ЗАБАВНИ ИДЕИ ЗА ИГРА С ДЕЦА НА ОТКРИТО ЗА НАЙ-ДОБРОТО ЛЯТО

Лятното време е идеално за децата, за да се насладят на детството. Някои от най-добрите спомени са създадени през лятото, ето затова е идеалното време за планиране на дейности с децата. Те могат да бъдат обикновени и прости като палатка в задния двор с децата, нещо по-изискващо като следобед на плажа или дори лятна почивка в нов град. Заедно с многото летни дейности и идеи за почивка по-долу, сме включили и важни съвети за поддържане на децата надеждно защитени, докато играят безгрижно под слънцето.

ДЕЦАТА ПОД СЛЪНЦЕТО: АКТИВНИ - ИДЕИ ЗА ЛЕТНИ ДЕТСКИ ЗАНИМАНИЯ НА ОТКРИТО

Ето колекция от идеи за занимания на открито, които можеш да правиш с децата си, включително такива, които могат да бъдат спонтанни, да се провеждат у дома, да не изискват много оборудване и предварително планиране:

 

Бой с водни балони

Горещият летен ден ще е още по-забавен с бой с водни балони. Ако не искате да хвърляте балоните един срещу друг, бихте могли да ги хвърляте срещу стена. Нарисувай мишена с тебешир, за да направиш играта малко по-трудна.

 

Градинарство/Бране на плодове

Градинарството е толкова чудесен начин да накараш децата да оценят откъде идва храната им. Лесно е да създадете малка градина в саксия, ако ти липсва място, или ако имаш достатъчно място, направи повдигнато градинско легло, което е лесно за достъп както за възрастни, така и за деца. Засади малко разсад и наблюдавайте как израстват плодовете на общия ви труд. Друг вариант е да посетите ферма, от която да си наберете готови плодове и зеленчуци. 

 

Геокешинг - игра за търсене на съкровища

Превърни мъничетата си в ловци на съкровища с тази вълнуваща игра! Регистрирай се в сайт за геокеширане, за да получиш GPS координати към малките съкровища, скрити навсякъде из твоя град или село. Трябва ти само смартфон, за да намериш съкровищата. Щом детето ти намери съкровището, насърчи го да го замени със собствено съкровище, за да остане за следващия малък ловец на съкровища.

 

Спорт на открито

Няма нищо по-класическо от това да играеш с топка в задния двор на блока/къщата или на детската площадка, независимо дали това е футбол, волейбол, баскетбол или кикбол - така можеш да се позабавляваш с децата.

 

Семейно каране на велосипед 

Събери цялото семейство на разходка с колело. Това е особено приятно, ако живеете в спокойно местенце, където няма много трафик. Или се повозете в провинцията, където обикновено има по-малко трафик, което я прави по-безопасно място за всички. 

 

Щанд за лимонада

Важно е всяко дете да управлява щанд за лимонада поне веднъж в детството си. Не само, че учи детето ти на ценността на парите, но може и да предизвика интереса му към бизнеса! 

 

Импровизиран битпазар 

Децата растат толкова бързо! Както на облекло, така и на интерес към играчките. Е, какво ще кажеш за мини битпазар пред двора? Това е още един чудесен начин да дадеш на детето си усет към бизнеса. 

 

Хвърчило

Старо занимание, но подходящо и интересно. Избери хълм в открита зона, за да хванеш най-добрия вятър за летящото хвърчило.

 

Построяване на пясъчен замък

Това не трябва да се случва непременно на плажа. Децата биха могли да построят пясъчен замък и на местната пясъчна площадка за игра или дори у дома, ако евентуално имате пясък.

 

Пикник

Пикниците са забавни за децата от всички възрасти. Вземи одеялото за пикник и напълни кошница с някои от любимите храни и напитки, а после се отправете към местния парк или пък в двора.

 

Посещение на парк/детска площадка

Не е нужно да се отдалечаваш много, за да планираш вълнуващ ден за децата си. Излизане до местния парк или детската площадка също може да доведе до ден, изпълнен със забавления и активност.

