жена с руса коса, косопад, косопад при жените, симптоми при косопад

KАКВО ПОМАГА СРЕЩУ КОСОПАД? И КАКВО НЕ?

НАЙ-ВАЖНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СИМПТОМИ, ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ НА КОСОПАД. Всеки ден от главата ни падат много косми. Но колко точно е нормално да падат? Разбери какви са причините за косопада и как можеш ефикасно да го предотвратиш.

Косопад или нормална смяна на косата?

Нормалните знаци на времето

Жените са пощадени за по-дълго от наследствен косопад сравнено с мъжете. При дамите обикновено повече коса пада след настъпване на менопаузата – косата оредява, особено на темето на главата. От друга страна, при мъжете се наблюдава отстъпваща линия на косата и изтъняване в по-ранна възраст.

Видове косопад

 1. Равномерна загуба на коса (андрогенетична алопеция): Смята се за нормално явление с напредване на възрастта и не се счита за патологично. Това е най-честата форма на косопад при мъжете и жените.
 2. Кръгова загуба на коса (алопеция ареата): Плешивите петна, които изглеждат като издути, са типични за това автоимунно заболяване и то може да се появи на всяка възраст. При това състояние космените фоликули са увредени и затова косата пада.
 3. Дифузна загуба на коса (алопеция дифуза): В този случай косата става по-тънка по цялата глава. По-често засегнати са жените. Съществува повишен риск при хормонално лечение или при хормонални промени, като например след бременност. Зад това състояние може да стои и заболяване на щитовидната жлеза.
 
косопад при жени, косопад при мъже, лечение на косопад
Тъй като всеки ден губим определено количество коса, в началото, когато забележиш косопад, няма място за притеснения. Тук ще ти покажем обаче кога ситуацията става критична.

Косопадът вече не е косопад

Ако по пода, в банята или по четката намираш много косми, това е основание за тревога. Но имаме и добра новина: това не винаги е истински косопад. Защото всеки косъм има определен живот и в даден момент пада, но на негово място отново израства нов.

Всеки човек губи до около 100 косъма на ден. Отначало това звучи стряскащо много, но не е - като вземеш предвид колко косми има човек средно на главата си: блондинките имат най-много коса - около 150 000 косъма, последвани от брюнетките с около 110 000 косъма, а хората с тъмночерна коса - около 100 000 косъма. Червенокосите имат около 90 000 косъма.

От друга страна, ако падат повече от 100 косъма на ден, се говори за „повишен косопад“. Това състояние обикновено е безопасно, тъй като е само временно и се регулира от самосебе си. Но това може да доведе и до видимо изтъняване на косата или дори до пълна плешивост. Тогава се говори за "алопеция". Така че, ако наблюдаваш   повече загуба на коса за по-дълъг период, не се колебай да се консултираш с лекар. Това е единственият начин да се изяснят причините.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА КОСОПАДА?

Понякога зад прекомерната загуба на коса стоят не просто симптоми, а се крие болест. Колкото по-рано лекарят може да постави правилната диагноза и да започне лечение, толкова по-голям е шансът косата да се запази и възстанови.
причини за косопад, лечение на косопад

какво помага срещу косопад? причини и следствия от а до я

В случай на засилен косопад винаги трябва да се консултираш с лекар, тъй като причините често са индивидуални. Понякога става въпрос за няколко форми на косопад едновременно и само лекар може да постави точната диагноза. Много клиники и лекари предлагат специални консултации за косата.

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАД

Причините за косопад често са трудни за определяне. Възможно е загубата на коса да е причинена от следните фактори:

 • Генетично предразположение
 • Хормонални изменения например при бременност или менопауза
 • Масивни нарушения в организма като заболявания на щитовидната жлеза, дефицит на желязо, инфекциозни заболявания
 • Недохранване заради рязка промяна в начина на хранене или строга диета
 • Стрес
 • Повишени нива на тестостерон при мъжете с андрогенна алопеция
 • Заболявания на скалпа

КАКВО ПОМАГА СРЕЩУ КОСОПАД?

