КАК ДА ЗАЩИТИШ БЕБЕТО ОТ СЛЪНЦЕТО

Летните ваканции са изпълнени с незабравими спомени, особено когато това е първото лятно приключение на твоето бебе! И като родител, бебето и защитата от слънцето вероятно са на първо място в списъка ти за грижа, тъй като деликатната кожа на твоето дете изисква малко по-различен подход към защитата от слънцето. Тук сме, за да помогнем да се насладиш на безгрижно и весело лято! Продължи да четеш, за да научиш как да се грижиш за твоето бебе и какъв слънцезащитен продукт да използваш, когато сте на слънце

ЗАЩО БЕБЕТАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ СПЕЦИАЛНА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Бебетата са по-уязвими към уврежданията от слънцето по много причини, включително следните: 

 • Кожата на бебетата е по-тънка и по-деликатна от тази на възрастните
 • Бебетата имат по-малко количество меланин - естествена пигментация с цел слънцезащита
 • Малките деца не се потят толкова, колкото възрастните (което води до по-висок риск от топлинен удар)

Поради тези фактори отнема по-малко време, за да се стигне до изгаряне или увреждане на бебешката кожа или поради прекомерната топлина да се предизвика дехидратация или топлинен удар. Освен това е необходимо само едно слънчево изгаряне по време на детството, за да се удвоят шансовете за развитие на меланом, най-сериозният вид рак на кожата.

Имайки предвид всичко това – и тъй като процесът на регенерация на кожата не функционира правилно през първите няколко години от живота – ясно е, че бебетата се нуждаят от допълнително ниво на слънцезащита. Когато твоето бебе е готово за слънцето, това трябва да включва непременно слънцезащитен продукт при излагане. Но първо е нужно да разбереш защо UV светлината уврежда кожата толкова много.

Видове и ефекти на UV лъчението

Слънцето произвежда два вида UV светлина: UVA и UVB. UV светлината (наричана още радиация) е винаги около нас. Докато слънцето грее (дори зад облаците), то произвежда тези видове светлина. Както UVA, така и UVB лъчите са вредни, но оказват въздействие върху кожата по различен начин. 

 • UVA лъчите не са виновни за слънчевото изгаряне, тъй като тези лъчи всъщност не причиняват никакви симптоми на повърхността на кожата. По-скоро те проникват дълбоко в дермиса, създавайки свободни радикали и увреждайки клетките, а това от своя страна може да доведе до преждевременни признаци на стареене и рак на кожата. 
 • UVB лъчите не проникват толкова дълбоко, колкото UVA лъчите, засягайки само епидермиса върху горната част на кожата. Тези лъчи са отговорни за слънчевото изгаряне и златистия тен, както и за рак на кожата. 

Разбира се, интензивността на UV лъчите се променя през целия ден и през различните сезони, но това не означава непременно и че вредите, които нанася слънцето, също се променят.

 • UVB лъчите са по-силни през лятото и, следователно, рискът от слънчево изгаряне е по-нисък през зимата. По същия начин този риск се променя в различните часове на деня. UVB лъчите могат да бъдат до 150 пъти по-силни в средата на деня, отколкото рано сутрин или по-късно следобед.
 • UVA лъчите не следват същата флуктуация като UVB лъчите, така че интензивността им е последователна през целия ден и по всяко време на годината. Ето защо, най-добрата слънцезащита за бебета трябва винаги да предпазва от двата вида лъчи, дори и през зимата или в облачни дни.

СЛЪНЦЕЗАЩИТА: КАК ДА ЗАЩИТЯ БЕБЕШКАТА КОЖА ОТ СЛЪНЦЕТО

Има няколко важни инструмента, за да запазиш мъничето си в безопасност и да предпазиш деликатната му кожа от вредни UV лъчи. Сянката, защитното облекло и бебешки слънцезащитен крем могат да ти помогнат да го избавиш от слънчеви изгаряния по време на летните си приключения.

