усмихната жена

Слънчеви петна по кожата - как да ги премахнем

Най-доброто ръководство за слънчеви петна по кожата, открий всичко, което трябва да знаеш за слънчевите петна по кожата, причините за тях и начините за предотвратяването им.

КАКВО СА СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Слънчевите петна по кожата, известни също като слънчеви лентиго, са потъмнели участъци по кожата, причинени от продължително излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Тези плоски, кафяви или черни петна обикновено се появяват в областите на кожата, които са най-силно огрявани от слънчевата светлина, като лицето, ръцете, раменете и мишниците.
6 места, където можете да откриеш слънчеви петна по кожата

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВАТ СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО ТЯЛОТО?

Слънчевите петна по кожата се появяват предимно в областите на тялото, които са редовно изложени на слънчева светлина. Ето списък на местата, на които може да откриеш слънчеви петна по тялото си:
жена, използваща Nivea Cellular Luminous Anti Spot Serum
 1. Лице:
  Областта на лицето е особено податлива на появата на слънчеви петна поради честото й излагане на слънчева светлина. Слънчевите петна по лицето често се появяват по челото, бузите, носа и около очите.

 2. Ръце:
  Гърбът на ръцете е значително изложен на слънце, което го прави често място за поява на кафяви слънчеви петна.

 3. Ръце:
  Предмишниците, в частност, са предразположени към появата на слънчеви петна по кожата, тъй като често са непокрити и изложени на UV лъчите по време на различни дейности на открито.

 4. Деколте:
  Горната част на гърдите, известна като деколте, е друга област, където могат да се появят слънчеви петна по кожата, особено при хора, които носят дрехи с дълбоко деколте.

 5. Крака:
  Слънчеви петна могат да се появят и по краката, особено в областта на подбедриците и прасците, които са изложени на слънчева светлина по време на дейности на открито.

 6. Гърба:
  Горната част на гърба, особено при хора, които прекарват значителна част от времето си на открито без подходяща слънцезащита, също може да бъде податлива на образуване на слънчеви петна.
4 причини за появата на слънчеви петна по кожата

КАКВО ПРИЧИНЯВА СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Разбирането на причините за появата на слънчеви петна по кожата е от решаващо значение за ефективната грижа за кожата. Ето 4 причини за появата на слънчеви петна по кожата:
 1. Стареене:
  Слънчевите петна по кожата често се свързват с процеса на стареене. С течение на времето способността на кожата да се възстановява и да се противопоставя на уврежданията от ултравиолетовите лъчи намалява, което прави по-възрастните хора по-податливи на развитието на слънчеви петна.

 2. Слънчеви изгаряния:
  Тежките слънчеви изгаряния, особено в детска или юношеска възраст, увеличават вероятността от образуване на слънчеви петна по кожата. Интензивното излагане на слънце, което води до слънчево изгаряне, уврежда кожата и допринася за неравномерното разпределение на меланина.

 3. Фактори на околната среда:
  Други елементи на околната среда, като например замърсяване и сурови метеорологични условия, могат да допринесат за увреждане на кожата и да увеличат вероятността от образуване на слънчеви петна по кожата, особено когато се комбинират с излагане на UV лъчи.

 4. Генетични фактори:
  Някои хора може да са генетично предразположени към появата на слънчеви петна по кожата. Генетичните вариации в пигментацията на кожата и способността на кожата да се справя с ултравиолетовата радиация могат да повлияят на податливостта към увреждане от слънцето и образуването на пигментни лезии.
4 начина за предотвратяване на слънчеви петна по кожата

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОЯВАТА НА СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА

Предотвратяването на слънчеви петна по кожата включва прилагането на практики за предпазване от слънцето, за да се сведе до минимум излагането на вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Ето ефективни начини за предотвратяване на слънчеви петна по кожата:
жена използва крем за лице Nivea Cellular Luminous Anti Spots

1. Използвай слънцезащитни продукти:

Редовно нанасяй широкоспектърна слънцезащита с висок слънцезащитен фактор (SPF) върху цялата открита кожа, включително лицето, ръцете и всички други области, склонни към излагане на слънце. Ако не си сигурна колко често да нанасяш слънцезащитния крем, добро правило е да го нанасяш отново на всеки два часа. Използвай слънцезащитен продукт по-често, ако плуваш или се потиш през деня.