 

Посещение на воден парк 

Няма нищо по-освежаващо от това да се гмуркаш във водата в горещ ден. И обществен басейн или аквапарк с множество басейни, водни пързалки и още много развлечения ще охлади цялото семейство в един горещ летен ден.

 

Водни спортове

Независимо дали ще посетите местно езеро или плажа, водните спортове могат да бъдат друг начин да се насладите на лятото. Има толкова много възможности, включително кану, каяк, лодка с гребла, изкачване с гребане и още.

 

Бягане от пръскачката

Какво по-забавно от бягането от струите на пръскачката в горещ и влажен летен ден? Не са необходими почти никакви усилия, за да извадиш градинския маркуч и да настроиш пръскачката за трева.

 

На палатка в двора

Разпъни палатка в задния двор и, ако искаш дори повече, запали и малък лагерен огън, направи хот-дог на грил и маршмелоу за всички, докато пеете песни, разказвате призрачни истории или просто гледате звездите след залеза. А след това всички в палатката за сън. Бонус: ако се налага, все още можете да използвате тоалетната вкъщи!

 

Детски басейн в градината

Не е нужно да имаш наземен плувен басейн, за да могат децата да се позабавляват във водата в собствения ти двор. Използвай малък надуваем басейн за деца – предлага се в различни размери, така че да се побере дори и на малък балкон – пробвай!

 

Скокове с батут

Независимо дали ти или някой от съседите ти притежава батут, това може да е наистина забавна дейност за децата. Също така е чудесно за децата да изпускат натрупаната енергия. И не забравяй да се присъединиш към забавлението!

 

Наблюдение на птици

Вземи бинокъл и вървете в парка или в гората да наблюдавате птиците. Ще ти е от помощ да имаш наръчник за птиците подръка, за да можеш да идентифицираш различните видове птици.

 

Скачане на въже или въртене на обръч

Нека децата ти изберат дейността, която предпочитат – скачане на въже, въртене на обръч или подскоци. Можете да превърнете някоя от тези дейности дори в конкурс.

 

Наблюдаване на облаците

Както децата, така и възрастните ще се насладят на взирането в небето следобед. Постели одеяло върху тревата и всеки може да легне, за да погледа небето (носейки слънчеви очила, разбира се). А ето и подходяща игра за тази дейност: Помоли децата да открият различни форми в облаците.

 

Събиране на диви цветя или листа

Независимо дали сте на поход или просто разходка в гората, децата могат да събират цветя или листа, които след това могат да бъдат хербаризирани и спасени в книга за изрезки сред природата.

 

Боулинг на открито

Събери празни пластмасови бутилки от кошчето си за рециклиране, една голяма топка и ето я играта на боулинг за децата. Пътното платно или тротоарът могат да послужат като боулинг алея.

ЛЕТНИ КРАФТ ИДЕИ НА ОТКРИТО ЗА ДЕЦА

Заниманията с децата са идеална дейност, докато сте навън през лятото, плюс това така ще държиш безпорядъка извън къщата. Някои от следните занимания включват и активност на открито, което означава, че децата ти ще бъдат навън под слънцето за повече лятно забавление.

 

Крепост

Събери материали, които могат да се използват за направата на крепост, като картонени кутии, останали след преместване, щайги, клони и др. Помогни на децата си да изградят крепостта, а след това им дай няколко безопасни за деца бои и ги остави да оцветят крепостта.

 

Вятърни звънци

Всички подаръчни предмети могат да се превърнат във вятърен звънец - мидички, кори, клонки, кухи тръстики, пръчки и др. Използвай канап, за да свържеш предметите заедно, и така да създадеш вятърен звънец, който може да бъде окачен на верандата.

 

Слънчев часовник

Това е забавен начин да научиш децата как времето на деня е свързано със слънцето. Започни с голяма дъска, след това залепи отгоре ѝ 12 камъчета и накрая добави дълга клонка, за да представиш стрелката на часовника. Нека децата ти гледат какви промени настъпват с напредването на деня.

