Млечната киселина е естествена водоразтворима алфахидрокси киселина (AHA), която организмът произвежда, когато разгражда глюкозата като източник на гориво, когато тъканите не са достатъчно наситени с кислород. Тя се съдържа и в редица ферментирали храни, като млечни продукти, мариновани зеленчуци и хляб и др. В грижата за кожата млечната киселина е известна със способността си да премахва мъртвите клетки и да подобрява текстурата на кожата.
Поради тази причина тя обикновено се среща в почистващи продукти, ексфолианти и серуми, които насърчават нейните свойства за ексфолиране на повърхностно ниво, както и нейните хидратиращи и противостареещи свойства. Млечната киселина също така помага за поддържане на леко киселинното рН на кожата, поддържайки естествената бариера на влагата.