 

Осигури сянка

Дерматолозите препоръчват за малките деца да се избягва престоят на пряка слънчева светлина, тъй като липсва меланин в кожата им. Следователно, слънцезащитата за бебета на възраст под 6 месеца изключва престой на пряка слънчева светлина напълно. Можеш да се сетиш отново за подходящата слънцезащита в няколко различни етапа: 

 • Деца на 6 месеца и по-малки не трябва да бъдат директно изложени на слънчева светлина. 
 • Децата на възраст от 6 месеца до 1 година имат малко повече меланин, така че пряката слънчева светлина е приемлива в малки количества, въпреки че трябва като цяло да бъде ограничена и напълно избегната, когато слънцето е най-силно.  
 • Децата над 6 месеца и до 3 години могат да използват слънцезащитен продукт за бебета в допълнение към престой на сянка, за да се защити допълнително кожата. Бебешкият слънцезащитен продукт е разработен специално за чувствителната и уязвима кожа на твоето мъниче. 

През лятото слънцето е най-силно между 11:00 часа и 15:00 часа. Въпреки това, в общи линии, слънцето е най-силно по всяко време на годината в часовия интервал 10:00 - 16:00 часа. Като правило, най-добре е да избягваш излагането на слънце в този времеви диапазон, особено през летните месеци.

Избягването на пряката слънчева светлина не трябва да означава промяна на плановете ти! Ако си на плажа, допълнителната слънцезащита за твоето бебе може да бъде толкова лесна за приложение, колкото и UV-устойчив сенник или плажен чадър. Когато сте навън, можете да използвате капака на детската количка или сенник за столчето в колата, количката или носилката.

 

Носи защитно облекло

Не забравяй, че UVA лъчите могат да причинят щети по всяко време на деня и годината, така че облеклото е чудесен инструмент за защита на бебето от слънцето. Когато сте на разходка (особено когато няма сянка), можеш да покриваш кожата на бебето си с дрехи с дълги ръкави, които не пропускат слънчевата светлина.

Не забравяй слънчевите очила и шапката с широка периферия за предпазване на очите и скалпа на бебето от слънчеви изгаряния. През лятото, когато е горещо, избери леки дрехи в светли цветове или бански костюми с UV защита, когато сте на плажа. За деца над 6 месеца нанеси слънцезащитен продукт под всяко облекло, което е прозрачно и под презрамките, и под крачолите.

Някои модни марки създават специални облекла за слънцезащита дори и за бебета. Можеш да избереш сред ризи, къси панталонки, панталони, тениски и бански, като всички съдържат UV-устойчиви материали или покрития. Дори когато играеш под или близо до сянка, този тип облекло може да добави точно онзи слой на слънцезащита, от който твоето бебе се нуждае.

 

Използвай слънцезащита за бебета

Въпреки че слънцезащитата за бебета под 6 месеца трябва да включва само сянка, децата над 6 месеца могат да започнат да използват слънцезащитен крем. Има няколко общи насоки за използване на слънцезащитни продукти с минерални или химически филтри (което и да предпочиташ):

 • Използвай широкоспектърен слънцезащитен продукт, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи
 • Избери слънцезащитен продукт със слънцезащитен фактор (SPF) минимум 50
 • Избери слънцезащитен продукт с минерални или химични филтри, който е направен специално за бебета, тъй като е по-малко вероятно да раздразни кожата
 • Нанасяй слънцезащита на всеки 90 минути до два часа (и по-често при плуване)
 • Използвай слънцезащитен продукт както за лицето, така и по тялото на бебето си

СЛЪНЦЕЗАЩИТА: КАК ДА ИЗБЕГНЕШ ДЕХИДРАТАЦИЯТА ПРИ БЕБЕТАТА

Въпреки че защитата от увреждане от слънцето на кожата на твоето бебе може да е основната ти грижа, също толкова важно е да избегнеш дехидратацията, когато си на слънце. Добавянето на хидратация към режима на слънцезащита на бебето е толкова просто, колкото да се увериш, че мъничето приема достатъчно течности през целия ден. Но правилната хидратация е в различно ниво за бебетата на различна възраст:  

