растителни масла за кожа и коса, арганово масло, кокосово масло, масло от жожоба

РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА: ОТ АРГАНОВО ДО КОКОСОВО МАСЛО

Натурални продукти на една ръка разстояние, които глезят кожата и косата ти! Много растителни масла са предпочитани не само в кухнята, но и за кожата и косата. Тук ще намериш практични съвети как да ги ползваш правилно, ще откриеш и рецепти за домашна козметика „направи-си-сам“, като маски за лице и терапии за коса.

ОТКРИЙ ПРАВИЛНИТЕ МАСЛА ЗА ТВОЯТА КОСА И КОЖА

Растителните масла се делят на три категории: сухи, полусухи и тежки. Но какво всъщност означава тази класификация за начина на употреба върху нашата кожа и коса?

КАКВО РАЗЛИЧАВА СУХИТЕ ОТ ТЕЖКИТЕ МАСЛА?

Сухи масла: Тази категория включва всички растителни масла с висок дял на полиненаситени мастни киселини - над 50%. Те бързо и напълно се абсорбират от кожата, без да оставят мазен слой. Ето защо са подходящи и като масла за лице за комбинирана, мазна и дори за проблемна кожа. Можеш да използваш естествените продукти като олио за коса дори и за тънка коса.

Полусухи масла: Те включват всички растителни масла със съдържание на ненаситени мастни киселини от 20 до 50 %. Повечето се абсорбират от кожата, но не толкова бързо, колкото сухите масла.

Тежки масла:  Маслата с висок дял на наситени мастни киселини попадат в категорията несъхнещи или тежки масла. Те се усвояват бавно и оставят тънък мазен слой върху кожата. Затова богатите растителни масла не са подходящи за лице, особено за комбинирана, мазна или проблемна кожа. Можеш да използваш тежките масла като олио за коса, но много пестеливо, особено при тънка коса. В противен случай те утежняват косъма и прическата губи обема си. Богатите масла са идеални за успокояващи уелнес и спа процедури за масажи: пръстите се плъзгат по-добре по кожата благодарение на деликатния маслен филм.

 
тежки растителни масла

Колко бързо попиват тежките масла?

Колко бързо се усвоява едно масло и колко мазно се усеща, зависи от дела на наситените и ненаситените мастни киселини. Колкото повече ненаситени мастни киселини има, толкова по-бързо се абсорбира маслото от кожата. Вариантите с висок процент наситени мастни киселини са особено тежки.

ПРИМЕРИ НА ПОЛУСУХИ И ТЕЖКИ МАСЛА

Заради високия дял на полиненаситените мастни киселини в маслото от арган, гроздови семки и кайсиеви ядки, сухите и полусухите масла бързо се абсорбират от кожата и косата. Можеш да ги използваш чисти или да опиташ нашите рецепти за домашна козметика.
арганово масло за кожа и коса
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 3 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

1. АРГАНОВО МАСЛО: СКЪПО РЪЧНО ПРАВЕНО МАСЛО

Аргановото масло не оставя мазни следи по кожата и е богато на витамин Е. Идеално е като масло за лице или за домашни маски и пилинги. То може да подхрани косата ти, без да я утежнява. Просто капни 2-3 капки на върха на пръстите си и втрий в косата или опитай своя рецепта за терапия или маска за коса.
масло от гроздови семки за кожа и коса
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 3 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

2. МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ: ПОЛУЧЕНО ОТ ГРОЗДЕТО

Маслото от гроздови семки се абсорбира бързо, без да оставя мазни следи. Това го прави популярна съставка в различни козметични продукти. Можеш да го използваш директно в чист вид или да използваш домашни рецепти за козметика „направи-си-сам“ като маски, пилинг и терапии за коса.
олио от кайсиеви ядки
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 3 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

3. кайсиево масло: за ароматизиране на кожата

Полусухото масло от кайсиеви ядки се абсорбира бързо и с финия си аромат напомня на марципан. В чист вид е помощник срещу накъдряне на косата или като натурално средство за почистване на грим. Но можеш да го използваш и за направата на домашни продукти за лице и тяло.

