Открийте NIVEA

Търся информация или продукти за

Поръчай любимите си NIVEA продукти директно до твоя дом, с помощта на нашите онлайн партньори!

Кога започват да говорят бебетата

Кога започват да говорят бебенцата?

Как да окуражиш подрастващото дете да комуникира

Всеки нов родител очаква с нетърпение да чуе първата думичка на бебето. Открий повече за това как да подкрепиш развитието на речта на подраствашото дете и да направиш ученето забавно.

Кога бебетата изговарят първата си дума?

Всички деца достигат различните стъпки от развитието си в различни моменти. Научи какво можеш да направиш, за да подкрепиш комуникацията на твоя малък човек.

Основни етапи за бебетата: Кога започват разговорите?

crumbling-baby

Бебетата започват да дрънкат безсмислени звуци на около четири месеца, но едва на 18-24 месеца те ще могат да произнесат съвсем подходящи думи. Докато детето навърши две и половина години, то ще знае около 300 думи и ще може да използва прости изречения.

Как бебетата се научават да говорят и да общуват

Твоето дете ще започне да учи езика още в утробата. Едновременно с подготовката да чуе ритъма на сърцето ти, ще узнае уникалния звук на твоя глас. Веднъж родено, първият начин за комуникация на бебето е чрез плача по много различни начини - от нежното гугукане до плачещия вик. И дори в съвсем млада възраст мъничето ти ще започне да разпознава различни звуци, като внимателно слуша всички наоколо. 

Тъй като бебето расте, то ще започне да разбира повече за света около него. Може да чака реакция от теб и да експериментира с различни звуци, включително по-ниски и по-високи октави. То също би могло да реагира на нещата, на които се радва, като размахва ръце или се смее. Обърни внимание на мъничето си, усмихвай се с него, взаимодействай с него и наблюдавай как се развива речта и способностите му за общуване. Няма съмнение, че ще сияеш от гордост, когато малкото ти съкровище най-накрая произнесе първата си дума.

Как да накараш подрастващото дете да говори

Независимо дали твоето детенце е от мълчаливите или малко по-бъбриво, тези трикове ще ти помогнат да подобриш речта му.

Безгрижно и забавно

Да се научиш да говориш не бива да бъде скучна работа! Бъди търпелива с твоето мъниче и не го подлагай на излишен натиск, като постоянно го коригираш, а вместо това се опитвай да се съсредоточиш върху една или две думи едновременно и да се наслаждаваш на сладките езикови слабости на децата. 

Опитай се да намериш забавни и интересни начини да въведеш на детето различни думи. Детските рими са добър начин за обогатяване на речника или пък една приятна песен. Игрите действат добре - опитай да назовеш 10 обекта за една минута. Посочваш към масата и то казва "маса", посочваш стола и казваш "стол" и т.н. Повтарянето на наименованието на различни обекти бързо ще разшири речника на детето.

Практиката води до перфектност!

Практиката води до перфектност!

Подобно на изучаването на всеки нов език, колкото повече го говориш, толкова по-бързо ще го научиш. Бебетата действат по същия начин! Опитай се да включиш детенцето в семейни разговори и да му задаваш въпроси. Най-важното е да го поддържаш да говори!

5 лесни начина за осигуряване на среда за комуникация

  • Посочи към различни предмети и кажи на мъничето как се наричат.
  • Почети на детето си, описвайки снимките, докато четеш.
  • Слушай говорещото бебе и отговаряй - така то е по-склонно да изрази себе си, ако проявиш интерес.
  • Продължавай да задаваш на детето си много въпроси и го включвай в дискусията.
  • Давай на детето телефона, когато говориш със семейството и приятелите, за да ги поздрави.

 

Нашите препоръки за теб