От какъв слънцезащитен крем се нуждая?

ОТКРИЙТЕ НАЙ-ДОБРИЯ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ВАШАТА КОЖА.

Слънцезащитният фактор определя колко ефективно и колко дълго даден слънцезащитен крем ще предпазва кожата ви. Открийте как да изчислите стойността му за вашия тип кожа.

Забавление под слънцето – с правилния слънцезащите фактор

Слънцезащитен фактор (SPF)

Обичаме слънцето, на плажа или на пистите. Забавляваме се и се чувстваме добре. И се защитаваме. Слънцезащитният фактор (SPF) е едно от нещата, които определят ефективността на слънцезащитния крем. Слънцезащитните продукти на NIVEA предпазват кожата от UV лъчите, предотвратяват изгаряния и образуването на свободни радикали. Колкото и да е приятно излагането на слънце, всеки е по един или друг начин чувствителен към слънчевата светлина. Има различни типове кожа в зависимост от цвета на кожата, косата и очите. Тъй като светлата кожа се нуждае от по-голяма защита от слънцето в сравнение с по-тъмната кожа, има подходящ слънцезащитен фактор за всеки тип кожа.  
Важно е да знаете: Слънцезащитният фактор, който е подходящ за вашия тип кожа, се определя от продължителността на времето, в което кожата може сама да се защитава. Това е периодът, за който кожата може да бъде изложена на слънце, без да изгори. В зависимост от типа на кожата, местоположението и времето от годината, това време е между 5 и 30 минути. 
Тук можете да научите повече за типовете кожа под слънцето.

Тази формула ви помага да определите кой слънцезащитен фактор е най-подходящ за вас – както и да изберете правилните слънцезащитни продукти, които да си осигурят релакс под слънцето, на плажа или в планината.

Високият слънцезащитен фактор удължава удоволствието от слънчевите бани и гарантира здравословен тен. Слънцезащитните фактори са разделени на следните нива: нисък (6-10), среден (15025), висок (30-50), много висок (50+).


Как да открия правилния слънцезащитен фактор за моята кожа?

При избора на правилния слънцезащитен фактор трябва да се вземат предвид следните критерии:

  • Колко дълго искате да стоите на слънце
  • Какъв тип кожа имате
  • Къде сте на слънце
  • Кога сте на слънце

Цялостна защита: качествените кремове са по-ефективни

Важно: Слънцезащитният фактор в кремовете описва основно UVB защитата. Продуктите за защита от слънце на NIVEA обаче ви защитават и от UVA лъчите. Правилното съотношение между UVA и UVB защита се дефинира съгласно препоръките на Европейския съюз. Подразбира се, че това съотношение се спазва от всички слънцезащитни продукти NIVEA.

ХИДРАТИРАЩА ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА


UV ФИЛТРИ

МИНЕРАЛНИ ФИЛТРИ

Минералните UV в слънцезащитните продукти се състоят основно от титаниев диоксид и цинков оксид. Защитният механизъм на тези UV филтри се базира не само на поглъщане на слънчевата светлина, но и на физически ефекти, а именно отразяване и разпръскване на светлината.

ХИМИЧНИ ФИЛТРИ

В допълнение има химични UV филтри със защитни механизми, базирани само на поглъщане на UV лъчението. В този случай вредното лъчение се превръща в топлинна енергия. За да се постигне желаната UVA/UVB защита, се комбинират различни UV филтри до достигане на оптималния спектър на защита. В допълнение към слънцезащитния фактор, който трябва да се постигне, сензорните аспекти и други критерии като водоустойчивост също играят роля в избора на правилните филтри.

ИЗБЯГВАНЕ НА УВРЕЖДАНЕ НА ДНК

UVA лъчите не предизвикват болезнени симптоми по кожата, но проникват дълбоко в клетките на дермиса. Те стимулират формирането на свободни радикали и могат дългосрочно да увредят ДНК. UVB лъчите „само“ проникват в епидермиса. Те са отговорни за бронзовия тен, но и за изгарянето и рака на кожата. Тъй като могат директно да увредят ДНК, те могат да причинят рак на кожата. Използването на слънцезащитни продукти ни предпазва от отрицателните свойства на UVA/UVB лъчението.

Високият слънцезащитен фактор осигурява по-добра защита от UV лъчите в сравнение с по-ниския фактор.

Дълготраен естествен тен

Ако се защитавате с висок слънцезащитен фактор, на кожата ѝ е необходимо повече време, за да придобие естествен тен. Това означава обаче, че сте изложени на по-малко рискове и слънчевите бани са по-здравословни. В допълнение, тенът ви ще трае по-дълго време. 

Вълнуващи новини: NIVEA SUN разработи нов продукт, който активира естествения процеса на образуване на тен: серията NIVEA® SUN Protect & Bronze съдържа натурален растителен екстракт, който активира производството на меланин в кожата. Меланинът се произвежда от тялото и е отговорен за защитата и тена. Резултатът: дълготраен и естествен тен.