ВЪПРОСИ ОТНОСНО СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

Открий отговорите на често задаваните въпроси относно слънцезащитата тук.

1. Как почернява кожата ми?

UV лъчите от слънцето стимулират пигментните клетки в кожата да образуват кафявия пигмент меланин като защитна мярка. Меланинът е естествено произвеждан от тялото и поглъща UV лъчението, борейки се със свободните радикали. Производството на меланин е наша естествена реакция към слънчевата светлина. Важно е да разберем, че способността за почерняване и естествения цвят на кожата оказват влияние върху склонността към увреждане на кожата. 

 

2. Какво означава слънцезащитен фактор SPF?

Слънцезащитният фактор SPF показва колко време можеш да се излагаш на слънце, без да получиш изгаряне, в зависимост от защитните способности на кожата ти (например, един човек може да стои на слънце в продължение на 10 минути, без да изгори, така че продукт със  SPF 10 би умножил това „време за самозащита“ по 10 = 100 минути). Затова защитата от слънце зависи и от типа на кожата ти. Още повече, слънцезащитата действа напълно само при нанасяне на достатъчно количество продукт. Препоръчителното количество е 2мг/см2 за едно нанасяне, което означава например 2 пръста продукт за лицето или 4-6 супени лъжици с връх за тялото на възрастен човек. Повече за слънцезащитния фактор можеш да прочетеш тук.

 

3. Какво е правилното количество, което трябва да се нанася?

Защитата, която дава продуктът, зависи от използваното количество. Затова слънцезащитният продукт трябва да бъде обилно нанесен върху всички части от кожата. Често забравяни места са задната част на врата, предната или горна част на гърдите и задната част на краката. Нанасянето на слънцезащитните продукти е един от основните фактори за тяхната ефективност: винаги нанасяй продукта преди излагане на слънце, за да си сигурна, че си защитена от самото начало. Едно нанасяне се равнява на 4-6 супени лъжици за средностатистически възрастен. Нанасяй повторно на всеки 2 часа, както и след плуване, подсушаване и изпотяване.

 

4. Нуждаят ли се децата от различна слънцезащита от тази за възрастните? 

Децата са особено податливи на причинени от UV лъчението увреждания на кожата. Тяхната деликатна кожа е уязвима, а при малките деца защитният механизъм на кожата не е напълно развит. Пълната си дебелина и способност за пигментация кожата достига едва в тийнейджърска възраст. Честотата на изгарянията през детството е свързана с рак на кожата в по-късна възраст, затова децата трябва да използват слънцезащитни продукти с висок и много висок слънцезащитен фактор SPF. В допълнение, децата обичат да се къпят и да плуват. Това намалява собствения капацитет за защита на кожата от UV лъчите и отмива до известна степен UV филтрите. За да запазиш нивото на слънцезащита колкото се може по-дълго, можеш да използваш нашите слънцезащитни продукти за деца, които са „екстра водоустойчиви“, както например Детски слънцезащитен лосион Kids Ultra Protect & Play с дълготрайна водоустойчива слънцезащита.

В допълнение към теста за „екстра водоустойчивост“, в който участниците се къпят 4x20 мин. съгласно утвърден стандарт на Cosmetic Europe, нашата дефиниция за дълготрайна водоустойчивост означава, че са възможни 6 къпания по 20 минути след нанасянето на продукта, след което оставащата защита трябва на е над 50% от първоначалната стойност.

 

5. Мога ли да удължа защитата си от слънце чрез повторно нанасяне на слънцезащитния продукт? 

Защитният ефект не се удължава с помощта на повторно нанасяне. Следователно е важно да се започне с висок слънцезащитен фактор от самото начало. Редовното нанасяне след подсушаване с кърпа, плуване и др., но не по-рядко от на всеки 2 часа, спомага за поддържане на избраното ниво на защита. 

 

6. Какво означава „водоустойчив“?

За тестване на водоустойчивостта в Европа има общоприет стандарт, одобрен от Cosmetics Europe (организация за козметичната индустрия). Съгласно този стандарт, всички наши слънцезащитни продукти с водоустойчивост се тестват във външни независими институти и отговарят на изискванията за водоустойчивост. Участниците в тестовете се къпят 2 пъти по 20 минути (за водоустойчиви продукти) или 4 пъти по 20 мин. (за изключително водоустойчиви продукти) след нанасяне на продукта, а след това оставащата слънцезащита трябва да бъде над 50% от първоначалната стойност. Следователно, водоустойчивостта не означава продължителна защита от слънце за неограничено време.

 

7. Мога ли да използвам слънцезащитния си продукт от миналата година или няма да е толкова ефективен? 

Гарантираме качеството на продукта в рамките на 12 месеца след отваряне. Когато продуктът е бил съхраняван при нормални условия на стайна температура и не изглежда или мирише по странен начин, той може да се използва и през следващия сезон.

