как влияе стресът на кожата

КАК ВЛИЯЕ СТРЕСЪТ НА КОЖАТА?

Анти-стрес съвети при зачервявания и пъпки по кожата. Стресът и гневът могат да се отразят негативно на кожата. Симптомите като пъпки и червени петна сигнализират, че балансът е нарушен. Научи тук защо релаксацията е още по-важна от всякога.

КОЖНИ РАЗДРАЗНЕНИЯ: КАК СТРЕСЪТ И ГНЕВЪТ ВЛИЯЯТ НА ВЪНШНИЯ ТИ ВИД

Понякога стресът влиза под кожата ти в буквалния смисъл на думата. Когато списъкът със задачи става все по-дълъг или сме спорили с най-добрия си приятел, когато бързаме от среща в среща и не можем да намерим баланс за тялото и душата, кожата често реагира с раздразнения. Но защо всъщност психиката има толкова силно влияние дали се чувстваме комфортно в кожата си?

ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА: КАК СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ НА КОЖАТА

Погледни ме и ще ти кажа как си. Всъщност един поглед е достатъчен, за да се разбере как се чувства даден човек. Малко зачервяване е симпатично, но ако се появи дълготраен обрив или кожата изглежда на петна - всичко това са ясни сигнали от кожата, които буквално можеш да разчетеш като негативно влияние.

Стресът и симптомите на кожата са тясно свързани:

 • Преди експертите смятаха, че нервните окончания достигат само до кожата.
 • Сега е известно, че те достигат дори до най-горните слоеве на кожата.
 • Стресът, забързаният живот, гневът могат да причинят хормонални смущения, които предизвикват малки възпаления точно под повърхността на кожата.
 

КОГАТО КОЖАТА ГУБИ СВЕЖИЯ СИ ВИД

Между кожата и това да се чувстваш добре има тънка връзка. Повишеният стрес може да се отрази зле на тена. И обратното – едно хронично заболяване с обриви може да доведе до психически стрес.

 • Всеки, който страда от невродермит или псориазис, често се сблъсква със социално отхвърляне и се срамува от собственото си тяло.
 • Това чувство изостря още повече симптомите на заболяването.
 • Независимо дали става въпрос само за краткотрайни петна на нервна почва по лицето, груба или бледа кожа от постоянен стрес или хронично наследствено заболяване: за много хора съзнателното овладяване на проблема помага за облекчаване на симптомите.
 

поддържай тялото и душата в хармония

поддържай тялото и душата СИ в хармония

Напрегнатите хора трябва да потърсят начини да разпуснат и да не пренебрегват красотата и себе си. Кожните раздразнения могат да показват, че вътрешният баланс е нарушен. Кратката почивка връща спокойствието, а също така те прави много по-красива.


КОЖНИ ОБРИВИ ОТ СТРЕС? КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ТЯХ

Суха кожа, петна и несъвършенства по кожата: ще ти покажем защо кожата е толкова чувствителна и защо така бързо реагира.

СУХА КОЖА И СЪРБеж: СТРЕСЪТ КАТО подсилващ фактор

Колкото по-суха и раздразнена е кожата, толкова по-податлива е на стрес. Появяват се сухи, люспести петна или неравномерни зачервявания. Те са особено чести по лицето. Върху останалата част от тялото обаче стресът има по-малко проявления. Но това не значи, че го няма. Например, сърбежът е свързан със стрес.

Когато кожата те сърби, може да има много причини:

 • Сърбежът често се появява при суха кожа. Ако сме постоянно под напрежение, чувството за сухота и сърбеж често се увеличава.
 • Същото се отнася и за дерматологични заболявания като псориазис или невродермит. Тук генетичната предразположеност играе съществена роля като основен причинител. Стресовите фактори обаче могат значително да засилят симптомите.
 • Основно положение: Ако сърбежът е много силен или ако продължава няколко седмици, определено трябва да се консултираш с лекар или дерматолог, за да изясниш причините за сърбежа.
 

Какви са типичните симптоми на стреса на кожата?

Суха и лющеща се кожа - стресът може да атакува липидната бариера на кожата. Резултатът: водата в кожата се изпарява по-лесно и кожата изсъхва бързо.

 • Петна по кожата: Когато тялото е подложено на силен стрес, то освобождава големи количества от мъжкия хормон тестостерон. Освен всичко друго, това може да увеличи производството на себум и по този начин да се развият така наречените пъпки от стрес и черни точки.
 • Петна от стрес: Червените петна по лицето, шията или деколтето („зачервяване“) са причинени от внезапно разширяване на кръвоносните съдове. Те често се появяват при емоционални ситуации, например в случай на стрес, страх или нервност.
 • Копривна треска: Става дума за обрив. Той започва със зачервяване на кожата, последвано от силно сърбящи пориви. Това се дължи на прекомерното отделяне на хистамин. Основният причинител не е стресът, но той може да бъде спусъка, който отключва по-сериозни състояния.

разпусни по правилния начин, развлечение, релакс анти-стрес съвети

ОСВОБОДИ НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН

Напрежението, когато времето не стига, гневът и нервността често могат да се разчетат по лицето. За да избегнем появата на обриви, всеки трябва да се научи как да освобождава стреса.

ВИНАГИ ЛИ СТРЕСЪТ Е ВИНОВЕН ЗА ОБРИВИТЕ?

Както видовете стрес, обривите могат да се появяват по различни причини:

Хормоналният баланс може да се наруши при пубертет, бременност или менопауза и това да причини промени и за кожата.

