Какво води до изсушаване на кожата?

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ СУХАТА КОЖА?

За сухата кожа има много причини. Освен генетична предразположеност към това състояние, предимно външни фактори нарушават естествената хидратантна бариера на кожата и я изсушават.

От къде идва сухата кожа?

Какво причинява сухата кожа – най-честите причинители

  • Сухата кожа може да бъде наследена или вродена. При този тип кожа производството на себум и регулацията на хидратацията са нарушени. Това води до лющене, сърбеж, зачервявания и дори възпаления, които могат да бъдат допълнително влошени от външни влияния.
  • Студът, жегата, вятъра и сухият затоплен въздух могат много да дразнят кожата. Те отстраняват влагата й и атакуват естествените й защитни бариери. Резултатът може да се види предимно през по-хладните сезони на годината.
  • Водата също намалява съдържанието на влага в кожата, ако температурите са прекалено високи. Подари тази причина не трябва да си взимате прекалено дълги горещи душове или вани.
  • Неправилната грижа също често може да причини сухата кожа. Много козметични продукти, като например душ гелове на базата на сапун увреждат кожата повече, отколкото й помагат. Използвайте тези продукти избирателно и избирайте хидратиращи почистващи продукти като NIVEA Душ гел Creme Care.

Суха кожа в резултат на стрес – когато защитните ни бариери задействат алармата

Кожата ни страда заедно с нас по време на стрес и умствено усилие: нервите и хормоните ни разстройват баланса на влага и производството на мазнини в тялото. Това води до загрубели, сухи участъци.

Дори бебетата могат да страдат от суха кожа

Кърмачетата могат да имат суха и чувствителна кожа, защото тяхната защитна бариера не е много силна.

Суха кожа – какво се случва под повърхността?

От една страна, за балансиране на нивата на влага в кожата е отговорен естествения хидратиращ фактор (ЕХФ). Тази смесица от различни метаболитни продукти, пот и себум абсорбира влагата и защитава кожата от изсушаване. Ако естественият хидратиращ фактор е прекалено нисък, кожата се изсушава. 
От друга страна, кожните липиди играят важна роля в регулиране на баланса на влага. 

Тези липиди формират естествена защитна бариера и минимизират загубата на вода. Ако на кожата й липсват липиди, бързо могат да се появят опънатост и зачервявания. И накрая, има и суха кожа, която страда едновременно от нисък хидратиращ фактор и от липса на липиди. 

Доколко са сериозни зачервяванията, дразненето или лющенето на сухата кожа зависи от конкретната структура на кожата.


Хидратация на кожата – отговорна за красотата и благосъстоянието

Достатъчно течности – най-добрата грижа за вашата кожа

За да сте сигурни, че тялото ви винаги е добре снабдено с хидратация, трябва да пиете поне 1.3–1.5 литра вода или чай без захар на ден.

Декспантенол: разкрасяващият витамин за суха кожа

  • Сухата кожа има нужда от грижа, специално създадена за нейните нужди. Хидратиращите продукти от серията NIVEA Repair & Care са разработени специално за много суха кожа и съдържат ценния за кожата декспантенол.
  • Декспантенолът е предшественика на витамин B5, описван и като кралицата на витамините за кожата. Тази съставка подсилва естествените защитни бариери на сухата кожа и възстановява баланса им: окуражава производството на нови клетки и помага на съществуващите да се възстановят.
  • Декспантенолът активно действа срещу зачервяванията на кожата.
  • Само след няколко нанасяния, сухите и напукани зони са възстановени по-ефективно. Раздразненията за успокоени, а кожата отново се усеща нежна.

Защо хидратацията е толкова важна за нашата кожа

Хидратацията е най-важната предпоставка за красива, гладка и здрава кожа. Кожата може да изпълнява функцията си на защитна бариера на тялото правилно само, ако има достатъчно съдържание на влага. 
Външният слой на кожата, епидермисът, е покрит с фин слой вода и липиди. Това запазва кожата гладка и предотвратява проникването на гъбички и бактерии. 

Освен това, кожата е неспособна да се възстановява естествено без хидратация, тъй като съставките, които дават информация за създаване на нови кожни клетки, не могат да достигнат зоните, в които са необходими, ако нямат вода. 

Хидратацията е особено важна за поддържане еластичността на кожата. Без вода всяко малко движение би разкъсало кожата.