Как влияе слънцето, когато сме на плажа, в планината или в града?

Как да се наслаждавате на слънцето и да сте напълно защитени Когато слънцето сияе, и ние сияем. Ваканцията е най-доброто време да се заредим с малко слънчева светлина. Независимо дали сме на плажа или в планината. Информация за това как да ѝ се насладим максимално.

Към плажа

Плажът е любимото място през лятото. Вълните се разбиват в брега, пясъкът гъделичка пръстите ви, слънцето блести…. Прекрасно! Но има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, ако планирате да прекарате деня си на плажа.

Сянката е най-добрата светлина

 

Най-доброто място под слънцето е на сянка. Това важи и на плажа, особено ако се стремите към здравословен тен. Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея. До 40% от UV лъчите ви достигат и под сянката. Това означава, че почернявате и на сянка.

 

Така че рискът от изгаряне там е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора. Дори и облаците не осигуряват пълна защита. Притъмнялото облачно небе намалява UV лъчението с много малък процент. Така че дори ако сте на сянка или е облачно, не бива да пропускате слънцезащитата.  

Защита от слънцето на плажа

Това са частите на тялото, които трябва да са най-защитени на плажа

Ако не забравяте да нанасяте повторно слънцезащитен продукт след плуване и подсушаване, може спокойно да се наслаждавате на деня си под слънцето.

След като сте били на плажа, хидратирайте и успокойте кожата с грижа за след слънце.

Дори и ако сте положили възможно най-големи грижи за себе си, кожата ви често е гореща и суха след дългия ден, прекаран под слънцето, и се нуждае от интензивна хидратация. Продуктите за след слънце са специално създадени за нуждите на кожата в този момент.
 

Насладете се на всеки момент на плажа

 

Когато сме на плажа, можем да се наслаждаваме дори и на най-високите температури. Морският бриз ни охлажда, а ако все още ни е прекалено горещо, влизаме в морето. Обаче не се залъгвайте. Макар че наистина има приятен бриз, слънчевите лъчи са си там. Същото важи и за водата: 60% от UVB и 85% от UVA лъчите могат да проникнат на 50 см дълбочина под повърхността на водата.

 

Затова е изключително важно да сте защитени с водоустойчив слънцезащитен крем. Страхотната новина е, че всички слънцезащитни продукти NIVEA са водоустойчиви и затова защитават кожата още преди влизане във водата. Затова просто използвайте любимия си продукт. 

 

Наслаждавайте се на слънцето безопасно

Ако не забравяте да нанасяте повторно слънцезащитен продукт след плуване и подсушаване, може спокойно да се наслаждавате на деня си под слънцето.

Какво да не забравяте за плажа

 

 

 

  • Чадър – отпуснете се и се насладете на деня под сянката.  
  • Но не забравяйте да използвате слънцезащитен продукт.
  • Слънцезащитен продукт – и помнете: нанасяйте повторно след плуване и подсушаване. 
  • Шапка или шал – косата и скалпът ви също се нуждаят от защита. 
  • Слънчеви очила – очите ви трябва да бъдат особено добре защитени с добри очила. Не забравяйте да купите очила и за децата! 
Жена вода
И не забравяйте да пиете и достатъчно течности, докато сте на плажа. 

В планината

Планината става все по-популярна ваканционна дестинация. И то не само за ски през зимата. Планините са силно желано място и през останалата част от годината за туризъм, почивка и колоездене. Трябва да обърнете внимание на някои неща, ако планирате да отседнете на планина.

Какво да не забравяте в планината

 

Ще се насладите повече на деня в планината, ако вземете със себе си всичко, от което се нуждаете. Това е малък списък на нещата, които нерядко забравяме: 

 

  • Слънчеви очила – уверете се, че имат UV защита. 
  • Шапка – студът и слънцето увреждат както кожата, така и косата. 
  • Достатъчно течности – съвет: леката пластмасова бутилка се носи по-лесно. 
  • Балсам за устни – внимателно изберете такъв, който има слънцезащитен фактор. 
  • Нещо за похапване – вземете си сушени кайсии. Те засищат, вкусни са, а бета каротенът, който съдържат, подобрява защитната функция на кожата. 
 

Mountain UV radiation

UV лъчите се увеличават с нарастване на надморската височина 

Друго, което трябва да имате предвид, когато сте на планина: интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина: с 15-20% на всеки 1 000 метра. Това означава, че колкото по-високо се качвате, толкова по-висок слънцезащитен фактор ви е необходим.

У дома, в града, на село: слънчеви бани

 

 

Измъкнете се навън по време на обедната почивка, за да си откраднете малко слънце. Независимо къде сте, може да го направите почти навсякъде. В близкия парк или на терасата на офиса, времето навън ви помага да се отпуснете и разсеете. Въпреки това силата на слънцето често се подценява и преди да сте се усетили, устните ви изсъхват и усещате как кожата ви пари. За да избегнете това, не стойте на слънце по-дълго от 15 минути без защита.

 

Разбира се, продължителността зависи от типа на кожата ви, но обикновено не трябва да надвишавате четвърт час. Ако искате да стоите по-дълго на слънце без притеснения, използвайте слънцезащитен крем за лице, например Moisturizing Day Care с SPF 15.

sun
Кратка почивка под слънцето? За съжаление, свободните радикали не почиват. Не оставяйте лицето си да изгори – това може да стане за само 10-15 минути без защита. 

Колко дълго издържа слънцезащитният продукт?

Използвахме UV камера, за да покажем колко издържат слънцезащитните продукти през един ден на плажа. Открийте ефекта на плуването, потенето и подсушаването с кърпа върху водоустойчивия слънцезащитен продукт и разберете колко е важно повторното нанасяне. 
product-stage-bg

Интересни съвети за теб