UV КАЛКУЛАТОР: ИЗЧИСЛИ UV ИНДЕКСА В ТВОЯТА ЗОНА!

Проверявай ежедневно UV индекса на района, в който се намираш, и избери подходящия слънцезащитен продукт за теб!

UV КАЛКУЛАТОР

ИЗЧИСЛИ UV ИНДЕКСА НА ТВОЯТА ЗОНА!

UV индексът е индикатор, който се изчислява ежедневно, за да информира за силата на UV лъчите в определен географски район.
Скалата на UV индекса е разделена на 5 нива и варира от ниска (1-2) до изключително висока (11+). И в зависимост от тях има различни препоръки за ефективна защита от слънцето.
Колкото по-висок е UV индексът, толкова по-силни са слънчевите лъчи. Класификацията се отнася за всички типове кожа и всяка област по света.
Проверявай ежедневно UV индекса в твоята зона и вземи подходящи предпазни мерки, за да се предпазиш от негативното влияние на слънцето, когато си на открито.

ИЗЧИСЛИ UV ИНДЕКСА В СЛЕДНАТА ЗОНА:

Въведи името на твоя град, за да можем да определим местонахождението ти и да определим правилния UV индекс за твоята зона!

UV ИНДЕКСЪТ ЗА ТВОЯТА ЗОНА Е [uvIndex]

Това е средната стойност на UV индекса за [city]

 

UV ИНДЕКСЪТ ЗА ТВОЯТА ЗОНА Е [uvIndex]

Това е средната стойност на UV индекса за [city]

 

UV ИНДЕКСЪТ ЗА ТВОЯТА ЗОНА Е [uvIndex]

Това е средната стойност на UV индекса за [city]

 

UV ИНДЕКСЪТ ЗА ТВОЯТА ЗОНА Е [uvIndex]

Това е средната стойност на UV индекса за [city]

 

UV ИНДЕКСЪТ ЗА ТВОЯТА ЗОНА Е [uvIndex]

Това е средната стойност на UV индекса за [city]

 
Провери UV индекса за друга зона
UV ИНДЕКС

РАЗТЪЛКУВАЙ СТОЙНОСТТА НА UV ИНДЕКСА ЗА ТВОЯТА ЗОНА

UV ИНДЕКС 0 – 2

Ниският UV индекс, вариращ от 0 до 2, е с минимален риск от слънчево изгаряне. Въпреки това, за да защитиш кожата си, от съществено значение е продуктите за ежедневна грижа, които използваш, да съдържат слънцезащитен фактор.

Като цяло трябва да избереш слънцезащитен продукт, който е поне два пъти стойността на UV индекса.

И не забравяй винаги да използваш правилните продукти за твоя тип кожа!

UV ИНДЕКС 3 – 5

За средната стойност на UV индекса между 3 и 5 се препоръчва да носиш дрехи, които те предпазват от слънчевите лъчи (риза, тениска, блуза). Добави аксесоари като слънчеви очила и шапка за допълнителна безопасност, но и малко стил!

Освен това, не забравяй да използваш слънцезащитни продукти, подходящи за твоя тип кожа.

Избери слънцезащитен крем, който е поне два пъти стойността на UV индекса.

UV ИНДЕКС 6 – 7

Когато UV индексът достигне стойността 6-7, със сигурност би било препоръчително да покриеш горната част на тялото си.

Не забравяй да носиш също слънчеви очила и шапка за защита на чувствителната кожа на скалпа и околоочната зона.

В допълнение препоръчваме да използваш и балсам за устни със слънцезащитен фактор SPF.

Важно е кожата да бъде трайно защитена със слънцезащитен продукт, подходящ за твоя тип кожа.

Избери слънцезащитен фактор, който е поне два пъти стойността на UV индекса.

Не оставай изключително само на слънце, а редувай времето, прекарано под слънцето, с време на сянка, особено по обяд!

UV ИНДЕКС 8 – 10

Ако зоната, в която се намираш, има много висок UV индекс (8-10), избягвай престоя навън в часовете между 11:00 и 15:00!

Дори и да си на сянка по това време, е необходимо да предпазиш кожата си, като носиш леки дрехи с UV защита и с дълги ръкави.

Увери се, че покриваш също и краката си, носиш слънчеви очила със защита от ултравиолетови лъчи и шапка с периферия, която да предпазва включително деликатната област на врата.

Що се отнася до слънцезащитните продукти, избери ефективни продукти с висок слънцезащитен фактор от поне SPF30.

UV ИНДЕКС 11+

С изключително висок UV индекс, около 11, 12 или по-висок, трябва да избягваш да се излагаш на слънце по време на обедните часове и да стоиш възможно най-много на закрито.

И ако все пак трябва да излезеш навън, опитай да останеш на сянка възможно най-дълго.

Дългите панталони и облеклото с UV защита и дълги ръкави са задължителни, както и слънчевите очила с подходяща ултравиолетова защита и шапка с широка периферия за покриване на главата и врата.

