пъпки от предпазната маска, пъпки след носене на маска на лицето

ПЪПКИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ МАСКАТА ЗА ЛИЦЕ? ВИЖ КАКВО ПОМАГА!

Обриви, зачервявания, пъпки: носенето на маска може бързо да доведе до кожни проблеми. С правилната грижа обаче тези неудобства могат да бъдат избегнати. Ето няколко съвета за чувствителна кожа.

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ ОТ НОСЕНЕТО НА МАСКА: СЪВЕТИ ЗА ГРИЖА

Маска за лице, защитна маска за устата и носа или предпазна маска – тя намалява риска от инфекции от вируси, бактерии и микроби теб или предпазва от заразяване на други хора. При мнозина обаче маската причинява кожни проблеми, тъй като носенето ѝ подлага кожата на нови изпитания. Заради нея зачервяването или пъпките по брадичката и около устата са често срещани. С подходящата грижа обаче можеш да предотвратиш това.

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ ПЪПКИ ОТ НОСЕНЕТО НА ЗАЩИТНА МАСКА?

Маската, независимо от какъв материал и в каква форма е скроена, оставя следи по кожата. Особено, когато се носи по-продължително. Дразненето на кожата се дължи главно на тези фактори:

 • Триене и натиск: поради необходимостта маската да приляга плътно към лицето, се получава триене и натиск върху кожата. Главно засегнатите области на лицето са бузите, около устата и носа.
 • Влага: при дишането през предпазната маска се освобождава топъл влажен въздух, който се задържа под маската и кожата се изпотява по-бързо. Потта или влагата от своя страна могат да увеличат ефекта на запарване и това да наруши повърхностния защитен слой на кожата, което я прави по-податлива на микроби.

Резултатът:
Балансът на кожата се нарушава и тя реагира като се зачервява, сърби и пари или става суха, а може и да се появят пъпки. 

 
жена с предпазна маска на лицето, защитна маска за лице

„МАСКНЕ“ – АКНЕ, ПРЕДИЗВИКАНО ОТ НОСЕНЕТО НА МАСКА

Напълно възможно е кожата да се замърси допълнително след носене на маска. И тъй като това не е рядкост, за появата на този козметичен дефект се роди и нова дума: „маскне“ от „маска“ и „акне“.

MАСКА ЗА ЛИЦЕ: ПРЕДОТВРАТИ ПЪПКИТЕ С ПРАВИЛНА ГРИЖА

Ако носиш всекидневно предпазна маска на устата и носа, лицето ти се нуждае от специален продукт, с който кожата да остане непокътната и красива.

 • Почистване на лицето: Измий лицето с хладка, не прекалено гореща вода, преди и след носенето на защитната маска.
 • Използвай редовно почистващ продукт за лице. За чувствителна кожа в най-добрия случай е подходяща мицеларна вода без парфюм, която старателно почиства порите и се грижи нежно за кожата. Когато си на път, можеш да премахнеш грима с кърпички за лице.
 • Всеки ден слагай тънък слой хидратиращ крем за лице, така че кожата ти да бъде адекватно хидратирана – или поне половин час преди да сложиш защитната маска.
 • Не забравяй за важността на грижата през нощта, като например с нощен крем за лице. Той има свойството да регенерира и успокоява раздразнената кожа.
 • Избягвай грима в зоната на лицето, която остава под маската. Повишената влага от дишането под защитната маска не само размазва грима ти, но и влияе върху производството на себум и води до запушени пори. 
 
почистване на лице, мицеларна вода

СЪВЕТИ: ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО С МИЦЕЛАРНА ВОДА

Можеш да почистиш лицето си от грим и замърсявания ефикасно и нежно с мицеларна вода. Така облекчаваш кожата си след носенето на маска през деня. Съвет: най-добре е да използваш памук или почистващ тампон за почистване на лицето.

4 съвета как да избегнеш пъпките от защитната маска

Освен внимателната грижа за кожата, има и други съвети, които могат да ти  помогнат да защитиш лицето си при носене на маска.

защитна маска, предпазна маска

1. ИЗБЕРИ МАСКА ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

За чувствителната кожа е подходяща предпазна маска от гладка и възможно най-мека материя. Маските от плат от естествени влакна като памук или коноп са идеални. Така ще се защити чувствителната кожа. Трябва да избягваш модели с шевове с нишки от никел или ластици от латекс. Това ще намали риска от алергични реакции.
 
