какво помага за преодоляване на косопад

Какво помага за предотвратяване на косопад?

Предотвратяване на косопада при жените. Какво помага? Косопадът – това е класически термин, свързан с мъжете, който първоначално ни кара да мислим за оредяваща коса и оплешивяване. Независимо от това, много жени също са засегнати от този проблем. Ще ти представим симптомите, причините и какво можеш да направиш, за да се справиш с косопада.

Когато косата пада не винаги говорим за косопад

Симптоми за косопад

 

Не винаги, когато косата пада, говорим за загуба на коса. Губим около 100 косъма ежедневно. Въпреки това, в момента, в който това количество се увеличи значително, причината може да е косопад. 

Загубата на коса, също позната като алопеция, се определя от гените и се среща често при мъжете. Жените също могат да страдат от наследствен косопад, но не винаги оплешивяват.

Не се притеснявай, ако откриеш няколко косъма върху възглавницата си. Редовната загуба на коса може да варира от ден на ден и не означава непременно, че страдаш от алопеция. 

падаща коса

Падаща коса: до 100 косъма на ден е нормално

Помисли за качеството на четките и гребените, които избираш, за да се грижиш за косата си. Избери естествени влакна за тях. 

Как се появява косопадът?

Причини за косопад

Причините за загубата на коса могат да бъдат трудни за определяне. По принцип, ако се съмняваш, че страдаш от косопад, е препоръчително да посетиш личния си лекар, тъй като загубата на коса е тясно свързана с индивидуалното лично здраве. 

Възможни причини за алопеция: 

 • Генетична предразположеност 
 • Хормонални колебания (причинени след раждане или при менопауза) 
 • Масови нарушения в организма (като например, нарушения на щитовидната жлеза, недостиг на желязо, инфекциозни заболявания) 
 • Недохранване (причинено от радикална промяна в режима на хранене и строга диета) 
 • Нездравословен начин на живот 
 • Стрес 
 • Кожни заболявания (понякога в резултат на микоза) 
грижа за косата, третиране на косопад
Да погледнем на нещата сериозно. Изборът на подходящата четка и гребен за коса е есенциален в грижата за косата ти. 

Третиране на загубата на коса

Ако вече си се консултирала със специалист и косопадът е потвърден, трябва да помислиш внимателно за правилното лечение. Това трябва да се направи по време на консултация заедно с личния лекар и да бъде съобразено с индивидуалните нужди на организма ти.
превенция при косопад

Здрава коса - избери превенцията

Жизнената и гъста коса не само изглежда привлекателно, но е също знак за здраве. 

Не се надявай на чудодейно лекарство

Дори и да съществуват много продукти, които обещават да се борят с косопада, няма нито един, който да "върне" косата на главата и да накара симптомите да изчезнат мигновено. Ако смяташ, че косата ти пада, поради факта, че не се храниш здравословно, изясни това веднага с посещение при лекаря. 
Можеш също така да се увериш, че имаш балансиран начин на живот, достатъчно време за релаксация и да избягваш стреса и с малко късмет косата ти ще започне да расте здравословно отново. 

Правилният начин да се предпазиш от косопад: 

 • Хидратирай се достатъчно. Консумирай 1.5 - 2 литра вода дневно. 
 • Намали стреса, когато е възможно. Загубата на коса поради стрес е научно доказана - може да се предотврати със съзнателно отпускане. Научи повече за техниките на релаксация за вътрешното си равновесие. 
 • Заздрави косата си! Силициевият диоксид (силиций или кварц), биотин и витамините от типа B могат да помогнат в борбата с косопада. Те се откриват като хранителни добавки и не само заздравяват косата ти, но също ноктите и съединителните тъкани. 
 • Следвай съветите за грижа за твоята коса. 

Консултирай се със специалист

Ако се съмняваш, че страдаш от косопад, не си поставяй сама диагнозата. Винаги се консултирай с лекар

Важна информация: Тази статия съдържа само основни съвети и не трябва да бъде използвана за поставяне на диагноза или за самолечение и не замества посещение при лекар. Ако си мислиш, че губиш повече коса от обикновено, не се паникьосвай, тъй като нормалното количество падаща коса може да варира. Въпреки това, ако се съмняваш и си притеснена, че страдаш от косопад, непременно се консултирай с личния си лекар или със специалист, за да може проблемът да се третира професионално. 
специалист при косопад, лечение на косопад, загуба на коса
По-добре да си внимателна - отнеси се сериозно към косопада и попитай експерт в случай, че се съмняваш за появата му.

Запомни

Домашна терапия за коса за 1 минута

Направи си сама грижовна домашна маска за жизнена и блестяща коса