Дори ако виждаш кожните дефекти, не можеш веднага да определиш, че човек е под стрес. Пъпките и другите подобни несъвършенства по кожата могат да се появят и поради други причини, като неподходяща хигиена. Например - кремът може да е твърде тежък за твоя тип кожа.

Червените петна по лицето могат да бъдат причинени и от пикантна храна или алкохол.

Обърни внимание дали тези симптоми се появяват внезапно и само в определени ситуации. Ако нямаш други кожни проблеми, тогава дразненето може да е причинено от стрес. Консултация с дерматолог ще ти даде повече яснота по въпроса.

 

НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА: СЪВЕТИ ЗА ВСЕКИ ДЕН

Не всеки стрес е еднакъв. Ето защо няма еднаква формула за превенция. Колкото повече антистрес съвети следваш, толкова по-спокойно можеш да реагираш на стресови ситуации. Правилната сутрешна рутина също помага да подходиш към деня спокойно и без хаос, бързане и стрес от сутринта.

Справяне със стреса: 5 съвета за работещи

 1. Щастие в офиса: Чаша горещо какао помага за освобождаването на хормона на щастието - серотонин.
 2. Изключи досадните колеги: Сложи слушалки. Това дава ясен сигнал, че не искаш да те закачат излишно.
 3. Изключи телефона, пусни гласовата поща: Така със сигурност ще завършиш най-важните задачи без прекъсване и ще намалиш стреса.
 4. Планирай края на деня: С приятели/колеги след работа или пък почистване на дома? Съзнателно се ангажирай само с една дейност за вечерта. Останалото отложи за уикенда.
 5. Научи се да се чувстваш комфортно: Носи удобни дрехи на работното място, в които да се чувстваш добре, така че да не ти стяга в стресови ситуации.

5 АНТИ-СТРЕС СЪВЕТА, ЗА ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ ДОБРЕ У ДОМА

 1. Облечи се без хаос: подготви дрехите си за следващия ден от вечерта, така че сутрешните решения, които отнемат толкова време, вече да са взети.
 2. Не бързай сутрин: планирай закуската от предната вечер и приготви спокойно училищния обяд за децата или твоята кутия за офиса.
 3. Спи спокойно: лавандуловата възглавничка, поставена на нощното шкафче подобрява съня и ще се отпуснеш в сладки сънища.
 4. Време за себе си: планирай една вечер в седмицата само за себе си, хобито или приятелите си.
 5. Усмихни се! Направи смешна физиономия! Това отпуска мускулатурата на лицето и ще разсмее другите.
 

освободи стреса бързо

Пауза! освободи стреса бързо!

Всеки от време на време има нужда от малко почивка. Разговорът на кафе с най-добрите ти приятели или приятната почивка на обяд в работните дни, веднага намаляват нивото на стрес.

отпусни се, добро настроение, релакс, енергия

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

1. По-добро утро с добро събуждане

След фазата на дълбок сън първо трябва да се активират мускулите и метаболизмът. Дай на тялото си няколко минути преди да станеш: разтегни се и съзнателно се наслади на това време, за да можеш и психически да се подготвиш за деня.

дневна светлина, добро настроение

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

2. Пусни дневната светлина У ДОМА

Събуди се бързо: дневната светлина спира производството на хормона на съня – мелатонин, и така мозъкът се стимулира по естествен начин да се събуди. Когато станеш сутрин, веднага дръпни завесите. В мрачния сезон за това помага лампата.

жена пред огледало, жена си прави прическа

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

3. Организирай действията в банята

Направи график за банята със семейството или партньора си. Който се къпе най-дълго сутрин, трябва да става по-рано и да се приготви преди другите. Ако банята е заета, можеш просто да разместиш отделни стъпки от сутрешния си ритуал като например да оформиш прическата си в спалнята. 

крем под душа

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

4. Крем под душа

За щастие, вече не е нужно да чакаш водата след баня да попие, за да си сложиш лосион за тяло. Специалната грижа за под душа действа много по-бързо: нанеси върху цялото тяло, изплакни, изсуши и се облечи.

подготви дрехите от вечерта

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

5. Подготви дрехите от вечерта

Подготви какво искаш да облечеш ти и децата ти на следващия ден от вечерта. Сутрешните решения отнемат време и често това е изнервящо. Ако сложиш на закачалка тениски или блузи в банята, докато се къпеш, това ще спести от времето за гладене, защото парата изглажда леките гънки.

бързо сушене на косата

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

6. Бързо сушене на косата

Хавлиените кърпи от специален микрофибър попиват двойно повече от памучните. Така косата изсъхва много по-бързо. При сушене със сешоар по-добре увеличи скоростта на вентилатора, отколкото температурата – този подход е нежен за косата и става много по-бързо.

организирай се, спести време, организация

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

7. СПЕСТИ ВРЕМЕ С ПРАВИЛНИЯ РЕД НА ДЕЙСТВИЯТА

Първо измий лицето и нанеси крем, след това си измий зъбите. Междувременно кремът ще се абсорбира напълно - това улеснява нанасянето на грима след това. BB кремовете със слънцезащитен фактор спестяват още повече време. Те са овлажнител, осигуряват слънцезащита и грим в едно. Спокойно можеш да заложиш и на мултифункциолна грижа и грим като NIVEA Cellular Cushion.

организация, ред, подготовка

8 СЪВЕТА: БЪРЗО, ОТПУСНИ СЕ И ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

8. Създай ред срещу напрежението

Всеки, който сутрин търси панически ключовете си, очилата или банковите карти, започва с твърде много стрес от началото на деня. Нашият съвет: определи си места, на които да поставяш често използваните вещи - за обичайните важни неща като ключове и очила най-добре е мястото да е близо до входната врата.