млада жена, използваща тонер Nivea

6 предимства на млечната киселина в грижата за кожата

Открий как тази естествена съставка за грижа за кожата може да подобри рутинната ти грижа за лицето.

Млечната киселина е естествена водоразтворима алфахидрокси киселина (AHA), която организмът произвежда, когато разгражда глюкозата като източник на гориво, когато тъканите не са достатъчно наситени с кислород. Тя се съдържа и в редица ферментирали храни, като млечни продукти, мариновани зеленчуци и хляб и др. В грижата за кожата млечната киселина е известна със способността си да премахва мъртвите клетки и да подобрява текстурата на кожата.

Поради тази причина тя обикновено се среща в почистващи продукти, ексфолианти и серуми, които насърчават нейните свойства за ексфолиране на повърхностно ниво, както и нейните хидратиращи и противостареещи свойства. Млечната киселина също така помага за поддържане на леко киселинното рН на кожата, поддържайки естествената бариера на влагата.

Как действа млечната киселина върху кожата?

млада жена докосва лицето си
Ползи от млечната киселина за кожата

1. Ексфолиране и клетъчна обмяна

Млечната киселина играе роля в премахването на мъртвите кожни клетки по повърхността на кожата, като разрушава връзките, които държат мъртвите кожни клетки заедно. Това води до тяхното изхвърляне, което разкрива по-свежи и нови кожни клетки под тях. С течение на времето редовното ексфолиране с млечна киселина може да допринесе за по-гладък тен и подобрена текстура на кожата.

2. Хидратация и задържане на влагата

Благодарение на овлажняващите си свойства млечната киселина привлича и задържа влагата, което подобрява гъвкавостта на кожата. Тя може да помогне и за запазване на естествената бариера на кожата с помощта на серамиди, което допълнително подобрява задържането на влагата, което я прави подходяща за хора с дехидратирана кожа.

3. Балансиране на тена на кожата

Тенът на кожата се счита за неравномерен, ако има петна от хиперпигментация, тъмни петна или зачервяване. Въпреки че всички тези фактори са напълно естествени и не е необходимо да се притесняваш за тях (не се колебай да се консултираш с лекар в случай на съмнения), появата им може да бъде намалена чрез редовна употреба на млечна киселина. Това отчасти се дължи на ексфолиращите свойства на млечната киселина, но може да се свърже и с факта, че тя може да помогне за намаляване на производството на меланин, който е отговорен за пигментацията на кожата.

4. Стимулиране на колагена

Колагенът е важен компонент на кожата, който спомага за поддържането на еластичността и здравината ѝ. С напредването на възрастта производството на колаген обикновено се забавя, което води до естествена поява на фини линии и бръчки. Освен това ексфолиращите му свойства могат да подпомогнат регенерацията на нови кожни клетки и да увеличат производството на колаген и еластин, което може да доведе до по-плътна и стегната кожа.
Продукти Nivea Derma Skin Clear

5. По-добро усвояване на продукта

Ексфолиращите свойства на млечната киселина могат да спомогнат и за по-доброто усвояване на други продукти за грижа за кожата. Това е така, защото натрупването на мъртви кожни клетки може да образува бариера срещу продуктите, така че отстраняването им води до по-дълбоко проникване и по-ефективни резултати.

6. Намаляване на симптомите на акне

Млечната киселина може да помогне за облекчаване на симптомите на акне. Нейните ексфолиращи свойства могат да помогнат за премахване на мъртвите кожни клетки, които иначе могат да запушат порите и да причинят появата на акне, а противовъзпалителните ѝ свойства могат да помогнат за намаляване на съществуващите зачервявания.

Млечна киселина за кожата: Употреба и приложение

Млечната киселина има широк спектър от приложения, които се възползват от различните ѝ предимства. В по-ниски концентрации тя може да бъде открита в почистващи, тонизиращи и овлажняващи продукти, а в по-високи концентрации може да се използва в целенасочени активни продукти, като например серуми.

Препоръчително е да не използваш високи концентрации на млечна киселина твърде често. Прекомерната употреба може да доведе до прекомерна ексфолиация, която може да наруши естествената бариера на кожата. Винаги чети етикета на продукта, за да се запознаеш с препоръчителната честота на употреба. Скрабът NIVEA Derma Skin Clear например, чиято поносимост към кожата е дерматологично тествана, се препоръчва да се използва 2 до 3 пъти седмично.

Винаги, когато използваш висока концентрация на млечна киселина, не забравяй да нанасяш слънцезащитен продукт върху засегнатите зони. Същото важи и за всяка форма на химически ексфолиант, който обикновено повишава чувствителността на кожата ти към слънцето. Добра идея е да придобиеш ежедневен навик да нанасяш SPF след приключване на сутрешната си грижа за кожата.

NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ е идеален за тези, които искат да добавят ефективен SPF в рутинните си процедури. Леката му формула е устойчива на изпотяване, подходяща е за нанасяне под грим и попива веднага за невидим завършек.
жена докосва лицето си

Млечна киселина за кожата - съображения

 1. Бременност:
  Кожата на жената може да бъде по-чувствителна и да реагира по-силно по време на бременността поради хормоналните промени. Млечната киселина като цяло се счита за безопасна за локална употреба - въпреки това бременните жени трябва да бъдат внимателни и да се консултират с дерматолог, преди да използват продукти, съдържащи по-високи концентрации на млечна киселина. Във всеки случай винаги проверявай инструкциите на опаковката преди употреба.

 2. Веганство:
  Възможно е млечната киселина да се получи от различни източници, включително растения и животни.Във веганските алтернативи на продуктите за ежедневна грижа за кожата често се използва млечна киселина от растителен произход, като се гарантира, че са взети предвид етичните и екологичните съображения. Ако не си сигурна дали конкретна съставка в избрания от теб продукт е от растителен произход или не, се свържи с производителя. Скрабът NIVEA Derma Skin Clear, заедно с всички останали продукти от серията Derma Skin Clear, е подходящ за вегани.

 3. Чувствителност:
  Въпреки че млечната киселина се счита за една от най-меките AHA, употребата на по-големи количества може да предизвика чувствителност на кожата при тези, които са склонни към това. Уверяваме те, че продуктите на NIVEA преминават през строги дерматологични тестове, за да се гарантира, че са безопасни за твоята кожа.
ПРЕГЛЕД НА ФАКТИТЕ

Q10 ФАКТИ:

Млечната киселина е естествено срещаща се водоразтворима алфахидрокси киселина (АНА), която се съдържа във ферментиралите храни. Тя се произвежда и от организма при недостиг на кислород, за да се осигури повече енергия чрез разграждането на глюкозата.

В грижата за кожата млечната киселина е известна със способността си да премахва мъртвите клетки, да подобрява структурата на кожата и да поддържа естествената бариера на кожата за влага. Млечната киселина обикновено се използва в почистващи продукти, ексфолианти и серуми, където действа главно на повърхностно ниво, за да ексфолира мъртвите кожни клетки, като същевременно помага на кожата да запази pH-баланс.

Серията Derma Skin Clear на NIVEA включва продукти за почистване, които са ефикасни - например скрабът против несъвършенства съдържа и млечна киселина, за да осигури цялостна грижа за кожата.

Създаване на ефективен режим за почистване на кожата

Млечната киселина често се среща в почистващи продукти, тонери и серуми, които използват нейните овлажняващи и ексфолиращи свойства. Но когато става въпрос за изграждане на ефективна рутинна грижа, откъде да започнеш? По-долу е представена нашата препоръчителна рутинна процедура, която включва продукти от серията NIVEA Derma Skin Clear, разработена специално за кожа, склонна към образуване на несъвършенства.

 1. Почистване:започни рутинната си процедура с ефективен почистващ продукт. Измиващият гел NIVEA Derma Skin Clear нежно отстранява грима и замърсяванията и почиства в дълбочина порите, за да предотврати появата на несъвършенства. След като навлажниш лицето си, нежно масажирай почистващия продукт, като внимаваш да избегнеш зоната около очите, и след това изплакни с топла вода.

  1a. Скраб: за да отидеш една стъпка по-далеч от обикновеното почистване и да усъвършенстваш допълнително кожата си, от време на време сменяй почистващото средство със скраб, като например NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrub. Той е със съдържание на салицилова киселина и ниацинамид, а също така и с млечна киселина. Използването на този скраб ще ти помогне да намалиш черните и белите точки, без да изсушаваш кожата си.

 2. Ексфолиране:във вечерната си рутина нанеси концентриран ексфолиант, за да стимулираш обновяването на старите, увредени кожни клетки и да изчистиш допълнително порите. NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator ексфолиант има в състава си салицилова киселина, ниацинамид и гликолова киселина, за да намали видимо несъвършенствата. За най-добри резултати го остави за през нощта.

Следването на тази процедура може да помогне за видимо подобряване на външния вид на кожата с несъвършенства само за седем дни.


Ползи от млечната киселина за кожата: Обобщение

Млечната киселина е естествена алфахидрокси киселина (AHA), която тялото произвежда при разграждането на молекулите на глюкозата. Редовната употреба на млечна киселина подпомага ексфолирането и клетъчната обмяна, хидратацията и задържането на влагата, като същевременно балансира тена на кожата и стимулира производството на колаген. За тези, които следват вегански начин на живот, се предлагат алтернативи на млечната киселина, които не са животински. Включването на млечната киселина в добре балансирана рутинна грижа за кожата може да доведе до видимо подобряване на текстурата и тена на кожата.

Млечна киселина в грижата за кожата - често задавани въпроси

Какво представлява млечната киселина и каква е ползата от нея за кожата?

Млечната киселина е алфахидрокси киселина (AHA), която се получава от естествени източници като мляко, плодове и зеленчуци. Тя действа благоприятно на кожата, като нежно ексфолира мъртвите кожни клетки, подобрява хидратацията, стимулира производството на колаген и се справя с проблеми на кожата като хиперпигментация и акне.

