две момичета, използващи продукти на Nivea

Гликолова киселина - разбери какво представлява и какви са ползите от нея за кожата

Открий всичко, което трябва да знаеш за гликоловата киселина и нейните ползи за кожата. Прочети, за да разбереш как да включиш гликоловата киселина най-ефективно в рутинната си грижа за кожата.

Какво е гликолова киселина?

Гликоловата киселина е алфа-хидрокси киселина (или AHA), която е водоразтворима и се получава от растения и други природни ресурси като плодове, захарна тръстика и мляко. AHA се използват във всички видове козметични продукти, като почистващи продукти, тоници или ексфолианти. Едно от предимствата на гликоловата киселина е, че тя има най-малък размер на молекулата от всички останали АНА, което означава, че кожата лесно я абсорбира. В чистата си форма гликоловата киселина е без мирис и цвят.

Как действа гликоловата киселина?

Гликоловата киселина може да помогне при много проблеми с кожата и е много ефективна поради малкия си размер на молекулите. Тя е най-мощната от всички AHA, затова трябва да се използва внимателно, тъй като може да раздразни кожата при неправилна употреба.
Как действа гликоловата киселина?

За какво се използва гликоловата киселина в грижата за кожата?

Гликоловата киселина се използва най-често като ексфолиант в грижата за кожата. Тя помага за изчистването на мъртвите кожни клетки, за да повдигне по-светлите слоеве на кожата под тях. За разлика от други ексфолианти, като например скрабовете за лице, гликоловата киселина не изисква грубо търкане поради способността ѝ да прониква в кожата.

Също така е овлажнител, което означава, че привлича и свързва водата с клетките на кожата; това може да помогне за предотвратяване на стареенето и бръчките, тъй като изпълва кожата. Гликоловата киселина може също да стимулира производството на колаген, както и на хиалуронова киселина в кожата.

Как действа гликоловата киселина?

Подходяща ли е гликоловата киселина за всички типове кожа?

Подходяща ли е гликоловата киселина за всички типове кожа? Гликоловата киселина е най-ефективна, когато се използва за нормална, смесена и мазна кожа, но ако кожата ти е по-чувствителна или суха, се препоръчва да бъдеш по-внимателна, когато използваш този продукт. 

Важно е също така да се отбележи, че поради ефективното излющване на горните слоеве на старата кожа с гликолова киселина, е важно да се има предвид, че това прави кожата ти по-уязвима към външни фактори, като например атмосферните влияния. Ако има силни UV лъчи, е важно да се внимава с младата кожа на слънце, подобно на всякакви други сурови метеорологични условия.

Как действа гликоловата киселина?

Предимства на гликоловата киселина

Благодарение на споменатите вече свойства гликоловата киселина има много ползи за кожата, ако се използва ефективно:

1. Акне

Благодарение на ексфолиращия ефект на гликоловата киселина тя може да помогне за намаляване на акнето. Излющването на кожата води до по-малко натрупване на нечистотии, тъй като почиства порите чрез процеса на излющване, което води до по-малко пъпки. Гликоловата киселина може също така да помогне на склонната към акне кожа, като създава кожна бариера, която блокира влагата, а не изсушава кожата, което е много често срещано при продуктите против акне.

2. Хиперпигментация и увреждане от слънцето

Гликоловата киселина е ефективно решение за хиперпигментации, слънчеви изгаряния и мелазма, които са причинени от вредното излагане на UV лъчи. Гликоловата киселина е с високо съдържание на антиоксиданти, които подпомагат заздравяването на уврежданията от UV лъчите и изсветляват тъмните петна. Това се дължи на нейните ексфолиращи свойства, при които тя премахва старите увредени кожни клетки, за да разкрие младата кожа под тях.

3. Намалява бръчките

Тези впечатляващи ексфолиращи свойства помагат да се намали появата на фини линии и бръчки, като е важно да се отбележи, че това не води до премахване на бръчките. Гликоловата киселина също така стимулира производството на колаген, което помага за намаляване на появата на фини линии и бръчки.

4. Враснали косми

Тъй като врасналите косми се образуват, когато косъмът не може да проникне през повърхността на кожата, ексфолирането на кожата помага на космите да излязат на повърхността, като премахва повърхностния слой мъртва кожа. Това може да бъде допълнително подпомогнато чрез почистването на кожата от замърсявания и мазнини.


Гликолова киселина и ретинол

Тъй като и гликоловата киселина, и ретинолът се смятат за две от най-важните съставки, когато става въпрос за забавяне на признаците на стареене, често се задава въпросът дали може да се използва гликолова киселина с ретинол, за да се извлекат всички ползи.

Накратко, да, може, но не едновременно, това е доста екстремно решение за грижа за кожата, което може да доведе до раздразнение на кожата. Трябва да се започне с използването на гликолова киселина веднъж седмично.

Тъй като NIVEA се грижи за твоята кожа, е важно отново да се отбележи, че гликоловата киселина за кожа не трябва да се използва едновременно с други решения като ретинол или витамин А. Ако планираш да използваш и двете, прави го последователно, също така се консултирай с дерматолога си преди това.

жена, проверяваща кожата си

Как да използваш гликолова киселина и да я добавиш към рутинната си грижа за кожата:

Първоначално трябва да започнеш с продукт с гликолова киселина с концентрация 10% или по-малко. Всяка по-висока концентрация може да предизвика силно раздразнение на кожата ти; не се препоръчва да използваш у дома продукти с концентрация над 20%.

Как да използваш гликолова киселина

Преди да нанесеш гликолова киселина, трябва да се увериш, че кожата ти не е засегната от никакви отворени рани или възпаления. Започни с измиване на лицето с мек почистващ продукт или тоник, за да отстраниш всички омазнявания и замърсявания, и нанеси разтвора на гликолова киселина върху памучен тампон. Нанеси разтвора внимателно върху лицето си, като избягваш чувствителни зони като очите, ноздрите или устните. Ако установиш, че гликоловата киселина реагира лошо с кожата ти или се разлее в някоя от споменатите чувствителни зони, трябва да нанесеш върху засегнатия участък обикновен физиологичен разтвор. Очакваната реакция е, че след 3-5 минути засегнатата област ще започне да се зачервява. Трябва да изплакнеш третирания участък с вода или с неутрализиращ разтвор върху кърпа.

Кога да използваш гликолова киселина

Нанасяй гликолова киселина преди лягане, ако е възможно, тъй като гликоловата киселина повишава чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Нощното нанасяне ще даде време на кожата ти да се излекува през нощта. Ако това не е възможно, трябва да вземеш предпазни мерки с овлажняващ крем със слънцезащитен фактор, ако ще излизаш навън, независимо от времето.

Колко често да използваш гликолова киселина

NIVEA предлага продукт, който използва предимствата на гликоловата киселина, а именно Derma Skin Clear Chemical Exfoliator, който съчетава ползите от гликоловата киселина, салициловата киселина и ниацинамида.

Тъй като NIVEA се грижи за твоята кожа, важно е отново да отбележим, че гликоловата киселина за кожа не трябва да се използва едновременно с други решения, като ретинол или витамин А. Ако планираш да използваш и двете, прави го последователно, като преди това се консултирай и с твоя дерматолог.

Интересни съвети за теб