Различните влияния на околната среда водят до особено висока концентрация на свободни радикали. Те включват:

  • UV-лъчение
  • Употреба на цигари и алкохол
  • Стрес и особено недоспиване
  • Замърсяване на въздуха

Какво са свободните радикали?

Свободните радикали са продукт на обмяната на веществата и се синтезират естествено от тялото. Свободните радикали са агресивни молекули, понякога кислородни съединения, на които липсва електрон. За да се стабилизират, те го изтеглят от собствените молекули на друга клетка и по този начин я увреждат.

Какво се случва с тялото ни, ако се образуват твърде много свободни радикали?

Тялото ни има различни защитни механизми. Въпреки това, собствената защита на тялото може да бъде увредена, например под действието на твърде много радикали. В големи количества свободните радикали могат да предизвикат дразнене и възпаление и да ускорят процеса на стареене на кожата. В този случай се говори за "оксидативно увреждане". За да се предотврати това, препоръчително е да се използват продукти с ефективни антиоксиданти.

 
град, климат, влияние, жена в града с телефон в ръка, околна среда

град, климат, влияние

Животът в големия град предлага много предимства, но също така подлага кожата на по-големи предизвикателства, отколкото живота извън града. Освен с UV-лъчите и озона, кожата трябва да се справя и с вредните газове и финия прах, а лошият въздух и прекомерното слънчево излагане водят до повече свободни радикали и по този начин кожата е повлияна негативно от свободните радикали в околната среда.

КАК ДА ЗАЩИТиш КОЖАТА СИ ОТ прекомерното действие на свободните радикали

Първият въпрос е: какво представляват свободните радикали? И второ: Как можем да спрем образуването им? Здравословният начин на живот и правилната грижа за кожата са от съществено значение. Антиоксидантите могат да бъдат особено полезни тук.

грижата – сила за кожата на лицето

  • Всекидневната UV защита е най-важната стъпка в защитата на кожата от свободните радикали и преждевременната поява на бръчки. Това е лесно с продукт за дневна грижа или BB крем със слънцезащитен фактор.
  • Вечер не трябва да се пропуска основното почистване на лицето. Премахнете грима, праха и замърсяванията. За подсилващ ефект използвай детокс-маска.
  • Избирай кремове и серуми с антиоксидантно действие. Формули с активни съставки от групата на витамин  В. С коензим Q10 или витамин С могат да предпазят кожата от ранно стареене.
 
руса жена яде шоколад, шоколадът е антиоксидант
5 СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

1. ХАПВАЙ нАТУРАЛЕН ШОКОЛАД

Хапва ти се шоколад? Най-добре избери такъв с високо съдържание на какао.  В сравнение с белия или млечния шоколад, натуралният черен шоколад съдържа повече флавоноиди и полифеноли, които са мощни антиоксиданти с благоприятно действие върху кожата.
Купа с горски плодове, горски плодове, къпини, малини, ягоди, боровинки
5 СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

2. вИТАМИНИ ЗА КОЖАТА

Храни се здравословно! Плодовете и зеленчуците съдържат много минерали, жизненоважни вещества и растителни фибри и субстанции. Червените и сините плодове по-специално влияят благоприятно на тена на кожата, тъй като са богати на антиоксиданти.
В търсене на баланса, жена прави йога навън, йога, медитация, вътрешен баланс
5 СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

3. В ТЪРСЕНЕ НА БАЛАНСА

Когато тялото и духът са в хармония, се чувстваме изключително добре. И това се отразява на външния вид на кожата. Лек спорт, като например йога, ще ти помогне да намериш вътрешен баланс.
достатъчно сън, жена се пробужда, спяща жена
5 СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

4. ДОСТАТЪЧНО СЪН

Тялото ни е способно да произвежда антиоксиданти, например под формата на мелатонин - хормонът на съня, който контролира ритъма ден-нощ и помага на клетките да се възстановяват. Това е добро основание да си осигуряваш достатъчно дълъг сън за красота. От 7 до 8 часа на нощ са перфектното решение.
Хигиена на съня, качествен сън
5 СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

5. Хигиена на съня

Колкото по-добър е сънят, толкова по-бързо се възстановяваме, а с това и кожата ни. Можеш да помогнеш много за това: например проветри стаята преди лягане, осигури оптимална стайна температура от 18 градуса и вземи книгата в леглото, вместо смартфона.
kakvo-sa-svobodnite-radikali