Срокът на годност е ограничен от фактори като физическа нестабилност (отделяне на емулсията), промени в аромата и цвета на продукта. Широкоразпространеното мнение, че слънцезащитният фактор на продуктите за слънце намалява с течение на времето и само новите продукти осигуряват пълна защита, не е вярно. 

 

8. Мога ли да използвам слънцезащитен продукт в комбинация с продукт за тяло или лице на NIVEA? 

Това е възможно, когато първо нанесеш слънцезащитен продукт NIVEA, изчакаш 15 до 30 минути и след това нанесеш продукт за тяло или лице NIVEA. По този начин се поддържа ефективността на слънцезащитната система на UVA/UVB филтрите.

 

9. Какви са основните причини за слънчевите алергии? 

Слънчевите алергии се причиняват от оксидативен стрес, причинен от предизвиканите от UV лъчението свободни радикали в кожните клетки. Това води до прекомерна реакция на имунната система и предизвиква възпалителни процеси и многобройни алергични симптоми. Засегнати са предимно хората с чувствителна кожа, което означава около 20% от населението на земята. Слънчевата алергия не е опасна, но е много неприятна за всички засегнати. Опитваме се да избягваме слънчевите алергии с балансирана система за UVA/UVB защита и особено висока UVA защита. В допълнение, активните съставки за клетъчна защита в продукта, като например витамин Е, могат да помогнат за засилване на устойчивостта на кожата към излагане на слънце. За да постигнеш желанията си по отношение на грижа за кожата в комбинация с различни нива на защита, ние предлагаме богата продуктова гама от слънцезащитни лосиони и спрейове, включително и слънцезащита за лице и грижа за след слънце. А за любителите на златистия тен препоръчваме слънцезащитно олио за тен.

 

10. Какво мога да направя, за да се справя с жълтите петна по дрехите си, причинени от слънцезащитните продукти? 

Продуктите съдържат различни UV филтри, които защитават кожата от UVA и UVB лъчението. Особено UVA филтрите оставят жълти петна по дрехите. Формирането на петна е по-вероятно, ако дрехата е в контакт с кожата, преди продуктът да се е абсорбирал напълно. В такива случаи дрехите трябва да бъдат накиснати без прах на 30°C и след това да бъдат изпрани на обикновена програма с течен перилен препарат при 30°C. Ако петната са упорити и все още са видими след прането, препоръчваме накисване в разтвор на цитрична киселина (50г цитрична киселина в 1л вода) за 1 час. Внимавай с деликатните тъкани и копчетата от перли. Тествай продукта върху невидимо място за по-сигурно. Друг начин за третиране на петната е с предлаган в магазините продукт за отстраняване на ръжда. След употребата му изпери с течен препарат на 30°C. Като цяло, избягвай белина, продукти с кислород, както и прахове за пране и пране на висока температура. Предупреждение: Имай предвид, че цитричната киселина е леко опасна при контакт с кожата (дразнител, предизвиква чувствителност), при контакт с очите (дразнител), при поглъщане и вдишване. Контактът с кожата може да предизвика възпаление и образуване на мехури. Уврежданията на тъканта зависят от продължителността на контакта. Поради тази причина препоръчваме носенето на защитни ръкавици, както и да не вдишваш праха на цитричната киселина.

 

11. Защо почернявам повече без слънцезащитен продукт, отколкото със? 

Много хора мислят, че слънцезащитен продукт с висок фактор SPF предотвратява почерняването – и вместо това използват продукти с по-нисък SPF. Но дори и с висока слънцезащита, пак ще почернееш. Ще е необходимо малко по-дълго време обаче, но пък за сметка на това ще стане по-щадящо за кожата. Продуктите с висок слънцезащитен фактор защитават от изгаряне и от преждевременно стареене, причинено от UV – лъчението.

 

12. Какъв е срокът на годност на продуктите NIVEA?

Всички продукти NIVEA имат доказан срок на годност от поне 30 месеца от датата на производство, освен ако не е посочена конкретна дата. Излагането на топлина и светлина може след известно време да доведе до известна нестабилност в основната структура на продукта. Съветът ни е да изхвърляш стари продукти, които изглеждат мазни, воднисти или обезцветени, или ако цветът им се е променил. 

 

13. Какви са причините за слънчевите алергии?

Слънчевите алергии се причиняват от оксидативен стрес, причинен от предизвиканите от UV лъчението свободни радикали в кожните клетки. Това води до прекомерна реакция на имунната система и предизвиква възпалителни процеси и многобройни алергични симптоми. Засегнати са предимно хората с чувствителна кожа, което означава около 20% от населението на земята. Слънчевата алергия не е опасна, но е много неприятна за всички засегнати. Опитваме се да избягваме слънчевите алергии с балансирана система за UVA/UVB защита и особено висока UVA защита. В допълнение, активните съставки за клетъчна защита в продукта, като например витамин Е, могат да помогнат за засилване на устойчивостта на кожата към излагане на слънце.

 

Други въпроси?

Ако имаш допълнителни въпроси, свържи се с нас чрез формуляра за онлайн контакт. Ще се радваме да ти отговорим! 😊