 

Рисунки по тротоара с тебешир

Кофичка с различни по цвят тебешири със сигурност ще разкрие скрития художник в децата. Остави ги да оцветят улицата или тротоара. Не забравяй да направиш снимки на шедьоврите, които да добавиш към летния си албум с изрезки.

 

Тениска "Направи си сам"

Само с няколко цветове, силиконови ластици и кофи с вода, можеш да създадеш уникални тениски за децата си. И, разбира се, децата могат да помогнат, но се увери, че носят дрехи, които нямаш против да се опръскат с допълнителен цвят.

 

Природна диорама

Излезте на лов за съкровища с децата, за да намерите малки предмети, които могат да се поберат в кутия за обувки. След това, украсете вътрешността на кутията за обувки за фон и после залепете в нея намерените предмети. Остави на въображението на децата си да опишат сцената вътре в диорама, като например градина на фея или бърлога на трол.

 

Изкуство с топени пастели

Това е чудесна употреба за всички остатъци от счупени пастели, които са навсякъде вкъщи. Нареди на децата си да помогнат да сортирате цветовете в плитки пластмасови чаши. Дръжте цветове от даден нюанс заедно, за да не станат накрая всички в кафяв цвят. След това поставете чашите върху поднос и ги изместете на слънце, за да се стопят. След като се стопят, децата могат да рисуват с разтопените пастели върху платно. Или, ако имаш силиконова форма за лед или от шоколадови бонбони, можете да излеете цветовете в тези форми, след което да ги замразите, а в резултат ще имате нови пастели в забавни форми и живи цветове. Можете да потапяте обикновени бели свещи в различните цветове от разтопените пастели, за да създадете многоцветни свещи.

 

Боядисани камъчета

В градината ти е задължително да има камъни. Нека децата отидат на лов, за да намерят най-красивите, най-гладките. След това извади различни цветове на безопасна боя за деца и нека децата да ги боядисат и изрисуват по свое усмотрение.

 

Щампи за слънце

За този проект ще ти е необходима фоточувствителна хартия. Изпрати децата да съберат цветя, листа, клонки и др. Постави събраните предмети върху хартията и ги изложи на слънце. След известно време хартията ще се трансформира под слънцето, поемайки изображението на елементите, поставени върху нея.

 

Хранилка за птици

Научи децата на любов към природата с този хитър проект. Събери няколко борови шишарки от двора, парка или от гората. Навържи низ на горната част, разпредели фъстъчено масло върху шишарките и след това ги поръси със семена за птици. Закачи всяка хранилка на клон на дървото и отстъпи назад, за да наблюдаваш как птиците идват да се хранят.

 

Албум с летни спомени

Не оставяй летните спомени да се изпарят във въздуха! Направи снимки на всички забавни моменти, после ги разпечатай и ги събери в албум с изрезки. Добави всякакви пресовани цветя или хербаризирани листа от разходките сред природата, както и всички други неща, които могат да се поберат на страниците на албума за летни спомени.

СЪВЕТИ ЗА НАЙ-ХУБАВОТО ЛЯТО С ДЕЦА

Ето някои допълнителни съвети за прекарване на качествено време с децата през лятото.

 

Прекарай известно време заедно с децата си всеки ден

Отдели време всеки ден, за да го прекараш заедно с децата, за да се сближите или просто да се забавлявате. Не е нужно да правите нещо продуктивно всеки ден – може да бъде нещо просто, като да играете игра или да релаксирате заедно.

 

Планирай дните на децата си

Добавянето на малко организация по време на лятната ваканция на децата ти може да помогне много, особено защото лятото често може да прекъсне рутината, с която са свикнали през останалата част от годината. Организирай дните на децата си под някаква форма, за да знаят какво да очакват. Настрой график, разделяйки летните дни в сутрини, следобеди и вечери, за да направиш планирането на детските програми много по-лесно.

