правилния слънцезащитен фактор, подходящия слънцезащитен продукт

ОТ КАКЪВ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ СЕ НУЖДАЯ?

ОТКРИЙ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР ЗА ТВОЯТА КОЖА

Слънцезащитният фактор определя колко ефективно и колко дълго даден слънцезащитен продукт ще предпазва кожата ти. Открий как да изчислиш стойността му за нуждите на твоя тип кожа.

ЗАБАВЛЕНИЕ ПОД СЛЪНЦЕТО С ПРАВИЛНИЯ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕ ФАКТОР

Слънцезащитен фактор (SPF)

Обичаме слънцето, на плажа или на разходка. Забавляваме се и се чувстваме добре. И най-важното е винаги да се защитаваме от неговите вредни лъчи. Слънцезащитният фактор (SPF) е едно от нещата, които определят ефективността на слънцезащитния продукт. Слънцезащитните продукти на NIVEA SUN предпазват кожата от UV лъчите, предотвратяват изгаряния и образуването на свободни радикали. Колкото и да е приятно излагането на слънце, всеки е по един или друг начин чувствителен към слънчевата светлина. Има различни типове кожа в зависимост от цвета на кожата, косата и очите. Тъй като светлата кожа се нуждае от по-голяма защита от слънцето в сравнение с по-тъмната кожа, има подходящ слънцезащитен фактор за всеки тип кожа.

Важно е да знаеш: Слънцезащитният фактор, който е подходящ за твоя тип кожа, се определя от продължителността на времето, в което кожата може сама да се защитава. Това е периодът, за който кожата може да бъде изложена на слънце, без да изгори. В зависимост от типа на кожата, местоположението и времето от годината, това време е между 5 и 30 минути.

Тук можеш да научиш повече за типовете кожа под слънцето.

 
изчисляване на подходящия слънцезащитен фактор
Тази формула ти помага да определиш кой слънцезащитен фактор е най-подходящ за теб – както и да избереш правилните слънцезащитни продукти, които да ти осигурят безгрижен престой под слънцето, на плажа или в планината.
подходящия слънцезащитен фактор
Високият слънцезащитен фактор удължава безгрижния престой под слънцето и гарантира здравословен тен. Слънцезащитните фактори са разделени на следните нива: нисък (6-10), среден (15-25), висок (30-50), много висок (50+).

Как да открия правилния слънцезащитен фактор за моята кожа?

При избора на правилния слънцезащитен фактор трябва да се вземат предвид следните критерии:

  • Колко дълго искаш да стоиш на слънце
  • Какъв тип кожа имаш
  • Къде си на слънце
  • Кога си на слънце
 

Цялостна защита: качествените кремове са по-ефективни

Важно: Слънцезащитният фактор в кремовете описва основно UVB защитата. Продуктите за слънцезащита на NIVEA SUN те защитават и от UVA лъчите. Правилното съотношение между UVA и UVB защита се дефинира съгласно препоръките на Европейския съюз. Подразбира се, че това съотношение се спазва от всички слънцезащитни продукти NIVEA SUN.
 

UV ФИЛТРИ

МИНЕРАЛНИ ФИЛТРИ

Минералните UV филтри в слънцезащитните продукти се състоят основно от титаниев диоксид и цинков оксид. Защитният механизъм на тези UV филтри се базира не само на поглъщане на слънчевата светлина, но и на физически ефекти, а именно отразяване и разпръскване на светлината.

ХИМИЧНИ ФИЛТРИ

В допълнение има химични UV филтри със защитни механизми, базирани само на поглъщане на UV лъчението. В този случай вредното лъчение се превръща в топлинна енергия. За да се постигне желаната UVA/UVB защита, се комбинират различни UV филтри до достигане на оптималния спектър на защита. В допълнение към слънцезащитния фактор, който трябва да се постигне, сензорните аспекти и други критерии като водоустойчивост също играят роля в избора на правилните филтри.

ИЗБЯГВАНЕ НА УВРЕЖДАНЕ НА ДНК

UVA лъчите не предизвикват болезнени симптоми по кожата, но проникват дълбоко в клетките на дермиса. Те стимулират формирането на свободни радикали и могат дългосрочно да увредят ДНК. UVB лъчите „само“ проникват в епидермиса. Те са отговорни за бронзовия тен, но и за изгарянето и рака на кожата. Тъй като могат директно да увредят ДНК, те могат да причинят рак на кожата. Използването на слънцезащитни продукти ни предпазва от отрицателните свойства на UVA/UVB лъчението.
правилния слънцезащитен фактор за мен
Високият слънцезащитен фактор осигурява по-добра защита от UV лъчите в сравнение с по-ниския фактор.

Дълготраен естествен тен

Ако се защитаваш с висок слънцезащитен фактор, на кожата ѝ е необходимо повече време, за да придобие естествен тен. Това означава обаче, че си изложена на по-малко рискове и слънчевите бани са по-здравословни. В допълнение, тенът ти ще трае по-дълго време.

Вълнуващи новини: NIVEA SUN разработи нова серия продукти, които активират естествения процес на образуване на тена: NIVEA® SUN Protect & Bronze съдържа натурален растителен екстракт, който активира производството на меланин в кожата. Меланинът се произвежда от тялото и е отговорен за слънцезащитата и придобиването на златист тен. Резултатът: дълготраен и естествен, равномерен тен.