три усмихнати момичета

Какво представлява слънчевата алергия и как можем да я лекуваме?

Слънчевите алергии могат да причинят дискомфорт и зачервяване - разбери как можеш да ги предотвратиш и лекуваш с NIVEA.

НАРЪЧНИК ЗА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Ако реагираш зле на излагане на слънце, може би си се сблъсквал с термина "слънчева алергия" и си се чудил какво представлява тя. Разбери какво представлява, какви са симптомите и какво лечение на слънчевата алергия има.

КАКВО Е СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?

Слънчевата алергия е термин, който се използва за различни реакции на кожата при излагане на слънце. Възможно е да си чувал да се нарича "слънчев обрив" или "фоточувствителност".


Те могат да бъдат наследствени или да се появят изведнъж при човек, който никога преди не е имал такива. 

 

Един от начините да се предпазиш от слънчева алергия, ако си предразположен към нея, е да използваш слънцезащитен крем, съдържащ SPF50, като например NIVEA SUN Protect & Moisture Ultra Лосион SPF50+.

NIVEA Protect & Moisture Слънцезащитен спрей Spf 30

ВИДОВЕ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Тъй като това е общо понятие, важно е да се разбере, че не всеки човек ще преживее същия тип. Съществуват редица състояния, които попадат в обхвата на слънчевите алергии, които са:
жена, стояща на слънце

1) Полиморфна светлинна ерупция - известна още като "слънчево отравяне", която е най-често срещаната форма. Тя често се появява като малки подутини или червени петна (които понякога се образуват като мехури) след няколко часа престой на слънце.

2) Фотоалергична реакция - при фотоалергичната реакция химично вещество, нанесено върху кожата, реагира със слънчевата светлина и дразни кожата. Това може да бъде причинено например от слънцезащитни продукти или парфюми. 

3) Слънчева уртикария - това е вид фотодерматоза, която понякога е известна като "уртикария при слънчева алергия". Тя може да се появи само след няколко минути излагане на слънце и може да варира от леки до тежки симптоми. 

4) Актинично пруриго - тази разновидност на кожния обрив най-често засяга хора с по-тъмен цвят на кожата. Той води до надигнати петна по кожата, които могат да се появят и в области на тялото, които изобщо не са били излагани на слънце.


КАК ИЗГЛЕЖДА ОБРИВЪТ ОТ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?

жена, нанасяща слънцезащитен крем Nivea

Обикновено слънчевият обрив се забелязва лесно, тъй като е доста агресивна кожна реакция, която е малко вероятно да не забележиш. Обривът може да изглежда така: 

- Повдигнат участък или копривна треска
- Групи от малки подутини или мехури
- Зачервени петна
- Сърбяща кожа

Противно на общоприетото мнение, обривът е вероятно да се появи в област, която не е била изложена на слънце. Най-честите области, в които се появява слънчев обрив, са: 

- ""V""- образната част на шията
- Задната част на ръцете
- Външната повърхност на ръцете и долната част на краката


СИМПТОМИ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Наред с промените в състоянието на кожата има и други симптоми, за които трябва да внимаваш. Подобно на всеки друг вид алергична реакция (например сенна хрема), може да изпиташ следните симптоми:

- Ниско кръвно налягане
- Главоболие
- Гадене (чувство на отпадналост)
- Затруднения в дишането

Горепосочените симптоми могат да имат доста сериозни последици за здравето ти, така че ако изпитваш някой от тези симптоми и не сте сигурен в причината, най-добре е да се обърнеш към лекар, за по-сигурно.

ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Обривите могат да бъдат доста обезпокоителни, но за щастие те обикновено не са твърде сериозни. Всъщност те често изчезват сами само за няколко часа. Ако обривът не изчезва, има вероятност вместо това да е топлинен обрив, който може да отнеме няколко дни, за да се изчисти сам. 