 • От 0 до 6 месеца: Ако кърмиш, бебето ти най-вероятно ще бъде добре хидратирано. В по-горещо време, кърменето би трябвало да е достатъчно, тъй като кърмените бебета на тази възраст не трябва да пият вода. Ако храниш с млечна формула - адаптирано мляко, бебето ти може да приема малко вода, ако е преварена и охладена. Винаги можеш да се консултираш с твоя лекар при всякакви въпроси. 
 • Над 6 месеца: На около 6 месеца бебетата обикновено са готови да опитат твърди храни. След като се случи този преход, те могат да започнат да пият малко вода по време на хранене. Разбира се, кърмата или млечната формула с адаптирано мляко все още ще бъдат основният им източник на храна и хидратация.  
 • Над 12 месеца: На 1 година бебето ти вероятно консумира смес от вода, кърма, млечна формула или краве мляко и твърди храни. Въпреки че това изобилие от течности най-вероятно ще го поддържа хидратирано, винаги можеш да предложиш на мъничето си замразена близалка, направена с вода в по-горещите дни! (Ако искаш да направиш близалка с разреден плодов сок, запази я за времето на хранене, за да избегнеш кариеси.)  

По-големите деца също могат да използват твърди храни, за да останат хидратирани. Горещите летни дни са идеални за вкусна и хидратираща плодова салата! 

 

СЛЪНЦЕЗАЩИТА: ПОДДЪРЖАНЕ НА БЕБЕТО ХЛАДНО В ГОРЕЩИ ДНИ

Много родители се чудят какви други продукти или тактики да добавят към режима на слънцезащита на бебето си и, по-конкретно, как да предотвратят топлинния удар и други рискове, свързани с излагането на слънце. Като се има предвид цялата информация по-горе, поддържането на твоето бебе в хладно състояние през горещите летни дни е една от най-добрите тактики. Оставането на хладно ще помогне за намаляване на рисковете от топлинни реакции, като слънчасване, топлинен удар и дехидратация.

За щастие децата са склонни да обичат да остават на хладно през лятото, тъй като това често включва игра във водата! Някои други полезни методи за поддържане на хладно състояние включват:

 • Игра на сянка по време на горещо време
 • Нанасяне на слънцезащитен продукт за бебета, за да поддържа кожата защитена и хидратирана
 • Прохладна вана преди лягане
 • Спане с леко облекло и лятно спално бельо
 • Поддържане на помещенията хладни чрез спускане на щорите или с помощта на вентилатор

МОГАТ ЛИ БЕБЕТАТА ДА ПОЛУЧАТ ТОПЛИНЕН УДАР И КОЛККО ДЪЛГО ТРАЕ?

Да не би бебето ми има топлинен удар? Не си единственият родител, който се чуди това в изключително горещите дни, така че е важно да разбереш как децата развиват топлинния удар, как да го предотвратиш и как да го излекуваш.

Въпреки че можеш да чуеш термина топлинен удар по-често от слънчевия удар, между тях има съществена разлика - топлинният удар се случва преди слънчевия удар.

 • Когато бебетата се нагорещят и не консумират достатъчно течности, телесната им температура се повишава. Ако можеш да охладиш тялото им в рамките на 30 минути, твоето бебе просто ще има бърз пристъп на слънчасване.
 • Ако тялото на бебето ти не може да се охлади в рамките на 30 минути, има риск от слънчев удар, развиващ се следствие на топлинния удар, което всъщност е и моментът, в който е необходима медицинска намеса, за да се охлади.

Други признаци на слънчев удар могат да включват интензивното чувство на жажда, чувство на болест, слабост, бледа или пребедняла кожа и спазми или загуба на апетит. Но по-важното е, че температура между 38 и 40 градуса по Целзий е най-големият индикатор. За да избегнеш топлинния удар, който се превръща в слънчев удар, следвай тези три стъпки възможно най-бързо:

1. Изведи бебето си на хладно, сенчесто място за почивка.
2. Дай на твоето бебе много течности.
3. Охлади кожата на бебето със студен компрес или кърпа. 

