Поръчай любимите си NIVEA продукти директно до твоя дом, с помощта на нашите онлайн партньори!

Смеещи се жени

Как влияе слънцето, когато сме на плажа, в планината или в града?

Как да се наслаждавате на слънцето и да сте напълно защитени

Когато слънцето сияе, и ние сияем. Ваканцията е най-доброто време да се заредим с малко слънчева светлина. Независимо дали сме на плажа или в планината. Информация за това как да ѝ се насладим максимално.

Към плажа

Плажът е любимото място през лятото. Вълните се разбиват в брега, пясъкът гъделичка пръстите ви, слънцето блести…. Прекрасно! Но има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, ако планирате да прекарате деня си на плажа.

Наслаждавайте се на слънцето безопасно

Защита от слънцето на плажа

Ако не забравяте да нанасяте повторно слънцезащитен продукт след плуване и подсушаване, може спокойно да се наслаждавате на деня си под слънцето.

Насладете се на всеки момент на плажа

 

Когато сме на плажа, можем да се наслаждаваме дори и на най-високите температури. Морският бриз ни охлажда, а ако все още ни е прекалено горещо, влизаме в морето. Обаче не се залъгвайте. Макар че наистина има приятен бриз, слънчевите лъчи са си там. Същото важи и за водата: 60% от UVB и 85% от UVA лъчите могат да проникнат на 50 см дълбочина под повърхността на водата.

 

Затова е изключително важно да сте защитени с водоустойчив слънцезащитен крем. Страхотната новина е, че всички слънцезащитни продукти NIVEA са водоустойчиви и затова защитават кожата още преди влизане във водата. Затова просто използвайте любимия си продукт. 

Сянката е най-добрата светлина

 


Най-доброто място под слънцето е на сянка. Това важи и на плажа, особено ако се стремите към здравословен тен. Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея. До 40% от UV лъчите ви достигат и под сянката. Това означава, че почернявате и на сянка.

 

Така че рискът от изгаряне там е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора. Дори и облаците не осигуряват пълна защита. Притъмнялото облачно небе намалява UV лъчението с много малък процент. Така че дори ако сте на сянка или е облачно, не бива да пропускате слънцезащитата.  

Това са частите на тялото, които трябва да са най-защитени на плажа

Защита от слънцето на плажа

Ако не забравяте да нанасяте повторно слънцезащитен продукт след плуване и подсушаване, може спокойно да се наслаждавате на деня си под слънцето.

Жена вода

И не забравяйте да пиете и достатъчно течности, докато сте на плажа. 

Какво да не забравяте за плажа

 

 

 

  • Чадър – отпуснете се и се насладете на деня под сянката.  
  • Но не забравяйте да използвате слънцезащитен продукт.
  • Слънцезащитен продукт – и помнете: нанасяйте повторно след плуване и подсушаване. 
  • Шапка или шал – косата и скалпът ви също се нуждаят от защита. 
  • Слънчеви очила – очите ви трябва да бъдат особено добре защитени с добри очила. Не забравяйте да купите очила и за децата! 

В планината

Планината става все по-популярна ваканционна дестинация. И то не само за ски през зимата. Планините са силно желано място и през останалата част от годината за туризъм, почивка и колоездене. Трябва да обърнете внимание на някои неща, ако планирате да отседнете на планина.

UV лъчите се увеличават с нарастване на надморската височина 

Mountain UV radiation

Друго, което трябва да имате предвид, когато сте на планина: интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина: с 15-20% на всеки 1 000 метра. Това означава, че колкото по-високо се качвате, толкова по-висок слънцезащитен фактор ви е необходим.

Какво да не забравяте в планината

 

Ще се насладите повече на деня в планината, ако вземете със себе си всичко, от което се нуждаете. Това е малък списък на нещата, които нерядко забравяме: 

 

  • Слънчеви очила – уверете се, че имат UV защита. 
  • Шапка – студът и слънцето увреждат както кожата, така и косата. 
  • Достатъчно течности – съвет: леката пластмасова бутилка се носи по-лесно. 
  • Балсам за устни – внимателно изберете такъв, който има слънцезащитен фактор. 
  • Нещо за похапване – вземете си сушени кайсии. Те засищат, вкусни са, а бета каротенът, който съдържат, подобрява защитната функция на кожата. 
 

У дома, в града, на село: слънчеви бани

 

 

Измъкнете се навън по време на обедната почивка, за да си откраднете малко слънце. Независимо къде сте, може да го направите почти навсякъде. В близкия парк или на терасата на офиса, времето навън ви помага да се отпуснете и разсеете. Въпреки това силата на слънцето често се подценява и преди да сте се усетили, устните ви изсъхват и усещате как кожата ви пари. За да избегнете това, не стойте на слънце по-дълго от 15 минути без защита.

 

Разбира се, продължителността зависи от типа на кожата ви, но обикновено не трябва да надвишавате четвърт час. Ако искате да стоите по-дълго на слънце без притеснения, използвайте слънцезащитен крем за лице, например Moisturizing Day Care с SPF 15.

sun

Кратка почивка под слънцето? За съжаление, свободните радикали не почиват. Не оставяйте лицето си да изгори – това може да стане за само 10-15 минути без защита. 

Колко дълго издържа слънцезащитният продукт?

Използвахме UV камера, за да покажем колко издържат слънцезащитните продукти през един ден на плажа. Открийте ефекта на плуването, потенето и подсушаването с кърпа върху водоустойчивия слънцезащитен продукт и разберете колко е важно повторното нанасяне. 

Нашите препоръки за вас