За лечение на слънчева алергия е най-добре да не се излагаш на слънце, докато обривът не изчезне. Може да ти помогне и приемът на антихистамини, които се продават без рецепта, за да намалиш дискомфорта, който може да изпитваш.
жена, лежаща на слънце

 

В тежки случаи може да се наложи да приемаш за кратко време лекарства, които да помогнат за изчистването на слънчевата алергия - особено ако изпитваш сериозни симптоми, като например затруднено дишане.

 

ЛЕКАРСТВА ЗА ОБРИВ ПРИ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Ако слънчевият обрив не изчезне бързо, може би си струва да отидеш на лекар. В леките случаи той може да ти предпише малко по-силни антихистамини, които да ти помогнат да се справиш със симптомите. 

В тежки случаи може да се наложи да приемаш за кратко време лекарства, които да помогнат за изчистването на слънчевата алергия - особено ако изпитваш сериозни симптоми, като например затруднено дишане.

ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ

Ако знаеш, че има вероятност да изчезне бързо, може да предпочетеш да изчакаш да се изчисти от само себе си. Междувременно може да опиташ няколко неща, за да облекчиш дискомфорта си, докато чакаш да изчезне: 

- Поддържай кожата хидратирана: при условие че нямаш особено чувствителна кожа, хидратиращите продукти могат да помогнат при напукана или суха кожа, която може да се появи след реакция на слънцето.

- Използвай успокояващи кремове: ако кожата ти е силно възпалена, разтвор като каламинов лосион или алое вера може да помогне за успокояване на кожата, докато алергията отшуми.


КАК ДА ПРЕДОТВРАТЯ ОБРИВА ОТ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?

Тъй като някои видове са наследствени, невинаги е възможно да се предпазиш от слънчеви алергии без допълнителни предпазни мерки. Ако не си сигурен какъв тип имаш или как най-добре да намалиш шансовете си за поява на такава алергия, най-добре е да се обърнеш към своя лекар, за да ти направи някои изследвания. 

Някои от нещата, които можеш да направиш, за да предпазиш кожата си от излагане на слънчева светлина, включват:

Винаги нанасяй слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или повече, преди да излезеш навън - бонус точки, ако включва и широкоспектърна защита срещу UVA и UVB лъчи, като например NIVEA SUN Triple Protect Facial Fluid SPF50+ което е много лек слънцезащитен флуид, разработен специално за деликатна кожа на лицето. Също така, съдържа Хиалуронова Киселина за допълнително увлажняване и смекчаване на кожата, с видимо по здраво излъчване на цялото лице.

Дръж кожата покрита с дрехи, когато е възможно. Това може да е трудно през лятото, но опитай с по-леки материали, като памук и лен, за да си осигуриш комфорт и когато температурата се повиши. 

Ограничи времето, което прекарваш навън, когато слънцето е най-силно - това варира в различните страни, така че е добре да проучиш местния район.

Бъди наясно с всички лекарства, които може да приемаш и които могат да предизвикат фотоалергична реакция. 


Нанасяй повторно слънцезащитен продукт веднага след плуване или изпотяване. NIVEA Sun Protect & Moisture Ultra Лосион SPF50+ предлага до 3 пъти по-дълга водоустойчивост в сравнение с обикновените водоустойчиви продукти и е обогатен с Витамин Е, който поддържа кожата хидратирана в продължение на 48 часа.

Спрей за защита срещу чувствителни алергии Spf 50+

СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ ПО ЛИЦЕТО

Въпреки че е вероятно слънчевият обрив да се появи на друго място по тялото ти, важно е да не забравяш да защитиш и лицето си. Ако все пак получиш обрив на лицето си, това може да бъде особено неприятно, ако кожата стане суха или напукана. 

За да предпазиш лицето си от слънчеви обриви, не забравяй да нанасяш специален крем за лице, който има SPF защита. Един лесен начин да запомниш тази стъпка е да включиш овлажняващ крем със SPF в рутинната си грижа за кожата. По този начин всяка сутрин ще нанасяш слой продукт със SPF.

Интересни съвети за теб