Силна грижа за увредената коса

ЕТО КАК ДА ЗАЩИТИТЕ УВРЕДЕНАТА КОСА ДЪЛГОСРОЧНО

Миенето, сушенето и стилизирането на косата ви всеки ден я стресира и може да я увреди – става суха, трудна за контролиране и лишена от блясък. Уморената и слаба коса обаче не е повод да се отчайвате! С правилните съвети за грижа и стилизиране ще се справите дори с увредената коса.

Защитете косата си

Миенето, сушенето и стилизирането на косата ви всеки ден я стресира и може да я увреди – става суха, трудна за контролиране и лишена от блясък. Уморената и слаба коса обаче не е повод да се отчайвате!

Съвети за грижа за увредена коса

  • Използвайте продукт за коса, който е предназначен специално за нуждите на косата ви. Специалните продукти за грижа като NIVEA Repair & Targeted Care съдържат съставки и укрепващи вещества като пантенол и кератин. Те спомагат възстановяването на косата.
  • Увеличете грижата, която полагате: балсам за увредена коса защитава структурата на косъма след миене и придава на косата здравословен блясък. Препоръчва се и използването на подхранваща маска веднъж седмично.
  • Дайте на косата си почивка от стилизирането. Особено ако редовно използвате маша или преса, понякога на косата ѝ е необходима почивка. Продуктите за стилизиране на NIVEA не стресират косата, но топлината я уврежда. Можете да си направите красиви къдрици и като сплетете косата си на плитки за през нощта.

Разнообразието е подправката на живота! Променяйте прическата си всеки ден – по този начин няма да се стресира на едно и също място през цялото време.

Суха и увредена?

Увредената коса е резултат от външни влияния: боядисване, изрусяване, маши и излагане на хлор и слънце – това може да атакува косата и да я стресира дълготрайно. 
Краищата на дългата коса са на възраст 2-4 години и вече са преминали през много неща. Затова се нуждаете от богати балсами и маски, които възстановяват естествената хидратация на косата ви. 

Открийте повече съвети за оптималната грижа за косата тук.  

 

Как да познаете увредената коса

Можете да усетите, че косата ви е увредена: здравата коса е гладка и копринено мека, докато увредената е по-груба и твърда.

Ако прекарате пръсти през косата си и почувствате, че те се заплитат в долната част на суха и мокра коса, значи имате увредена коса. Затова трябва да се отнасяте с нея нежно и внимателно, когато е мокра. Разплетете мокрите кичури с широк гребен и винаги използвайте балсам, за да улесните разресването. 

Трябва да защитавате косата си и при сушене: дръжте сешоара на разстояние и не забивайте четка в косата си. Най-добре е да използвате широка плоска четка и да сушите косата с нейна помощ. Винаги сушете по посока на косъма, за да могат да се затворят слоевете му.


Целете се високо: прически за увредена коса

Стресираната коса често е лишена от блясък и копринена мекота – затова вързаната високо коса е спасението ви. Едновременно с това ще давате на косата си почивка от стилизиране с маша и преса, което означава, че краищата няма да се натоварват.

Съвети за стилизиране за увредена коса

  • Ако искате да сплетете косата си, не използвайте евтини ластици. Те могат да увредят структурата на косъма и да причинят цъфтене. Изберете ластици, които изглеждат като спирала, като старомоден телефонен кабел, и ги увийте нежно около косата. Малък съвет: тези ластици също така не оставят почти никаква следва върху косата, когато се махнат.
  • За да защитите скалпа и косата си, не я връзвайте прекалено стегнато.
  • Използването на малка капка масло върху суха или мокра коса ще я направи по-гладка. Естествените масла като бадемово или кокосово, както и маслото от репей са идеални за целта.

Красиви прически за увредена коса

Кокчетата са особено подходящи за дните, в които не сте мили косата си. Не е необходимо да използвате изобилие от продукти за грижа, за да си осигурите елегантна и добре стилизирана визия.

Красиви прически за увредена коса

Ако сплетете хлабаво косата си, ще се погрижите за краищата, което означава, че няма да трябва да я стресиране със стилизиране и топлинно третиране.

Лак дори при увредена коса?

Новият ви кок трябва да устои на вятъра и времето – затова лакът за коса е предпочитаният продукт. Подходящи ли са обаче лаковете за увредена коса?

Като цяло лакът за коса не уврежда косата, но трябва да се уверите, че се използва за определени зони и в правилното количество. В противен случай косата ще изглежда лепкава и лишена от блясък.

Също така избягвайте да използвате прекалено много лак с комбинация с преса и маша: няколко кратки пръскания трябва да са достатъчни.


ДОМАШНА ТЕРАПИЯ ЗА КОСА ЗА 1 МИНУТА

Направи си сама грижовна домашна маска за жизнена и блестяща коса