„Възстановител на косата“, който да спира от раз всички проблеми, за съжаление не съществува. Безброй препарати обещават чудодейно решение, но само няколко са наистина от полза. Ето на кратко кои са те:

Средства срещу косопад – кое как действа?

Лекарства: Някои вещества могат поне малко да забавят косопада, стига все още да има активни космени фоликули. Най-добре е да потърсиш съвет от лекаря си.

Шампоани: Дори да няма такова нещо като „шампоан против косопад“, продуктите с меки формули могат да допринесат значително скалпът да остане здрав и без допълнителен стрес.

Трансплантация на коса: В случай на наследствен косопад, има голям шанс за трансплантация на коса, ако корените на косъма се присадят в по-осветени области. Това ще позволи да растат нови косми, които след време ще останат завинаги на главата. Процедурата обикновено се провежда амбулаторно, но е много скъпа. Лекарят ще отговори на твоите въпроси.

 

Мога ли да повлияя на растежа на косата?

 • За месец косата пораства с около сантиметър. Цикълът на растеж се определя генетично и се различава незначително от човек на човек. За съжаление растежът не може да се ускори нито с домашни средства, нито с таблетки.
 • Но ако знаеш кои фактори отговарят за нормалния растеж, можеш да подпомогнеш здравето на косата си и така да предотвратиш косопада до известна степен. Факторите включват: здравословна диета, балансиран хормонален баланс, намаляване на стреса, здрав скалп и грижи, съобразени с нуждите на косата.

 

Лекар консултира жена за косопад, трансплантация на коса

МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТИ

Без рецепта или по лекарско предписание: винаги трябва да се консултираш с лекар, преди да прибегнеш до лекарства за косопад.

ПРАВИЛНА ГРИЖА: ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАШ:

Подходящата грижа за косата и скалпа е важна. Има обаче няколко неща, които трябва да имаш предвид, защото някои навици могат да стресират твърде много кожата и косата.
сресване на коса, широк гребен, грижа за косата NIVEA

НЕЖНО РАЗРЕСВАНЕ НА КОСАТА

Обърни внимание на качествените продукти за грижа за косата, включително четките и гребените. Естествените четки с косъм от глиган са нежни към косата и са много подходящи за мазна коса. За да избегнеш увреждане на скалпа, използвай гребен със заоблени зъбци.

КАКВО ДА НАПРАВИШ И КАКВО НЕ В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

С правилната грижа за коса можеш да поддържаш косата си жизнена и здрава. За какво да внимаваш:

 • Миене на косата: Ако водата, с която се къпеш, е твърде гореща, кожата на главата може да загуби защитата си заради нарушения липиден слой. Следователно трябва да миеш косата си само с хладка вода.
 • Подходящи продукти: Винаги съчетавай шампоана и другите продукти за коса спрямо твоя тип коса и скалп.
 • Допълнителни грижи: Редовните изплаквания и процедури глезят косата и улесняват разресването.
 • Сушене: След измиване разтъркваш ли кърпата върху косата си? По-добре недей! Това ще я стресира твърде много. По-скоро абсорбирай нежно влагата с хавлия. Оставяй косата да изсъхва самостоятелно на въздух от време на време.
 • Правилно сушене със сешоар: Никога не дръж сешоара твърде близо до главата (минималното разстояние е 20 см) и не изсушавай косата на прекалено висока температура, а избирай функция с хладка струя.
 • Стилизиране: Използвай пестеливо средствата за стилизиране като лак за коса. В най-добрия случай те оформят прическата, но и се грижат за косата. Но от време на време почивката от стилизанти е полезна и за косата, и за скалпа.
 • Слънцезащита: Не допускай слънцето да изгори скалпа ти. Рискът е особено голям при тънка коса, а опасността може да бъде сведена до минимум, когато прекарваш времето на открито с подходяща слънцезащитна грижа или шапка.