жена с лунички, пигментни петна, хиперпигментация

пигментни петна: Помощ срещу хиперпигментацията

Пигментните петна, известни още като хиперпигментация или нарушения на пигментацията, обикновено са безвредни оцветявания на кожата. Те се срещат в различни форми. Научи как се появяват пигментните петна и какво можеш да направиш по въпроса.

какво се крие зад пигментните петна?

Симпатични лунички или видими недостатъци? Пигментните петна са симпатични на много хора, но други се притесняват от тях. Как се появяват пигментните петна и какво може да се направи срещу появата им?
жена с лунички, какво са пигментните петна, поява на петна по кожата

какво са пигментните петна?

Пигментните петна са тъмни оцветявания на кожата. Те се срещат в различни форми и обикновено са безвредни. Могат да бъдат вродени, да се появят в по-късен етап от живота и понякога да избледняват или да потъмняват с напредването на възрастта.

ПО ТЯЛОТО ИЛИ ПО ЛИЦЕТО: КОЕ ПРИЧИНЯВА ПИГМЕНТНИТЕ ПЕТНА

Пигментните петна се дължат на увеличеното производство на меланин. Това е пигмент, който естествено се произвежда в кожата и отговаря за тена ѝ. Когато се натрупа в големи количества меланин, се получава т.нар. хиперпигментация. Има различни фактори, поради които кожата на лицето или тялото произвежда повече меланин:

 • Слънчева светлина: Основната причина за образуването на пигментни петна е прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи. Ето защо петната обикновено се появяват на места, които редовно са изложени на слънце.
 • Хормонални промени: пигментните петна често възникват в резултат на хормонални промени, например по време на бременност или по време на прием на медикаменти. Хиперпигментацията, причинена по този начин, се нарича още мелазма. Появява се главно по лицето, често по челото, бузите и около устните. Обикновено изчезва постепенно, когато хормоните се върнат в баланс.
 • Наранявания и възпаления: Хиперпигментация може да се появи и след порязвания или изгаряния, в резултат на акне и пъпки, екзема или дори псориазис: след лечебния процес често остава пигментно петно. Известно е, че някои заболявания и лекарства благоприятстват пигментните петна.
 

МЕЛАНИНът ЗАЩИТАВА КОЖАТА ОТ UV-лъчите

Генетично обусловено е колко меланин ще образува кожата. Излагането на слънчева светлина обаче стимулира синтезирането на пигмента. Багрилото има и важната функция да предпазва кожата ни от вредните UV лъчи.

видове пигментни петна по кожата

Петна по кожата: какви са видовете пигментни петна

Откриваш ново петно по кожата си? Обикновено това е пигментно петно. Но от какъв тип? В зависимост от формата и цвета си пигментните петна се разделят на следните различни видове:

 • Кафяви петна: В разговорния език кафеникавите кожни оцветявания се считат за пигментни петна. Дали като малка точка или като петно с по-голяма площ - те са особено разпространени в областта на горната устна, бузите и челото, както и по деколтето и върху ръцете.
 • Лунички: Тези мини пигментни петна са генетично определени за повечето хора. Те са кафяви до леко червеникави и главно украсяват лицето през лятото - слънчевите лъчи също имат стимулиращ ефект върху тези симпатични точици. Те често избледняват с намаляването на слънчевата светлина през есенния и зимния сезон.
 • Старчески петна: Те се срещат особено при хора над 60-годишна възраст - дори и по-рано, в зависимост от начина им на живот. Възрастовите петна са знак за дълго излагане на слънце и поради това се появяват едва на късна възраст поради натрупване.
 • Бенки: Тези петна по кожата, известни още като рождени белези, са значително по-тъмни, често по-големи и често са изпъкнали. Някои разновидности с течение на времето могат да се развият в рак на кожата. Този тип пигментация може да се появи, ако продължително време кожата не получава достатъчно слънцезащита или е страдала от слънчеви изгаряния. Следователно трябва редовно да следите зоните с бенки при дерматолог.

pigmentni-petna

КАКВО ПОМАГА СРЕЩУ ПИГМЕНТНИТЕ ПЕТНА?

