В Южна Америка, откъдето произлиза авокадото, го наричат „масло от гората“. Нищо чудно, тъй като това е един от най-мазните плодове и зеленчуци. Със съдържание на мазнините от 30%, авокадото е считано за тежката артилерия сред плодовете.
Но нека това не те плаши. Авокадото съдържа много здравословни мастни киселини като олеинова и линолова киселина.
Маслото от авокадо се получава от ядката на плода, което от ботаническа гледна точка е костилка. Това масло не се използва само за готвене, а е включвано и в много козметични продукти и може да се използва в чист вид.
За разлика от така наречените сухи масла като масло от жожоба или масло от дива роза, които бързо се абсорбират от кожата, маслото от авокадо оставя деликатен филм върху кожата – ефект, който е много ценен, например, при масажните масла.
Или в грижата за косата: 1 до 2 капки масло от авокадо се втриват в дланите и се нанасят по дължината на косата и по краищата ѝ. Това придава копринен блясък на косата до следващото измиване.
Сподели