 

Опитай нещо ново това лято

Да опиташ нещо ново винаги е забавно. Експериментирайте и играйте с креативността. Ако никога не си правила общ арт проект с детето си, сега може би е моментът да започнеш. Или ако никога не си пътувала заедно с детето си, това може да е идеалната възможност да го направиш.

 

Ограничи технологията

Колкото повече ограничаваш времето пред екрана за децата си, толкова повече поощряваш намирането на творчески неща, които да правят с времето си през лятото. Това означава ограничаване на използването на телефони, телевизори, конзоли за игра и лаптопи.

 

Планирай напред

Предварителното планиране е най-добрият начин да подходиш към лятото. Планирай излетите през уикендите и заниманията за вечерите, когато цялото семейство е у дома.

 

Прекарайте времето си у дома

Децата не се нуждаят от скъпи и екстравагантни ваканции, за да намерят щастието. Има изобилие от забавни и безплатни неща, които да правите с децата си у дома през лятото, без да плащате и стотинка.

 

Присъедини се към веселбата

Не можеш да си представиш колко ще са развълнувани децата ти, когато се присъединиш към тях в заниманията им. Независимо дали скачат на батут, играят на топка или се наслаждават на игра на криеница, ще се изненадаш колко ще се забавляват те, а също и ти, след като се присъединиш към тях.

ИДЕИ ЗА НАЙ-ХУБАВАТА ЛЯТНА ПОЧИВКА С ДЕЦА

Летните занимания, на които да се наслаждаваш с децата си, нямат край! Независимо дали искаш да прекарате времето си на плажа, да посетите нови градове или да предприемете вълнуващо пътуване с колата, погледни и тези идеи и съвети къде да отидете, какво да правите и кои са най-съществените неща, които да опаковаш за път.

 

Къде да отидем

С толкова много възможности как да се насладите на лятната си почивка, може да бъде предизвикателство да определиш най-добрата активност за семейството си. За да успееш да улесниш избора, ще помогне първо да избереш къде да отидете. Ето някои идеи за малко вдъхновение за лятното време:

 • Водно забавление. Ходенето на плажа или до езерото никога не е лоша идея в горещ летен ден. Децата обичат да си играят във водата, да плуват в езерото и да играят на пясъка. Можеш също да използваш тази възможност да опитате нови, забавни неща, като гребане с лодка, каяк или кану.
 • Екскурзия в друг град. Открий нови градове в твоята зона или планирай по-дълго пътуване с влак или самолет. Пътуването е забавно за децата и тяхното вълнение от разглеждането на нов град със сигурност ще се отрази и на теб! Добави малко култура и планирай да видите шоу спектакъл на летен театър.
 • Потопи се в природата. Прекарването на време на открито е не само забавно за децата, но и здравословно! Поеми към природата: поход в гората, изкачване на хълмове или планини. Можете също да отидете на къмпинг за една вълнуваща нощ, за да спите под звездите.
 • Тематични паркове. Лятото би могло да бъде и синоним на увеселителните паркове и аквапарковете! Децата от всички възрасти могат да се насладят на забавленията и игрите, освен това да отидете на тематичен парк или аквапарк е чудесно извинение да хапнете одобрена от децата храна.
 • Пътуване с кола. Като ги запасиш със закуски и игри за колата, децата ще са нетърпеливи да пътуват всеки път! Най-хубавото от всяко едно пътуване е, че да стигнеш до дестинацията е половината от забавлението.

 

Какво да опаковаш

Летните занимания обикновено изискват няколко допълнителни консумативи. Предварителната подготовка означава, че ще бъдете готови за всяко предизвикателство по пътя! Обмисли какво планираш да правите, тъй като някои дейности може да изискват конкретни консумативи и подготовка. Като цяло, въпреки че е лято, има няколко задължителни неща:

 • Слънцезащитен продукт
 • Шапки
 • Спрей срещу насекоми
 • Бутилки с вода
 • Храна
 • Одеяло за пикник

Освен това, ще ти помогне да направиш списък с това, което да опаковаш за конкретната дейност. Например, ако разпънете палатка, ще ти трябват къмпинг консумативи като палатка, спални чували, преносима печка и т.н. Ако ходите на плаж, можеш да опаковаш бански, играчки и чадъри плюс всичко задължително.