Подходяща ли е млечната киселина за всички видове кожа?

Млечната киселина обикновено е подходяща за повечето видове кожа, включително за нормална, суха и смесена кожа. Въпреки това, хората с чувствителна или реактивна кожа трябва да използват по-високи концентрации с повишено внимание и да направят тест за нанасяне преди да започнат с редовната употреба.

Как млечната киселина ексфолира кожата и какви са ползите от ексфолирането ѝ?

Млечната киселина ексфолира кожата, като разрушава връзките между мъртвите кожни клетки, което води до тяхното отстраняване. Ползите от ексфолирането включват подобрена текстура на кожата, по-гладък тен и по-равномерен цвят на кожата.

Може ли млечната киселина да помогне при хиперпигментация и неравномерен тен на кожата?

Да, млечната киселина може да помогне при хиперпигментация и неравномерен тен на кожата. Млечната киселина може да помогне за избледняването на тъмните участъци и да придаде по-светъл и равномерен тен, не само като благоприятства ексфолирането, но може да играе роля и в производството на меланин.

Помага ли млечната киселина при склонна към акне кожа и как действа при акне?

Млечната киселина може да е от полза за склонната към акне кожа, тъй като отпушва порите и намалява появата на пъпки. Освен това има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на зачервяванията и раздразненията, свързани с появата на акне.

Кога да използвам млечна киселина през деня или през нощта?

По-високите концентрации на млечна киселина могат да направят кожата ти по-чувствителна към слънцето, така че е най-добре да я използваш през нощта и да продължиш със слънцезащитен крем през деня, за да защитиш кожата си.

Какви са ефектите на млечната киселина върху кожата против стареене?

Млечната киселина може да стимулира производството на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата и за намаляване на фините линии и бръчките. Това я прави потенциална възможност за справяне с ранните признаци на стареене.

Има ли някакви странични ефекти или потенциални кожни реакции към млечната киселина?

Някои хора могат да изпитат леко изтръпване, зачервяване или дразнене, когато използват по-високи концентрации на млечна киселина, особено ако имат чувствителна кожа. Извършването на тест с лепенки и започването с по-ниски концентрации може да помогне за свеждане до минимум на потенциалните реакции. Въпреки това продуктите на NIVEA са дерматологично тествани и са безопасни за твоята кожа.

Може ли млечната киселина да се използва върху чувствителни зони, например около очите?

По принцип е добре да избягваш да нанасяш млечна киселина директно върху чувствителни зони като очите. Вместо това използвай нежен околоочен крем.

How often should I use Lactic Acid in my skincare routine?

Честотата на използване на млечната киселина зависи от поносимостта на кожата ви и от концентрацията на продукта. За начинаещите се препоръчва да започнат с продукти с малки дози, например веднъж седмично, преди да започнат по-честа употреба, като преминат към няколко пъти седмично, ако не и веднъж седмично, в зависимост от препоръките на продуктите и конкретната част на лицето. NIVEA Derma Skin Clear Scrub, който съдържа млечна киселина, е подходящ за употреба 2-3 пъти седмично.

Мога ли да използвам млечна киселина с други продукти или съставки за грижа за кожата?

Винаги е по-добре да избягваш смесването на продукти и съставки, без да знаеш дали те могат да реагират заедно. Особено важно е да избягваш използването на високи концентрации на млечна киселина в комбинация с други съставки за обновяване на кожата, като ретинол, тъй като това може да доведе до прекомерна ексфолиация.
Вместо това използвай формула, съдържаща множество смесени съставки, чиято поносимост и стабилност към кожата са проверени. Ако използваш различни продукти за грижа в рутинната си процедура, остави няколко минути интервал между всяко приложение, за да избегнеш евентуално взаимодействие.

Безопасна ли е употребата на млечна киселина по време на бременност или кърмене?

Както при всяка съставка в грижата за кожата, когато я изпробваш за първи път, е препоръчително да се консултираш с медицински специалист, преди да използваш млечна киселина по време на бременност или кърмене.

Подходяща ли е млечната киселина за вегани?

Дали млечната киселина е подходяща за вегани, зависи от нейния източник. Класическата млечна киселина се добива от странични животински продукти, например мляко. В много съвременни продукти за грижа за кожата обаче се използва млечна киселина, получена от растителни материали, което я прави подходяща за вегани. Винаги проверявай етикетите на продуктите или се свързвай с производителя, за да се увериш, че млечната киселина, използвана в продукта за грижа за кожата, е съобразена с твоя вегански начин на живот. NIVEA Derma Skin Clear Scrub е подходящ за вегани.

Увеличава ли млечната киселина чувствителността към слънцето и трябва ли да използвам слънцезащитен крем?

Да, подобно на други съставки за обновяване на кожата, млечната киселина може да повиши чувствителността на кожата към слънцето. От съществено значение е да използваш широкоспектърен слънцезащитен продукт с висок SPF ежедневно, особено когато използваш продукти с млечна киселина, за да предпазиш кожата от вредните UV лъчи и да предотвратиш слънчеви реакции.

Интересни съвети за теб