ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА БЕБЕТА

Изкушаващо е да използваш един-единствен слънцезащитен продукт за цялото семейство, включително и за бебето ти. Но когато става въпрос за бебешка слънцезащита, има основателна причина някои слънцезащитни продукти да се създават специално за мъничетата. Освен, че бебетата са по-уязвими към увреждания следствие на излагане на слънце и се нуждаят от специфично високо ниво на защита, съставките в слънцезащитните продукти за по-големи деца и възрастни могат да подразнят чувствителната и деликатна кожа на бебето. Продължи да четеш, за да научиш всичко за бебешките слънцезащитни продукти и да откриеш кой е най-подходящият за твоето бебе!

ЗАЩО БЕБЕТАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ СПЕЦИАЛНИ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ?

Бебетата имат деликатна кожа, която е много по-уязвима към увреждания от слънцето в сравнение с тази на по-големите деца и възрастните. Има няколко причини за тази допълнителна чувствителност:

Липса на меланин. Когато бебетата се раждат, кожата им няма достатъчно меланин, за да я предпазва от излагане на слънце. Меланинът е пигментацията, която придава на кожата цвета ѝ, като осигурява и малко естествена самозащита срещу вредните UV лъчи на слънцето. Без достатъчно меланин бебетата се нуждаят от по-висока степен на слънцезащита.

Бавен процес на регенерация. В допълнение към липсата на меланин, бебетата не са разработили напълно други защитни механизми, включително процеса на регенерация на кожата. Така че, ако се случи изгаряне следствие на престой на слънцето, телата им не могат да регенерират кожни клетки, както се случва при по-големите деца и възрастните. И, за съжаление, е достатъчно само едно лошо слънчево изгаряне в детството, за да се удвоят шансовете за развитие на меланом, най-сериозният вид рак на кожата.

Без пряка слънчева светлина. Като цяло експертите съветват да се ограничи времето на излагане на слънце при бебета и деца до 3-годишна възраст. Всъщност бебетата под 6 месеца изобщо не трябва да приемат пряка слънчева светлина, а тези от 6 месеца до 1 година трябва да имат много кратък престой на слънце. Когато са изложени на слънце, бебетата и малките деца изискват повече защита от слънцето от по-големите деца и възрастните.

Имайки предвид всичко това, бебетата изискват различен подход на слънцезащита. Подходящ слънцезащитен продукт, специално предназначен за уязвимата и чувствителна кожа на твоето бебе, ще добави слоя защита, от който то се нуждае.

 

КАКЪВ ВИД СЛЪНЦЕЗАЩИТА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА БЕБЕТАТА?

Бебетата над 6 месеца могат да използват слънцезащитен продукт, но той трябва да бъде съобразен с деликатната им кожа. Като цяло чувствителните бебешки слънцезащитни продукти трябва да бъдат без дразнещи аромати и консерванти и да са дерматологично и педиатрично тествани. Продуктите на NIVEA се съобразяват с това изискване и плюс това са екстра водоустойчиви и подходящи за кожа, склонна към екземи. 

Други неща, които трябва да се имат предвид при избора на слънцезащитен продукт за бебе: 

Широкоспектърен. Има два вида UV лъчи: UVA и UVB. И двата вида причиняват увреждане на кожата по различни начини, така че е важно да избереш слънцезащитен продукт за бебета, който е широкоспектърен, което означава, че предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи.  

Слънцезащитен фактор (SPF). Вероятно вече знаеш какво представлява SPF, а за бебетата е важно слънцезащитният им продукт да има висок слънцезащитен фактор (SPF). SPF измерва количеството време, през което кожата ти е защитена, преди да рискува слънчево изгаряне (но без да се има предвид интензивността на слънцето и нивото на естествена слънцезащита (меланин)). NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive Слънцезащитен спрей SPF50+ е чудесен вариант за цялостна слънцезащита, тъй като на бебетата им липсва меланин и, следователно, се нуждаят от по-висока SPF. 

Екологичен. Въпреки че съставките в слънцезащитните продукти са подходящи за кожата ни, те не винаги са приемливи за околната среда. Проучванията показват, че оксибензон, октиноксат, октокрилен и течните пластмасови микрочастици могат да причинят вреда на нашите океани и морския живот, и тъй като природата е в сърцата ни, продуктите NIVEA SUN не съдържат тези съставки. 

