Проблемна кожа на 30? Няма проблем с правилната грижа!

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПЪПКИТЕ ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ

Пубертетът отдавна е преминал – на 30-годишна възраст не би трябвало да мислите вече за пъпки. Въпреки това много възрастни имат проблемна кожа. Ще ви покажем как да контролирате проблемите на кожата си

Как така имаме проблемна кожа на 30-годишна възраст?

Защо се появяват пъпки в зряла възраст? Проблемната кожа на 30-годишна възраст е често срещана, ако кожата е била мазна в по-ранните години. За да можете да се грижите оптимално за кожата си е важно да знаете защо ви излизат пъпки.

Какво се случва с кожата?

Има различни причини за кожните проблеми: генетична предразположеност, стрес и хормонален дисбаланс или нездравословен начин на живот – всички тези неща стимулират себумните жлези и причиняват проблемна кожа. Себумните жлези се намират в дермиса и са пряко свързани с косъма. Ако себумните жлези произвеждат прекалено много себум, основата на косъма се запълва и блокира – и пъпките стават видими. Естествената киселинна мантия на кожата губи баланса си със свръхпроизводство на себум. Бактериите могат да проникнат в кожата. Порите се блокират и се появяват пъпки. Същевременно, както при тийнейджърите, черните точки се причиняват от повишена дейност на себумните жлези и проблем при образуването на рогов слой. Открийте тук повече за черните точки и как да се справите с тях.

Причини за проблемната кожа на по-късен етап в живота

Това често се дължи на генетична предразположеност. Хормоналните промени, които се причиняват от приема на противозачатъчни или по време на бременност, например, може да са причина за проблемната кожа след 30-годишна възраст.  Друга възможна причина е приемът на лекарства.


Избягвайте грешки в грижата за кожата!

Проблемната кожа над 30-годишна възраст изисква много внимание. Жените с комбинирана или мазна кожа са особено засегнати от пъпки. С правилната грижа обаче това състояние може да бъде контролирано в голяма степен.

Адаптирайте грижата за кожата си към нейния тип!

За по-чиста и свежа кожа е най-добре да използвате продукти за грижа, които са специално разработени за типа на кожата ви. За комбинирана и мазна кожа е най-добре да използвате нежен измиващ гел като 3в1 Почистващ гел за проблемна кожа от NIVEA. Той отстранява излишната мазнина, без да изсушава кожата. Също така трябва да освежавате кожата си с тоник за лице. А когато избирате продукти за грижа, трябва да внимавате да не са прекалено агресивни и да не "премивате" кожата, тъй като това ще я изсуши. Правилните продукти за грижа за кожата не трябва да са прекалено силни, трябва да имат хидратиращ ефект и да осигуряват на кожата успокояващи съставки.  
В допълнение, най-важното правило за проблемна кожа, както за възрастни, така и за тийнейджъри, е следното: дръжте ръцете си далеч от лицето и посещавайте професионален козметик. 

Тук можете да откриете повече за пъпките и техните причинители.

Правилната грижа за проблемна кожа

Можете да контролирате проблемната кожа със специално почистване и грижа за вашия тип кожа.

Спокойствие!

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи: пъпките са особено неприятни и често ни причиняват психологичен стрес. Чистата кожа обаче не винаги е въпрос на типа кожа и грижата за нея. Проблемът често се корени под кожата. Тъга, притеснения и най-вече стрес – тези неща нарушават естествения баланс на кожата.

Починете си!

Важна стъпка към по-чистата кожа е намаляване на стреса. Опитвате ли се да жонглирате с работа и семеен живот? С няколко номера можете да отделите време за себе си: 

  • Като пазарувате само веднъж на седмица, можете да спестите време и енергия. Или още по-добре: снабдявате се със свежи плодове, зеленчуци и напитки. 
  • Гответе големи количества храна, след това ги разделяйте и замразявайте. Това пести време и означава, че можете без усилия да си приготвите вкусно ядене по-късно. 
  • Подобрете социалните си умения: опитайте се понякога да отказвате и се научете как ясно да обсъждате проблеми и да определяте граници. 
  • Разнообразното хранене също е важно за работа. Спестете си време, като подготвите нещо у дома и си го вземете. Със сигурност ще е по-здравословно от бързото хранене или готовите ястия, които предлагат по време на обедната ви почивка. 

Открийте повече за вътрешния си баланс и влиянието му върху кожата.

Упражнете кожата си!

Спортът и здравословното хранене намаляват стреса и засилват имунната си система. Също така са полезни за кожата.

Погрижете се за кожата си!

Естествените лекове могат да накарат кожата ви да изглежда отново здрава и искряща. Маската с медицинска глина има противовъзпалителен ефект и успокоява проблемната кожа. 


За да си направите такава маска, се нуждаете от: 
  •  2 супени лъжици медицинска глина от аптека или дрогерия; 
  •  2 супени лъжици хладка вода. 

Ето как се прави: 

Смесете съставките в купа и разбъркайте добре, докато се образува гладка смес. След това нанесете маската върху кожата на лицето и горната част на деколтето, ако е необходимо. Маската ще подейства за около 30 минути. След това изплакнете обилно кожата с хладка вода.

Поискайте експертна помощ

Ако страдате от проблемна кожа над 30-годишна възраст, важно е да поискате съвет от дерматолог или козметик. Поглезете се с медицинско внимание в местния салон за красота и си запишете час за почистване на лице. Пилингите с плодова киселина могат да подобрят визията на кожата ви след четири до осем нанасяния. 

Открийте повече за акнето тук.

Интересни съвети за теб