Обикновените средства могат да помогнат срещу пигментни петна. Въпреки че може да предотвратиш развитието на пигментация със слънцезащитен продукт, специалните пилинги и кремове помагат срещу вече появили се пигментни петна. Има и хитри техники за гримиране, които помагат за равномерен тен. Как да се справиш с пигментните петна?

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ И ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА

 • Шапки през лятото: Сложи шапка с периферия за слънце, която осигурява сянка на лицето, шията и деколтето ти. По този начин се предпазваш от появата на нови пигментни петна.
 • Слънцезащита за кожата: Нанасяй редовно продукт, съобразен с твоя тип кожа. Това е особено важно по време на бременност или при прием на хормонални контрацептиви. Най-безопасният начин да се предпазиш е да нанасяш слънцезащитен крем половин час преди да излезеш на слънце и да слагаш редовно повторно. Съвет: всички слънцезащитни продукти на NIVEA защитават веднага след нанасяне.
 • Крем за ръце със слънцезащитен фактор: Ръцете са изложени особено често на слънце и то без защита за кожата. Затова препоръчваме крем за ръце с интегрирана слънцезащита.
 • Грижа за лицето: Подсили защитната бариера на кожата с подходящите продукти за грижа за лицето. По този начин ще предотвратиш ранните признаци на стареене и появата на пигментни петна.
 • Здравословен начин на живот: Индивидуалните навици в начина на живот също се отразяват на кожата. Здравословното хранене и достатъчната почивка са от голямо значение за постигането на равномерен тен.
 

домашно лечение на пигментни петна

ПИГМЕНТНИ ПЕТНА: МОГАТ ЛИ ДОМАШНИТЕ СРЕДСТВА ДА ПОМОГНАТ?

Сода за хляб за премахване на пигментни петна? Или дори натриване с лимон? Всъщност няма научни доказателства за успеха на тези домашни средства в борбата с пигментните петна.

По-долу разкриваме иновационните продукти на NIVEA срещу пигментни петна, които са създадени след 10-годишни научни изследвания и чиято ефективност е научно потвърдена!

РЕВОЛЮЦИЯ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

LUMINOUS630 е революционна съставка за третиране на пигментни петна, зад която стоят 10 години неуморни изследвания. Учените от NIVEA са тествали повече от 50 000 активни съставки, за да намерят тази, която най-добре третира хиперпигментацията. Резултатът е високоефективната патентована формула LUMINOUS630®, която действа на клетъчно ниво в борбата с хиперпигментацията.

Активен серум Cellular LUMINOUS630 за третиране на пигментни петна и Дневен флуид Cellular LUMINOUS630 със SPF50 са нашите абсолютно иновативни и ефикасни продукти:

 1. Намаляват интензитета на съществуващите пигментни петна.
 2. При редовната употреба регулират производството на меланин.
 3. Предотвратяват появата на нови пигментни петна и предизвикано от слънцето фотостареене.
 4. Дерматологично одобрени и подходящи за всеки тип кожа, включително чувствителна.

Активен серум LUMINOUS630 за третиране на пигментни петна, Дневен флуид LUMINOUS630 със SPF50

прикриване на пигментните петна, покриване на хиперпигментацията

ПОКРИЙ ПИГМЕНТНИТЕ ПЕТНА: КАК СЕ ПРАВИ

Най-добре е да използваш коректор за покриване на пигментни петна. Фон дьо тен, компактна пудра, лек BB крем или CC крем също имат добро покритие и скриват временно тъмните петна.

Цветен флуид за изравняване на тена със SPF20 от серия NIVEA LUMINOUS630 е идеален за прикриване на пигментните петна. Формулата му има двойно действие – прикрива несъвършенствата по кожата, благодарение на цветните микропигменти и третира съществуващите пигментни петна, спомагайки за изсветляването им.