responsible sourcing

ОТГОВОРНО
ДОБИВАНЕ НА СУРОВИНИ

ЕДНА КОЖА. ЕДНА ПЛАНЕТА. ЕДНА ГРИЖА.

ОТГОВОРНО ДОБИВАНЕ НА СУРОВИНИ

В NIVEA използваме естествени суровини за формулите ни за грижа за кожата и за опаковките. Включването на възобновими съставки е важна крачка в преминаването от петролна икономика към устойчиво бъдеще. Същевременно, когато използваме суровини на растителна основа за опаковките ни, начинът на отглеждане на растенията е от значение. NIVEA се стреми да се отнася към природата с уважение, затова целта ни е да приемем такива екологични селскостопански практики, които да предотвратяват обезлесяването, да подкрепят общностите и регионите, където се отглеждат суровините ни.

sustainability

Как NIVEA планира отговорното добиване на материали?

Целта ни в NIVEA е да предотвратим всяко негативно влияние или вреда върху околната среда от употребата на ценните природни суровини. Ето защо, целта ни е до 2025 г. да добиваме устойчиво 100% от възобновяемите ни съставки, като подкрепяме екологичните селскостопански практики.

NIVEA приема устойчива икономика за палмовото масло, която не подкрепя изсичането на дъждовни гори. От края на 2020 г. използваме само палмово масло на основата на съставки от устойчиво-сертифицирани източници. Това важи за 100% от продуктите ни по целия свят.

Използваме хартия и картон като естествени опаковъчни материали. Със сертификата от Съвета за закрила на горите “Forest Stewardship Council” (FSC) гарантираме, че продуктите на дървесна основа идват от отговорно-стопанисвани гори, което дава екологични, социални и икономически ползи. От 2019 г. 100% от опаковъчните ни кутии са направени от материал със сертификат от FSC.

Начинът, по който са добивани съставките, е екзистенциално важен за хората в регионите им по местоживеене. Култивирането на природно добивани съставки се отплаща на семейните бизнеси или на малките ферми. Съвместно с местни партньори с нестопанска цел NIVEA работи с дребни стопани, насърчава устойчиво отглеждане на култури без обезлесяване и допринася за подобряване на жизнения стандарт и икономиката на местните общности.

 
sustainability

Естествена грижа за кожата с масло от ший от Западна Африка

Маслото от ший е широко употребяван хидратант и често е добавян в продуктите за естествена грижа за кожата. Хората в Африка използват масло от ший от хиляди години, за да предпазят кожата от невероятните горещини на субтропическия сахарски климат. Заради овлажняващите и природно подхранващи свойства маслото от ший се е превърнало в незаменим продукт в грижата за кожата в козметиката. Това висококачествено масло е и съществена съставка в много продукти на NIVEA.

Като член на Глобалния Ший Алианс (Global Shea Alliance - GSA), се стремим към устойчиво добиване на ший, като същевременно се грижим за хората в индустрията за добиване на ший. Малкият ни проект в Гана и Буркина Фасо, например, ангажира 10 000 жени за събиране на ший през последните 5 г. – като ги обучава да работят в чиста среда и как да засаждат дървета.

 

Насърчаваме етиката в грижата за кожата с арганово масло от Мароко

Аргановото масло е използвано в няколко продукти на NIVEA заради изключителните му свойства за козметиката. От хилядолетия мароканците използват ценното масло от арганово дърво. Днес търговията на арганово масло осигурява на селското население стабилни доходи и създава работни места, което предотвратява обезлюдяването на селата. Аргановите дървета спомагат за ограничаване на пустинните райони с дълбоките си корени, които изпълняват функциите на водни резервоари. Това позволява на обществата да рекултивират земята, която преди е била твърде суха. Добиваме арганово масло от местни доставчици от югозападно Мароко и с проекта ни допринасяме в социален, икономически и екологичен аспект за местното селско население.

organic ingredients

Използваме органични съставки за грижа за кожата: екстракт от репей от Германия

Съставките на растителна основа от органични култури допринасят за отговорното добиване на суровини, защото този селскостопански подход е балансиращ между естествените процеси и ограниченията за употреба на синтетични съставки. Затова NIVEA работи с богата гама органични съставки за грижа за кожата като например екстракт от репей. Много от нас познават репея от детството. Плодовете му имат дребни бодли, които често се закачат по дрехите, когато ги хвърлите. Това бодливо растение идва от Азия, където плодовете на репея често се използват за медицински цели – дори днес в аюрведичната билкова медицина и в традиционната китайска медицина.

Експертите на NIVEA проучиха ефекта от репея върху кожата и откриха, че екстрактът от него увеличава производството на колаген. Използваме специален сорт органичен репей – нуда, добиван в района Саксония-Анхалт в източна Германия. Екстрактът от плода стимулира образуването на колаген в кожата, като предпазва важния компонент в съединителната тъкан и значително забавя появата на бръчки.

Органични съставки за грижа за кожата

 
Naturally Good aloe vera

Органично алое вера: Освежаващ дневен крем Naturally Good

Naturally Good night cream

Органично арганово масло: Възстановяващ нощен крем Naturally Good

Какво прави NIVEA за човешките права и етиката в грижата за кожата

NIVEA отстоява човешките права наред с редица други ценности. Ангажираме се да защитаваме човешките права и да не толерираме никаква форма на насилствен или детски труд, корупция или дискриминация в нашите производствени процеси.

Създаването на продуктите на NIVEA е резултат на общи усилия и сме отговорни за всеки участник по веригата, независимо дали е нает служител от нас или е наш бизнес партньор. Създадохме вътрешен и външен етичен кодекс с политика, която обединява добрите етични практики.

Този наш подход следва международно признатите принципи като тези на Универсалната декларация на ООН за човешките права или основните конвенции на Международната организация за труда (ILO) и се придържаме към специфичните за всяка страна закони и разпоредби.

shaking hands

Една кожа. Една планета. Една грижа.

Искаме да сме 100% прозрачни и да отговорим на всичките ти въпроси за устойчивостта на NIVEA. Ако не можеш да откриеш отговорите на сайта ни или търсиш по-подробна информация, моля, посети уебсайта за устойчивост на компанията майка на NIVEA, Байерсдорф.