Черни точки, акне, проблемна кожа, комбинирана кожа, Т-зона

Черните точки нямат шанс

КАК МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С НЕСЪВЪРШЕНСТВАТА ПО КОЖАТА?

Почти всички имаме малки бели или черни точки по носа, челото или брадичката в определен момент. Те далеч не са красиви. За щастие има някои неща, които можете да направите, за да изглежда кожата ви по-гладка и без черни точки!

Какво трябва да знаете за черните точки

Причини за черните точки и акнето

 1. Хормонални промени
 2. Стрес и безпокойство
 3. Нездравословен начин на живот
 4. Генетична предразположеност

Акне: когато черните точки надвият

Ако страдате от акне, често имате пъпки или черни точки. Повърхността на кожата става по-неравна от обичайното и блокира порите. При най-леките форми на акне, acne comedonica, се появяват много невъзпалени черни точки. Има много причини за акне и черни точки: в допълнение към хормонални промени и генетична предразположеност, психологическите фактори като стрес и безпокойство играят основна роля. Определени лекарства и влажна среда също могат да причинят несъвършенства по кожата. 

Открийте повече за акнето тук.

Как се появяват черните точки


Несъвършенствата по кожата винаги се появяват в себумните фоликули. Тези фоликули, които съдържат малък косъм и себумна жлеза, се намират основно по лицето, гърдите и гърба. Ако каналът на фоликула се блокира или в порите проникнат бактерии, се появява черна точка.

 

 

Черните точки се наричат още „комедони“. Те се появяват, когато себумните жлези се блокират и излишната мазнина не може да излезе. Това причинява появата на бели точки. Ако кожата в края на жлезата се отвори, себумът придобива по-тъмен цвят от контакта с въздуха. В този случай говорим за „черни точки“. 

 
quote
Blackheads

От черни точки до пъпки

Ако черните точки не се отворят сами, те се превръщат в сериозен проблем: натрупаният себум служи за храна на бактериите, което води до гнойно възпаление. В резултат на това се появява червена пъпка. Никога не стискайте пъпките! Когато се спукат, те могат да възпалят заобикалящата ги тъкан – една пъпка бързо води до друга.  

 

Несъвършенствата по кожата винаги трябва да се отстраняват от професионален козметик. Много дерматолози също така имат козметици, които специализират в почистване на кожата и знаят как най-добре да премахват пъпките. Това предотвратява възпаленията и помага на кожата ви да се излекува сама. 

 

Всичко е свързано с типа на кожата!

Кожата ви често страда от несъвършенства? С превантивна грижа, предназначена специално за вашия тип кожа, можете да предотвратите появата на черните точки.

Смесена кожа

При смесената кожа бузите са сухи, докато кожата по челото, носа и брадичката е мазна. Този тип кожа е особено голямо предизвикателство за грижите за кожата. Съобразете почистването на лицето си със специфичните нужди на смесената кожа! Изберете хидратиращ и немазен продукт, който предотвратява появата на несъвършенства в Т-зоната. 

Мазна кожа

Проблемната, мазна кожа произвежда прекалено много себум, от който изглежда лъщяща. Порите се запушват и се появяват черни точки или пъпки. Тук особено важно е интензивното почистване. Отстранете себума с нежен измиващ гел, който е внимателен с кожата и осигурява много хидратация. NIVEA Дълбоко почистващ измиващ гел гарантира свежест и приятно чувство и почиства кожата в дълбочината на порите, без да нарушава баланса на кожата. 

Наръчник на NIVEA за грижа за мазна кожа на лицето

Цялостно, но нежно: почистването на мазната кожа е особено важно, за да се предотвратят черни точки и несъвършенства. 

Какво да правим с черните точки. Съвети и номера за справяне със запушените пори.

 • Маски за лице: Редовното използване на маски за лице отстранява мазнината и мъртвите кожни клетки. Това предотвратява появата на черни точки! Защо не опитате Пинилг маска от NIVEA, например. 
 • Скрабове: за проблемна кожа с много черни точки идеалният продукт е скраб за лице: той почиства кожата от излишната мазнина и предотвратява появата на черни точки и пъпки.  
  Почистващи лепенки: Използвайте NIVEA Почистващи лепенки за Т-зоната. След като ги оставите да подействат, отлепете с едно движение. Това ще премахне излишния себум от порите – черните точки нямат шанс! 
 • Антибактериални стик-коректори: ако искате да покриете черните точки или пъпките, не използвайте просто обикновен грим. Стик-коректорите или пудрите за лице с антисептичен ефект са по-добри в това. 
 • Професионална козметична терапия: в козметично студио черните ви точки могат да бъдат третирани от опитен експерт: парна баня за лицето отваря порите, за да могат след това да се премахнат черните точки. След това кожата се дезикнфекцира, тонизира и третира. Ще се изнанадате колко много ще се подобри вида на кожата ви! 
 • Начин на живот: променете храненето си и навиците си на живот. Мазните храни с по-малко витамини и остатъчни елементи увреждат кожата. Уверете се, че се храните здравословно и пиете много течности. Пушенето е като отрова за кожата ви и има дългосрочен ефект върху външния ѝ вид! 
 

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