Лесно нанасяне. За непослушните бебета и деца понякога е истинско предизвикателство да се нанася слънцезащитен продукт! Използвай кремообразен продукт, не аерозолен спрей, или продукт, който ти е лесно да нанесеш, така че да можеш да покриеш цялото лице и тяло на мъничето си равномерно. (Забележка за спрейовете: когато нанасяш върху лицето, напръскай слънцезащитния спрей върху ръцете си и след това нанеси върху лицето на детето си. Спреят без аерозол е най-добър, тъй като UV филтрите не трябва да се вдишват от никого, независимо от възрастта.) 

Водоустойчив. Ако децата ти обичат да плуват или да играят във водата, можеш да избереш слънцезащитен продукт, който е водоустойчив, така че защитата да остава върху кожата независимо от дейността. Всички продукти NIVEA SUN са екстра водоустойчиви, за да гарантират, че мъничетата ще останат в безопасност от слънцето дори и във водата. 

Минерални UV филтри спрямо химическите. И двата вида слънцезащитни продукти създават защитен слой върху кожата, но те действат по различен начин. Минералните UV филтри (неорганични) действат като малки огледала, отразявайки слънчевата светлина от кожата. Химическите UV филтри (органични) абсорбират слънчевата светлина, превръщайки я в термична енергия и освобождавайки я от кожата. NIVEA предлага слънцезащитни продукти както с минерални UV филтри, така и с химически, плюс някои, които използват смесица от двете.

И така, кой слънцезащитен продукт е най-подходящ за бебето? Всеки широкоспектърен бебешки слънцезащитен продукт със SPF50+ (независимо дали с химически или минерални филтри), който е дерматологично и педиатрично съвместим с кожата, е напълно подходящ – стига да е и водоустойчив, лесен за нанасяне, и екологичен. 

 

КОГА БЕБЕТАТА МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ

Въпреки че слънцезащитата е толкова важна за бебетата и деликатната им кожа, трябва да изчакаш, преди да използваш слънцезащитен продукт, докато мъничето ти стане поне на 6 месеца. Причината не е, защото слънцезащитните продукти са опасни за тях – твоето бебе просто не трябва да стои на слънце изобщо, докато кожата му не е готова за това и не започне да произвежда собствена защита. Ето затова най-вероятно ще се сетиш за бебешка слънцезащита на два етапа: преди навършване на 6 месеца и след това.

 

Бебета под 6 месеца

Вместо да използваш слънцезащитен продукт при бебетата под 6 месеца, най-добре е да ги държиш далеч от слънцето, особено от пряката слънчева светлина. За да защитиш кожата им, облечи бебето си в дрехи със светли цветове, от леки материали и използвай UV-устойчиви сенници в колата, на носителката и на количката. Има и една забележка за това правило: ако твоето бебе трябва да бъде изложено на пряка слънчева светлина за кратко, можеш да използваш малко количество слънцезащитен продукт за бебе със SPF50+. 

 

Бебета над 6 месеца

Ето това е моментът, когато бебетата най-накрая могат да се забавляват на слънце и да използват слънцезащитен продукт! Твоето бебе наистина се нуждае от надеждна слънцезащита, ако играе навън, но 6 месеца е целевата възраст! След това могат да използват специален слънцезащитен продукт за бебе с фактор поне SPF50. Пробвай NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive Спрей помпа SPF50+ за мигновена и ефикасна слънцезащита. 

 

КОГА СЕ НУЖДАЯТ БЕБЕТАТА ОТ СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

Бебето има ли нужда от слънцезащита на сянка? Мога ли да нанеса слънцезащитен продукт върху бебето през зимата? Да използвам ли слънцезащитен продукт за бебе рано сутринта? Това са видовете въпроси, които родителите си задават, тъй като здравето и доброто състояние на детето са основната им грижа. 