 

Какво да правиш

Има толкова много неща за правене през летните месеци! Това, на което се радваш ти и семейството ти, зависи от вашите интереси, но някои примери включват следното:

 • Разходка с лодка. Независимо дали това е в моторна лодка, лодка с гребла или дори кану, карането на лодка е изключително забавно за децата. Можете да наемете лодки на езерото, на плажа или в кварталния парк.
 • Велосипеди под наем. Разходка с велосипед за цялото семейство е отличен вариант за забавление през лятото. Намерете определени велосипедни пътеки в нови градове или в паркове и правете спирки по пътя за хапване на сладолед или за да обядвате на импровизиран пикник.
 • Играй в парка. Независимо дали в градския парк или в провинцията, един ден в парка или на местната площадка може да е всичко, от което се нуждаете, за да се позабавлявате малко. Вземи и малко оборудване като топки, хвърчило или провизии за пикник.
 • Игри на открито. Дори да останете в собствения си двор или градина, игрите на открито са винаги много забавни. Пробвай играта "стражари и апаши"!
 • Посещение в зоопарка. Децата обичат животните, както и много възрастни. Да отидеш в местния зоопарк е забавен начин да прекараш времето, докато научаваш всичко за съществата на планетата. Или се опитай да наблюдаваш животните в естествената им среда, като например в природен резерват. Вземи бинокъл и се опитай да видиш възможно най-много животинки!
 

СЪВЕТИ ЗА ЛЕТНИ ВАКАНЦИИ С ДЕЦА: ПОЧИВКА НА ПЛАЖА

Лятото и плажът вървят ръка за ръка. Ден, в който играеш в пясъка, релаксираш на слънце и плуваш, е един добре прекаран ден. За да се възползваш максимално от времето си на плажа, помисли за следното:

 • Какво да опаковаш. Дните на плажа са различни от дните за игра в парка или походите в провинцията. За да се насладиш на времето, прекарано на плажа, и да останеш в безопасност и комфортно състояние, има няколко необходими неща, които да опаковаш:
 • Слънцезащитен крем. Широкоспектърен, водоустойчив и удобен за деца слънцезащитен продукт със SPF от 50+ е най-добрият начин да предпазиш децата от слънчево изгаряне и да хидратираш кожата.
 • Шапки. Покрий деликатната кожа на децата с шапка. Най-добре ще е, ако имат широка периферията или покриват също и тила
 • Слънчеви очила. Очите са също толкова уязвими към увреждане от слънцето, така че чифт слънчеви очила за филтриране на UV лъчите са страхотно допълнение в слънчевите дни. Плюс това, децата обичат да ги носят!
 • Плажни хавлии. Хавлиите за плаж обикновено са по-дълги, по-широки и по-абсорбиращи. Ще си благодариш по-късно за тази вещ, вместо просто да вземеш хавлия за баня.
 • Бански. Разбира се, банските са задължителни, когато ще ходиш на плажа! Ако искаш допълнителна защита, купи си бански с вградена UV защита.
 • Хладилна чанта за вода и храна. Да останеш хидратиран е важно, особено когато прекарваш толкова много време навън на слънце и в горещина. Пази себе си и децата си, като пиете вода редовно и хапвате хидратиращи закуски като пресни плодове и зеленчуци.
 • Плажен чадър. Въпреки че слънцезащитните продукти филтрират вредните UV лъчи, най-добре е децата да стоят на сянка възможно най-много.
 • Плажна топка или фризби. Морето предлага почти безкраен източник на забавления, но можеш да разнообразиш дейностите си, като вземеш играчки като плажни топки, фризби, хвърчила и други.
 • Пластмасови кофички, лопатки и плажни форми. Помогни на децата да се забавляват на плажа, като вземеш материали за изграждане на пясъчни замъци. Можете дори да спретнете тематичен конкурс!
 • Какво да правиш. Сега, след като знаеш какво да вземеш, остава въпросът какво да правиш с децата на плажа. С всички материали, изброени по-горе, със сигурност няма да свършат идеите за забавление! Но ако имаш нужда от още вдъхновение, прочети следното:
 • Строене на пясъчни замъци. Както споменахме по-горе, забавно е да строиш пясъчни замъци и кули и дори да направиш конкурс с тях! Когато приключите, попитай децата дали искат да ги разрушат - за някои това е най-хубавата част!
 • Плувайте или вървете в морето. Най-очевидното нещо, което трябва да направиш на плажа с децата, е да се насладите на морската вода. Децата обичат плуването, скачането или гмуркането.
 • Плажен волейбол. Вземи мрежа и нещо, с което да я фиксираш и използвай надуваема плажна топка вместо обичайната. Така можете да играете и в плитките части на морето!
 • Фризби. Фризбито винаги е забавно за децата, тъй като превръща децата в ловци. А знаеш ли кое е най-хубавото в това да играеш фризби на плажа? Можеш да се гмурнеш за него в морето!
 • Разходка по брега. Този вид разходки са наистина подценявани, но могат да бъдат много релаксиращи за децата и те могат да играят игри или да търсят съкровища по пътя. (Не забравяй да провериш местните правила относно взимането на предмети от плажа, мнозина не позволяват това.)
 • Събирай мидички. Отново, най-добре е да провериш местните норми дали това е позволено и дали можеш да използваш находките си за бъдещи занаятчийски проекти.
 • Играйте на "Шпиони". Докато се разхождате по плажа или се охлаждате на сянка, изиграйте няколко кръга от класическата игра 'I spy'. На натоварен плаж с много активност играта е още по-забавна и предизвикателна!
 • Колективно дърпане на въже. Тази игра е много забавна на плажа, защото можеш да изкопаеш дупка на брега, да я напълниш с морска вода и да гледаш как губещата страна ще се изкаля! За щастие можеш да скочиш веднага в морето, за да се почистиш.
 

СЪВЕТИ ЗА ЛЕТНИ ВАКАНЦИИ С ДЕЦА: ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ПЛАНИНАТА

Може би семейството ти е по-заинтересовано да прекарва времето си в планината или може би искаш да разнообразиш летата си и да разгледате както плажа, така и планинските хълмове! В такъв случай твоят списък за опаковане и идеи за дейности е малко по-различен.