И разбира се, слънцезащитният продукт с много висок защитен фактор (SPF50+) е задължителен, за да предпазиш кожата си от вредното въздействие на слънцето.

Нанеси го 20 минути преди да излезеш навън и го вземи със себе си, за да нанесеш отново толкова пъти, колкото е необходимо!

ОТКРИЙ ПОВЕЧЕ ЗА UV РАДИАЦИИТЕ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ UV ЛЪЧИТЕ?

Ефектите от UV лъчите са невидими и незабележими, а малките количества UV лъчи са важни, за да ни поддържат здрави, тъй като ни помагат да произвеждаме витамин D.

Прекомерното излагане на слънце може да бъде много вредно!

UVA и UVB ултравиолетовите лъчи могат да увредят кожата, поради което те често се споменават в описанието на слънцезащитните продукти.

Прочети повече и разбери защо!

UVB лъчите стимулират производството на меланин в кожата, помагайки ѝ да почернее. Но те са отговорни и за слънчевите изгаряния. От друга страна, UVA лъчите играят второстепенна роля при слънчевите изгаряния. Те обаче могат да предизвикат слънчеви алергии и могат да доведат до преждевременно стареене на кожата.

NIVEA SUN използва комбинация от различни UV филтри, за да осигури високонадеждна слънцезащита за цялата гама UV лъчи. По този начин всички продукти на NIVEA SUN предпазват кожата от UVA и UVB лъчи и ако се използват правилно, помагат да почернееш по здравословен начин.

Минералните UV филтри отразяват и отблъскват слънчевите UV лъчи като огледало.
Съществуват и органични UV филтри със защитни механизми, базирани на поглъщането на UV лъчението. В този случай вредното UV лъчение се трансформира в безвредна топлина. 
За да получим висока слънцезащита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчите, ние комбинираме различни UV филтри. Всеки продукт на NIVEA SUN съдържа балансирана комбинация от UV филтри, за да ти осигури надеждна и ефикасна слънцезащита!
Открий повече за потенциалните вреди от UV лъчите

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЗАЩИТА СРЕЩУ UV ЛЪЧЕНИЕТО?

СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ

Слънчевите лъчи обикновено са полезни за тялото. Те допринасят за производството на серотонин, хормонът на щастието. С други думи, слънцето ни прави щастливи! Но UV лъчите могат да имат и отрицателно въздействие върху нашата кожа. UVB лъчите проникват в епидермиса - най-горния слой на кожата, и са отговорни за болезнените слънчеви изгаряния. 

УВРЕЖДАНИЯ ПО КОЖАТА

Слънчевите лъчи придават приятен златист загар на кожата и стимулират производството на витамин D в нея, което е особено важно за здравината на костите и здравето ни като цяло. Винаги обаче трябва да внимаваме за рисковете от UV лъчите. Поради високото енергийно ниво UVB лъчите могат директно да увредят ДНК-то, което в най-лошите случаи може да доведе до рак на кожата.

ПРОЦЕСЪТ НА СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА

UVA лъчите проникват дълбоко в кожата до нивото на епидермиса. Въпреки че обикновено не узнаваме за тяхното въздействие, тъй като те не ни причиняват болка, те образуват свободни радикали, които могат да увредят клетките и ДНК-то.

Това може да доведе до алергии и стареене на кожата: около 80% от бръчките са причинени от UVA лъчи!

ОТКРИЙ ОЩЕ СЪВЕТИ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА ОТ NIVEA SUN

НАСЛАДИ СЕ НА СЛЪНЦЕТО С ПОДХОДЯЩАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Открий правилната слънцезащита според UV индекса в твоята зона! Имай предвид обаче, че препоръките, базирани на стойността на UV индекса, са само общи съвети и че винаги трябва да разчиташ предимно на ефикасен слънцезащитен продукт, който е подходящ за твоя тип кожа.
Интензивността на UV лъчението варира през деня, годината и в зависимост от региона, в който се намираш. Освен това, снегът, водата и пясъка увеличават силата му. Следователно действителната стойност може да бъде по-висока от прогнозния UV индекс. Препоръчваме ти да избереш подходяща UV защита, съобразена с конкретните условия. Има много важни фактори, когато става въпрос за надежден слънцезащитен продукт - твоят тип кожа, правилното нанасяне, подходящият слънцезащитен фактор SPF за теб и други.

Ако имаш конкретни въпроси относно твоите нужди от слънцезащита, не се колебай да се консултираш с дерматолог.

Разгледай статиите на NIVEA SUN и научи повече за правилната грижа под слънцето!

ПОДХОДЯЩАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА ЗА ТВОЯ ТИП КОЖА

КАК ДА НАНЕСЕШ ПРАВИЛНО СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

ВСИЧКО ЗА ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА ПОД СЛЪНЦЕТО