2. Носи защитно облекло:

Избери облекло, което да покрива кожата ти, като ризи с дълги ръкави, панталони и широкопола шапка. За допълнителна защита се предлагат и специализирани дрехи с UV защита.


3. Търсене на сянка:

Ако е възможно, стой на сянка, за да намалиш общото си излагане на слънце.


4. Избягвай солариумите:

Изкуствената UV радиация от солариумите може да допринесе за увреждане от слънцето и да увеличи риска от поява на слънчеви петна по  кожата. Избягвай използването на солариум, за да поддържаш здравето на кожата си.

Като включиш тези превантивни мерки в ежедневието си, можеш значително да намалиш риска от поява на слънчеви петна по кожата и да насърчиш цялостното здраве на кожата си.

6 НАЧИНА ДА СЕ ОТЪРВЕШ ОТ СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА

Въпреки че е трудно да се премахнат напълно слънчевите петна по кожата, има няколко метода, които могат да помогнат за намаляване на появата им. Ето шест подхода:
 1. Природни средства:
  Смята се, че някои естествени съставки, като алое вера, ябълков оцет или лимонов сок, имат изсветляващи кожата свойства. Въпреки че тези средства могат да помогнат за изсветляване на слънчевите петна по кожата, важно е да ги използваш внимателно, за да избегнеш дразнене на кожата.

 2. Локални лечения:
  Продуктите за грижа за кожата, които се продават без рецепта или по лекарско предписание и съдържат съставки като ретиноиди, витамин С, ниацинамид или алфахидрокси киселини, могат да помогнат за обновяването на кожата, за ексфолирането ѝ и да намалят появата на слънчеви петна по кожата с течение на времето.

 3. Лазерна терапия:
  Лазерните процедури, като например терапия с интензивна импулсна светлина (IPL) или лазерно изчистване, могат да се насочат към пигментираните зони и да стимулират производството на колаген, което води до намаляване на слънчевите петна по кожата. Консултирай се с дерматолог, за да определите най-подходящото лазерно лечение за твоята кожа.

 4. Химически пилинг:
  Химическият пилинг включва нанасяне на химически разтвор върху кожата, който я ексфолира и накрая я излющва. Този процес може да помогне за подобряване на външния вид на слънчевите петна по кожата, като стимулира растежа на нова, по-равномерно пигментирана кожа.

 5. Криотерапия:
  Криотерапията включва замразяване на слънчевото петно с течен азот, което води до излющване на потъмнялата кожа с течение на времето. Този метод често се използва за отделни петна или малки струпвания от слънчеви петна по кожата.

 6. Микродермабразио:
  Микродермабразиото включва използване на устройство за ексфолиране на външния слой на кожата, което помага за намаляване на появата на слънчеви петна по кожата. Въпреки че не може да премахне напълно слънчевите петна по кожата, то може да подобри цялостната текстура и тонус на кожата.

РУТИННА ГРИЖА ЗА КОЖАТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА

NIVEA подхожда проактивно към грижата за кожата, предлагайки цялостна рутинна процедура, разработена за справяне и предотвратяване на различни проблеми с кожата, включително тъмни и слънчеви петна. Тъмните и слънчевите петна по кожата включват промени в оцветяването на кожата, дължащи се на натрупване на меланин, но те могат да бъдат предизвикани от различни фактори.
Предлагаме ти рутинна процедура за слънчеви петна по кожата с продукти NIVEA:

1. Почистване:

Почистването е от решаващо значение за отстраняване на замърсяванията, което осигурява чиста повърхност за следващите стъпки. То също така подготвя кожата за по-добро усвояване на ползите от следващите продукти.