Твоето бебе се нуждае от слънцезащитен продукт ежедневно, точно както и ти, независимо от сезона или времето през годината. UVA и UVB лъчите действат малко по-различно, но UVA лъчите могат да причинят увреждане от излагане на слънце през цялата година, по всяко време на деня. Те проникват дълбоко в кожата, така че въпреки че UVA лъчите не причиняват слънчево изгаряне, те могат да причинят преждевременно състаряване и рак на кожата. Поради това трябва да пазиш бебето си от слънцето през цялата година и по всяко време на деня.  

Въпреки, че бебетата могат да понасят слънцезащитен продукт в малки количества, не трябва да използваш слънцезащита преди да навършат 6 месеца. Така че, ако си навън с новороденото си бебе през зимата, все още е важно да държиш сенника в позиция. А за по-големите бебета и деца слънцезащитните продукти са съществена част от ежедневната им рутина, независимо от времето или температурата.

 

КАК ДА НАНАСЯМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА НА БЕБЕТО

На теория нанасянето на слънцезащитен продукт за бебета е толкова ясно, колкото и нанасянето на слънцезащита при възрастните, с разликата, че трябва да се справиш с немирното бебе! Целта е да се постави слънцезащита старателно и равномерно върху всички открити зони на кожата. За да ти помогнем с тази задача, ето няколко съвета:

Съсредоточи се върху зоните, които са изложени. Постави обилно количество бебешки слънцезащитен продукт в зоните, където кожата е изложена. Обикновено това включва лицето, ушите, шията и горната част на ръцете. Но през лятото може да се наложи да покриеш повече зони, включително ръцете, ходилата и краката на мъничето.

Дай воля на креативността. Не всички бебета ще седят мирно и ще позволят да нанесеш слънцезащитата старателно! Понякога може да се наложи да станеш малко по-креативна и да направиш игра за поставяне на слънцезащита.

Забавлявай се. Благодарение на формулите за незабавна защита на NIVEA SUN не е необходимо чакане - действието е мигновено! 

 

Колко често трябва да нанасяш слънцезащитен продукт върху кожата на твоето бебе?

Тъй като защитата на слънцезащитния продукт постепенно отслабва при нормална активност (като изпотяване, изтриване и т.н.), важно е да се нанася повторно поне на всеки два часа. Ако мъничето ти плува или играе във водата, нанеси отново по-често, особено след като излезе от водата и кожата започне да изсъхва. Полезно е да знаеш, че повторното нанасяне на слънцезащита не засилва защитата от слънце; а по-скоро просто поддържа съществуващата защита, поради което ще трябва да нанасяш отново често.

 

Как да премахнеш слънцезащитен продукт от кожата на бебе

След като приключиш забавлението на слънце, как да измиеш слънцезащитния продукт от кожата на бебето си? Бебешките слънцезащитни продукти, които са дерматологично съвместими с бебешката кожа, са безопасни за мъничето ти, така че няма проблем да ги оставиш върху кожата на детето си за деня. При завръщането си у дома можеш да изкъпеш бебето както обикновено или с помощта на влажна хавлия да избършеш кожата, с гъба или във вана за кърмачета.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА И ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО ЗА БЕБЕТА

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ДА ЗАПОЧНА ДА ИЗПОЛЗВАМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА ЗА БЕБЕТО?

Препоръчва се да изчакаш, докато бебето стане на 6 месеца или повече, за да нанесеш слънцезащитен продукт. Въпреки това, по-малките бебета могат да понасят малко количество слънцезащита, когато наистина няма как да ги предпазиш от слънчевие лъчи.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ МОГА ДА ЗАПОЧНА ДА НАНАСЯМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА НА БЕБЕ?

Бебетата на възраст под 6 месеца трябва да избягват престоя на слънце напълно. Бебетата на възраст над 6 месеца могат да се насладят на известно излагане на слънце, само докато използват и слънцезащитен продукт, специално създаден за бебета.

МОЖЕ ЛИ НОВОРОДЕНО ДА ИЗПОЛЗВА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

Не се препоръчва да се нанася слънцезащита върху кожата на новородени бебета. Чувствителната кожа на новороденото не трябва да бъде излагана на никаква слънчева светлина, тъй като е по-уязвима от увреждания от слънцето. Вместо това изчакай, докато бебето стане най-малко на 6 месеца, преди да позволиш да бъде изложено на слънчева светлина, и след това можеш да използваш специално създадена за бебето слънцезащита.