Ако мъничето не реагира на тези стъпки по-горе и/или температурата му се е увеличила до 40 градуса по Целзий или повече, вероятно имат топлинен удар. Тъй като топлинният удар е спешен случай при бебетата, важно е да се обадиш на линейка. Но запомни, че поддържането на твоето бебе на хладно и хидратирано с течности и слънцезащитен продукт в горещо време ще изиграе важна и основна роля в предотвратяването на топлинен удар!

КАК ДА ЛЕКУВАМЕ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПРИ БЕБЕ

Дори да предприемеш всички предпазни мерки по-горе и да обърнеш допълнително внимание на защитата от слънцето, твоето бебе все още може да пострада от слънчево изгаряне. Тъй като бебешката кожа е тънка и деликатна, тя изгаря лесно, а инцидентите могат да се случат. Ако стане така, ще е полезно да знаеш защо се случва слънчевото изгаряне, как да се грижиш за кожата след това, как да я успокоиш и какво да се използваш за лицето и тялото на твоето бебе за лечение.  

 

Причини за слънчево изгаряне

Като начало нека видим какво точно причинява слънчево изгаряне при бебетата. Когато мъничето ти прекарва твърде много време на слънце и е изложено на UV лъчи (UVB лъчите по-специално), външният слой на кожата може да реагира с възпалителна реакция, подобно на всеки друг вид изгаряне. За щастие слънчевото изгаряне обикновено е изгаряне първа степен и рядко води до изгаряния втора степен.

Слънцезащитният продукт помага за предпазване от слънчево изгаряне чрез създаване на защитен слой върху кожата с UV филтри, независимо дали те са минерални или химични.

 • Минералните филтри действат като малки огледала, отразяващи светлината от кожата.
 • Химичните филтри абсорбират слънчевата светлина, превръщат я в енергия и я освобождават от кожата.

NIVEA предлага слънцезащитни продукти за бебета както с минерални, така и химични филтри, но използва и комбинация от двата вида UV филтри в някои продукти.

 

Признаци на изгаряне от слънцето

Една от опасностите при слънчевото изгаряне е, че кожата обикновено не показва признаци на зачервяване и възпаление до около четири до шест часа след излагане на UV лъчение. През следващите 12 часа слънчевото изгаряне би могло да се задълбочи и да стане по-болезнено.  

 

Защо и кога слънчевото изгаряне за бебето е спешен случай? 

Слънчевото изгаряне обикновено не изисква спешни процедури. Дори когато изгорената зона е видимо червена, гореща на допир и болезнена, можеш да лекуваш у дома. Въпреки това, има няколко други симптоми, които показват по-сериозно слънчево изгаряне.  

Свържи се с педиатъра или заведи бебето си в спешно отделение, ако забележиш някой от следните симптоми заедно със зачервяване, възпаление и болка:

 • Мехури
 • Треска или втрисане
 • Объркване или летаргия
 • Повръщане
 • Общо неразположение, раздразнителност или неразположение

Защо тези симптоми на слънчево изгаряне при бебетата са спешен случай? Тези симптоми биха могли да показват, че детето ти се е дехидратирало или има топлинен удар, слънчасване или слънчев удар. Във всеки от тези случаи е важно твоето бебе да получи спешна медицинска помощ.

 

Лечение на бебе при слънчево изгаряне

Как се лекува слънчево изгаряне при бебета? Има няколко неща, които можеш да направиш, за да спомогнеш за успокояване на кожата на мъничето си след слънчево изгаряне.