млада жена използва крем за лице Nivea Sun Spot Control

2. Целенасочено третиране на петна:

След почистване нанеси лечебен серум. Серумът за третиране на петна е насочен към специфични проблеми на кожата, като например слънчеви петна по кожата, като помага за изравняване на тена на кожата и намаляване на появата на несъвършенства. NIVEA Активен серум Cellular Luminous630 съдържа Luminous630 и действа върху съществуващата пигментация, за да изсветли петната и да намали размера им, като същевременно балансира производството на нов меланин, за да предотврати повторната им поява, за равномерна и сияйна кожа.

 

3. Овлажняване:

Овлажняването е жизненоважна стъпка в грижата за кожата, тъй като осигурява хидратация, която поддържа еластичността на кожата и предотвратява изсушаването ѝ. NIVEA Дневен Флуид Cellular LUMINOUS630 е овлажняващ, лек дневен крем, който помага за видимо намаляване на слънчевите петна, обогатен е с хидратираща хиалуронова киселина, както и със защитни витамин Е и UVA/UVB филтри.


4. Коригиране на цвета:

За тези, които търсят допълнително покритие и коригиране на цвета, NIVEA Цветен флуид за изравняване на тена LUMINOUS630 SPF20 осигурява естествено покритие, за да прикрие съществуващите слънчеви петна по кожата. Формулата му е с Luminous630, за да помогне за видимо намаляване на слънчевите петна по кожата за 4 седмици* и да изравни тена ти. Иновативният оцветен флуид е обогатен и с хиалуронова киселина, която хидратира и изглажда кожата ти.

*Клинична оценка, 48 жени, 12 седмици

 

5. Важността на ежедневната слънцезащита:

Въпреки че описаните по-горе рутинни грижи на NIVEA Luminous630 съдържат продукти с висок SPF фактор, които предпазват кожата от слънчевите лъчи, поддържането на тази защита през целия ден е от ключово значение за поддържане на здравето и блясъка на кожата.

NIVEA SUN Слънцезащитен крем за лице Luminous против пигментация SPF50+ осигурява незабавна защита срещу UV лъчите. Този лек и немазен слънцезащитен продукт е обогатен с хиалуронова киселина и витамин Е, които осигуряват освежаващ ефект и усещане за гладка кожа. Разработен с патентованата съставка Luminous630 на NIVEA, той спомага за видимо намаляване на съществуващите и предотвратяване на появата на нови слънчеви петна по кожата. Удобният размер може да се носи в дамска чанта, за да поддържаш слънцезащитата си, докато си в движение.

Предупреждение: увери се, че използваи продукти, съдържащи LUMINOUS630®, не повече от 4 пъти дневно. Избягвай контакт с очите.

Преглед на фактите

СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА - ФАКТИ

Облик: Слънчевите петна се проявяват като плоски, кафяви или черни пигментирани петна по кожата.

Причини: Продължително излагане на ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето.

Профилактика: Включва постоянна употреба на слънцезащитен крем с висок SPF, носене на защитно облекло и търсене на сянка.

Лечение: Различни продукти за грижа за кожата, съдържащи съставки като ретиноиди, антиоксиданти и ексфолианти.

СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА НА ДРУГИ МЕСТА ПО ТЯЛОТО ТИ?

За да се погрижиш за слънчевите петна по време на  рутинната си грижа за тялото, включи в нея лосионът за тяло против стрии и пигментни петна NIVEA Luminous630. Този продукт съдържа Luminous630, който помага за видимо намаляване на слънчевите петна и пигментните петна за 4 седмици.

Последователността е от ключово значение за постигането на оптимални резултати. Въвеждането на тази рутинна грижа за кожата на NIVEA може да помогне за намаляване на видимостта на слънчевите петна и пигментните петна за 4 седмици**, като насърчава равномерния тен на кожата и сияйния тен.

** Потребителски тест, 87 участници

КАКВО Е LUMINOUS630 И ЗАЩО Е ПОДХОДЯЩ ЗА СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Патентованата съставка Luminous630 на NIVEA е резултат от 10 години щателни изследвания и 50 000 тествани молекули. Luminous630 действа на клетъчно ниво, за да възстанови баланса в производството на меланин и да третира тъмните петна в основата им. 

