Фини двигателни дейности за малки деца

Помогни на мъничето си да развие силата си Фините двигателни умения са жизненоважна част от развитието на детето и тези забавни идеи ще помогнат на малките да използват мъничките си мускулчета.

Фино двигателно развитие: Основите

Научи какво представляват фините двигателни умения и защо са от решаващо значение за бъдещата независимост на детето.
baby-drawing

Кога децата започват да усъвършенстват двигателните си умения?

Обикновено на възраст около 20-24 месеца малките деца започват да усъвършенстват фините двигателни умения. От този момент те започват да държат самостоятелно молив между палеца и пръстите си, могат да рисуват основни кръгове или линии на лист хартия и да изградят малка кула с 3-5 блока. 

Какво са фините двигателни умения?

Фините двигателни умения се отнасят до координацията на малките движения на мускулите с очите. Обикновено включват и мускулите на ръцете, използвани за оцветяване, рисуване и игра с малки предмети. По-късно в живота тези умения ще бъдат от съществено значение за извършването на ежедневните задачи, които изискват контрол на ръцете, като завързването на обувките или използването на ножици за рязане на хартия. 
Тъй като координацията ръце-очи с времето се подобрява, тези умения се развиват по едно и също време и ще открият нови врати за учене и изследване на света около малките. Щом започне да действа креативността им, няма никакво спиране!
Има типични етапи, които всяко дете достига на различна възраст, но всяко дете е различно, затова е важно да бъдеш търпелива и да продължиш да насърчаваш и подкрепяш малкия човек в развитието му. 

Как да поддържаш финото двигателно развитие на бебето

Съвети за насърчаване на твоето малко дете да се научи да развива различните мускули.

Основите на двигателните умения за малки деца

Погледай мъничето ти, докато си играе. Кои дейности е усвоило и при кои от тях изпитва проблеми? Преди да развием фините си двигателни умения, има някои основни урока, с които трябва да се справим първо. Стабилността е от съществено значение за запазването на една част от тялото в изправено положение, докато друга се движи, а двустранната координация позволява на малките да преместят двете си ръце заедно, за да хванат нещо. И накрая, усещането дава възможност на малките деца да осъзнаят къде са различните им части от тялото и как те се движат.

5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

  • Остави детето да направи бъркотия - това е чудесен начин да използва мускулите си. 
  • Инвестирай в играчки за двигателни умения - някои играчки се прикрепят към количката или столчето за кола, а бебетата обичат да се опитват да ги достигнат. 
  • Пластилинът ще помогне на малките деца да използват всеки пръст самостоятелно. 
  • Редовно премествай бебето в нови позиции.
  • Опитай да използваш играчки за бутане, които позволяват на детето да ги избута и да се придвижи напред с побутване. 
Преобръщане
5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

Преобръщане

Постави бебето по гръб и дръж играчка над него, като го насърчаваш да я стигне. Когато я достигне, бавно премести играчката над тялото му, така че да стигне по-далеч и настрани, преди да се преобърне.
Нестабилната скала
5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

Нестабилната скала

Дръж ръцете на бебето и ги издърпвай, докато достигнеш седнало положение. За да го забавляваш, пей му песнички и разклащай ръчичките напред-назад, докато то седи в скута ти.
Натискане нагоре
5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

Натискане нагоре

Насърчи малкия човек да се движи по корем и да се научи да се изправя с помощта на ръцете и коленете си. Опитай да поставиш играчките на бебето около него, така че да трябва да достигне само до тях. Понякога, навиването на одеяло и поставянето на бебето над него може да го насърчи да се изтласка.
Пълзене
5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

Пълзене

Наведи се върху ръцете и коленете си заедно с бебчето. Говори му или пей с него, докато пълзиш на пода, насърчавайки го да те последва.
Бебето прохожда
5 лесни стъпки за развиване на силата на твоето бебе

Бебето прохожда

Коленичи на пода с някой друг и насърчавай твоето мъниче да ходи между двамата, като го викате по име към всеки от вас. Предлагай му каквато и да е помощ, от която се нуждае, и не забравяй да го похвалиш, когато стигне до целта.
background

NIVEA е с теб на всяка крачка от развитието на твоето дете