Кога започват да говорят бебетата

КОГА ЗАПОЧВАТ ДА ГОВОРЯТ БЕБЕТАТА?

Как да окуражиш подрастващото дете да комуникира? Всеки нов родител очаква с нетърпение да чуе първата дума на бебето си. Открий повече за това как да подкрепиш развитието на речта на подрастващото дете и да направиш ученето забавно.

Кога бебетата изговарят първата си дума?

Всички деца достигат различните стъпки от развитието си в различни моменти. Научи какво можеш да направиш, за да подкрепиш комуникацията на твоя малък човек.
кога започва да комуникира бебето

Основни етапи за бебетата: Кога започват разговорите?

Бебетата започват да дрънкат безсмислени звуци на около четири месеца, но едва на 18-24 месеца те ще могат да произнесат съвсем подходящи думи. Докато детето навърши две и половина години, то ще знае около 300 думи и ще може да използва прости изречения.

Как бебетата се научават да говорят и да общуват

Твоето дете ще започне да учи езика още в утробата. Едновременно с подготовката да чуе ритъма на сърцето ти, ще узнае уникалния звук на твоя глас. Веднъж родено, първият начин за комуникация на бебето е чрез плача по много различни начини - от нежното гугукане до плачещия вик. И дори в съвсем млада възраст мъничето ти ще започне да разпознава различни звуци, като внимателно слуша всички наоколо. 

Тъй като бебето расте, то ще започне да разбира повече за света около него. Може да чака реакция от теб и да експериментира с различни звуци, включително по-ниски и по-високи октави. То също би могло да реагира на нещата, на които се радва, като размахва ръце или се смее. Обърни внимание на мъничето си, усмихвай се с него, взаимодействай с него и наблюдавай как се развива речта и способностите му за общуване. Няма съмнение, че ще сияеш от гордост, когато малкото ти съкровище най-накрая произнесе първата си дума.


Как да накараш подрастващото дете да говори

Независимо дали твоето детенце е от мълчаливите или малко по-бъбриво, тези трикове ще ти помогнат да подобриш речта му.
стани ехо на бебето
5 начина да окуражиш речта на детето

Стани неговото ехо

Опитай да повтаряш всичко, което твоето дете се опитва да ти каже, но правилно. По този начин то незабавно запомня всякакви грешки - дори и да не ги усвоява за известно време. Увери се, че винаги си с усмивка на лицето си, така че да се чувства детето разбрано, а не коригирано.
запази всичко просто, окуражи речта на бебето
5 начина да окуражиш речта на детето

Запази всичко просто

Използвай опростен език, когато говориш с твоето малко дете, но не се страхувай да използваш по-сложни думи в негово присъствие. Колкото по-широк е обхватът на речника, който чува, толкова по-артикулирано ще е то в бъдеще.
понижи силата на звука
5 начина да окуражиш речта на детето

Понижи силата на звука

Не се изненадвай, ако твоето малко отроче е склонно да ти вика, вместо да говори. Използвай жест с ръка, за да посочиш, че то трябва да поддържа силата на звука умерено и да повтори това, което е казало по-рано с по-тих глас. По този начин то ще се успокои и ще слуша внимателно.
бебе в легло, бебешки разговори
5 начина да окуражиш речта на детето

Научи се да водиш "бебешки разговори"

Бебетата започват да дърдорят в съвсем млада възраст. Това може да звучи като пълна глупост, но те всъщност експериментират с нови звуци. Това е нещо, което трябва да насърчаваш! Опитай се да копираш шумовете, които прави детето, и да окуражиш "бебешкия разговор" колкото можеш.
баща си играе с бебе
5 начина да окуражиш речта на детето

Дай му знак

Преди бебето да се научи да комуникира чрез реч, то често взема различни знаци и жестове, за да разбере какво става. Използването на езика на знаците, който да придружава обичайните команди, ще разкрие какво разбира малкото детенце и може да бъде нов език, който можете да научите заедно.
практика за добра комуникация, бебешка ръка в майчината ръка

Практиката води до перфектност!

Подобно на изучаването на всеки нов език, колкото повече го говориш, толкова по-бързо ще го научиш. Бебетата действат по същия начин! Опитай се да включиш детенцето в семейни разговори и да му задаваш въпроси. Най-важното е да го окуражаваш да говори!

5 лесни начина за осигуряване на среда за комуникация

  • Посочи към различни предмети и кажи на мъничето как се наричат.
  • Почети на детето си, описвайки снимките, докато четеш.
  • Слушай говорещото бебе и отговаряй - така то е по-склонно да изрази себе си, ако проявиш интерес.
  • Продължавай да задаваш на детето си много въпроси и го включвай в дискусията.
  • Давай на детето телефона, когато говориш със семейството и приятелите, за да ги поздрави.

 

Безгрижно и забавно

Да се научиш да говориш не бива да бъде скучна работа! Бъди търпелива с твоето мъниче и не го подлагай на излишен натиск, като постоянно го коригираш, а вместо това се опитвай да се съсредоточиш върху една или две думи едновременно и да се наслаждаваш на сладките езикови слабости на децата. 

Опитай се да намериш забавни и интересни начини да въведеш на детето различни думи. Детските рими са добър начин за обогатяване на речника или пък една приятна песен. Игрите действат добре - опитай да назовеш 10 обекта за една минута. Посочваш към масата и то казва "маса", посочваш стола и казваш "стол" и т.н. Повтарянето на наименованието на различни обекти бързо ще разшири речника на детето.

background