Действайки върху съществуващата пигментация и насърчавайки по-равномерен тен на кожата, Luminous630 допринася за по-светъл и чист тен и подкрепя общата цел за намаляване на въздействието на слънчевите петна върху кожата.
Обобщение

СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА НАКРАТКО

Слънчевите петна или слънчевите лентиги са пигментирани петна по кожата, причинени от продължително излагане на слънчевите UV лъчи. Макар че по принцип са безвредни, те могат да повлияят на цялостния вид и блясък на кожата. Чрез предприемане на превантивни мерки, като редовна употреба на слънцезащитни продукти, носене на защитно облекло и спазване на специални процедури за грижа за кожата, хората могат ефективно да сведат до минимум риска от поява на слънчеви петна по кожата и да поддържат здрава и младежка кожа.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ - СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПОЯВАТА НА СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Слънчевите петна, или слънчевите лентиги, са резултат предимно от продължително излагане на ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето. Ултравиолетовите лъчи стимулират производството на меланин, което води до образуването на пигментирани петна по кожата.

ВРЕДНИ ЛИ СА СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА И ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЛИ ТЕ НЯКАКЪВ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО?

Слънчевите петна обикновено са безвредни и не са свързани с рискове за здравето. Наличието им обаче може да показва натрупване на увреждания от слънцето и е препоръчително да наблюдаваш кожата си за евентуални промени и да се консултираш с дерматолог, ако е необходимо.

МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Да, слънчевите петна могат да се предотвратят, като се прилагат предпазни мерки. Това включва използване на слънцезащитен крем с висок SPF, носене на защитно облекло, търсене на сянка и избягване на прекомерното излагане на слънце, особено в пиковите часове.

ИЗЧЕЗВАТ ЛИ СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ОТ САМО СЕБЕ СИ?

Слънчевите петна по кожата често не избледняват от само себе си. Въпреки това, с подходяща слънцезащита и целенасочена грижа за кожата, появата им може да се намали с течение на времето. Последователната употреба на слънцезащитни продукти и специализирани продукти за грижа за кожата може да помогне за намаляване на видимостта на слънчевите петна по кожата.

МОЖЕ ЛИ ГРИМЪТ ДА ПРИКРИЕ ЕФЕКТИВНО СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Макар че гримът може временно да прикрие слънчевите петна, той не се справя с основната причина. Специалната грижа за кожата, включваща използването на продукти, предназначени за намаляване на пигментацията, е по-ефективна в дългосрочен план.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ОБИКНОВЕНО СЕ ПОЯВЯВАТ СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА?

Слънчевите петна обикновено се свързват с остаряването и с напредването на възрастта стават все по-забележими. Развитието им обаче може да бъде ускорено от продължително излагане на слънце, което означава, че те могат да се появят на всяка възраст, особено при хора, които се излагат на слънце значително без подходяща защита.

Какво представляват слънчевите петна по кожата и по какво се различават от луничките и бенките?

Слънчевите петна п кожата са плоски, кафяви или черни петна, които се появяват по изложените на слънце участъци на кожата поради продължително излагане на ултравиолетови лъчи. Луничките са малки, светлокафяви петна, които са резултат от неравномерно разпределение на меланина и обикновено са генетично обусловени и потъмняват при излагане на слънце. Бенките, от друга страна, са израстъци по кожата, които могат да бъдат повдигнати или плоски, като цветът им варира от розов до тъмнокафяв.

КАК МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА, ЛУНИЧКИ И БЕНКИ ВЪЗ ОСНОВА НА ТЕХНИЯ ВЪНШЕН ВИД?

Слънчевите петна по кожата обикновено се появяват като плоски, добре очертани и по-тъмни участъци по кожата, които често се намират в изложените на слънце области като лицето и ръцете. Луничките обикновено са по-малки, по-светли на цвят и могат да бъдат по-случайно разпределени. Бенките могат да варират по размер, цвят и текстура, като могат да бъдат изпъкнали или плоски.

Интересни съвети за теб