защитна маска за лице, предпазна маска за лице

2. ДРЪЖ ДАЛЕЧЕ БАКТЕРИИТЕ ОТ МАСКАТА

Мушваш ли маската в джоба на якето си, щом излезеш от магазина? Разбира се, на практика е така. Това обаче не е хигиенично. Най-добре е да държиш маската в отделна торбичка или чантичка от плат или найлон. Това ще я предпази от замърсявания и бактерии, които по-късно могат да попаднат върху кожата ти. Също така трябва редовно да сменяш маската. Затова си вземи комплект от пет или повече маски.
 
жена носи защитна маска, предпазна маска на лицето

3. НОСИ РАЗЛИЧНИ МАСКИ

За да намалиш натиска и триенето върху кожата, е добре да носиш различни форми предпазни маски. Така ще облекчиш участъците от кожата, който са най-често под стрес – зоната на устата и носа. Ето и едно просто правило, ако почувстваш прекалено голям натиск или триене, разхлаби за кратко маската, махни я или просто я смени с друга. Внимание: Това, разбира се, е възможно, само ако ситуацията го позволява и няма риск от инфекция.

4. ПОСТАВИ ПРАВИЛНО МАСКАТА НАД УСТАТА И НОСА

За да избегнеш пъпките от предпазната маска за лице, ето няколко съвета, когато я поставяш и сваляш:

 • Измий добре ръцете със сапун преди да поставиш маската върху лицето си. Най-добре е да не докосваш вътрешността ѝ, докато я поставяш. 
 • Защитната маска винаги трябва да приляга плътно и да покрива изцяло устата и носа.
 • Не дърпай ненужно маската, докато я носиш, и не докосвай предната ѝ част с ръце при никакви обстоятелства.
 • Ако маската е навлажнена от дишането, трябва да я смениш. Затова е препоръчително винаги да имаш втора маска със себе си – грижливо прибрана в отделна торбичка.

Не забравяй: Винаги измивай ръцете си със сапун преди свалянето на маската. След това я отстрани от дръжките или ластиците отстрани.

 

ПОЧИСТВАНЕ НА ПРЕДПАЗНАТА МАСКА: КАК ДА ЗАПАЗИШ ХИГИЕНАТА

За да избегнеш появата на пъпки под предпазната маска за лице, е важно тя винаги да е чиста. Помни: маските от плат трябва да се перат след всяка употреба!

ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА МАСКАТА: КАКВО ДА НЕ ПРАВИШ

Ако искаш да дезинфектираш маската си за лице, има три подводни камъка, които е най-добре да избягваш:

 1. Микровълнова печка:  В повечето маски от плат се слагат допълнителни нишки от тел за по-добро поставяне на носа. Но ако сложиш такава маска в микровълновата, това може да предизвика искри и в най-лошия случай да стане пожар.
 2. Фризер: Много вируси не умират дори при температури доста под 0 градуса. Затова не се препоръчва дезинфекция на маската във фризера.
 3. Дезинфектиращ спрей: Конвенционалните спрейове действат само повърхностно, не дезинфектират влакната достатъчно добре и не са подходящи за почистване на маската ти за лице. Освен това остатъците от дезинфектанта остават върху тъканта и могат да раздразнят дихателните пътища при следващото носене.
 
изпрани защитни маски, пране на предпазна маска

ПОЧИСТВАНЕ НА ЗАЩИТНАТА МАСКА В МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА

Дезинфектирането на маската от плат в микровълнова печка определено не е добра идея. 

ХИГИЕНА И ДЕЗИНФЕКЦИЯ: КАК СЕ ПОЧИСТВА ПРЕДПАЗНАТА МАСКА ЗА ЛИЦЕ

 • Перална машина: Маската от плат се пере на 60 градуса с перилен препарат.
 • Пране на ръка: Можеш да изпереш на ръка маската за лице, като я накиснеш в съд с вода с температура 60 градуса и перилен препарат за 5 минути. Можеш да обърнеш няколко пъти маската с дървена лъжица или друг инструмент.
 • Сушилня: По възможност изсуши маската в сушилнята, ако материята на плата позволява това.
 • Фурна: Маските за лице без пластмаса могат да се дезинфектират във фурната на 70 до 80 градуса в рамките на 20 до 30 минути.
 • Ютия: Можеш да изгладиш маската за лице на най-високата температура на ютията и при най-малко 165 градуса, за да я дезинфектираш.

Важно: Ако маската се увреди по време на пране, сушене или гладене, тя трябва да се изхвърли.

Съвет срещу пъпки: Когато переш маската си, тя не трябва да е влажна, когато я слагаш отново на лицето!