правилна грижа за увредена коса

ПРАВИЛНА ГРИЖА ЗА СУХА И УВРЕДЕНА КОСА

НАУЧИ КАК ДА ЗАЩИТИШ СУХАТА И УВРЕДЕНА КОСА ЕФИКАСНО

Миенето, сушенето и стилизирането на косата всеки ден я стресира и може да я увреди – става суха, трудна за контролиране и лишена от блясък. С правилните съвети за грижа ще се справиш дори с увредената коса.

правилна грижа за увредена коса

ПРАВИЛНА ГРИЖА ЗА СУХА И УВРЕДЕНА КОСА

НАУЧИ КАК ДА ЗАЩИТИШ СУХАТА И УВРЕДЕНА КОСА ЕФИКАСНО

Миенето, сушенето и стилизирането на косата всеки ден я стресира и може да я увреди – става суха, трудна за контролиране и лишена от блясък. С правилните съвети за грижа ще се справиш дори с увредената коса.

ЗАЩИТИ КОСАТА СИ

Уморената, слаба и безжизнена коса не е повод да се отчайваш! С подходящата грижа и правилните продукти можеш да заздравиш сухата и увредена коса и да заличиш следите от миенето, сушенето и ежедневното стилизиране. Научи как да се справиш ефикасно с нашите съвети.

Съвети за грижа за увредена коса

  • Използвай продукт за коса, който е предназначен специално за нуждите на косата ти. Специалните продукти за грижа като NIVEA Repair & Targeted Care съдържат съставки и укрепващи вещества като пантенол и кератин. Те спомагат възстановяването на косата.
  • Увеличи грижата, която полагаш: балсамът за увредена коса защитава структурата на косъма след миене и придава на косата здравословен блясък. Препоръчва се и използването на подхранваща маска веднъж седмично.
  • Дай на косата си почивка от стилизирането. Особено ако редовно използваш маша или преса, понякога на косата ѝ е необходима почивка. Продуктите за стилизиране на NIVEA не стресират косата, но топлината я уврежда. Можеш да си направиш красиви къдрици и като сплетеш косата си на плитки за през нощта.
 
съвети за суха и увредена коса
Разнообразието е подправката на живота! Променяй прическата си всеки ден – по този начин скалпа и косата няма да се стресират на едно и също място през цялото време.

СУХА И УВРЕДЕНА КОСА?

Увредената коса е резултат от външни влияния: боядисване, изрусяване, употребата на маши и преси, както и излагане на хлор и слънце – това може да атакува косата и да я стресира дълготрайно.

Връхчетата на дългата коса са на възраст 2-4 години и вече са преминали през много неща. Затова се нуждаеш от богати балсами и маски, които възстановяват естествената хидратация на косата ти.

Открий повече съвети за оптималната грижа за косата тук.

 

Как да познаеш увредената коса

Можеш да усетиш сама, че косата ти е увредена: здравата коса е гладка и копринено мека, докато увредената е по-груба и твърда.

Ако прекараш пръсти през косата си и почувстваш, че те се заплитат в долната част на суха и мокра коса, значи имаш увредена коса. Затова трябва да се отнасяш с нея нежно и внимателно, когато е мокра. Разплети мокрите кичури с широк гребен и винаги използвай балсам, за да улесниш разресването.

Трябва да защитаваш косата си и при сушене: дръж сешоара на разстояние и не забивай четка в косата си. Най-добре е да използваш широка плоска четка и да сушиш косата с нейна помощ. Винаги суши по посока на косъма, за да могат да се затворят слоевете му.


ЦЕЛИ СЕ ВИСОКО: ПРИЧЕСКИ ЗА УВРЕДЕНА КОСА

Стресираната коса често е лишена от блясък и копринена мекота – затова вързаната високо коса е твоето спасение. Едновременно с това ще дадеш на косата си почивка от стилизиране с маша и преса, което означава, че краищата няма да се натоварват.

СЪВЕТИ ЗА СТИЛИЗИРАНЕ НА УВРЕДЕНА КОСА

  • Ако искаш да сплетеш косата си, не използвай евтини ластици. Те могат да увредят структурата на косъма и да причинят цъфтене. Избери ластици, които изглеждат като спирала, като старомоден телефонен кабел, и ги увий нежно около косата. Малък съвет: тези ластици също така не оставят почти никаква следа върху косата, когато се премахнат.
  • За да защитиш скалпа и косата си, не я връзвай прекалено стегнато.
  • Използването на малка капка масло върху суха или мокра коса ще я направи по-гладка. Естествените масла като бадемово или кокосово масло, както и маслото от репей са идеални за целта.
 
прическа при увредена коса, грижа за косата

КРАСИВИ ПРИЧЕСКИ ЗА УВРЕДЕНА КОСА: КОКОВЕ

Коковете са особено подходящи за дните, в които не си измила косата си. Не е необходимо да използваш изобилие от продукти за грижа, за да си направиш елегантна и добре стилизирана визия.
красива прическа, прическа при увредена коса, плитка

КРАСИВИ ПРИЧЕСКИ ЗА УВРЕДЕНА КОСА: ПЛИТКИ

Ако сплетеш хлабаво косата си, ще се погрижиш за краищата, което означава, че няма да се налага да я стресираш с допълнително стилизиране и топлинно третиране.

ЛАК ЗА КОСА ПРИ УВРЕДЕНА КОСА?

Шикозният ти кок трябва да устои на вятъра и времето – затова лакът за коса е предпочитаният продукт. Подходящи ли са обаче лаковете за увредена и суха коса?

Като цяло лакът за коса не уврежда косата, но трябва да се увериш, че се използва за определени зони и в правилното количество. В противен случай косата ще изглежда утежнена, лепкава и лишена от блясък.

Също така избягвай да използваш прекалено много лак в комбинация с преса и/или маша: няколко кратки впръсквания трябва да са достатъчни.

 

ДОМАШНА ТЕРАПИЯ ЗА КОСА ЗА 1 МИНУТА

Направи си сама грижовна домашна маска за жизнена и блестяща коса