витамин С, бръчки, жена се гледа в огледалото

ВИТАМИН С ЗА КОЖАТА: ПОМАГА ЛИ КРЕЩУ БРЪЧКИТЕ?

Ето как антиоксидантът действа в кремовете и серумите. Научи каква роля играе витамин С за кожата и как може да противодейства на стареенето в кремове и серуми. Ще разгледаме и дали диета, богата на витамини, може да има същият ефект срещу стареенето.

как кремовете с витамин С може да предотвратят бръчките

Научното наименование на витамин С е аскорбинова киселина. Нанесен върху кожата в комбинация с кремове и серуми, той може да предпази от преждевременно стареене. Но как действа всъщност и как можеш да разпознаеш висококачествените продукти с витамин С?
витамин С, бръчки, жена на пътя

3 ефекта на витамин С срещу бръчките

1. ВИТАМИН С ИМА АНТИОКСИДАнтни СВОЙСТВА

Жизненоважното вещество е също и ефективен антиоксидант, който улавя така наречените свободни радикали и ги неутрализира. Свободните радикали се образуват например при UV-лъчение, замърсяване на въздуха, тютюнопушене и стрес. Свободните радикали могат да причинят увреждане на клетките и тъканите и да състарят кожата преждевременно.

витамин С, бръчки, NIVEA, антиоксидант

3 ефекта на витамин С срещу бръчките

2. витамин С за оптимално снабдяване с хранителни вещества

Витамин С за кожата може да увеличи плътността на папилите. Папилите играят важна роля в снабдяването на кожата с хранителни вещества и кислород и в поддържането на стегнат контур на кожата. В резултат кожата изглежда по-свежа и гладка. Това може да предотврати образуването на бръчки.

витамин С, продукти срещу бръчки, колаген

3 ефекта на витамин С срещу бръчките

3. витамин С стимулира производството на колаген

Грижата за кожата с витамин С може да стимулира образуването на нов колаген*. Протеинът в тялото е отговорен за стегнатия и еластичен вид на кожата. Количеството колаген в кожата намалява с възрастта и следствие на оксидативния стрес.

*тествано ин витро

 

висококачествени продукти с витамин С

Въпреки, че много козметични продукти съдържат витамин С, те не винаги имат видим ефект. Ето защо, при покупка обърни внимание на следните характеристики на продукта:

  1. Избери продукти с чист витамин С 
    Кремовете с витамин С обикновено съдържат малки количества витамин С или използват негови лабораторни заместители. Въпреки, че тези така наречените производни остават стабилни за по-дълго време в кремове и серуми, кожата ги усвоява по-слабо спрямо чистия витамин С. Това е така, защото тялото трябва първо да превърне заместващото вещество в активна чиста витаминна форма.
  2. Обърни внимание на правилната опаковка 
    За да се гарантира, че чистият витамин С остава стабилен и не губи своята ефективност, висококачествените витаминни серуми и кремове трябва да се поставят в бурканчета и кутийки, които не пропускат светлина и въздух. Като например такива с алуминий, използван в опаковките. Така съдържанието е оптимално защитено от външни влияния.

витамин С, анти ейдж грижа, срещу бръчки

витамин С: антиейдж грижа за кожата за всяка възраст

Благодарение на защитното си свойство за клетките, витамин С помага за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата. Той е идеален за млада кожа. Тъй като антиоксидантът може да повлияе положително на снабдяването с хранителни вещества и колаген в кожата, зрялата кожа също се повлиява добре от продукти за грижа с витамин С.

Vitamin C

ВИТАМИН С ЗА КОЖАТА: ИЗБЕРИ ХРАНА ИЛИ КРЕМ?

Витамин С е сред най-важните хранителни вещества за човешкото тяло и затова трябва да се приема ежедневно с храната. А може ли балансираното хранене да замени другите средства против стареене? И кои храни всъщност са богати на витамин С?