 • Хидратирай го, за да се охлади. Слънчевите бани карат бебето да губи течности, така че е важно да хидратираш незабавно, за да охладиш тялото и кожата му.
 • Дръж го на сянка. Преместете се на сянка възможно най-скоро и стойте далеч от слънцето, докато слънчевото изгаряне се лекува, а това може да отнеме няколко дни.
 • Направи студен компрес. Много родители се чудят как да лекуват слънчево изгаряне на лицето на бебето си в частност. Използването на влажна кърпа или студен компрес успокоява кожата по цялото тяло и е достатъчно нежно, за да помогне с всякакви изгаряния по лицето. Използвай бельо или памук за целта, повтаряй на всеки няколко часа и избягвай да използваш нещо замразено – увредената кожа е твърде чувствителна за лед.
 • Бъди нежна. Внимавай да не раздразниш кожата на бебето си повече, така че използвай нежен сапун по време на баня и облечи мъничето в меко, леко облекло.

Нещата, които трябва да избягваш, включват използването на продукти за грижа след слънце, тъй като те използват охлаждащи агенти и аромати, които не са подходящи за чувствителната бебешка кожа и могат да я подразнят. Също така е важно да оставиш всички мехури да се излекуват сами, така че имай предвид да не ги пукаш умишлено. Ще помогне ли бебешкият лосион при слънчево изгаряне? Лосионът няма да помогне за лечение на слънчево изгаряне, но ако изгарянето е леко, малко слънцезащитен лосион за бебета може да помогне за успокояване на сухотата и за допълнителна хидратация.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ГРИЖА ЗА БЕБЕТО НА ПЛАЖА

Както знаеш, лятното време обикновено се прекарва навън под слънцето и на плажа. Децата обичат да играят в пясъка и да сърфират, така че защитата на бебето от вредното влияние на слънцето включва препоръки за грижа за бебето на плажа. Планирай отрано, имай предвид списъка по-долу и вземи с теб всичко, от което може да имаш нужда, за да си сигурна, че мъничето ти се чувства комфортно и в безопасност.

 • Подходящата възраст. Не забравяй, че е най-добре да изчакаш, докато бебето навърши 6 месеца или повече, за да го заведеш на плажа. Можеш да разходиш малкото си бебе по плажа, но не забравяй да го държиш на сянка, с предпазно облекло и на хладно, тъй като то не трябва да бъде изложено на пряка слънчева светлина все още.
 • Слънцезащита. Имай предвид съветите в тази статия и донеси всички необходими аксесоари за слънцезащита на бебето, включително следните:
 • Бебешки слънцезащитен продукт (за деца на възраст над 6 месеца)
 • Сенник или чадър
 • Шапка за слънце и слънчеви очила
 • Подходяща постелка за защита от горещите скали и пясъка
 • Защитно облекло (свободно и леко, в светли цветове и/или UV-устойчиви)
 • Изобилие от течности (вода само за по-големите деца)
 • Хидратиращи закуски като плодове (за по-големи бебета и деца)
 • Нанасяй слънцезащита повторно. Нанасяй слънцезащитен продукт за бебе на всеки 90 до 120 минути. Ако децата ти играят във водата, е необходимо да използваш слънцезащитен продукт по-често, особено като излязат от водата и изсъхнат.
 • Наглеждай бебето си. Наблюдавай внимателно децата си за признаци на слънчасване. Ако проявяват някой от гореспоменатите симптоми, овладей бързо слънчасването и повикай линейка, ако състоянието им се развие в топлинен удар.
 • Без слънчеви бани. Като цяло не се препоръчват слънчеви бани за бебета и малки деца. Ако бебето ти иска да играе в пясъка, осигури му сянка. Не забравяй, че пряката слънчева светлина трябва да се избягва при бебета под 6 месеца и да се ограничава при деца от 6 месеца до 1 година. След 6 месеца, бебешкият слънцезащитен продукт е задължителен!
 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА И ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО ПРИ БЕБЕТА

МОГАТ ЛИ БЕБЕТАТА ДА ПОЛУЧАТ ТОПЛИНЕН УДАР?