 • Какво да опаковаш. Въпреки че някои неща за планинското приключение си остават същите като за времето на плажа, има някои разлики, които няма да искаш да забравиш.
 • Слънцезащитен продукт. Отново избери удобен продукт за деца, с широкоспектърна защита и минимален фактор SPF50+. Тъй като няма да има игри във водата, не е задължително да бъде и водоустойчив, въпреки че може да ти се прииска да скочиш в някое езеро или да се гмурнеш в планинско поточе.
 • Спрей за насекоми. Насекомите обичат сянката и влагата на планините, така че спреят е задължителен за избягване на сърбящи ухапвания на следващия ден.
 • Шапки. Да държиш слънцето далеч от лицето си е важно както на плажа, така и на планина. Ако си на разходка в планината, избери шапка с широка периферия или с козирка, за да избегнеш изгаряне от слънцето на тези така уязвими части от тялото.
 • Планински обувки. Въпреки, че е съблазнително да потеглиш в планината с кецовете, добър чифт здрави планински ботуши ще подпомогнат краката и глезените на децата и могат да предотвратят наранявания.
 • Палатка. Ако разпъвате палатка, ще ти ви трябва освен палатка и всички допълнения, които идват с нея като покривало срещу дъжд и стабилни пилони, които издържат на вятър
 • Спални чували. Не забравяй, че дори и през лятото, в по-високите възвишения може да стане доста студено през нощта. Спалният чувал е най-добрата опция семейството ти да остане на топло през нощта и в ранните сутрешни часове.
 • Хладилна чанта с вода и храна. Точно както на плажа, не забравяй за провизиите. Да останеш добре хидратирана е също толкова важно при разходка в планината, но се довери на закуски, които осигуряват малко повече енергия, като гранола барчета, микс с ядки и сушени плодове и сандвичи с любима плънка.
 • Бинокъл. Какво е това в небето? Бинокълът може да направи един ден в планината много по-забавен! Създай предизвикателство, като се опиташ да намериш възможно най-много птици.
 • Компас. Научи децата си на безопасност при пешеходен туризъм, като им покажеш как да използват компас. Не само, че ще останеш на правилния маршрут, но ще е забавно за децата да гледат как компасът променя посоките.
 • Какво да правиш. Планините не предлагат същия брой дейности като на плажа, но класическите занимания са голям източник на забавление за семейства и деца. Дори само един обикновен поход може да свърши работа! Но ако търсиш още идеи, за да анимираш времето на мъничетата си в планината, помисли за следното:
 • Наблюдаване на птици. Наблюдаването на птици съществува от векове, но напоследък е натрупало голям интерес. Просто има нещо в гледането на животните в естественото им местообитание, а птиците обикновено са цветни, красиви и интересни за гледане. Не забравяй за бинокъл, ръководство за птиците, видео камера и бележник, за да вписваш кои видове птици намираш.
 • Събирай горски предмети. В някои райони се насърчава манталитета "остави без следи", така че точно както при вземането на предмети от плажа, първо провери местните норми, преди да вземеш нещо от гората. Въпреки това, ако получиш зелена светлина, донеси си малка чанта и събери в нея някои листа  или шишарки за бъдещи занаятчийски проекти у дома.
 • Хербаризирай цветя. Отново провери местните норми и се увери, че не вземаш никакви застрашени или отровни видове цветя. Но ако е позволено, избери диви цветя за букет или за изсушаване и хербаризиране.
 • Забава с компас. За да практикуваш употребата на компас и да научиш значението на този инструмент, можеш да играеш някои игри с него! Помоли децата си да намерят конкретни упътвания или да дават насоки по пътеката, докато вървите.
 

ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ДЕЦАТА ПОД СЛЪНЦЕТО

Да бъдеш под слънцето през лятото несъмнено е забавно за децата, но това не означава, че няма рискове, а именно слънчевото изгаряне. Слънчевите UVA и UVB лъчи могат да причинят слънчево изгаряне, увреждане на очите, преждевременно застаряване на кожата и поява на бръчки и могат да доведат до рак на кожата на по-късен етап от живота. Затова е толкова важно всички, особено децата, да използват слънцезащита. 

 

Защо децата се нуждаят от специална слънцезащита?

Детската кожа е по-чувствителна от кожата за възрастните, поради което децата се нуждаят от специално разработена защита от слънце. Децата все още нямат напълно развита способност да произвеждат меланин, който придава цвят на кожата. Меланинът осигурява известна самозащита от слънцето, но тъй като детският меланин все още се развива, за тях е необходима допълнителна защита от слънцето, за да предотвратят вредните изгаряния. Колкото по-светла е кожата на твоето дете, толкова по-малко меланин има в нея и толкова по-ниска е и естествената самозащита срещу вредни UV лъчи. Защити кожата на децата си всеки път, когато излизат на открито, независимо дали играят на двора, отиват на поход в планината, на плуване, играят на плажа и т.н.