ПРИМЕРИ ЗА ТЕЖКИ МАСЛА

Тежките масла за кожа и коса включват кокосово, бадемово, масло от макадамия и масло от жожоба. Прочети тук кои свойства отличават съответните масла.
кокосово масло за кожа и коса
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 4 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

1. КОКОВО МАСЛО: ПРАЗНИК ЗА КОЖАТА &КОСАТА

Кокосовото масло оставя екзотичен аромат върху кожата и косата. При стайна температура маслото е твърдо, а от 25 градуса нагоре става течно. Тогава може да нанесеш кокосово масло на косата върху краищата и дължините или направо върху кожата. Пилингът с кокосово масло също е много лесен за приготвяне. 
бадемово масло за кожа и коса
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 4 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

2. БАДЕМОВО МАСЛО: НАПРАВЕНО ОТ СЛАДКИ БАДЕМИ

Особено обичано във всички процедури за красота. Използвано пестеливо, бадемовото масло може да се нанесе директно върху кожата или с върховете на пръстите си като естествено масло за коса. Бадемовото масло е идеално и като основа за домашни маски, пилинги или процедури за коса.
 
масло от макадамия за кожа и коса
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 4 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

3. МАСЛО ОТ МАКАДАМИЯ: ПОВЕЧЕ ОТ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Богатото масло от макадамия може да използваш и за кожа, и за коса. Като масло за коса: няколко капки масло от макадамия придават на косъма повече блясък. Подходящо е като средство за почистване на грим, като добавка за вана или като масажно масло. Натуралното масло също е чудесна съставка за козметиката „направи-си-сам“.
масло от жожоба за кожа и коса, течното злато, жожоба
КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ: 4 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА ЗА КОЖА И КОСА

4. МАСЛО ОТ ЖОЖОБА: ТЕЧНО ЗЛАТО

Естественото масло става течно при температура от 7 градуса и след това може да се използва като богато (тежко) масло върху кожата и за краищата на косата. Можеш също да използваш масло от жожоба, за да си направиш сама маски и пилинги за домашна употреба или за терапия за коса.

МАСЛА ЗА КОЖа И КОСА: ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И СЪВЕТИ

Има много и различни масла, подходящи за използване върху кожата или косата. Но каква е разликата между крем и масло? И за какво трябва да внимаваш, когато нанасяш масло?

КАК ПРАВИЛНО ДА ИЗПОЛЗВАМ МАСЛАТА ЗА КОЖА И КОСА?

Масла за кожата: Най-добре нанеси масло за тяло върху влажна кожа след като вземеш душ или вана. Това създава нежна емулсия масло-вода, която кожата може да абсорбира по-лесно. Внимание: след нанасяне, особено върху краката, има по-висок риск от подхлъзване!

Масла за лице: Маслото за лице се нанася най-добре сутрин или вечер след ежедневната грижа за кожата. Тогава то действа като защитен филм, който запазва влагата в кожата като крем за лице. Като алтернатива, смеси капка натурално масло с малко количество дневен или нощен крем и нанеси върху лицето, за да поглезиш кожата си.

Масла за косата: За да не стане косата твърде мазна, трябва да ползваш маслата пестеливо. Ето няколко съвета: 1-2 капки натурално масло са достатъчни за къса или тънка коса. 3-5 капки е достатъчното количество за дълга или чуплива, суха коса.

Използвай маслата като терапия за коса. Постави 1 супена лъжица масло върху суха, немита коса. Остави да действа поне 30 минути или дори една нощ, преди да измиеш. След това старателно измий с шампоан. Съвет: Постави хавлия върху възглавницата си, за да предпазиш спалното бельо от зацапване.

жена нанася масло върху тялото си

ПОЛЕЗНИ МАСАЖИ С МАСЛА ЗА КОЖАТА

Масажът с масла стимулира кръвообращението и интензивно подхранва кожата. Може да засилиш ефекта от масления масаж с нежни изтеглящи движения.

Каква е разликата между крем и масло?

  • Кремовете и маслата се различават основно по текстурата: кремът е по-плътен, докато маслото е по-течно.
  • В зависимост дали дадено масло е сухо, полусухо или тежко, усещането за него може да е почти неуловимо като тънък филм по кожата и косата. Масленият филм създава силно усещане за еластичност на кожата. Използван в малки количества, може да придаде на косата красив блясък. Има и още положителни ефекти, докато маслото се абсорбира или отмие.
  • Кремовете са на основата на смес от растителни или синтетични масла и вода. Съотношението и изборът на масла са специално съобразени с нуждите на различните типове кожа. Кремовете съдържат и специални формули за грижа, например за интензивна хидратация или срещу несъвършенства по кожата. Анти-ейдж кремовете могат да противодействат на преждевременното стареене на кожата.

ОЩЕ ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ДОМАШНИ ПРОДУКТИ ЗА ЛИЦЕ, ТЯЛО И КОСА

Би ли искала сама да ексфолираш лицето или тялото си или да поглезиш косата си с домашни терапии? Опитай тези рецепти за домашна козметика.