Да, бебетата са изложени на риск от топлинен удар, защото са по-чувствителни към слънцето и горещото време, тъй като те не се потят като възрастните. Ако твоето бебе покаже признаци на топлинен удар, повикай незабавно на линейка.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ОЧИТЕ НА БЕБЕТАТА ОТ СЛЪНЦЕТО?

Защити очите на бебето си от слънцето с бебешки слънчеви очила или шапка с широка периферия или козирка.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БЕБЕТАТА ОТ СЛЪНЦЕТО В СТОЛЧЕТО ЗА КОЛА?

Когато бебето ти се вози в колата, използвай сенник на прозореца до столчето му за кола.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БЕБЕТАТА ОТ СЛЪНЦЕТО В НОСИЛКАТА ИЛИ В КОЛИЧКА?

Използвай сенник или чадър, за да предпазиш бебето си от слънцето, когато е в носилката или количката.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ МОГАТ ДА ИЗЛЯЗАТ БЕБЕТАТА НА СЛЪНЦЕ?

Бебетата, които са на по-малко от 6 месеца, не трябва да бъдат изложени на никаква пряка слънчева светлина, тъй като кожата им не е развила достатъчно меланин - лека естествена слънцезащита. От 6 месеца до 1 година ограничи пряката слънчева светлина колкото е възможно повече и използвай бебешки слънцезащитен продукт след навършване на 6 месеца.

МОГАТ ЛИ БЕБЕТАТА ПОД 6 МЕСЕЦА ДА ИЗПОЛЗВАТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ?

Не, бебетата под 6 месеца не трябва да използват слънцезащитен продукт, защото кожата им е твърде уязвима за пряката слънчева светлина. Вместо това дръж бебето под 6 месеца далеч от слънчевите лъчи изцяло, като го държиш на сянка и го обличаш в леки панталони, ризи с дълъг ръкав, шапки, слънчеви очила и др. защитно облекло.

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРОДУКТИ ЗА ГРИЖА ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ ЗА БЕБЕ?

Не се препоръчва да се използват продукти за грижа след слънце върху бебе, тъй като съдържат дразнители. Вместо това използвай студен компрес или кърпа, за да охладиш кожата на бебето си и се увери, че е добре хидратирано; и разбира се - избягвай излагането на слънце, докато лекуваш слънчевото изгаряне.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: СЛЪНЦЕЗАЩИТА ЗА БЕБЕ

Въпреки че е изкушаващо да водиш сладкото си малко новородено с теб на летните си ваканции, най-добре е да го държиш далеч от слънцето, докато кожата му не е готова за него! С такава деликатна кожа и липса на меланин (който осигурява лек слой естествена слънцезащита), бебетата не трябва да имат никакво пряко излагане на слънце или да използват слънцезащитен продукт, докато не навършат 6 месеца. След тази възраст ограничи излагането на слънце и използвай слънцезащитен продукт, специално разработен за бебета, като NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive Спрей помпа SPF50+.

Други начини за предотвратяване на слънчасване, слънчево изгаряне и топлинен удар включват държане на бебето на сянка, с подходящо защитно облекло, добре хидратирано и на хладно. Ако получи слънчево изгаряне, можеш да го лекуваш и у дома, като използваш студени компреси и дадеш на бебето си допълнително количество течности. Същото се прилага и при слънчасване – лекувай у дома, като намалиш температурата на твоето бебе с мокри компреси, хладни бани и течности (нищо друго освен млечна формула или кърмене до 6 месеца).

Обади се на педиатъра на твоето дете, ако забележиш признаци на по-тежко слънчево изгаряне, като мехури, треска, втрисане, повръщане, летаргия или суетене. Повикай линейка, ако слънчасването се е превърнало в топлинен удар, особено ако не успееш да свалиш температурата на бебето си в първите 30 минути или то показва признаци като объркване, раздразнителност, зачестено дишане или загуба на съзнание.

Когато бебето ти е вече на 6 месеца, се забавлявайте (за ограничено време) на слънце и използвай непременно слънцезащитен продукт за бебе, за да запазиш мъничето си щастливо, здраво и напълно защитено.

 

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