МОЖЕ ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА ЗА БЕБЕ НА 3 ИЛИ 4 МЕСЕЦА?

В ситуациите, в които наистина не можеш да поставиш мъничето си на сянка, бебетата на 3 или 4 месеца могат да понесат малко количество слънцезащитен продукт. Най-добре е обаче да изчакаш, докато бебето ти стане най-малко на 6 месеца, преди да го изложиш на директна слънчева светлина, тъй като кожата му е много по-чувствителна. 

ИЗТИЧАТ ЛИ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА БЕБЕТА?

Да, точно както всеки друг козметичен или слънцезащитен продукт, и слънцезащитните продукти за бебета имат срок на годност. Провери опаковката, за да откриеш кога изтича. Като цяло продуктите на NIVEA SUN са годни за употреба в продължение на 3 години след производството и 12 месеца след отварянето.

КОГА ДА СПРА ДА ИЗПОЛЗВАМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА ЗА БЕБЕТА?

Експертите по кожата на NIVEA препоръчват да използваш слънцезащита за деца, след като детето навърши 3 години. Преди това, но непременно след 6-месечна възраст, най-добре е да използваш слънцезащитни продукти, специално разработени за бебешката кожа.

КАК ДА ИЗБЕРА ДОБЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ ЗА БЕБЕ?

Доказано е, че бебешкият слънцезащитен продукт не дразни кожата на детето, затова потърси широкоспектърен, специално разработен за бебета слънцезащитен продукт с фактор поне SPF50. Ако е водоустойчив, е бонус, както и ако не съдържа вредни за околната среда съставки като оксибензон, октиноксат, октокрилен и течни пластмасови микрочастици.

СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА БЕБЕ БЕЗОПАСНИ ЛИ СА?

Да, бебешките слънцезащитни продукти, които са дерматологично съвместими с кожата, са напълно безопасни и създадени специално за деликатната, чувствителна и уязвима кожа на бебетата. Доказано е, че не предизвикваш дразнене на кожата на детето, докато му даваш цялата слънцезащита, от която то се нуждае, за да го предпазиш от вредното влияние на слънцето. 

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ ЗА БЕБЕ?

Най-добрият слънцезащитен крем за бебета е този, който е дерматологично доказан, широкоспектърен, лесен за нанасяне, водоустойчив, щадящ океана и има слънцезащитен фактор поне SPF 50. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ ОТНОСНО СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА ЗА БЕБЕ

Бебешкият слънцезащитен продукт е необходима част от ежедневната рутина на твоето мъниче – веднага, щом навърши 6 месеца. Ако можеш, най-добре е напълно да избегнеш всяко излагане на слънце за бебета под 6 месеца, но по-големите бебета могат да се насладят на ограничена слънчева светлина и да се предпазят със слънцезащитен крем.

Кой е най-добрият слънцезащитен продукт за бебе? Потърси слънцезащитни продукти, специално разработени за бебе, които са дерматологично и педиатрично тествани. Това обикновено са широкоспектърни и водоустойчиви продукти с по-висок фактор на слънцезащита SPF. Страхотен бонус е, ако са подходящи и за океанските води, и за кожа, предразположена към екземи, като продуктите NIVEA SUN! Това, което да избягваш в бебешките слънцезащитни продукти включва всякакви аромати или консерванти, които биха могли да подразнят чувствителната кожа.

Нанасянето на бебешки слънцезащитни продукти е просто на теория, но може да бъде предизвикателство с непослушно бебе! Крайната цел е да се постави старателно и равномерно слой слънцезащитен продукт върху участъците от кожата, които са изложени на слънчева светлина. Пробвай Спрей помпа NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive SPF50+ за по-лесно и прецизно нанасяне!

В края на краищата, бебешкият слънцезащитен продукт се създава специално за кожата на бебетата, защото те се нуждаят от допълнителна слънцезащита, която е нежна за кожата им. Пази бебето си на сянка, докато кожата му е готова за тези златни слънчеви лъчи! След това играй безгрижно под слънцето с увереност, като използваш слънцезащита за бебета с висок фактор SPF.

 

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