Ето как да защитиш кожата на детето си, когато е на открито:

 • Използвай слънцезащитен продукт. Независимо от тена на кожата на твоето дете, използвай слънцезащитен продукт, който е с минимален слънцезащитен фактор SPF30, но в идеалния случай SPF50 или по-висок. Също така, увери се, че продуктът е широкоспектърен (има защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи) и е водоустойчив. Важно е да нанесеш слънцезащитен продукт дори в облачен ден, тъй като вредните лъчи на слънцето могат да проникнат в кожата при всяко време. Не забравяй да използваш щедро количество слънцезащитен крем върху всички открити зони на кожата на детето си и да нанасяш отново често, особено след плуване, изпотяване или избърсване с хавлия. 
 • Избягвай най-силните лъчи на слънцето. Слънцето е най-мощно – и най-вредно – между 10:00 и 16:00 часа. През това време децата трябва да останат на сянка, както и да бъдат намазани със слънцезащитен продукт.
 • Облечи се както трябва. Когато децата ти са навън, освен че трябва да използват слънцезащитни продукти, те трябва да носят и дрехи, които осигуряват добра защита и не пропускат слънчевата светлина да премине към кожата. Освен ако не сте на плажа, най-добре е децата да носят широки ризи с дълъг ръкав и лежерни панталони с дълъг крачол. Децата над 3-годишна възраст могат да носят блузи с къс ръкав, стига да са защитени със слънцезащитен продукт. Бебетата под 6 месеца могат да използват малко слънцезащитен продукт, ако излагането на слънце не може да бъде избегнато, но в идеалния случай трябва да стоят на сянка и извън пряка слънчева светлина.
 • Носи слънчеви очила. Слънчевите лъчи могат да повредят очите също толкова, колкото и кожата. Продължителното излагане на слънце може да доведе до катаракта по-късно в живота. Избери слънчеви очила, които имат пълна UV защита. Остави детето ти да си избере забавен чифт слънчеви очила, така че да бъдат по-склонно да ги носи.
 • Провери два пъти лекарствата на детето си. За съжаление, някои лекарства може да направят кожата на детето ти по-чувствителна към слънчевите лъчи. Провери с твоя педиатър и не забравяй да прочетеш етикетите, преди да се отправиш навън с детето си. Ако детето ти трябва да вземе специфичните лекарства и трябва да излезете навън, не забравяй да вземеш допълнителни предпазни мерки, които могат да включват носене на дълги ръкави, дълги панталони, шапка и слънчеви очила.
 

ИЗБОР НА НАЙ-ДОБРИЯ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ ЗА ДЕЦА

Когато става въпрос за избор на подходящия слънцезащитен продукт за твоето бебе или дете, NIVEA ще се погрижи за това!

Слънцезащитната серия NIVEA SUN за бебета и деца е разработена специално за чувствителната им кожа. Избери от разнообразните продукти:

- Kids Protect & Care Детски слънцезащитен спрей с помпа SPF 50+
- Kids Protect & Care Детски цветен слънцезащитен спрей SPF50 или SPF30
- Kids Protect & Care Детски слънцезащитен лосион SPF50 Джобен размер
- Kids Protect & Care Детски слънцезащитен водоустойчив рол-он SPF50+
- Kids Ultra Protect & Play Детски слънцезащитен лосион SPF50+
- Babies & Kids Sensitive Protect Слънцезащитен спрей помпа за бебе SPF50+
- Babies & Kids Sensitive Protect Слънцезащитен спрей за бебе SPF50+ 

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ДЕЦАТА И СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

Направи това лято наистина паметно със забавни занимания на открито, които можеш да организираш с децата си, с излети през уикенда, както и пътуванията през ваканцията. Децата ти със сигурност ще са въодушевени да създадат незабравими спомени с теб. И ето така, до края на сезона, ще имаш достатъчно снимки и забавни моменти, за да запълниш албума със спомени.

Слънчевото изгаряне не трябва да проваля летните ваканции на децата! Използването на слънцезащитен продукт, преди децата да излязат на открито, може да помогне за предотвратяване на увреждания от слънцето по кожата и да гарантира, че децата се забавляват, докато са защитени от вредните UV лъчи на слънцето. Наслади се на безгрижно лято и детски игри!

 

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ

Интересни съвети за теб