причини за суха кожа, грижа за суха кожа на лице и тяло

ПРИЧИНИ И ГРИЖА ЗА СУХА КОЖА

КАКВО ВОДИ ДО ИЗСУШАВАНЕ НА КОЖАТА?

Освен генетична предразположеност към това състояние, предимно външни фактори нарушават естествената хидратантна бариера на кожата и я изсушават. Открий кои са причините за сухота по кожата и как да се грижиш за нея, за да поддържаш оптимална хидратация.

От къде идва сухата кожа?

Какво причинява сухата кожа – най-честите причинители

  • Сухата кожа може да бъде наследена или вродена. При този тип кожа производството на себум и регулацията на хидратацията са нарушени. Това води до лющене, сърбеж, зачервявания и дори възпаления, които могат да бъдат допълнително влошени от външни влияния.
  • Студът, жегата, вятърът и сухият затоплен въздух могат много да подразнят кожата. Те отстраняват влагата ѝ и атакуват естествените ѝ защитни бариери. Резултатът може да се види предимно през по-хладните сезони на годината.
  • Водата също намалява съдържанието на влага в кожата, ако температурите са прекалено високи. Поради тази причина не трябва да си взимаш прекалено дълги горещи душове или вани.
  • Неправилната грижа също често може да доведе до суха кожа. Много козметични продукти, като например душ гелове на базата на сапун, увреждат кожата повече, отколкото ѝ помагат. Използвай тези продукти избирателно и избирай хидратиращи почистващи продукти като NIVEA Душ гел Creme Care.
 

суха кожа след стрес, причини за суха кожа

Суха кожа в резултат на стрес – когато защитните ни бариери задействат алармата

Кожата ни страда заедно с нас по време на стрес и умствено усилие: нервите и хормоните ни разстройват баланса на влага и производството на мазнини в тялото. Това води до загрубели, сухи участъци.

майка целува бебе, суха кожа при бебетата

Дори бебетата могат да страдат от суха кожа

Кърмачетата могат да имат суха и чувствителна кожа, защото тяхната защитна бариера не е много силна.

Суха кожа – какво се случва под повърхността?

От една страна, за балансиране на нивата на влага в кожата е отговорен естествения хидратиращ фактор (ЕХФ). Тази смесица от различни метаболитни продукти, пот и себум абсорбира влагата и защитава кожата от изсушаване. Ако естественият хидратиращ фактор е прекалено нисък, кожата се изсушава. 
От друга страна, кожните липиди играят важна роля в регулиране на баланса на влага. 

Тези липиди формират естествена защитна бариера и минимизират загубата на вода. Ако на кожата ѝ липсват липиди, бързо ще усетиш опънатост и ще забележиш зачервявания. И накрая, има и суха кожа, която страда едновременно от нисък хидратиращ фактор и от липса на липиди.

Доколко са сериозни зачервяванията, дразненето или лющенето на сухата кожа зависи от конкретната структура на кожата, затова винаги се грижи за нея с подходящите продукти.
 


ХИДРАТИРАНАТА КОЖА Е ЕСТЕСТВЕНО КРАСИВА И ЗДРАВА КОЖА

ЗАЩО ХИДРАТАЦИЯТА Е ТОЛКОВА ВАЖНА ЗА КОЖАТА

Хидратацията е най-важната предпоставка за красива, гладка и здрава кожа. Кожата може да изпълнява функцията си на защитна бариера на тялото правилно, само ако има достатъчно съдържание на влага.
Външният слой на кожата, епидермисът, е покрит с фин слой вода и липиди. Това запазва кожата гладка и предотвратява проникването на гъбички и бактерии.

Освен това, кожата е неспособна да се възстановява естествено без хидратация, тъй като съставките, които дават информация за създаване на нови кожни клетки, не могат да достигнат зоните, в които са необходими, ако нямат вода. 

Хидратацията е особено важна за поддържане на еластичността на кожата. Без вода всяко малко движение би разкъсало кожата.

 

хидратация за кожата, оптимална хидратация, чаша чай с мента, хидратирай се добре

ХИДРАТИРАЙ СЕ ДОБРЕ – НАЙ-ДОБРАТА ГРИЖА ЗА ТВОЯТА КОЖА

За да си сигурни, че тялото ти винаги е добре снабдено с хидратация, трябва да пиеш поне 1.3–1.5 литра вода или чай без захар на ден.

Декспантенол: разкрасяващият витамин за суха кожа

  • Сухата кожа има нужда от грижа, специално създадена за нейните нужди. Хидратиращите продукти от серията NIVEA Repair & Care са разработени специално за много суха кожа и съдържат ценния за кожата декспантенол.
  • Декспантенолът е предшественика на витамин B5, описван и като кралицата на витамините за кожата. Тази съставка подсилва естествените защитни бариери на сухата кожа и възстановява баланса им: окуражава производството на нови клетки и помага на съществуващите да се възстановят.
  • Декспантенолът активно действа срещу зачервяванията на кожата.
  • Само след няколко нанасяния, сухите и напукани зони са възстановени по-ефективно. Раздразненията за успокоени, а кожата отново се усеща нежна.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