ПОДПОМАГА ЛИ ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ БОРБАТА СРЕЩУ БРЪЧКИТЕ?

Искаш ли да дадеш на кожата си допълнителна порция витамин С, за да предотвратиш преждевременното стареене на кожата? За съжаление подобен ефект не може да се постигне само чрез диета, богата на витамин С. Причината: активните съставки преминават през храносмилателния тракт, преди да стигнат до кожата. Тъй като тялото разпределя хранителните вещества за целия организъм, само малки количества витамин С достигат до кожата, дори да консумираш много плодове и зеленчуци.

Следователно за концентрирано снабдяване с витамин С за кожата външните нанасяния на кремове и серуми на кожата са по-ефективни.

Въпреки това, диетата е от съществено значение, за да се отговори на нуждите на организма от витамин С. А най-добра е балансираната диета. Нашето тяло се нуждае от витамини не само за здравето на кожата, но и за много други телесни функции.

ЗА КАКВО е нужен витамин С за ТЯЛОТО?

Жизненоважното вещество поддържа имунната система.

  • Витамин С е от съществено значение за здравината на костите и зъбите.
  • Тялото се нуждае от витамин С за по-добро усвояване на желязото.
  • Антиоксиданти като витамин С предпазват клетките от свободните радикали.
  • Витамин С е необходим за правилното функциониране на кожата.

здравословна закуска, диета с витамин С

правилната подготовка има значение

Витамин С е чувствителен към светлина и топлина. Затова е най-добре да ядеш пресни плодове и зеленчуци и в идеалния случай - сурови. Голяма част от витамина се губи при готвене. Добра алтернатива е да задушиш зеленчуците само за 10 минути, така се запазват повече витамини.

портокали върху дървена дъска на плот, витамин С, сурови зеленчуци и плодове, здравословна диета

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

1. портокали

Цитрусите са сред най-известните плодове, богати на витамин С. Препоръчително за възрастните е да консумират 100 мг витамин С дневно. Това количество се съдържа приблизително в 1-2 портокала или лимона.

Спанак в дървена купа

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

2. спанак

Не само цитрусите, а и много зеленчуци са богати на витамин С. Спанакът, например, съдържа около 50мг витамин С на 100г продукт. Това означава, че количеството витамин С е приблизително същото като в един портокал. Важно: Информацията се отнася за суров спанак.

Брюкселско зеле, зеле кейл

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

3. различни сортове зеле

Много сортове зеле като къдраво зеле, брюкселско зеле и дори броколи съдържат над два пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Но бъди внимателна: известно количество от него се губи по време на готвене.

жълт пипер, червен пипер, зелен пипер, оранжев пипер, пиперки, чушки

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

4. чушки

Знаеше ли, че червените чушки съдържат приблизително същото количество витамин С, колкото и зелето? Но: Съдържанието на витамин С зависи от цвета и начина на готвене на зеленчука, защото суровите червени чушки съдържат най-много витамин С, докато зелените варени чушки съдържат значително по-малки количества.

шипки

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

5. шипки

Между другото, едни от най-добрите храни, богати на витамин С, са шипките. Те съдържат повече от 10 пъти повече витамин С, отколкото същото количество портокали.

ацерола, каму-каму, южни плодове, витамин С

6 ВКУСНИ храни, богати НА ВИТАМИН С

6. южни плодове като ацерола

Най-много витамин С се съдържа в екзотични плодове, които трудно се отглеждат във всички страни и затова почти не се предлагат в прясна форма. Такива са мексиканската череша, ацерола, южноамериканската каму-каму и австралийската храстова слива.

ОЩЕ съвети за МЛАДа на вид КОЖА

Високи дози чист витамин С има в серумите и концентратите. Научи още за тези продукти. Разбери защо е добре да избереш хиалуроновата киселина и как избягването на храни, богати на захар, трябва да бъдат част от цялостна програма против стареене.